Gå til innhold
Fiskersiden

Laksedrama i Hardanger


 Share

Recommended Posts

Dagens Næringsliv: Laksedrama i Hardanger

Oppdrettsnæringen har overraskende satt arbeidet med strakstiltak for å redde den truede villaksen i Hardanger på vent.

- Det kan medføre ubotelig skade, mener direktør Jens Chr. Holm i Fiskeridirektoratet.

68,5 millioner kroner over seks år. Det er beløpet forskerne mener må til for å gjenoppbygge bestandene av villaks og sjøørret i Hardangerfjorden gjennom et unikt nasjonalt pilotprosjekt. Både elveeiere, forskere, forvaltning og fiskeoppdrettere har denne vinteren jobbet aktivt med igangsettelsen av prosjektet. Flere konkrete tiltak var planlagt iverksatt allerede i år, blant annet en sperre i osen i Etneelva som skal hindre rømt oppdrettslaks fra å komme opp i elva.

Det har hele veien vært intensjonen at oppdrettsnæringen skulle bidra i finansieringen av tiltakene.

Men mandag kveld ga Cato Langøy i Marine Harvest, som er oppdrettsnæringens representant i styringsgruppen, beskjed om at næringens deltagelse er satt på vent.

Årsaken er regjeringens forslag til ny forskrift for oppdrettsnæringen i Hardanger og Sunnhordland som Langøy hevder vil bety tap av hundrevis av arbeidsplasser og sette næringen i regionen minst ti år tilbake i tid.

«Situasjonen for næringen må karakteriseres som høyst uavklart. Vedtak om konkrete strakstiltak i området må derfor avvente til en ser hvordan forskriften blir endelig vedtatt», skriver han i en epost til de andre deltagerne i styringsgruppen.

Link til PDF-fil (siden til høyre):

http://tomcat-pm.intermedium.com/pdf/Dagens_Neringsliv/2011/03/30/Dagens_Neringsliv.2011-03-30.0-0-1-0.0-0-1-0.26-27.pdf

Dette er utpressing i kjent mafiastil! :)

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men overrasket er det vel ingen som er.

Det minner om situasjonen i høst, da man plutselig hadde problemer med å forstå nye regler om avlusing i lukkede merder. Det var gitt 16 måneders varsel omm innføring. og "plutselig" var det noen som ikke forsto, og forventningen om dispensasjon fra påbudet kom fort. Så høyt ut som alle har gått i denne saken; skrytet om ansvaret man tar, også plutselig finner man at en frys i produskjonen er kritisk? En frys? På 50 000 tonn MTB? For to år siden slaktet man 85 000 tonn på denne MTBen.

For høy produksjon i forhold til produskjonsmetodene er størsteparten av årsaken til problemene, og så vil man ikke bidra til løsning med mindre man kan vokse mer?

Nei, FHL velger fremdeles å være problemet heller enn en del av løsningen!

De graver sin egen grav, og heller enn å lyse fred over deres minne, skal jeg kombinere gravøl med en lett dans på grava!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg og sikkert mange med meg oppfattes dette som en skjult trussel. Dersom vi (les oppdrettsnæringen)ikke får viljen vår i forhold til den kommende Hardangerfjordforskriften så vil vi ikke være med på den nasjonale piloten for strakstiltak heller.

Dette blir som den sutrete snørrungen vi alle husker fra oppveksten, han som var den eneste som hadde en skikkelig fotball og som ble sur og tok ballen med seg hjem hver gang noe gikk ham i mot på fotballbanen.

Eller kanskje med krassere ord kjent mafia stil!

Ministeren blir jo til latter med sine uttalelser i diverse taler og kronikker, for ikke å snakke om hvordan næringen aktivt bygger omdømme på falske intensjoner.

Nå må politikerene våkne å ta over kontrollen, ellers tror jeg nok det er fra andre sider enn oppdrettsinteressene en får en ny "monster"-mobilisering!

Eskempelvis murrer det i alle rekker ift miljøbelastning fra oppdrett: http://www.njff.no/portal/page/portal/nord_trondelag/nyhet?element_id=111327950

http://www.njff.no/portal/page/portal/nord_trondelag/nyhet?element_id=111331946

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=111389946&displaypage=TRUE

http://www.fish.no/fiskeri/3604-krever-stans-i-bruken-av-flubenzuroner.html

http://fiskarlaget.no/index.php/item/4966-forby-lusemiddel.html

Ser politikerene dette? Og når har dem tenkt å agere?

