Gå til innhold
Fiskersiden

Ambassadeur 2500c mekking og trimming


andref
 Share

Recommended Posts

Mange entusiaster og spørsmål angående mekking og trimming av disse små snellene. Har derfor startet en tråd her hvor alle kan stille spørsmål.

Er på jakt etter en drivaksel til min 2500c som jeg trimmer litt etter litt. Har tenkt å trimme den til en IAR med dobbel baksperre. Men trenger en drivaksel fra en AMB 2500 IAR

!B55SiL!B2k~$(KGrHqR,!gwEy2IyrNtzBMvb!imwcw~~_3.JPG

Noen som har liggende en i skuffen ? er det mulig å benytte en fra en annen snelle med litt mekking?

Endret av andref
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

er det noen som vet dimen på kulelager som sitter på venstre side på UT reel 2500 snellene ??

Ganske sikker på at det er 3x10x4 som passer i det hullet, men det går kunn ann hvis rammen, spole og sidegavler er rette slik at kulelageret glir rett på!! hvis ikke alt passer til hverandre blir det unødvendig mye friksjon! kulelageret er vel kunn for litt ekstra stabilitet og ikke noe for kastelengden..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stemmer at det er 3x10x4, samme som klassiske Ambassadeur og Calcutta.

Ideen med det tredje lageret er at konstruksjonen skal bli stivere slik at resonanansene som tar opp energi og reduserer kastelengeden skal reduseres. Ville ikke ha satt i et tredje lager i ei snelle som ikke hadde vært på besøk hos Dr. UT.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stemmer at det er 3x10x4, samme som klassiske Ambassadeur og Calcutta.

Ideen med det tredje lageret er at konstruksjonen skal bli stivere slik at resonanansene som tar opp energi og reduserer kastelengeden skal reduseres. Ville ikke ha satt i et tredje lager i ei snelle som ikke hadde vært på besøk hos Dr. UT.

OK da dropper jeg det . men er abu snellene så skjeve at de må rettes opp.?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du skal ha tre lagre på en og samme aksling må både akslingen og opplagringspunktene være helt rette. Så stor nøyaktighet er ikke 2500C laget med, spesielt de med aluminiumstativ er normalt ikke helt rette. Innergavlene har også stor betydning, det samme har montasjen av innergavlene og venstre sidegavl.

Om tre lagre har stor betydning for en 2500C vet jeg ikke da jeg kun har brukt UT trimmede sneller med 3 lagre. På 1500C bruker jeg ikke 3 lagre på akslingen lenger, tror UT også har sluttet med 3 lagre på 1500C etter at han fikk laget aluminiumssnøreførerene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke om det er riktig å si at 2500C ikke ble laget med stor nok presisjon, spesielt de første årene. Tror UT har vært like mye opptatt av stivhet som presisjon, større stivhet gjør at mer av kraften overføres til sluken/kastevekten heller enn å absorberes av snellen. I "gamle dager" tok UT messingstativene fra hverandre og loddet dem sammen igjen for å få enda større stivhet. Dette har han sluttet med, blant annet fordi kreftene som er i sving under lange kast og vedvarende bruk kan slite for mye på snellen dersom stativet er for stivt (dersom jeg har forstått ham riktig).

Massevis av kjeramiske lagre, magnetbrems, etc er bra. Men det er verdt å huske at 2500C har satt de to siste verdensrekordene i casting (18g) samt flere europeiske og amerikanske rekorder de siste årene. De fleste av disse rekordene (inklusive de to verdensrekordene) ble satt med sneller fra 1975 og 1976, med aluminiumsstativer, som gir lettere vekt enn messingstativene. Modifikasjonene som casting guruene gjør er ganske enkle: fjern snøreføreren og sett inn et enkelt og solid stag der evighetsskruen sitter; skift ut spolen med en lettvektsversjon fra Avail (eller andre); bytt ut standard blokkene i sentrifugalbremsen med den minste typen (noen bruker også bare en heller enn to); smør med den tynneste oljen som finnes, eller ikke bruk olje i det hele tatt, bare rens godt. Noen bruker kjeramiske lagre, men den nest siste verdensrekorden ble satt med en snelle med lagre av stål. Ingen bruker magnetbrems, ingen bruker tre lagre på spolen, ingen bruker messingstativ.

