Gå til innhold
Fiskersiden

Vurderer kveitefredning


 Share

Recommended Posts

E det det hær som e forvaltning? Ta ut de beste genan sånn at det bare e søppel igjen? Obbien sitt profilbilde e ikke akkurat et prakteksempel på god forvaltning. Rimelig egoistisk å ta livet av ei sånn kveita på gøy..

Synes det er svært så hyggelig at du drar meg inn i saken, på en passelig frekk måte...

Jeg kan opplyse deg om det faktum at min storkveite var så dypt og stygt kroket at det ikke ville være hensiktsmessig å sette den ut igjen. Fisken ville med høy sannsynlighet ikke ha overlevd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 56
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Meget positiv og saklig kronikk fra HI. Er ikke overrasket over at all fisken overlevde merkeforsøkene i fjor ettersom det var Per Jonasson som sto for behandlingen av fisken - han og Torstein Halstensen er vel de som er best på behandling av fisk ved gjenutsetting.

Det skulle forøvrig tatt seg ut om staten innførte forbud mot fiske etter kveite 2 måneder i høysesong. Først pøser de inn millioner av tilskudd til rorbuanlegg og i neste stund river du bort halve inntektsgrunnlaget. Men staten har for vane å gi med ei hand og ta med den andre handa så man vet aldri.

Også positivt at det nå forskes på c/r av torsk. Det blir spennende...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spessiellt intressante er opplysningene under headingen; "kveita kan overleve utslipp" dette er utalelser som støtter seg til faktiske forsøk.

Ok, det er ikke et omfattende matriale de har å støtte seg til, og mer forskning trengs, men det er helt klart veldig mye mer verd en komentare kun basert på synsing.

Når jeg får kveiter på noen kilo, løfter jeg dem som regel ombord etter hode og hale. Så prøver jeg så skånsomt som mulig å fri de fra kroken, og ikke skjelden starter de etter hvert ei helvetes banking og man tenker at den kommer til å slå ut seg selv :)

Men når man "vinner" basketaket får fridd flyndra fra krok og lempa den over bord, så er de altid overivrige på å komme seg til bånns.

Dette beviser ingen ting. Kan tenkes at den dauer, men jeg tviler..

Det ligger nær å tro at større fisk er langt mer sårbare. Men for å bruke et forslitt utrykk; Tro kan du gjøre i kirka" det er fortsatt bare synsing. Uansett hvor usansynelig det høres ut, så er det mulig at man kan "bryte" ei kveite på 100kg opp i båten, avkroke den, ta "tusen" bilder og slippe den ut igjen med posetivt resultat. Synes ikke selv at dette er en fornuftig måte å gjøre det på, men in til vi har fakta på bordet, blir også dette bare synsing...

Man bør selvfølgelig bruke sunn fornuft og et "føre var" prinsipp, og det er vel gjengs oppfatning at man bør kroke av større kveiter i sjøen. Men inn til videre er det ingen grunn til å fastslå at kveiter dauer av sopp når man har brukt tau rundt halen for å kontrolere de. Det høres plausibelt ut, men det blir ingen sannhet av den grunn, like lite som det er en sannhet at kveitene får skiveprolaps eller ryggbrudd av samme behandling. Det høres ut som det kan være et problem, og forskning vil kansje belyse/bevise det etter hvert, men in til des, er alt dette mer eller mindre kvalifisert gjettning.

Det er ikke mye forskning på området, men det lille vi har, peker i retning av at kveitene er robuste skapninger som takler en hel del..

Når det gjelder kveite er C/R spesiellt intressant. De store individene har gode gener, de har også store kjønnsorgan med en enorm kapasitet. Dette er viktige avlsdyr, og I tilegg er det så høye verdier av PCB og tungmetaller i kjøttet at de bør ungåes som menneskemat. Så heiser du opp ei kveite på 150 Kg på kaia blir det et flott bilde, men som mat er det ikke ideellt. På alle måter bedre å ta 5 20 kilos kveiter.... Så jeg mener det er bedre å prøve å sette den tilbake. Jeg hadde til og med ment det samme om det viste seg at overlevelsen på C/R storkveite nerma seg 50%. så gal er jeg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

veldig bra kronikk fra HI. Det viktige nå er å få en balansert fremstilling av fakta, og så basere fremtidig forvaltning på disse, ikke på synsing. Og så er det viktig å faktisk sørge for at regler blir overholdt. Det betyr strengere krav til utstyr, slik at C&R blir mulig å gjennomføre på en forsvarlig måte, det betyr strengere kontroller for å sørge for at ikke tonnevis av kveitefilet smugles ut av landet. Og det bør bety strengere straffetiltak for de som bryter reglene. Greit med minste- og eventuelt størstemål, men det viktigste tror jeg at totalt antall kveiter som tas opp begrenses, uansett om de er store eller små.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 months later...

Jeg bor på fosen i trøndelag, her har vi sett en liten økning i kveitebestanden, her er nok stangfiske

i sin spede begynnelse, ser tyskerne på campene har begynnt og få en del de siste 2 årene.

Den største beskatningen her er fritidsfiskere med kveitevad/line, breflabbfiske er nede pga lav

bestand sies det, så spørs om et forbud mot kveitevad hadde vært mest virkningsfullt her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.