Gå til innhold
Fiskersiden

FS-julekalender 2011, 20. desember.


kjella
 Share

Recommended Posts

Denne julekalenderluka skal handle om det jeg setter av 2- 3uker av på sommeren for å gjennomføre, og noe jeg personlig gleder meg til hvert år. Jeg skal skrive litt om de metodene jeg bruker og hvordan jeg pleier å fore opp plassen i vannet jeg har tenkt å fiske på. Til slutt skal jeg legge inn noen bilder av de fiskene jeg har fått i år.

Alle øktene jeg har etter brasme foregår fra kvelden 2000 til så lenge man gidder. Men da jeg personlig har opplevd beste fiske er når det begynner å lysne igjen og de neste timene etter dette.

Det er hovedsakelig to forskjellige metoder jeg har brukt til dette fiske og den første er aktivt fiske med en quviver stang, der oppsettet er methodfeeder og med en kort fortom på ca 3-4cm og opp til maks 10 cm. Krokstørrelse varierer etter hvilket ang jeg bruker, men det enkle, som mark og mais i en kombo fungerer greit. Med denne metoden trenger man ikke å bruke hair-rig, man kan ha agnet rett på kroken. Det som er viktig med denne metoden er at man må være veldig konsentrert på grunn av at tilslaget må komme veldig tidlig så ikke brasma greier å spytte ut agnet. En annen ting som kan være litt irriterende med denne metoden er at man fort kan få en del liners(fisken er borti sena) på brasmefiske, og da er det fort gjort å tru at det kan være fisk som er på agnet.

Den andre metoden jeg bruker, er statisk meite med nappvarslere og hangers. Det som er bra med denne metoden er at man kan bruke flere stenger samtidig, men det som jeg syntes er optimalt ved denne metoden er at man bruker to stykker, siden det fort kan bli flere fisk samtidig når brasmene stiger inn på forplassen. Jeg bruker methodfeeder og en kort fortom som regel er fra 3 til 7 cm. Med denne metoden bruker jeg en hair-rig der agnet pleier å være popup mais, eller en 10mm boilie. Krokstørrelse pleier å være en 6er eller 8er. Ved denne måten å fiske etter brasme er den som er mest behagelig, da trenger man bare å vente til nappvarslerne gir fra seg litt lyd, så titte på hangeren for å se om det er liners eller om at fisken tar agnet og deretter gjøre tilslag.

Rodpod med tre stenger

IMGP3670.JPG

Så hvordan skal man fore opp fiskeplassen?

Det er sikkert mange forskjellige måter å fore en brasmeplass på, men det jeg har funnet ut de siste årene er at man må fore MYE. Det er ikke uvanlig at det går med ca 50 liter med for under ett brasmepass. Det jeg bruker aller mest er diverse partikler. Her er det en fordel å bruke store partikler som formais, kikkerter, blackeyed beans, mungbeans, og maple peas. Man kan velge om man vil fore kontinuerlig ved at man bruker en kraftig stang som man spodder partiklene med, eller å bruke en båt til å ro ut på plassen for så å spre ut foret over det området man skal fiske på. Andre ting som fungerer veldig bra er boilies og pellets. ( dette blir mindre brukt for min del siden prisen på disse varene er mye dyrere enn partikler)

ca 150 kg med tørkede partiklerca 150 kg med tørkede partikler

IMGP3582.JPG

Noen liter med partikler!

IMGP5335.JPG

God mat for fisken!

IMGP3694.JPG

En annen ting som jeg har erfart etter disse årene er at man må ha masse ”mat” i method mixen og det er her pelletsene, tunfisken og vanlig mais gjør sin nytte. En god method mix består av ca 30-40 prosent med ”mat”. Dette er viktig slik at fiskene som svømmer rundt og spiser opp det man har foret opp tidligere, lettere skal finne fram til agnet ditt. Det kan også oppleves at brasmene blir gira av at man bruker mye mat i method mixen og på det verste (eller kanskje det beste) så kan man føle at feederen aldri får ligge i fred siden de er så gira på ”forballen”.