Endret av Oteren
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser politikerene dette? Og når har dem tenkt å agere?

Dette bør i alle fall fortelle politikerne at den "dialogen" de etterlyser, bare er et skalkeskjul for oppdrettinteressene sin EGENTLIGE agenda;

å fremstille seg selv som ansvarlige og løsningsorienterte ovenfor belutningsmyndighetene, men uten ekte ønsker om at "dialogen" skal føre frem til noe som helst.

Dette føyer seg inn i rekken av lignende "dialoger" helt siden oppdrettets spede begynnelse.

Når fornektelsen ikke lengre fører frem som strategi, går man over til å be politikerne hjelpe dem å presse villaksinteressene inn i en "dialog". Når "dialogen" begynner å bli "farlig" for lommeboken deres, avviser de de løsninger som er forfektet og kaller dem for urealistiske, uøkonomiske, uvirksomme eller useriøse.

Allerede i 1989 kom de første fornektelser på at oppdrett kunne ha noe som helst å si for at villfisken døde i elvene som følge av furunkulose, fulgt av det kjente utrykket; "om mindre enn 2 år er alle problemer løst".

I Rieber-Mohn utvalget satt oppdrettere godt representert i de forskjellige underkomiteer hvor de trenerte diskusjonen om egen påvirkning til det ytterste, for så å starte lobbyvirksomheten MOT egne forslag når rapporten ble offentlig. Vi husker alle hva som skjedde med Riber-Mohn utvalgets opprinnelige forslag om laksefjorder. Disse ble barbert, redusert og amputert inn til indre fjordstrøk hvor oppdretterne allikevel ikke kunne drive oppdrett på grunn av for mye ferskvann.

I 7-8 år har oppdretterne holdt WWF og andre miljø-organisasjoner som gissler i den uendelig TRISTE DIALOGEN, "SAD" (Salmon Aquaculture Dialogue). Når denne SAD etter uendelig lange intetsigende diskusjoner endelig i fjor kom frem til utkast for retningslinjer og endringer, gikk oppdretterne SELV ut og proklamerte at de foreslåtte tiltak ikke var mulig å gjennomføre. De oppnådde i alle fall å få fred til å vokse med mer enn 150% i disse 7-8 år, uten at WWF og Bellona eller andre organisasjoner som lot seg lokke med, tok nevneverdig til motmæle. De satt jo i "DIALOG".........

Nå er det altså Hardangerpiloten som lider samme skjebne. Etter å ha sutret som barn på Hardangerfjordseminaret om at "vi har prøvd å få dialog med villfisk-interessene, men de vil ikke", lot noen av disse velmenende villfiskinteressene seg endelig overtale (etter mye lokking fra Berg-Hansen og Fiskeridirektoratets ledelse). Når partene så endelig klarer å diskutere seg frem til midlertidige løsninger som faktisk KAN funke som førstehjelp i påvente av at de bakenforliggende faktorer og årsaker ryddes opp i,.........DA er det igjen takk for nå, for nå kan det begynne å koste dem noen kroner. Og siden det foreløpig er uavklart om produksjonen må reduseres noe for at naturen skal kunne få nytte av de foreslåtte tiltak, så velger de å avslutte denne "dialogen" de selv har mast og sutret til politikerne for å få igang. For reduksjon er ikke del av deres vokubular, uansett hvor galt det går med naturen.

Her er bare å håpe på(om enn forgjeves), at politikerne forstår og aksepterer de kalde fakta; villfisk-interessene ble lurt med på "dialog" igjen, UTEN at det hjalp EN ENESTE villfisk.

Men så var vel hele hensikten til oppdretterne nettopp dette; For å mildne den enorme kritikken de siste 2 år måtte de synliggjøre overfor politikerne at de "ønsket" "dialog" og de "ønsket å "ta sitt ansvar alvorlig". Når "dialogen" så er vel etablert, går man fra bordet for da er kritikken stilnet og politikerne fornøyd........for det var jo "dialog".....

Tl alle andre som i fremtiden faller for fristelsen; dialogen er ikke reell fra oppdretternes side, den er kun et skalkeskjul for å tekkes oponion, media og politikere.