Det betyr ikke at magnetbrems, messingstativ, og flere lagre ikke funker for normale fiskere som skal kaste en 7 grams sluk; det er to forskjellige sporter. UT sier at magnetbrems funker dersom man er villig til å bruke den nødvendige tiden til å fininstille den. Men de viktigste endringene man gjør på en 2500C (som fisker) er etter min mening å skifte til bremseskiver i karbon og å få inn et kulelager i evighetsskruen. Jeg har en del personlige preferanser når det gjelder disse snellene, og er ikke så begeistret for IAR, "thumbars", eller magnetbrems; er heller ikke så opptatt av å maksimere utveksling, bruker helst sneller laget 1975-1979 eller 1989-1992. Men det er personlige greier. Uansett hva man liker så er 2500C den beste snellen ABU noensinne laget (og fortsatt lager), og det bekreftes av service avdelingen på ABU.

Endret av abumatic
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ambassadeur 2500C er laget med heller dårlig presisjon, det at det er store individuelle variasjoner mellom snellene viser dette. Dette gjelder spesielt stativ, innergavler og snørefører.

Når snøreføreren fjernes blir det en helt annen konstruksjon. Utfordringene med en mulitplikatorsnelle med synkronisert snørefører et at snøreføreren skaper vibrasjoner i konstruksjonen som medfører tap av bevegelsesenergi, uten snøreførenen er dette problemet borte. Derfor er en stabil og stiv konstruksjon viktig.

Har ikke gjort noen justeringer av magnetbremsene i mine sneller, bruker dem i den posisjonen som UT har shimset den. I følge UT er det bare to personer som har vært fornøyd med magnetbremsene hans på 2500C, og UT er den andre :rolleyes: , derfor tilbys den ikke lenger. Synes fordelene med magnetbremsen er så store at i stedet for å justere bremsen etter kastevekt og forhold, tilpasser jeg kasesetil og kraft. Siden bremsetromlen til sentrifugalbremsa i 2500C er laget av aluminium slites bremseloddene ned til grøt etter en dag eller to med fiske i saltvann. Med UT trim og magnetbrems har jeg ei snelle som kaster suverent i fra 3 til 25g uten noe behov for justeringer.

De beste snellene laget av Abu er etter min mening enten 5500C/6500C i fra slutten av 70-tallet eller 6500CS Mag i grå utførelse som fortsatt produseres, men ikke selges i Norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, det er lov å være uenige. Jeg vil nok heller si det slik at presisjonen varierer mellom epoker og spesifikke typer/modeller, og at i de "dårlige" epokene og for noen modeller så er det stor variasjon mellom individuelle sneller. Graden av import av deler fra utlandet og flere viktige detaljer har også variert opp gjennom årene. 2500C er også spesielt følsom for hvor hardt man strammer skruene som fester gavlen til bremseplaten, og noe av den individuelle variasjonen kan sikkert skyldes dette. Det finnes naturligvis også andre svakheter. Men konstruksjonen av 2500C er stort sett enkel og robust, og ifølge serviceavdeling på ABU er det 2500C og 7000 som har gitt færrest problemer over tid (og når de sier dette går jeg ut fra at de har tatt hensyn til produksjonstall). Plasseringen av lagre, frikoplingen, og størrelsen på snella gjør 2500C (og 1500C) til et litt annet dyr enn de andre klassiske Ambassadeurene og min desiderte favoritt.

