Gå til innhold
Fiskersiden

Bare AreBare's Fiskedagbok 2011


AreBare
 Share

Recommended Posts

23. Januar - Isfiske i Ålefjærfjorden

Vær og vind: Rundt 0 grader, strålende sol og 3-4 ms fra nord/nordvest.

Flo/fjære: Ca 3 timer etter full flo.

Utstyr: 3 stenger. 2 x agnrigg og 1 pilkestang. Paternostertakkel med agn reke og makrell. Balanserpilker i diverse farger, samt noen sildesluker.

Reiste hjemmefra rundt kl 09.00 og hentet brodern før turen gikk til Ålefjær og vårt livs første isfisketur. Været var strålende og vi trasket med stor iver utover havisen.

113039_s.jpg

Vi borret våre første hull på østsiden av fjorden. Dette viste seg å være lurt. Den første halve timen var ganske rolig, men så fort duftsporet fra agnriggen min hadde spredd seg begynte det å ringe i nappvarslerbjella. Dette viste seg å være en liten hvitting (250gr), noe det skulle bli svært mange av i løpet av dagen. Like etter gav brodern opp balansepilkens avanserte kunst og prøvde seg på tradisjonell pilking. Det tok ikke lange tiden før også han hadde fast fisk i enden av snøret. Opp kom en blåstål som dro vekta til 275gr. Hvittingen min hadde nettopp kost seg med en liten akkar.

113040_s.jpg

Etter 10-12 minutter og en hel del smånapping på agnriggen min, fikk vi besøk av en utålmodig innrøykt gammel mann som gav oss råd og vink, tente opp en gammel sneip og fikk meddelt at han hadde mistet en stor torsk langt under isen en dag. Hvordan han visste det var en stor torsk vet jeg ikke, men de gamle er jo eldst.

Nå nappet det litt kraftigere i stanga mi og jeg løftet tuppen og strammet inn. Opp kom omsider en godkjent kolje på 1.115 gr. Vegard (brodern) fikk omtrent samtidig føling med noe der nede. Etter flere smånapp fikk han kroket fisken og dradd i havn en fin berggylte. Vekta viste 870gr. Gamlingen snakket til seg selv om noen fine villinger han hadde fått en dag. Da han så beggylten fikk han nesten angst, utbrøt ”Ufisk! Bare bein!” og sparket seg videre bortover isen med sitt utålmodige vesen og borret omtrent hele fjorden i biter der han flyttet seg fra plass til plass i lysets hastighet.

113041_s.jpg

Nå gikk fisket slag i slag. Dro opp enda en fin kolje på 1350gr, samt en haug med små hvittinger. Vegard agnet også en rigg og fikk noen små hvittinger. Etter en drøy time begynte fisket å bli dårligere. Vi bestemte oss etter hvert for å bytte plass, og pakket sammen utstyret.

113042_s.jpg

Kolje? 1350gr.

113043_s.jpg

Vegard venter på neste hvitting.

113044_s.jpg

Neimen! Hvor er nappvarselbjella? Jo, stemmer, den falt av og ned i hullet.

Neste plass var noe grunnere. Her var det omtrent helt dødt, bortsett fra en liten torsk tatt på pilk av Vegard. Den var under minstemål og fikk leve videre.

Utålmodige som vi var, etter den gode biteperioden tidligere på dagen, byttet vi snart plass igjen. Denne gangen litt dypere. Her ble det noen små hvittinger på meg, og en godt voksen makrell på Vegard, den viste 750gr. Nå ble det langt mellom fiskene, og det ble ikke noe mer å skryte av før en annen bekjent ankom utpå ettermiddagen da Vegard dro opp dagens 7. art, en knurr, som for øvrig var altfor liten til middag og fikk svømme videre.

Solen står fortsatt lavt på himmelen i slutten av januar, så vi måtte flytte oss nok en gang, da den nyankommede ikke akkurat hadde egnet tøy til isfiske (joggesko og olabukser) og det ble litt kaldt i skyggen. Resten av ettermiddagen ble ikke så veldig fangstgivende, bortsett fra en kolje tatt på agnet pilk av Ørjan. Noen småhvittinger ble det dog i ny og ne.

Etter grilling, bestemte vi oss for å dra hjemover. Vi konkluderte med at det hadde vært en tur over all forventning, og det frister absolutt til gjentagelse. Kanskje vi en gang klarer å lure stortorsken?

Turens resultat ble i hvert fall 7 forskjellige arter, sikkert nærmere 30 landede fisk, der de aller fleste fikk svømme videre.