De siste årene har jeg hatt et veldig greit brasmefiske, men det er ikke før i år jeg har fått brasme over 4kg, men når den først kom så kom det flere. År endte jeg med 3 brasmer over 4 kg. Her kommer det en liten bildeserie

3970gram og 65 cm

39070gram%2B65%2Bcm.JPG

4030gram og 63cm lang

4030gram%2B63%2Bcm.JPG

4070gram og 66cm lang

4070gram%2B66cm.JPG

4220gram og 64cm lang

IMGP5378.JPG

Nydelig ryggbilde av en brasme med gytevorter.

IMGP4107.JPG

Det er bare å drømme seg bort til neste sommer! :)

Endret av kjella
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man bruker såpass mye partikler på et pass, så legger man også grunnlaget for å kunne fiske flere dager på rad, uten å måtte dumpe nye 50 liter.

I sommer når jeg og Kjell fisket i Mjøsa, startet vi å spodde ut 15kilo med blanda partikler (formais, bønner, pellets, boilies, chickpeas, popcornmais, hamp, anisseed (frøblanding) m.m)

Litt av taktikken da var:

1. Skjer det ikke noe, kun etterfyll med methodfeedere \ feeder.

2. Er det flust av vederbuk som spiser (og det var det under det passet, helt sykt mange) etterfyll jevnt med rundt en kilo / 5-6 spodbullets

3. Etter perioder med mye fisk, fyll på med 2-5 kilo, avhengig av mengder fisk man TROR dukker opp de neste timene.

Ellers kan jeg nevne at det er smart å være klar til når du tror fisken kommer inn, og klare å holde den der. Dumt å dukke opp på plassen, bruke for mye tid på tullball så har fisken passert, SÅ begynne å fóre.

Sjansen for at du ikke får det trøkket du håper på er mye større da.

Kan jo nevne at det skjedde i løpet av sommeren, hvor vi dumpa 20kilo og ikke hadde et pip hele natta. Mye av fisken stod da utenfor kastehold og lot seg ikke lokke inn.

Vanskelig å kaste 150 meter med vanlige karpestenger med tung methodfeeder på da gitt... :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rage: ja det vardet eneste bildet jeg hadde lett tilgjengelig som var av bøtter med ferdig kokt partikler ;)

Er enig i at man legger et godt grunnlag ved at man bruker så mye for, men det som er viktig å tenke på er at hvis det skjer mye aktivitet på plassen der man fisker, så kan man garantere at alt foret som man forhåndforet med er borte i løpet av noen timer. Ihvertfall på den plassen jeg har fisket mest, så har det det flere ganger vært helt tomt med for på plassen når vi har kjørt over med båten for å titte etter endt økt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra luke! :)

skjønner jo nå hvorfor enkelte har større fremgang enn mange av oss andre! ;)

Dette er jo helt i meitets "ånd", og det er jo godt å se at det er skikkelig seriøs satsning som skal til, snarere enn flaks. Det er noen av oss som dessverre ikke lenger har tid til å kjøre så helhjertede satsninger som dere, og som derfor heller ikke kan fore like hardt, eller bruke like mange netter, og som derfor MÅ basere oss mer på tilfeldighetene. Der dere stiller opp med bøttevis med partikler, må vi som kun kan fiske enkeltnetter innimellom drøye oss med langt mindre mengder. Dermed blir det MYE lengre mellom hver gang vi får fisk i denne klassen. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du sammenlignet den fisken med den du fikk over 4 kilo, Rune? Bilde nr 8.

denne var jo 64-4220, min var 66-4175. Denne fisken var høyere over ryggen enn min fisk, men min fisk var veldig kraftig, men hadde ganske lang hale i tillegg.

Forholdet mellom lengde og vekt varierer veldig hos brasme, som hos de fleste andre fiskerarter. Ellers interessant å se hvor hardt dere forer som sagt. Jeg burde nok fore hardere enn det jeg gjør, men jeg klarer jo stort sett å få inn fisk likevel. Men man får nok inn mer fisk, og de blir der lenger hvis man bruker mer for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.