Gå til innhold
Fiskersiden

Langesund 2013 fra NKML 10M+


Triturus
 Share

Recommended Posts

Langesund fiskefestival er en årlig fiskekonkurranse med lange tradisjoner og supre rammer. I motsetning til den vanlige havfiskefestival hvor du må hale hundrevis med kilo sei for å hevde deg, er det artsfiske som står i fokus i LFF. Ut fra hver arts idealvekt beregnes poengene ut fra det du har i kassa ved innveiing lørdag og søndag ettermiddag, og det er bare lov å veie inn ett individ per art. Den økende populariteten til en slik konkurranseform skyldes nok at fler får øynene opp for variert sportsfiske, skal du hevde deg her må du fiske alt fra brungylt, ulke og fjesing til brosme og blåkjeft. En annen grunn er sannsynligvis også en økende miljøbevissthet. Vi drar ikke opp mer fisk av havet enn det som er nødvendig.

En annen forskjell er at i LFF stiller hvert to- eller tremannslag med egen båt. Dette gjør at det desidert viktigste elementet for å lykkes er lokalkunnskap, og det er også derfor alle topplagene legger opp til en ukes testfiske i forkant av festivalen. Ambisjonene til «NKML 10M Pluss» var avmålte foran årets konkurranse. I tillegg til vårt konkrete mål om 500 poeng, la vi mer opp til kos og sosialisering. Om vi så kom til å plukke opp ett og annet tips til mellom slaga, så var det ren bonus. En ting er at vi i praksis er debutanter, en annen er at størsteparten av den norsk-svenske konkurransefiskeeliten også stiller på startstreken. For mens gutta i gamet stiller med 20+ fot, walkaround og 30 knop, stilte vi med Black Pearl. Dette er Bjørns nyanskafne fjordfiskebåt, som har til felles med sin navnesøster at hun ikke er bygd for fart. Dessuten er medvind en fremtredende faktor i fremdrifta. Ideell innaskjærs og med 1-2 mann minus bagasje, men litt i veikeste laget for tre kraftkarer over Skagerraks åpne havvidder.

Amatørfaktor nummer 2 var testfiske. Vi fikk til bare en dags testfiske, da i Bjørn Saltes velvillig utlånte 14-foter (takk Bjørn!), og da med kun meg om bord. På tross av begrensa tid til testfiske var denne fredagen mye bedre enn ingenting, og var delaktig i at vi fikk en brukbar start første dagen. Pers på brungylt og spekimen ulke var jo særdeles kjærkomment, selv om det var på «feil» dag. Jeg fikk også testa noen av spotsa fra da jeg var med i 2010, uten at det ga noen entydige svar. Det viser seg at det er en fordel å sjekke utgangsdatoen på mange av waypointsa. En spot som leverte lusuer i 2010, trenger jo ikke akkurat være like hot i 2013. Eventuelt, og mer autentisk, en bankers lusuerspot fra 2010 som du glemte å ta waypoint på, kan være vanskelig å finne tilbake til på ett forsøk basert på husk…

Seint fredags kveld humpa Carl Oscar og Bjørn inn på slippet i småbåthavna med Black Pearl på henger, etter en etter sigende smooth ride ned fra Trondheim med flere nye virale satirebegrep i vokabularet. Slippet gikk greit og snart lå skuta å duppa på plass B32, som Viggo ordna til oss kvelden før. Etter flere pils og litt taktikk i campinghytta var det det kvelden for vordende Langesundsdebutanter.

20130802_121958.jpg

Cabin cruisern klar til dyst. Foto: Bjørn Florø-Larsen.

Med morrarusk i øya og en overlessa 16-foter tøffa vi utover ti på halv 9 lørdags morgen. Sundet mellom Langesund og Langøya var allerede tettpakka med båter. Snart holdt en 60 båter sterk kortesje de pålagte fem knopa utover sundet i reineste formel 1-stil. På slaget halv ni plystra ledebåten og alle hestekreftene fikk utfolde seg. I kjølvann og bølger fra alle kjappkjappbåtene fikk vi en grei tilbakemelding på hva Black Pearl var god for. Med tre personer med opppakning bånna vi på 8 knop med godvilje.

20130803_082158.jpg

Happy trio på vei ut dag 1. Foto: Andreas Næristorp.

Sjøen var ennå ganske flat og det virka som mange båter valgte å overse værvarselet og reise ut på dypet. Vi tok en god avgjørelse da vi kom ut av sundet og svingte av til høyre for innaskjærsfiske, for i løpet av kort tid var det total ragnarokk. Monsunregn og solbrillelyn etterfulgt av en jevn liten kuling. En av utaskjærsbåtene ble til og med slått ned av lynet, fikk vi vite i ettertid. Sjukehus og hjerteflimmer og hele pakka. Temmelig sketchy.