I tillegg ble det to nye PB. Kolje og hvitting. Slett ikke verst.

113045_s.jpg

Kan ikke klage på stemningen.

Endret av AreBare
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 51
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Takk for tilbakemeldinger!

Var nok drøye 40 cm is jevnt over alt vi fisket. Vi så folk komme gående fra hytter langt uti fjorden. Hadde lyst til å prøve meg lenger ute, men uten brodder, og nedlesset i utstyr, var det uaktuelt.

Håper å få tid til enda en tur etterhvert. Været ser ihvertfall lovende ut. Kaldt og lite vind :thumbsup:

Endret av AreBare
Lenke til kommentar
Del på andre sider

30. Januar - Isfiske i Ålefjærfjorden - 2. omgang

Vær og vind:5 kuldegrader, sol, 0-1 ms nordvestlig vind.

Flo/fjære:3 timer før full flo.

Utstyr:3 stenger. 2 paternoster agnet med reke/makrell, 1 agnet pilk.

Reiste hjemmefra ca 08.30 og var fremme ved Ålefjær klokka 9. Solen hadde akkurat begynt å kaste sine stråler innover fjorden. Jeg fikk på meg habitten og kastet sekken på ryggen.

113285_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113285.jpg

Jeg hadde på forhånd sett meg ut en ny plass på sjøkart, og prøvde så godt det lot seg gjøre å navigere seg omtrentlig frem til dette via GPS’n på mobilen.

Nå var det bare å sette i gang med riggingen av utstyret. Dette tar jo en liten evighet, og omtrent klokka 10 var alle snørene ute. Nå var det bare å smøre seg med tålmodighet.

113286_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113286.jpg

Etter en død drøy halvtime begynte det å ringe ei bjelle. Bokstavelig talt. Jeg la fra meg pilk og løp (så godt det lar seg gjøre i overdimensjonert flytedress, støvler og på is), snurret sveiva og kjente fisken satt. Opp av hullet kom en hvitting som var stor til å være hvitting tatt av meg. Vekta stoppet på 555 gr, og ny personlig rekord var et faktum. Dette feiret jeg med en kopp kaffe og 2 ballerina-kjeks. Hæla i taket.

113287_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113287.jpg

Etter nye 10 minutter nappet det enda en gang. Denne gangen på pilken. Opp kom en torsk. Den blødde dessverre ganske kraftig og måtte bøte med livet. Vekta viste 1000gr blank. Trist å måtte ta livet av fisk under minstemål.

Like etter kjennes små napp i enden av pilken. Ikke uventet kommer en liten mikrofisk opp av hullet. Rødnebb på 65gr. Det er for øvrig den første rødnebben jeg har fått, og et mål for året er nådd (kanskje ikke det høyest hengende målet :) ) Den var dessverre kroket i buken og ble måkemat. Like etter fikk jeg en liten torsk på rundt 300gr samt noen små hvittinger. Alle svømte videre med et smil om munnen.

113288_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113288.jpg

113289_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113289.jpg

Nå ble det nesten helt dødt. Litt skuffet over at det ikke skjedde mer, bestemte jeg meg for å flytte meg enda litt lenger ut i fjorden. Borret 3 nye hull og rigget utstyret. Etter omtrent 5 minutter begynte det å knake, knirke og smelle i isen. Alt dette livet i isen kombinert med en liter kaffe på nesten tom mage gjorde meg en smule urolig, så jeg bytter plass etter bare en halvtime. Denne gangen satt jeg opp utstyret nærmere land, der fjellene står rimelig stupbratte rett ned i sjøen. Relativt dypt her, men også relativt dødt. Kun en liten hvitting å skrive hjem om. Jeg borret meg bortover og flyttet utstyret litt etter hvert. Etter 10 hull begynte det å skje ting.

113290_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113290.jpg

Først nappet det så kraftig i den ene stangen at den var på vei ned i hullet. Dessverre rakk jeg ikke å få strammet opp snøret før fisken var borte. Omtrent samtidig som jeg la ned stanga igjen, nappet det i neste stang. Her hadde en liten fjordtorsk latt seg friste av en reke. Den fikk leve videre. Like etter nappet det på første stanga og enda en liten fjordtorsk kom opp. Den bæsjet på dressen min, men fikk likevel leve. Selv om størrelsen på fisken ikke var noe å rope hurra for syntes jeg absolutt det var positivt å se litt småtorsk igjen. Er vel ikke nødvendigvis en trend, men positivt er det lell. Det ble for øvrig kun noen små hvittinger etter dette.