Og HVA er det nå egentlig den tapende part (villfisk-venner) har å bidra med for å minke ødeleggelsene fra den sterke part (oppdretterne). HVORFOR er det så om å gjøre å "få vill-laksens venner" i tale?? Alle fakta rundt saken er allerede å finne i utallige vitenskapelig artikler og rapporter, og de peker alle samme vei. Hvorfor er det villfisk-interessene som må fortelle dette i en "dialog".

Egentlig er dette en sak mellom myndigheten og oppdretterne, for det er DER ansvaret ligger, ikke hos fortvilte laksevenner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet at det er forskjeller langs kysten, men Hardanger har vært et offer for 30 års unnfallenhet, forvaltningsmessig. Så mange advarsler har vært gitt, så mye er dokumentert og beskrevet opp igejnnom årene. Tviler på at det finnes noe sted i verden, hvor problemene rundt oppdrett og villfisk er så godt dokumentert som her. Det finnes lover og forordninger som kunne stoppet veksten for lenge siden. Likevel har saken vært trenert i årtier; man har latt industrien øke på, nærmest ubegrenset. HI regnet systemet som overbelastet på halve dagens produksjon. Med unntak av industrien selv, har INGEN faginstanser kunnet annet enn si seg enig i at i dette systemet er produksjonen over bærekraftig nivå.

Når så endelig et løfterikt samarbeid med alle involverte parter oppstår, så rygger FHL ut av frykt for et forslag som krever at man ikke vokser mer? I et system det er faglig enighet (unntatt i industrien som ikke tror på problemene) om at veksten skulle vært regulert og begrenset for lenge siden? Det er dette som får meg til å tenke at de aldri har vært reellt interessert i dette prosjektet likevel. Skjønner ikke at de ikke ser at dette kan være vanskelig omdømmemessig.

Men, det blir ihvertfall synlig.

La oss fortsette å jobbe for miljøavgiften. På denne måten vil industrien bidra økonomisk til å rette opp igjen problemer skapt, og vi er ikke avhengige av deres luner og strategier. La oss begynne med å kreve en krone pr kilo laks. Det er et godt utgansgpunkt for pruting :rolleyes:

De er iferd med å gi fra seg muligheten til å være en del av løsningen i Hardangerregionen. Det er mulig dette er tenkt taktisk, og et forsøk på å posisjonere seg i forhold til en eller annen strategi, men her er jeg redd det vil kunne slå hardt tilbake på dem selv. kanskje en ny monstermast sak? :thumbsup:

Men, jeg er glad de kommer ut av skapet.

Det har vært nok prat og dialog i Hardanger de siste 20-30 åra.

Det er tid for handling, så får industrien være med eller mot endringene.

Før eller senere kommer forhåpentligvis lovverket til anvendelse, og da har man gitt fra seg en mulighet til selv å være med å styre utviklingen!

Endret av Olav Moberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdrettarane sin boikott av redningsaksjonen for villfisken i Hardangerfjorden forsterkar trongen for å kutte produksjonen, meiner Direktoratet for Naturforvaltning (DN).

Bergens Tidende: Spår døden for villaks

Link:

http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Spaar-doeden-for-villaks-1281456.html

Håper våre folkevalgte har vilje og evne til å reflektere over hvor mange som får sitt næringsgrunnlag og sine arbeidsplasser i tilknytning til fangst av villfisk og skalldyr i sjøen, samt alle som får sitt næringsgrunnlag og sine arbeidsplasser i tilknytning til laks- og sjøørretfiske i elvene, rasert som en konsekvens av den miljøkriminelle oppdrettsindustrien!

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På grunn av bruddet i Hardangerpilotprosjektet går NJFF sterkere inn for en miljøavgift på oppdrett, så nå innlemmes det i høringssvaret fra NJFF til Hardangerfjordforskriften.

http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Miljoeavgift-paa-oppdrett-1281566.html

Frontene tilspisses, og omdømmet til næringen settes ytterligere på prøve.

Kalkulerte oppdretterene med dette? Eller føler de at de klarer å ture fram slik de alltid har gjort?

Er vel ikke akkurat den lureste strategien for å få partene ut av skyttergraven?

Endret av Oteren
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med en miljøavgift kunne man f. eks.:

- Finansiert skikkelig opprydding av rømt laks i elvene

- Bygget fiskesperrer der man kunne skille ut o-laks fra villaks før den gikk opp i elva

- Hatt en beredskapstropp tilgjengelig for utfisking

- Fått finansiert bedre luseovervåking i fjordene, f. eks. i forhold til lusepåslag og prematur tilbakevandring hos sjøørret

- Finansiert utlegging av gytegrus, rognkasser, klekkerier og sleping av smolt i lukkede containere som er det eneste som nytter i lusepølen her vest

- Fått dekket analysekostnader ved mistanke om oppdrettsrelaterte sykdommer (PD er f. eks. meget vanlig i gytefisk - opptil 75 % av villaksen er smittet)

- Etc, etc...

