Gå til innhold
Fiskersiden

Fiske-, foto- og dykkerapport fra Mjøsa september 2012


Rudolf
 Share

Recommended Posts

gallery_5134_29_101526.jpg

Det var klart for en av våre mange fiske-, dykke- og fototurer. Åge, Leif og jeg skjøt oss ut fra Stavanger torsdag etter jobb, og satte kursen innover Åkrafjorden på vei mot Norges største innsjø. Planen var å fiske harr, noe som ville være ny art for Leif og meg, dykke og fotografere lagesild, skryte, ljuge, preike piss og kose oss glugg i hjel.

Klokken nærmet seg 02.00 fredag morgen da vi parkerte på Golsfjellet for å få litt søvn. Åges eminente VW California bød på utmerkete overnattingsforhold. Det eneste som krevdes var litt flytting av utstyr og så var det natt. Vi våknet opp til strålende sol og 4 minus. Etter å ha fått knekket i gang gamle stive skrotter, fortsatte turen til Lillehammer.

gallery_5134_29_80206.jpg

Åge jobber med research mens Leif tar seg ut.

gallery_5134_29_477650.jpg

Fint vær så langt

Vi fikk oss noe mat, rekognoserte litt og snakket med en lagesildspesiallist. Vi fikk vite at lagesilden sto nede på 30 meters dyp i Mjøsa nå, og at den ikke hadde begynt å gå opp i Lågen. Vi var 2-3 uker for tidlig ute for å fotografere den i gytekulpene, og det var jo greit å vite til neste gang.

Siden en ikke ser så mye fisk under dykking på dagtid i Mjøsa, ble fredagen brukt til å skaffe oss fiskekort, kjøpe mark og fiske etter harr i elva ved Tretten.

gallery_5134_29_571499.jpg

Åge er i gang mens Leif henger litt etter.

Vi hadde vel håpet at de vi kjøpte fiskekortene av, kunne gi oss litt mer tips og informasjon enn det som sto bak på fiskekortene, men nei. Her måtte vi finne ut det meste selv. Vi parkerte ved miljøstasjonen på Tretten og tuslet ned til elva. Mens Åge drev med sofistikert fluefiske, sto Leif og jeg og denget grønn dupp med mark og flue utover elva. Etter litt prøving og feiling, fikk jeg min første harr. Utrolig flott fisk og trangen til å hive seg i elva og fotografere meldte seg umiddelbart.

gallery_5134_29_42271.jpg

Art nr. 50 på stang.

Men, siden vi ikke var på tur for å stresse, ble det kokt kaffe, fisket flere harr, spist potetgull og sjokolade og diskutert alt fra den politiske situasjonen i Jemen til inngrodde tånegler.

Ut på ettermiddagen pakket vi i bilen og kjørte nedover mot rasteplassen ved E6 nord for Vingrom. På veien fikk vi oss et skikkelig måltid mat, og så var det klart for å hive på seg dykkerutstyret.

Mens Åge gjorde klar for kaffekoking, gled Leif og jeg nedover den slake marebakken i nordenden av rasteplassen. All dykking i ferskvann, så sant det ikke er i en stri elv, innbefatter mye mudder.

gallery_5134_29_442914.jpg

Muslinger (type dam?) liker seg i mudder.

Så også i Mjøsa. Mudder gjør det vanskelig å fotografere da enhver bevegelse en gjør nær bunnen, virvler opp støvskyer. Både dykkere og fisk som fyker rundt produserer mudderskyer, men skal en ha bilder, må en bare ta de forholdene en får. Som ved tidligere dykk i Mjøsa var det mye hork og små abbor å se. En del krøkle, både små gjennomsiktige og større blå skvatt rundt ute i de frie vannmassene.

gallery_5134_29_247696.jpg

Liten krøkle.

gallery_5134_29_174602.jpg

Større krøkle.

Selv om det var mye krøkle, var det ikke enkelt å ta bilde av dem. De beveger seg kontinuerlig i rykk og napp og stikker ofte av hvis en vifter for mye med lykta. Det var også mange muslinger å se og en gjedde i ny og ne. Nede på 18 meter flatet bunnen ut og vi hadde litt problemer med å holde retningen utover siden jeg hadde lagt igjen kompasset på land. Da vi nådde 24 meter var bunnen såpass flat at vi hadde problemer med å se hvilken vei som var opp og siden tiden gikk og luften rant ut av flaskene, bestemte vi oss for å snu og svømme mot grunnere vann. Det var ikke mye fisk å se nede på 24 meter. Planen hadde vært å dra ned på 30 for å se etter lagesild, men under de gjeldende forhold, fant vi ut at det var lurere å holde seg på grunna.

