Gå til innhold
Fiskersiden

FS julekalender - 16 desember


 Share

Recommended Posts

Dagens luke er en overraskelse fordi den ikke handler om sportsfiske, men om fiske- og fangstkultur i nord-norge. Og ikke minst om pågangsmot.

Historien er fra 60-tallet og handler om 2 brør fra ei av naboøyene her, la oss kalle dem Gunnar og Kjell. Brødrene drev en 50-fots tresjark og var ferdig med vinterfisket på våren dette året. Gunnar var skipper av den trauste sorten mens Kjell var ukuelig optimist. Fisket var som sagt over og brødrene vurderte hva slags fiske de skulle satse på videre. Det var da Kjell foreslo å dra på hvalfangst til Bjørnøya. Båten var ikke rigget for hvalfangst og var også i minste laget mente Gunnar, men Kjell mente at det var ingen problem – de trengte bare et «springergevær» (grovkalibret jaktrifle). De fikk imidlertid tak i en harpunkanon også og rigget båten og satte kursen nordover med et mannskap på 4.

Ved ankomst Bjørnøya fant de umiddelbart en stor knølhval som Kjell mente de skulle skyte. Broren mente hvalen var for stor både for båten og for harpunen de hadde montert. «Ingen problem» sa Kjell og stilte seg opp ved harpunkanonen. På den tiden var det ikke vanlig å bruke granatharpun og det gikk 5 harpuner og et uvisst antall skudd fra springergeværet før det stakkars dyret utåndet.

Når hvalen lå ved båten viste det seg at vinsjen ombord ikke var sterk nok til å få dyret ombord. «Ka gjør vi no?" sa Gunnar. « Inga problem» sa Kjell, « Vi flår han bare utfor rekka». Så dem heiste hvalen opp etter sporden så langt som vinsjen klarte, satte lettbåten på havet og begynte å flå. Når dem hadde flådd bakparten snudde dem dyret og heiste det opp etter hodet og flådde deretter framparten til rommet var fullt. Resten ble dumpet.

Knl.jpg

De brukte et døgn på flåinga og når de var ferdig var det bare å starte hjemturen. Men Kjell mente at de måtte plukke alke-egg før de dro hjem. Det var tradisjon på den tiden å plukke alke-egg på våren og eggene var en viktig del av husholdninga. Eggene ble lagret i stamper med sand og holdte seg hele sommeren i naustet.

«Det e jo alt for seint å plukke egg no – dem e jo stroppen for lenge sia» mente Gunnar. «Inga problem» sa Kjell. «Vi koste rein heile holmen først og vente te dem legg nye egg.»

Så dem plukka ren alle reirene på alkeholmen og kastet et par tusen stropne egg på havet. Mens de ventet på at fuglene skulle verpe nye egg drev de tiden med å fiske og å jakte springer.

Etterhvert la alkene nye egg og mannskapet sanket nok egg for resten av sommeren.

alke.jpg

På hjemturen kokte Kjell kjøttsuppe. Mannskapet var veldig glad i feit mat og mens Kjell kokte suppa kom Gunnar for å inspisere. « Den gjer jo fan inga fett den kjøttsuppa» sa han misfornøyd. «Inga problem» sa Kjell og gikk på dekk og hentet et stort stykke hvalspekk som han kokte i lag med suppa. Fettet la seg som et flere centimeters tykt lag i kasserollen. «Se der, ja» sa Gunnar fornøyd når han så alt fettet. Og mannskapet åt seg god og mett.

Etter ei stund begynte det å sprenge på i magen og diareen kom så brått på at ingen nådde fram til toalettet før det var for sent. Det ble gjort avtredener både på dekk og andre steder. Den eneste som ikke hadde gjort toalettbesøk var Kjell som satt oppe i tønna i masta og speidet etter springere. De hadde alltids plass til noen springere på dekk. Når Gunnar hadde tømt magen sin ropte han opp til Kjell: «Kjell – du har skjette dæ ut». Kjell så dumt ned på han og svarte « Ka du sei for nokka, Æ har no vel fan ikkje skjette mæ ut!». «Ja, du har det» sa Gunnar, «bare kjenn etter». Så Kjell stakk handa ned i buksa og utbrøt «Har du sett på Helvete – Æ har skjette mæ ut!»

kvitnos.jpg

Vel hjemme og etter å ha levert fangsten rigget de båten med en større harpunkanon og ei større vinsj og kurset nordover igjen.

På denne turen fikk de problem med kanonen. Harpunen kilte seg og når Kjell skulle få løs harpunen traff han sprengladninga med slegga og sprengte av seg høyrearmen. Armen ble amputert med albuen.

Kjell var lidenskapelig rypejeger og på sensommeren ble han observert hver dag i fjæra hvor han sto og skjøt med hagla. Han lærte seg å svinge hagla med venstrearmen og støttet den med stubben på høyre arm. Kjell fikk dreis på skytinga til slutt og skjøt hundrevis av ryper på høsten.

Han rodde også med med kveitvad på høsten. Folk lurte jo på hvordan han fikk til å egne lina med bare en arm. «Inga problem» sa Kjell. Han egnet under setting og la agnet i høyre armhule mens han krøket anglene med den friske hånda. "Ingen problem!"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var tider.. Den som kunne tatt med seg tur, jakt og fiskeutstyret, tilbake til de dager... Tatt fluestanga å hoppa i land på Bjørnøya f.eks.... Eller fiske håbrann og tuna på vestlandskysten. Eller hva med hagle og fiskestang in på Ringvassøya? Skulle ikke vert vanskelig å få dagene til å gå :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.