Slik det er nå er oppdretter kun ansvarlig for fisken sin innenfor en radius av 500 meter fra anlegget sitt. Problemene er jo også at det meste av fisken som svirrer rundt mangler eier, slik at ingen kan sendes noen regning. Sjefsdemagogen i FHL Vest,Mr. Sandvik, sa dette i Dagens Næringsliv om kompensasjon for oppfisking av rømt laks i Etne:

"Det er nedfelt i lovverket av forurenser skal betale, og det jeg sa i Tyssedal er at vi tar det ansvaret. Men det forutsetter at vi vet hvem som står bak forurensingen, sier Sandvik."

Det vet jo ingen i dagens situasjon, siden selv Fiskeridirektoratet, her ved Hans Cato Haddal, påstår at en rekke rømminger ikke rapporteres. En kjent måte å manøvrere seg unna pengekravene på i den bransjen. De fikk jo et langt større krav fra Namsen-grunneierne (NVGF) tidligere, som de ikke engang tok seg bryet med å svare på: http://www.kyst.no/index.php?page_id=59&article_id=87530

Hvis vi forutsetter at risiko for rømming er noenlunde likt fordelt mellom anleggene, kunne en miljøavgift vært en helt legitim felleskostnad ved oppdrett siden man aldri får spikret noen til veggen og ilagt dem bøter som kommer selve oppryddingen og tiltak for villfisken til gode.

Derfor...

Miljøavgift på oppdrett NÅ!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

115502_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/46716/115502.jpg

Bilde som viser noe av aktiviteten i området og grunnen til at alle elvene i Hordaland sliter.

Og så er FHL sur for at de ikke får legge fler anlegg i området :)

Når starter Mobarakopprøret mot denne galskapen?

Miljøavgift på oppdrett NÅ!

Endret av kamico
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lokalmedia i Hardanger er heller ikke nådige, sitat:

"Miljøproblema forsvinn ikkje av seg sjølv, sjølv om oppdrettsnæringa trekkjer seg frå samarbeidet. Forvaltinga har framleis eit ansvar for å få orden på situasjonen med lus og røming, og vonlegvis vil Pilotprosjekt Hardangerfjorden gå vidare sjølv om no næringa har valt å stå på utsida."

Hvem trenger et "hylekor" når industrien selv skjemmer seg ut så til de grader?

Oppdretterne er fremdeles på det planet at de betrakter seg selv som "untouchables" som gjør akkurat som de vil, uansett hvor mange hyllemeter dokumentasjonen på deres miljøsynder fyller. Tiden for politisk handling er mer enn overmoden, her har flere partier tiår med miljøsvin på skogen. Men det er tross alt bedre å iverksette begrensninger som skulle kommet for flere år siden nå enn å la det hele skure å gå. Industrien selv sliter jo med multiresistente lakselus og en rekke andre pparasitter og sykdommer i dette området, så hvis lønnsomheten i oppdrett skal ivaretas også når Chile igjen produserer for fullt, ja da må biomassen i havet ned for å få bukt med svinnet.

Hvilket parti er så modig at de setter strengere krav til industrien?

Kontroversielt blant velgerne er det i alle fall ikke, siden folk flest er godt informert om situasjonen. Slik sett er det å stille langt strengere krav til beste både for partienes miljøalibi, vill laks og sjøørret - men ikke minst for oppdretterne selv og deres fremtidige omdømme og lønnsomhet..!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdrettindustriens talsmenn Sandvik og Kvistad oppfører seg i denne debatten som Komiske Ali i Saddam Husseins regjering. Der er ingen problemer.

Det er ikke lenge siden her Kvistad påsto at villfiskens fiender var vei og vassdragsutbygging samt sur nedbør.

Vi kan ikke forvente noe positiv drahjelp fra FHL. Det har de igjen bevist ved å trekke seg ut av det lille de her ville satse. Viljen forsvant med det samme noe nærmet seg lommeboken til Fredriksen og Lærøy.

Hva kan vi gjøre. Vi må kle av de så ofte vi kan. Slik at flest mulig ser hvilket rotten spill de driver med naturarven vår.