Må innrømme at jeg kun har prøvd magnetbremsen som bare funker på Avail spolene. Ifølge UT så øker bremsekraften til sentrifugalbremsen geometrisk med spolens rotasjoner, mens den øker proporsjonalt for magnetbremsen, så det ideelle er å bruke begge deler. Flere av turneringscasterne har eksperimentert med magnetbremser men bruker det altså ikke. Uansett så er nok den "ideelle" 2500C en høyst individuell sak som avhenger av teknikk og bruk og smak. Man kan vel gjøre minst 30 forskjellige endringer på egen hånd hvis man vil. Noen av dem funker for alle, andre funker kun for de få.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er ikke kvalitestsproblemene med 2500C noe som serviceavdelingen til Abu vil merke noe til. Problemet er toleransene er slik at to identiske sneller ikke kaster like bra, og det er spesielt ved trimming at dette vil komme til syne.

Ei snelle som har vært til service hos Abu er uansett så inngriset i smøremidler at en knapt vil merke forskjell på ei orginal og trimmet snelle. Jeg forstår hvorfor det er sånn, og det er sikkert fornuftig for gjennomsnittsbrukeren.

En av grunnene til ast 6500CS Mag er en av mine favoritter er kombinasjonen av magnet og sentrifugaqlbrems. På trimmede sneller plukker jeg ut 2 eller 3 av magnetene og kjører med lite magnetbrems kombinert med ei eller to av 6-stift sentrifugalvektene.

Siden jeg driver med fisking er jeg lite interessert i hva castingutøverene driver med, UT er nok en mye bedre kilde til inspirasjon for snelleoptimalisering for oss fiskere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som sagt, presisjonen har variert ganske mye opp gjennom årene. To sneller fra 1975 vil sannsynligvis være mye "likere" (i dobbelt forstand) enn to sneller fra 2007. De grå, sorte, og oransje 2500C snellene laget de siste årene er langt dårligere enn nesten alle tidligere utgaver, snellene laget fra 1994 til 2002 faller i et mellomskikt. Det er laget mer enn 60 forskjellige typer av 1500C/2500C, så jeg synes generaliseringer er problematiske. Men en påstand om at delene til 2500C gjennomgående, også på 1970-tallet, ble produsert med høyere toleranser enn delene til de andre klassiske modellene lar seg formodentlig fortsatt sjekke, jeg får rapportere når jeg vet mer.

At du mener castingmiljøet er uinteressant får jeg bare akseptere. Vi er ihvertfall enige om at UT og snellene hans er en inspirasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjekket samlingen min av utbyttede stativer, de fleste 1500C og 2500C snellene mine er produsert i mellom 1992 og 1997. Har i tillegg en orange 2007 modell og en uten årsmodell som er bygd opp av UT hvor jeg bare sendte han blå gavler og sveiv. Favoritten min er en rød 2500C 1996 modell.

Har ingen fra den orginale produskjonen i fra 70 tallet, men har skruvd litt på disse snellene også. Kan vel ikke si jeg har funnet noe mønster på hvordan snellene kaster og hvor jevn innsveivingen føles basert på produksjonsdato.

Men nå er uansett mine sneller så ombygd at en sammenligning ikke lenger har noe verdi.

Nå husker jeg ikke lenger hva det var vi egentlig diskuterte, men det er uansett gøy med de små Ambassadeurene :)

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

spiller ingen rolle! det er mye entusiasme uansett:) Noen av dere som bruker avail spoler? har prøvd UT sine spoler, men fant ut det passet meg best å benytte magnet brems og sverger derfor til avail sin spole og magnet brems. Selv om de er litt pinglete i konstruksjonen er de helt super til brun ørret fiske!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har blitt advart mot å bruke Avail spole sammen med multifilament av UT siden den bare er opphengt i ene enden.

Ikke det at jeg har noe behov for Avail spoiler siden jeg har UT magnetbrems og UT grunne spoler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har blitt advart mot å bruke Avail spole sammen med multifilament av UT siden den bare er opphengt i ene enden.

Ikke det at jeg har noe behov for Avail spoiler siden jeg har UT magnetbrems og UT grunne spoler.