gallery_5134_29_82856.jpg

Abbor.

gallery_5134_29_645494.jpg

Hork er et svært undervurdert fotomotiv.

gallery_5134_29_94104.jpg

Ung harr med kompis.

gallery_5134_29_224260.jpg

Enkelte store abbor dukket opp og gjeddene var innom med jevne mellomrom for å sjekke oss ut. Etter 60 minutter var vi oppe på 2-3 meters dyp og her tilbrakte vi en halvtime med å lete etter steinsmett og fotografere små harr. Utrolig flotte fisker disse harryngelene. De reddet dykket sammen med noen nysgjerrige gjedder, og etter drøye 90 minutter kunne vi kravle på land. Åge hadde kaffen klar, vi rigget til utstyret for nytt dykk på morgenen og så var det bare å krype ned i soveposen.

05.00 pep I-phonen. Klar for nytt dykk! Entusiasmen var ikke helt på topp da vi veltet ut av bilen i halvørska, men etter litt fomling med utstyret var vi klar igjen. Denne gangen svømte vi mer sørover og her var det brattere skråning og enklere å holde retningen. Heller ikke denne gangen kom vi til 30 meter, men da vi returnerte til grunnere vann, traff vi tre lagesild. Disse hadde ikke tenkt å la seg fotografere, men brukte et minutt eller to på å fræse rundt oss før de forsvant nedover mot dypere vann. Siste del av dykket tilbrakte vi sammen med harryngel og steinsmett.

gallery_5134_29_619930.jpg

Leif planlegger kveldens og morgenens dykk foran Åges eminente overnattingsfasislitet som inneholder alt vi trenger (dusjen ble tatt da vi kom hjem).

En får mye utav dagen når en starter 05.00, så etter kaffe, frokost og rydding av utstyr, satte vi kursen mot tretten og harren der. Det var fint vær og dagen ble tilbrakt ved elvebredden med fisking kaffekoking og avslapping. Leif og jeg kunne imidlertid ikke styre nysgjerrigheten vår, og vi hev på oss utstyret og tok oss et dykk i elva. Ikke en eneste fisk ble observert, men greit å få svømt litt innimellom all fiskinga. Vi fikk opp stort sett bare små harr og utpå ettermiddagen seg vi sørover langs Mjøsas bredder.

gallery_5134_29_641823.jpg

gallery_5134_29_446525.jpg

gallery_5134_29_736068.jpg

gallery_5134_29_510666.jpg

Planen var å gjøre et nattdykk ved vannverksstasjonen på Stange og så kjøre mot Stavanger så langt vi kom den kvelden.

gallery_5134_29_625254.jpg

Mens noen stresser med dykke- og fotoutstyr, har Åge funnet roen.

gallery_5134_29_416471.jpg

Leif gjør klar for turens siste nattdykk.

gallery_5134_29_723327.jpg

Steinsmett.

gallery_5134_29_64303.jpg

På Stange var det stein og sand, men fremdeles mye mudder. Vi hadde håpet på lake og Leif fant faktisk to stykker, men når de gjemmer seg langt inne i steinrøysa, er det ikke mulig å få bilder av dem. Ellers var det veldig mye små abbor, mye steinsmett og ellers hork og krøkle å se. En mort kom også innom for å sjekke oss ut og Leif fikk noen bilder av den før den stakk av. Jeg så en sveiseblind sik som svømte i bunnen så støvskyen sto før den forsvant i mørket. Så var det bare å lesse utstyr og kjøre mot Stavanger. I Risør hadde vi fått nok og tok oss en sovepause før vi ankom Stavanger rundt tre søndag ettermiddag.

gallery_5134_29_114234.jpg

På tide og sette kursen mot Stavanger.

Konklusjon.

En fin kjekk tur uten de store høydepunktene. Neste gang må vi nok ta turen i midten av oktober og prøve å komme oss oppi gytekulpen hvor lagesilden er. Hvordan det skal gjøres har vi et år å tenke på. En fin ørret ble observert på det ene dykket og det hadde vært artig og fått bilder av stor ørret også. Vi må finne oss en liten trang elv der det går harr, så vi kan få tatt noen bilder av voksen fisk. Utrolig flotte farger på harren, den må vi få festet på minnebrikken. Ja, og så må vi finne noen laker neste gang, og få fisket mer…. Da er det bare å begynne å samle informasjon og satse på tur i oktober neste år. Mjøsa har enda mye å gi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.