Resursene våre skal vi rette mot byråkratiet og politikerne, det er der ansvaret til syvende og sist ligger.

FHL bare utnytter de mulighetene som et svakt styringsverk gir de.

OPPDRETTS AVGIFT ER NOE SOM MÅ PÅLEGGES .

:thumbsup::rolleyes::thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Resursene våre skal vi rette mot byråkratiet og politikerne, det er der ansvaret til syvende og sist ligger.

FHL bare utnytter de mulighetene som et svakt styringsverk gir de.

Correctamundo!

De er vant til å få det akkurat som de vil, her er de kun ute etter å trenere og vanne ut en helt korrekt, forvaltningsmessig avgjørelse fattet på overtid. At vi som vil bevare disse ressursene for etterslekten ikke har tålamod til å sitte og se på at siste rest av villfisk forsvinner er en ting, men at politikerne lar seg dupere til tross for solid faglig grunnlag, nei det skjønner jeg virkelig ikke. Min stemme går definitivt til det parti som toner flagg og viser vilje her!

......øhhh, hvis det da ikke blir FrP som tar roret i denne saken, men det er vel lite sannsynlig.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saka kommenteres på lederplass i Bergens Tidende i dag!

Bergens Tidende: Uansvarlege oppdrettarar

Oppdrettarane trekkjer seg frå redningsaksjonen for villaks og sjøaure i Hardanger. Det er eit utilbørleg sjansespel. Utan pengar og deltaking frå Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) står fleire vernetiltak i fare. Ei søkkrik næring som har forårsaka store miljøproblem burde ikkje tillata seg å opptre så uansvarleg.

FHL er misnøgd med den såkalla Hardangerfjord-forskrifta, som oppdrettarane meiner kan medføra redusert produksjon og fare for tap av fleire hundre arbeidsplassar. Difor vil dei ikkje delta i redningsaksjonar før forskrifta er endeleg vedteken. Men

miljøproblema ventar ikkje.

Næringa har vist at ho ikkje maktar å rydda opp i eigne miljøsynder. Oppdrettarane må i det minste forstå at forureinaren

skal betala for seg, til sjøs som på land. Og dei bør forstå at dei øydelegg for seg sjølve når dei vel ein uthalingstaktikk som framstår som eit utpressingsforsøk.

Link til PDF-fil (lederen midt på sida til venstre):

http://tomcat-pm.intermedium.com/pdf/Bergens_Tidende/2011/03/31/Bergens_Tidende.2011-03-31.1-1-1-1.1-1-1-1.2-3.pdf

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At vi her sloss mot pengemaskinen og kunaløse politikere vet vi.

Men det er en nødvendig kamp. Jeg vil at mine barnebarn skal kunne stå ved en elvebredd å få gleden av å få en laks eller sjøørret.

Slik det er i dag er disse to fiskene en rød fiskevariant fra frysedisken.

En liten notis i dagens Bergens Tidene viser klart hva vi sloss mot.

Marin Harvest innrømmer at de har produsert noen millioner smolt mer enn de har løyve til. Får en bot på 250 000 kr. Men det nekter de å betale. Slik har denne industrien turet frem fra de startet som små coboyer på 1980 tallet.

De vet de bryter offentlighetens pålegg og lover. De vet de ødelegger naturgrunnlaget i fjordsystemene våre. De vet at de utrydder anadrome fiskearter. De vet at de ved bruk av medisiner til bekjempelse av lakselus utrydder krabbe, reker og hummer.

Men de oppfører seg seg som strutsen, stikker hode i sanden og gjemmer seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så mye for oppdrettsindustriens miljøprofil og samarbeidsvilje:

FHL trekker seg fra prosjektet "Strakstiltak i Hardanger" som en trassig reaksjon på at Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) foreslår at næringa ikke skal få overstige dagens produksjon i Hardangerfjorden på 50.000 tonn.

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF): Oppdretterne backer ut av miljøsamarbeid

Link:

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=111791954&displaypage=TRUE

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hardangerfjord Villfisklag skuldar selskapa som held til i Hardanger og Sunnhordland for å trekkje seg frå samarbeidet om strakstiltak for villkaksen. Men Cato Lyngøy som representerar næringa i styringsgruppa seier det handlar om å ta ein pause.