BLir litt irritert siden du er den enste med de spolene og bremsen!! Spolene er svake i konstruksjonen, det kan hvem som helst se, men så langt har de tålt både multifilament og 2 års fiske med slukvekter opp til 18 gram, men håper jeg ikke får havari!! skal sjekke om herr UT kan forsterke den litt når jeg sender snellen dit!

når dere sender snellen til sverige forsikrer dere den først?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

BLir litt irritert siden du er den enste med de spolene og bremsen!! Spolene er svake i konstruksjonen, det kan hvem som helst se, men så langt har de tålt både multifilament og 2 års fiske med slukvekter opp til 18 gram, men håper jeg ikke får havari!! skal sjekke om herr UT kan forsterke den litt når jeg sender snellen dit!

når dere sender snellen til sverige forsikrer dere den først?

Hva skal du med magnetbrems på 2500 snella til .? jeg spør for jeg skjønner erlig talt ikke hva mag brems er bra for hadde en revo sx å endte altid med å ha 0 mbrems på .har UT 2500 orange å vet ærilg ikke hva som kan bli bedre en det den er. bruker nå Sufix 832 0.18 topp sene ambefales på det sterkeste. :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En magnetbrems som er stilt på 0 er ikke utkoblet men står på minste instilling. Kan fortsatt være en god del bremsevirkning fra magnetbremsen.

Jeg tor det blir feil å overføre erfaringer fra ei standardsnelle til ei snelle som er trimmet ved å redusere bevegelig masse.

På trimmede 6500 sneller er det optimale for meg minimalt med magnetbrems og lite sentrifugalbrems. Dette gir både lengst kast og den mest kastesikre snella.

Det er godt mulig en slik kombinasjon hadde vært optimal også for 2500, men med så liten roterende og bevegelig masse virker det som om snella fungerer tilnærmet optimalt bare med lite magnetbrems. Det gir ei snelle som håndterer et større område av kastevekter og vindforhold uten behov for justering. Mekanisk brems bruker jeg selvsagt ikke på noen snelle.

Et annet moment er at bakelittvektene etter en til to dagers bruk i saltvann er redusert til grøt på grunn av den grove aluminiumsbremsetromlen.

Hvis du ikke tror ei 2500C kan bli særlig bedre enn den du har skal vi ikke se bort i fra at du kan få en liten overraskelse når du har fått prøvekastet de to snelene mine som har magnetbrems og 9 kjeramiske kulelagre + IAR

Godt å høre at den nye Sufixen fungerer bra, har en spole i samme dimensjon liggende.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En magnetbrems som er stilt på 0 er ikke utkoblet men står på minste instilling. Kan fortsatt være en god del bremsevirkning fra magnetbremsen.

Jeg tor det blir feil å overføre erfaringer fra ei standardsnelle til ei snelle som er trimmet ved å redusere bevegelig masse.

På trimmede 6500 sneller er det optimale for meg minimalt med magnetbrems og lite sentrifugalbrems. Dette gir både lengst kast og den mest kastesikre snella.

Det er godt mulig en slik kombinasjon hadde vært optimal også for 2500, men med så liten roterende og bevegelig masse virker det som om snella fungerer tilnærmet optimalt bare med lite magnetbrems. Det gir ei snelle som håndterer et større område av kastevekter og vindforhold uten behov for justering. Mekanisk brems bruker jeg selvsagt ikke på noen snelle.

Et annet moment er at bakelittvektene etter en til to dagers bruk i saltvann er redusert til grøt på grunn av den grove aluminiumsbremsetromlen.

Hvis du ikke tror ei 2500C kan bli særlig bedre enn den du har skal vi ikke se bort i fra at du kan få en liten overraskelse når du har fått prøvekastet de to snelene mine som har magnetbrems og 9 kjeramiske kulelagre + IAR

Godt å høre at den nye Sufixen fungerer bra, har en spole i samme dimensjon liggende.

Gleder meg til å se prøve dine blodtrimmede sneller. :) har allerede slitt ut en bakelittvekt nr to holder en tur til.rart de har gjort tromelen så grov ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Ohoi!