Bestemte meg for å ta kvelden, da jeg i utgangspunktet hadde avtalt med sjefa å være ute til ca. klokka 13. Klokka var nå 15.30.. Var uansett tom for kjeks.

Innser at dette nok er denne sesongens siste tur på isen, da sjefa snart er ferdig med fødselspermisjon og poden ikke har fått barnehageplass. Kommer til å bli travle dager frem mot ferien.

Alt i alt er jeg fornøyd med turen som gav 7 hvitting, 4 torsk og en rødnebb. 8 fikk svømme videre. Resten ble mat for meg og måkene. Gleder meg allerede til neste vinter. :wub:

113291_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113291.jpg

113292_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/45759/113292.jpg

Skitt fiske til dere andre som fortsatt kan dyrke isfisket en stund til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

27. Februar - Søm/Odderøya

Vær og vind: -2 grader, overskyet, laber bris fra øst/nordøst

Flo/fjære: Omtrent ved full flo

Utstyr: 2 stenger. En med 2 kroks paternoster (reke/makrell) og en stang til sluk/agning.

Avreise i åtte tiden på morgenkvisten. Turen skulle i dag gå til Søm. Med godfølelsen i magen og et knekkebrød i hånda kjørte jeg av gårde.

114411_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46221/114411.jpg

Etter en halvtime på noe glatt føre, var jeg fremme ved avkjørselen til dagens fiskeplass. Der oppdager jeg at veien ikke er brøyta ned til plassen og med null mulighet for å parkere i nærheten forbanner jeg Kristiansand kommune sitt brøytemannskap og kjører videre i villrede. Etter noen minutter bestemmer jeg meg for å prøve Odderøya for første gang i mitt liv.

Et utrolig sleipt kvarter senere får jeg omsider parkert en eller annen plass der ute. Får på meg tøyet, tømmer bilen for utstyr og trasker avgårde. Like etter oppdager jeg et skilt med kart over øya, og ser jeg er på fullstendig feil plass. Avinstallerer utstyr/klær og inn i bilen igjen. Etter mye om og men og en liten rusletur på isete underlag kommer jeg omsider frem til en plass som ser fiskbar ut.

114412_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46221/114412.jpg

Rigger opp utstyret og kaster ut. Ikke veldig dypt, men bestemmer meg for å prøve likevel. Nå tar vinden seg ganske kraftig opp og dønningene slår inn over svabergene. Det blir kaldt og jeg blir rastløs.

114413_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46221/114412.jpg

Bestemmer meg ganske kjapt for at jeg må prøve å finne en plass litt mer i le for vinden. Ikke bare er det kaldt, men direkte risikabelt med bølgene som slår så langt inn på land. Pakker sammen og flytter meg noen hundre meter lenger vest.

114414_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46221/114413.jpg

Her blir jeg stående litt høyere oppe, men vurderer etter hvert risikoen ved en evt. landing av fisk til å være litt for stor, selv om jeg har på meg flytedress. Finner heller ikke le for vinden her. Må nok innse at den beste fiskeperioden er forbi og alt jeg har oppnådd er et tackle som ligger igjen på havets bunn.

Jeg pakker sammen etter en halvtimes tid og går tilbake til bilen. Har ikke tenkt å gi meg enda, så jeg tar turen tilbake til Søm for å se om brøyta har vært ute på runda. Det har den ikke! Bestemmer meg dog for å prøve Sømstranda som ligger et lite stykke lenger ute i fjordarmen. Her får jeg parkert uten problem og trasker i dyp snø ned til stranda.

Her er det minimalt med vind og sjøen ligger nesten helt stille. Vannstanden er dessverre på vei ned igjen, men gir godfølelsen en sjanse og rigger begge stengene med agn og kaster ut. Sitter og stirrer på utstyret mens jeg spiser en velfortjent lunsj bestående av champagne-brus og bixit kjeks med en svak eim av halvråtten makrell.

114415_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46221/114414.jpg

Timene går, jeg flytter meg litt, men til ingen nytte. Når klokka nærmer seg 15.00 må jeg bare innse at årets første blanketur er et faktum. Reiser slukøret hjem, litt kald, litt våt, men med litt mer sjelefred etter en abstinensdempende tur ved sjøen. Bedre lykke neste gang? Håper det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5. Mars - Isfiske Hamresanden

Vær/vind:Sol fra klar himmel, 3-4 varmegrader, NØ laber bris.