Kyst.no lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, synes ordlyd og handling hin dagen talte sitt klare språk. Om det ikke var brudd, så kunne det ii beste fall ligne på utsettelse som en form for utpressing. Synes egentlig det var veldig synd at utvalget utsatte møtet, istedetfor å fortsette uten "pausegjengen". Dette er altfor viktig til å styres av luner og plutselige innfall fra en industri som har hatt så lang tid til å kommunisere sine betenkninger. Hvis de har sittet i møter siden 16 februar, uten å plages eller følt at de var offer for uforutsigbarhet, for så å plutselig få kalde føtter dagen før høringsfristen.....? Er det rett og slett slik at de ikke har lest dokumentet? har det vært så vanskelig å forstå innholdet? Eller er det ledd i en planlagt treneringsstrategi?

Jeg synes de skal spille med åpne kort, og kalle en spade for en spade. I alle år har klagesangen vært "mangel på forutsigbarhet". Dette til tross for at veksten har vært mer forutsigbar enn noe. Frys i produskjonsvolumet er vel så forutsigbart som det kan være.

Nei, kom tilbake og bidra som lovet, eller stå utenfor til forvaltningen bruker eksisterende lover og regelverk til å tvinge gode forvaltningstrekk igjennom. Næringen kan være med på å forme utviklingen mot ei bærekraftig næring, eller vi kan dra dem hylende og skrikende, baklengs inn i framtida. Men, da må de selv være forutsigbare, og vise at de mener alvor når de med brask og bram annonserer at de skal vise ansvar og bidra.

Jeg er ikke i tvil om hva som er mest hensiktsmessig for alle parter.

Det FHL gjør nå, må vel være noe av det omdømmemessig dummeste vi har sett, selv fra denne organisasjonen som i en årrekke til stadighet har overrasket med grensesprengende utspill og omdømmemessige flopper.

Men, det blir vel en del brannslukking framover. Oppklaring av "misforståelser", de opprinnelige 200 arbeidsplassen i media har nå blitt 600. På mandag er det 800, og snart er det et helt fylke som går i hundene hvis man fryser på dagens nivå. De skal være sjeleglade kravene ikke er å få næringa tilbake dit den var da HI ropte varsko om produskjon over systemets bæreevne. Selv NJFFs uttalelse til høringa legger seg på et produksjonenivå dobbelt av det som var definert som over grensa.

Kanskje vi skulle laget en monstermastesak ut av dette, så mye fokus det er på livskvalitet og turistvirksomhet i forhold Hardangernaturen, og hvordan dette ofres for ymse industri. Begreper som monstertorsk er jo allerede godt innarbeidet, så hvorfor ikke monsteroppdrett :)

Inntil videre, siden de tydeligvis ikke har hoppet av, foreslår jeg det innkalles til nytt møte i ettermiddag, med eller uten fhl, og så fortsettes det viktige arbeidet. Vi kan være avhengige en organsiasjon med lesevansker.........

Regningen kan sendes dit den hører hjemme uansett!

PS Dumme meg! Jeg kom på at det er første april, så meldingen om at FHL IKKE har trukket seg er nok en av de mange gode spøkene vi opplever på en dag som denne.

Got me there!!

Endret av Olav Moberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) krev klare mål for tilstanden i Hardangerfjorden, og kutt i oppdrettsproduksjonen om

måla ikkje blir nådd.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) stør kravet.

Bergens Tidende: Krev klare miljømål

Link til PDF-fil:

https://web.retriever-info.com/services/facsimile/pdf_id-020021201104043v4kWQ0uPy6d3j88kY3L35yv100201010f0w_x-7713b2d134c0df009a92dcfcb1589224_mt-print_y-94e35171ca9950735238bafae57388fb.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Havforskingsinstituttet (HI) ber om ei streng tolking ved innføring av frysing av tillatt biomasse i oppdrettsanlegg i Hardanger. I tillegg må det kome andre meir målretta tiltak for å få ned smittepresset av lakselus, andel rømt oppdrettsfisk i elvane og moglegheit for genetisk påverknad på dei ville laksestammane.

Havforskningsinstituttet (HI): Frysing av biomasse er ikkje nok

Link:

http://www.imr.no/nyhetsarkiv/2011/april/frysing_av_biomasse_er_ikkje_nok/nb-no

Høyringsbrevet fra Havforskningsinstituttet (HI) kan du lese her (link til PDF-fil):

http://www.imr.no/filarkiv/2011/04/hi_horingsbrev_hardangerfjorden_140411.pdf/nb-no

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.