Her var det interessante saker. :(

Har en 70-talls 2500C som trenger litt puss og stell. Den er utrolig grom og er min lille favoritt. Har en eldre 5000 og en aMag II (søppel...), men det er den lille som blir brukt til alt i grunn. Dessuten er den pynt på hylla når den ikke brukes.

Men nå er det altså på tide med service. Har jo plukket den fra hverandre hver høst og vår og smurt opp igjen, men så står det om trimming (trodde det var biler og sånn som ble trimmet jeg, ikke fiskesneller!)

Hvem er UT? Noen som har kontaktinfo? Kunne jo vært moro å få den i skikkelig stand. Dessuten skal jeg begynne med jerkbaitfiske, og da er det kjekt med noe som funker til litt mer enn å kaste ut en diger skjesluk og dorge med og.

Hvor mye koster det egentlig å få den oppgradert/trimmet?

Edit: Fant det ut visst...

Men, hva slags oppgradering er å anbefale til mitt bruk? Altså jerkbait og dorging etter gjedde/ørret med ikke altfor tunge sluker, ispedd fiske med sluker inntil 20 gram.

Endret av ko-stens
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ohoi!

Her var det interessante saker. B)

Har en 70-talls 2500C som trenger litt puss og stell. Den er utrolig grom og er min lille favoritt. Har en eldre 5000 og en aMag II (søppel...), men det er den lille som blir brukt til alt i grunn. Dessuten er den pynt på hylla når den ikke brukes.

Men nå er det altså på tide med service. Har jo plukket den fra hverandre hver høst og vår og smurt opp igjen, men så står det om trimming (trodde det var biler og sånn som ble trimmet jeg, ikke fiskesneller!)

Hvem er UT? Noen som har kontaktinfo? Kunne jo vært moro å få den i skikkelig stand. Dessuten skal jeg begynne med jerkbaitfiske, og da er det kjekt med noe som funker til litt mer enn å kaste ut en diger skjesluk og dorge med og.

Hvor mye koster det egentlig å få den oppgradert/trimmet?

Edit: Fant det ut visst...

Men, hva slags oppgradering er å anbefale til mitt bruk? Altså jerkbait og dorging etter gjedde/ørret med ikke altfor tunge sluker, ispedd fiske med sluker inntil 20 gram.

Hei en billig måte er å kjøpe deg nye Ceramic lager abec7 å carbontex Drag washer kit og en tube med TG Rocket Yellow olje da får du en billig oppgradering som funker meget bra for en 200kr i deler bestiller du på BlakDogTackel.com meget rask levering fra de Gutta der .kan anbefales Hilsen Espen :)

Endret av EKA
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere få som har evighetsskruve med keramiske kulelager! kan dere være så snill å måle str på skruven med og uten gjenger? har en evighetsskruve som er klinket sammen som jeg skulle byttet lager på. vet det ikke anbefales, men har mange lager liggende å tenkte å prøve de på en reserve snelle til lett fiske.

må bare se om jeg har gjengetapp og borr liggende som kan gjøre jobben!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Driver og rengjør og fikler litt med snella, men det er ikke veldig lurt uten en skisse om hvordan ting skal settes sammen igjen! :)

Er det derfor noen som har en oversikt over hvordan delene skal sitte sammen!? Vet det er med en deleoversikt til ABU-sneller, og der går det an å se hvordan delene skal sitte mener jeg?

I mellomtiden får jeg fikle litt til... Merkelig at en skal glemme slik fra år til år, og merkelig at selv om man forsiktig følger med hvordan man tar ting fra hverandre, har en tendens til å glemme det og rote når man skal ha det sammen igjen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ypperlig! Takk skal du ha. Det var akkurat det jeg var på jakt etter. :)

Nå klarte jeg faktisk å sette den sammen igjen. Pussig nok hjelper stygge ord ganske bra...

Neste for tur er en gammel Mag II, fra ca 1985, og en gammel 5000, fra rundt samme tid. Da vil det hjelpe med skissene, for den første er det sikkert ti år siden fikk en oljedråpe, og 5000'enen har jeg aldri hatt fra hverandre (kjøpt på Ebay fra USA for to år siden).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.