Planen vår for dagen var delt opp fire spots/arter/artsgrupper/områder, ganske realistisk med tanke på vår noe begrensa rekkevidde og lokalkunnskap. Første stopp var en forhåndstesta sandvik på jakt etter flyndrer og fløyfisk, og på andre kastet inne på grunna har Calle fast fisk. Tre sekunder seinere ligger den i håven og de påfølgende 10 minuttene er NKML-historie. Calles reaksjon på 340 kilos håkjerringa han fikk i fjor høst blekna sammenligna med denne. For i håven lå en slettvar - en fantasifisk som utelukkende eksisterer i sjeldne øyeblikk under REM-søvn. Og for å toppe den hele var den ganske bra size. Jeg hadde en lignende reaksjon etter min 160 grams slettvar i fjor sommer, men da var jeg aleine og denne var over kiloen! Dessuten var den forhåndsmeldt, Calle proklamerte høytidelig kvelden før at han hadde en godfølelse på slettvar i løpet av helga. En annen deltakerbåt var ankommet vika, og de må ha trodd det var dissimilis' lokallag som var ute på tur. Hoiing, roping, hyling, hvining, klining ispedd high fives. Her sto vi midt i den verste spontanregntiden en knapp halvtime etter konkurransestart, med våte Paris-truser og en 70+ poengs slettvar. Det kunne bare gå en vei, og det gikk det.

IMG_1892,+ny.jpg

En stk. ekstatisk Carl Oscar med en supernice slettvar. Foto: Irvin Kilde.

Dagen før fikk jeg fjesing og store ulker i en nærliggende vik, og vi satte kursen dit. Ulkene fant vi ikke, men det kom opp tre fjesinger. Vi var fornøyde med det, selvom de var på tamme 170 gram. Vi antok at dette var en barnehage uten spesiell bra odds for å treffe noen 300-grammere, så kl 10.30 satte vi kursen for spot nr 2. Brungylt. Her valgte vi en spot jeg hadde fått en brungylt på 220 gram dagen før, og plassen var tydeligvis brukbar. For etter en halvtimes fiske lå det to jevnstore brungylter i bakken. Ikke mer enn middels store, men ikke verdt å jage gramma på en til tider vrien art. Sa oss fornøyd og reiste videre til tredje spot.

Tredje spot er mer et stort område, nemlig velkjente Helgeroafjorden. Dette er område som alle anbefaler å dra til, men jeg har tilgode å se noe kult komme opp herfra. Det skulle være sjans på bl.a. rødknurr, fjesing, fløyfisk, gapeflyndre. Vi satt vår lit til tipsa og satt av to timer her. Kort fortalt tok det ikke av. Hvitting og småtorsk var alt vi fant, uansett om vi lå på fem eller førti meter. Helt tomhendte dro vi likevel ikke derfra, for inne på 2 meters vann fant vi en sandflekk hvor det lå to stk. skrubber. Den første fikk Calle på 3-400 gram og vi var fornøyde med den, 2 minutter seinere drar Bjørn til med et monster på 730 gram og 90+ poeng.

I løpet av dagen var det blåst opp såpass at det begynte å bli temmelig utrivelig utpå, og vi innså at vi ikke kom oss til dagens fjerde og siste spot. Dessuten hadde vi blåst for mye tid i Helgeroafjorden. Etter kartleiting pekte vi oss ut en vik i retning Langesund som så ut som den lå sånn noenlunde i le. Vika hadde jevn sandbunn fra 1-15 meter og virka lovende på blant annet fløyfisk. Det var 15 minutter igjen før vi måtte sette kursen mot innveiinga, og vi snakka om at vi gjerne skulle hatt en poengfisk til for å nå målet vårt om 500 poeng totalt. Rett etter får Calle et løftenapp ute på 8 meters dyp, og opp kommer en horngjel. Vi får byksert frem håven og seifa den. 415 gram og 50+ poeng på tampen smakte godt. Turen inn ble alt annet enn behagelig, med 3 meter dønninger inkludert 15 m/s var det veldig greit å ha lagt inn en romslig tidsmargin.

