Gå til innhold
Fiskersiden

Miljøkatastrofe: 175.000 oppdrettslaks rømt fra SalMar Farming AS på Hitra


Glalaksen
 Share

Recommended Posts

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) følger opp saken!

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF): Trolig 150.000 fisk på rømmen

Nye opplysninger viser at det kan dreie seg om nok ei gigantrømming på Nordvestlandet/ Trøndelagskysten, fem år etter Marine Harvest-havariet på Tustna. NJFFs prosjektleder Alv Arne Lyse mener dette viser hvor dårlige tilsynsrutiner oppdrettsnæringa har, når så mange fisk kan rømme uten at man oppdager det på fire dager.

Link:

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=104809942&displaypage=TRUE

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 124
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Dei prer seg over stadigt større område for kvar dag som går. Og med dei låge temperaturane som er sjøen for tida er det sannsynleg at dei vil trekka mot varmare farvatn, dvs mot djuparevatn, eller inn mot fjorder dominert av stort ferskvatninnhald. Kor fisken ender opp i søknaden etter lettere levevikår er vankjeleg å forrutseia, men stimar på fleire tusen vil nok finna vegen inn Trondheimsfjorden utover våren... :)

Send dem til Steinkjervassdraget, her skal det rotenonbehandles som vanlig.

Er endel hobbyfiskere også, men det skal vel godt gjøres å fiske opp mange prosentene uansett. Jeg skal iallefall bidra det som går.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaja, 175000 laks (iflg. adressa) ganger 2kg. 350 tonn ! Det er ikke akkurat noe småtteri de fyller opp mærene med. Lurer på hvor de vil ta veien ?

De får vel en aldri så liten og symbolsk bot, så er alt glemt igjen for en stund.

Leste i adressa idag at en som drev med akvariefisk der ute var og satte garn og skulle ha matauk. Nesten så man fryder seg enkelte over rømningen. At det var litt synd at så mye fisk rømte ble vel bare nevnt i en bisetning ! Vi beklager det som skjedde, og ferdig med det :growl:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det rapporteres om liten fjøslaksaktivitet i Vinjefjorden og Snillfjord hører jeg, basert på folk som har prøvd noen kast i områdene i dag. Det er for tidlig å dra konklusjoner, men Stinger nevner fangst ved Rognneset, som etter det jeg forstår ligger forbi (vestafor) inngangen til overnevnte fjordområder, og like vest for Sunde, og det kan tenkes at endel av laksen har svømt forbi Sunde da, og i retning Trondheimsfjorden. Kanskje snuser de på luktene fra Gaula, Orkla og resten av de uviktige elvene som ligger i den nokså ubetydelige Trondheimsfjorden hva atlantisk villaks angår. :growl:

Håper flere oppdaterer ryktter og bekreftelser på fangst i tråden hvis det dukker opp info.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Berre 1000 oppdrettslaks var igjen av totalt 176.000 etter rømmingen frå eit oppdrettsanlegg på Hitra i Sør-Trøndelag.

TV2: Lakserømming verre enn antatt

Link:

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/lakseroemming-verre-enn-antatt-3418625.html

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.adressa.n...icle1590423.ece

Gjennfangsten går svært dålig, 9 fartøyer er i sving, men bare 200stk er gjennfanget...

Tja, tatt i betraktning at det er noen dager siden fisken rømte er vel ikke det en bombe.

Det må være et tankekors at det tar så lang tid før man oppdager et så dramatisk svinn. Skulle ikke forundret meg om det fantes regelverk som påla daglig oppsyn av fisken. kanskje en gjennomgang av rutinene hadde vært på sin plass? hvis det er for tidkrevende, kanskje ansette flere folk på anleggene? Ryktene forteller at det ikke altid er så mange årsverk i selve røkterdelen av produskjonen.

Her er litt å ta tak i, her

Nullvisjon eller ei

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjører buss i byen. Sanntidsinformasjon i bussene er faktisk blitt prioritert av journalistene i langt høyere grad enn slike miljøkatastrofer. Om stemmen i bussen skal være på bokmål eller trøndersk dialekt etc. etc. ! Der skal jeg si at journalistene er aktive, både på det ene og det andre, for å sverte kollektivselskapene i byen. Det sier litt om hvor lite alvorlig pressen ser på slike ting egentlig :growl: Måtte bare nevne det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle ikke forundret meg om det fantes regelverk som påla daglig oppsyn av fisken. kanskje en gjennomgang av rutinene hadde vært på sin plass?

Selvfølgelig skal fisken ha daglig tilsyn. Reglene er helt greie her.

Regner også med at de skal ha daglig kontroll av merdene for å oppdage eventuelle rømminger. Lakseslakteri med ventemerder har slike regler, og derfor er det logisk at oppdretterne også har det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig skal fisken ha daglig tilsyn. Reglene er helt greie her.

Regner også med at de skal ha daglig kontroll av merdene for å oppdage eventuelle rømminger. Lakseslakteri med ventemerder har slike regler, og derfor er det logisk at oppdretterne også har det.

Hehe, jeg satte det igrunnen bare på spissen for moro skyld. At det skjer uhell må vi leve med, men at det i merder med så mye fisk skal ta så lang tid å oppdage det er betenkelig. Jeg har ikke mange frihelger i året fordi jeg må inn og se til fiskene mine på jobb daglig. De trenger ikke mat hver dag, men reglene er krystallklare, og de KREVER daglig tilsyn, inklusive ettersyn av helsetilstand. Derfor synes jeg den mest pinlige saken er at man enten ikke har sett etter, eller ikke fulgt godt nok med til å oppdage at 150 000 fisk forsvinner. Jo større nøtene og fiskemengdene er, jo viktigere blir nødevenigvis kontrollrutinene.