Flo/fjære:4 timer før full flo

Utstyr:3 stenger, glidebom med oppheng, 3-kroks paternoster, balansepilk

Etter anbefaling fra hele norges (evt. fiskersiden.no’s) Gabrielsen hadde jeg bestemt meg for å bytte ut Ålefjær med Hamresanden når jeg skulle velge åsted for dagens fiskeri. Hadde ingen planer om å stå opp tidlig, så fruen våknet meg ikke før klokka var 09.00. Hun skulle i dyreparken med guttungen og noen venninner, så vi kjørte i sammen utover.

Vel fremme prøvde jeg å lokalisere plassen Gabrielsen og Ølgylt hadde borret opp helgen før, men gav opp etter en liten stund. Trasket rådvill utover fjorden og stolte på magefølelsen når jeg slapp utstyret ned på snøen og borret opp 3 hull. Klokka var allerede nærmere 11.00, men godfølelsen hadde jeg likevel. Og hva annet kan man vel egentlig ha i en sånt vær? Rene påskestemningen. Nesten ufattelig å tenke på at jeg var helt alene på isen.

114581_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114581.jpg

114582_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114582.jpg

114583_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114583.jpg

Det tok ca. 2 minutter etter at første stanga var klartgjort til det begynte å nappe. Hvitting bonanza skulle starte. Nå gikk det slag i slag. Den ene hvittingen etter den andre havnet på isen. De var ikke spesielt store, men jeg tok vare på noen av de største (5-6hg) med planer om å steke de i masse godt smør.

114584_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114584.jpg

Etter bare et kvarters tid hadde jeg allerede landet 6 fisk, men nå ble det dødt en liten periode. Med tid til endelig å få frem kaffen satte jeg meg på stolsekken og tok frem en Kvikk-lunsj. Rigget en balansepilk og begynte å fiske i alle vannlag.

Etter litt forsiktig napping på glidebom-stanga gikk jeg bort for å sjekke om agnet var borte, og kjente at noe smått hang i enden av snøret. Mens jeg sveiver opp napper det i balansepilken og jeg må rykke ut og gi tilslag. Her sitter også noe smått. Opp av de to hullene kommer det knurr. Både far og sønn. Den største er rundt 300gr, og blør ganske kraftig ved utsetting. Bestemmer meg for å ta livet av den. Grei stekefisk det også. Da er endelig forbannelsen på balansepilk brutt.

114585_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114585.jpg

Noen minutter går og nå napper det ganske bestemt på tredje stanga. Den er rigget med tre-kroks paternoster noen meter over bunnen. Det rykker ganske heftig de første sekundene, men så blir det ganske dødt. Fisken sitter fortsatt, men er ikke noe monster. En dublé, sei (880gr) og en hvitting. Slett ikke verst. 3 arter på kort tid. Dette lover bra.

114586_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114586.jpg

Får besøk av en hyggelig eldre kar som lufter hunden, og vi slår av en prat der været, fiske og ski-VM er i sentrum av samtalen. Han gir noen tips angående plass og mener jeg kanskje bør satse på å plassere meg litt nærmere land. Jeg skriver tipset bak øret, men vil ikke flytte meg før fisket avtar.

Og det gjør det ikke på en lang stund..

Litt forsiktig napping resulterer i en baby-sandflyndre. Art nummer 4! Den svømmer i beste velgående ned til bunnen igjen.

114588_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114588.jpg

Nå følger kjapt en 8-10 hvittinger, der en er ny personlig beste på 600gr. Pers er alltid gøy.

De fleste får leve videre, da jeg har bløgga 4 hvittinger og en knurr og har nok til en middag.

Plutselig hører jeg nappvarselbjella ringe på 3-kroks tacklet og stangbøyen vitner om noe større enn det jeg tidligere har dratt opp på isen. Fisken rykker og drar. Utras. Justering av brems. Nytt utras. Her må det pumpes. Etter en liten stund titter en nydelig skapning opp av hullet. Enda en sei! 1/0 sirkerkrok som så vidt henger i munnviken på fisken. Litt flaks må man ha. Og denne gangen stopper digitalvekta på 2.480 gram før den konker ut. Fjærvekta viser 2.6kg, men jeg velger å stole på digitalvekta sitt siste utsagn. Uansett, ny registrert pers og 65 cm. Hipp hipp. Nå må det feires med en banan.

114590_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114590.jpg

114591_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114591.jpg

Får besøk av enda en mann som er på rusletur etter å ha sett VM. 3 mila. Therese Johaug tok gull og Marit Bjørgen sølv. Det er ikke dårlig. Vi prater et kvarters tid før han går videre til en annen fisker som har entret isen nokså langt inne mot stranda.

Nå kommer det to polakker gående utover isen. De stopper og snakker polsk og forventer å få svar. Det får de ikke. Mens de peker på sluker, agn og alt det andre utstyret mitt og mumler seg imellom, drar jeg opp enda en sei. Denne fjærer til 1 kg. Innen to minutter har jeg også dradd opp 3 hvittinger. Polakkene blir helt ville og klarer å si ”Borrow please?”, mens de peker på borret mitt, jeg sier ”Sure, go ahead.” på Vennesla-engelsk og de borrer noen hull 20 meter ved siden av meg. De får ikke noe fisk med det første, men jeg slenger bort noen hvittinger som de agner med og etter hvert begynner også de og dra fisk. Det er tydelig at det er en ny god bitt-periode nå og jeg blir gående fra stang til stang og dra opp hvittinger en lang periode før jeg omsider kan sette meg med balansepilken igjen. Fisker opp og ned i vannlagene en stund, kraftige rykk, risting, pauser, og plutselig kommer et ganske brutalt hogg der nede. Utraset kommer kontant, og stanga har en fin bue. Lyr! Enda en ny art. Og ny registrert pers også her! Vekta viser 2.1kg. Like etter napper det igjen ganske hissig på 3-kroks tacklet, men fisken blir ikke med helt opp. Blir et utras og deretter helt dødt. Var nok en sei.

114593_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114593.jpg

Nå blir det ikke så mye mer å skrive hjem om. Kun perioder med små hvitting, og jeg kan etter hvert konsentrere meg om å sløye fisken og begynne å pakke sammen utstyret. Restene av makrellen og rekene gir jeg til polakkene. Forklarer at det er agn, og håper det forstår det. Hvis ikke er de nok sengeliggende i dag.

114595_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46318/114595.jpg

Vel hjemme kan jeg begynne fileteringen og porsjoneringen av fisken. Jeg er langt ifra noen ekspert på filetering, men får i hvert fall ut nok filet til 4 middager. Nå blir det fiskegrateng, fiskepinner, fish ’n chips av hvitting og stekt seibiff med løk i de kommende ukene. Nam nam.

Etter opptelling kan jeg loggføre følgende:

27 hvitting, 2 knurr, 3 sei, 1 lyr og 1 sandflyndre. I alt 34 fisk. 5 arter og 3 nye perser.

Denne turen var virkelig en opptur etter forrige ukes blanking, og med påskestemning i tillegg kommer jeg til å huske dette i lang tid fremover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...
  • 5 weeks later...

25. april hadde jeg en tre-timers tur til Eielandsvannet et stykke inn i de indre bygder.

Det resulterte i en ganske stor kvist på første kast som fikk slippe tilbake der den kom fra.

Deretter ble det stille.

Vannet er nok for kaldt da det kun har vært isfritt få dager.

Var heller ikke (flyvende) insekter å se, så noen vak kunne jeg lete lenge etter.

Uansett, lettskyet, svak vind og høy temperatur på land gjorde turen til en fin naturopplevelse. Ferske elgspor ble observert, og hissig maur kom flere ganger på intimbesøk.

116865_s.jpg

Bra påskevær.

116866_s.jpg

Den nysmurte snella fikk en lett fight i dag.

Endret av AreBare
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

I går ble båten satt ut i Ålefjærfjorden, og jeg og brodern tok en liten fisketur på sparket. Fikk ikke med meg kamera, og ble heller ikke så mye å skrive hjem om.

Vegard fikk et par torsk, ene på 2 kg, og en mikrohvitting. Jeg fikk ei lita kolje på rundt halvkiloen, og mistet noe som gav meg et par små utras. Fisken kjentes ihvertfall stor ut de 15 meterne den hang på.

Må nok lære meg å være litt mer tålmodig ved agnfiske med sirkelkrok fra båt. :)

Satser på det blir noen litt mer utfyllende rapporter etterhvert som sesongen går.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagens visdomsord!

Evt fiske med J-krok, personlig synes jeg det funker vel så greit, jaffal under forhold der man har god kontakt med takkelet.

Vurderer J-krok ja. Har du noen anbefalinger på det området?

Er ihvertfall greit å ha litt av hvert med seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.