For eksempel kunne jeg tenkt meg en logghvor tidspunkt for kontroll sto oppført, og kanskje hva som var kontrollert. I så store anlegg kunne vi tenkt oss at kostnadene ved merdøyne og kamera skulle være uvesentlig, og man kunne således sittet hjemme i stua, og oppdaget at 300 tonn fisk på mystisk vis forsvant. Det er lettere å akseptere at stormen tok et anlegg, enn at det bare rant ut fisk uten at noen oppdget det.

Skulle jeg mene

Olav

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article1590423.ece

Gjennfangsten går svært dålig, 9 fartøyer er i sving, men bare 200stk er gjennfanget...

Ser av linken at rømninga fant sted i forbindelse med avlusing. Får virkelig håpe avlusinga var effetiv!! Ellers har vi ikke bare en formidabel lakserømming, men en enda større luserømming!

Ellers vil jeg oppfordre flest mulig å overse de sure gamle gubbene, og reise på fisketur i traktene! :growl:

M.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå tror jeg jaggu det er muligheter for at det bryter ut skikkelig krig.

Det skal bli interessant å følge med framover nå. Hvor stor andel av fisken vil sette kursen innover Trondheimsfjorden, og vil det merkes på åpningsdøgnene i de store elvene kommende sesong?.

Det har aldri før vært så ufattelige mange fjøslaks i samlet tropp innover Trondheimsfjorden hvis de verste antagagelsene slår til. 350 tonn biomasse på vei innover fjorden, og et ubegripelige antall fisk hvis man sammenligner med det naturlige innsiget.

Ved forrige stor-rømming på Tustna stakk fisken inn mot de nærmeste småfjordene rundt rømningspunktet. Det kokte som sild i et par-tre middels fjorder i månedsvis etterpå, for ikke å si åresvis etterpå. Her var det kun er små fiskeinteresser og mindre vassdrag, og bare spede fortvilte rop fra enkeltpersoner som fryktet for bestandene i de stakkars småelvene kom på trykk. Selv den dag i dag (i fjor)fanges det gigafjøslaks på 15-20 kilo som stammer fra denne rømminga i 2005.

I dag kan norges viktigset lakseelver stå i fare for å motta disse mengdene av fjøsfisk, og med de relativt tunge interessene som holder til i disse vassdragene, ligger det an til en skikkelig krig.

På høy tid i så fall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et slikt flak med laks har potensiale i seg til å gjøre større skade mot villaksstammer enn et oljeutslipp...

Dette er bare forferdelig.

Med dagens laksepriser drar de inn en pen forsikringssum her - ett år før fisken skulle vært slaktet. Satsingen fra eierne på å fiske opp noe er nesten meningsløs, samtidig som den koster penger og derfor begrenses...

Og denne næringen kalles bærekraftig. Takke fan for det - all naturlig "konkurranse" blir jo utradert. Enten i form av slikt som dette - 100 000 vis av fisk som rømmer, selvsagt infisert med lus, og bryter ned lakse og ørretstammer i elver og vassdrag.

Men kanskje like viktig er forurensingen og det faktum at fiskearter er truet for å fôre oppdrettsfisk... Bærekraftig..?!

Hvordan har det seg at denne næringen får holde på som den gjør. Eksempel på galskapen her i Rogaland er at til og med takvann fra Sandnes / Stavanger området sendes til rensing før utslipp - samtidig som O.Laks tilsvarende 300 000 personer driter rett i Ryfylkebassenget. Bærekraftig?

Jeg jobber i dag i "Oljå", men har utdanning og flere års erfaring fra fiskeoppdrett. Helt ærlig ville jeg hatt mye større tillit til Oljeproduksjon i en sårbar fjord enn jeg har til fiskeoppdrett...

Teknologi til å gjøre det hele mye tryggere har eksistert lenge, men det er ingen krav til at det brukes. Kanskje ikke så rart med dagens "habile" fiskeriminister, men dette har det vært syndet mot i mange, mange år...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Gaula elveeierlag frykter man nå store skader på laksestammen.

- Dette er stortragisk, sier Torstein Rognes, sekretær i elveeierlaget.

Trønderbladet: Lakserømminga stortragisk

Link:

http://www.tronderbladet.no/nyheter/article1266059.ece

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saken var heldigvis førsteoppslag i tv2 nyhetene, nå 18:30. Litt komisk at fiskeriministeren er på sjarmeringstur til vosso, for å skryte av oppdrettsbransjens forsøk på redde stumpene, etter all elendigheten de har forårsaket der, når dette skjer.... Snakk om hår i suppa. :thumbsup:

Tror nok media blir litt på hugge når de kan "kryss-klippe" desse sakene.

M.

Endret av Maritim
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meget synd med enda ein stor rømning av oppdrettslaks.

Einaste ideen ej kan komme på i farta og få redusert rømning og sjukdom er og nekte alle oppdretsanlegg forsikring mot rømt fisk og skade på sjuk/død fisk.

Med ein slikt forbud ville eigerene av anleggene tatt større ansvar og tatt forhandsregler da heile deira investering kunne gå tapt om dei mistet fisken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.