Etter innveiing, dusjing og pilsing på campinghytta dro vi ned til den yrende byen igjen. En hel dag med kun imsdal og mariekjeks gjorde at Papas pizza var særdeles kjærkommen, og den ekstra hotte jalapenoen var perfekt til å skylle ned ølen med. Vi rusla så ned til ett av telta på kaia, her var det afterfish med info om dagen samt noen utlodningspremier. Bjørn dro på seg fetter-Anton-krøllene og stakk av med et usedvanlig flott svarthvitt ekkolodd. Mer givende var det å prate skit med andre deltakere, juge litt om fangster og plasser og grave litt om morgendagens planer. Har noen funnet silda? Vil sjøen legge seg nok til å komme utaskjærs? Osv. Ekstra moro var det å hilse på våre svenske bloggvenner og mangeårige deltakere i Langesund, Team Isola Lowrance. Gutta på Isola er med i toppen hvert år, så her var det bare å spisse ører og lytte til erfarne konkurransefolk. Imens ble resultatet fra dagen slått opp utafor teltet, og vi kunne konstatere at vi hadde gjort det forholdsvis bra med en foreløpig 11. plass (av 60 lag) med poengsummen 466,63. Vi skrudde raskt opp målsettinga fra 500 poeng til 600 poeng og topp 20. Vi visst at søndagen ikke vil bli like poenggivende som lørdagen, ettersom dypet var utelukket med vår begrensa rekkevidde. Men nye 150 grunnepoeng burde la seg gjøre. I god tid før noen ble ufyselige forsvant Isola brått, de hadde dratt på taktikkmøte infor morgendagen. Tilpasningsdyktige og lærenemme som vi er gjorde vi også oppbrudd og trakk oss tilbake til vårt egne veldig viktige taktikkmøte.

20130803_205806.jpg

Calles beskjed til Drammen-Sms. Foto: Bjørn Florø-Larsen.

IMG_1490.JPG

Brukbart fornøyde med dag 1! Foto: Irvin Kilde.

20130803_231844.jpg

Taktikkmøte NKML-style. Foto: Carl Oscar Raphaug.

Søndag var starten allerede kl. 7, og om mulig enda trøttere enn i går skled vi ut båthavna mot oppstillingsplassen ute i sundet. Det eksistensielle spørsmålet på dette tidspunktet var om silda var tilstede og medgjørlig. De vi hadde snakka med dagene i forveien hadde ikke funnet så mye på loddet, så vi vurderte å gi blaffen i den teite silda og heller kjøre vårt eget løp. Men når 40 båter på sedvanlig vis dro nordover ut sundet med sild i blikket lot vi oss affisere og hang oss på.

20130804_065913.jpg

Sildefolket på vei nordover dag 2. Foto: Bjørn Florø-Larsen.

20130804_065922.jpg

Designert kaptein Irvin, med tørre klær. Foto: Bjørn Florø-Larsen.

Etter en times leiting droppa vi silda og peisa videre mot berggyltplassen. På grunn av liten tid til testfiske hadde jeg ikke funnet klar noen spots for berggylte og blåstål av brukbar size, så det vi hadde å gå på var området vi brukte i 2010. Dette var et godt stykke å kjøre, spesielt siden gårsdagens 3-metersdønninger IKKE hadde lagt seg nevneverdig i løpet av natta. For å toppe hele driten var gyltefiske labert. Vi brukte 2 timer på å få førti berggylter som alle var under halvkiloen. Vi endte opp med en på 785 gram som vi selvfølgelig fikk allerede på første driftet. Blåstålen var også liten her, bare en svak forbedring av bonusindividet fra i går. For å bøte noe på situasjonen (dog svak bøting) kom det opp en fordobling av gårsdages sypike (til 90 gram), samt et løft på gårsdagens torsk (til 3,2 kg). Nå hadde vi to timer igjen av konken og det var dessverre totalt uaktuelt å gå utover til blåkjeftområdet. Derimot tok vi en halvhjerta stopp på noen nærere dypkanter ned mot 200 meter. Helt i blinde, men med håp om å treffe en liten lange, svarthå eller sensasjonell blåkjeft. På to slipp hadde vi to napp, den første typisk svarthå, uten at den ble med hele veien opp. Det andre nappet var mer hissig a la lange eller blåkjeft, men heller ikke den satt. Stemninga var nå ganske så laber ombord Black Pearl. Calle var sjøsyk og satt tilbakelent i ruffen og venta på været, Bjørn og jeg nifiska uten å si et ord. Klokka tikka og vi hadde bare kort tid igjen før vi måtte stå i innveiingskø. Kjapp hoderegning fortalte at vi til nå i løpet av dagen hadde klart ca. 100 poeng, noe som for det første er latterlig lite på en hel dag, men som også betydde at målsettinga om 600 poeng var long gone. Vi tok en etterlengta sjefsavgjørelse og peisa inn mot land litt før tida. Planen var å komme seg i le og se om vi fant en ulke eller fløyfisk på tampen.

Etter en bumpy ride tilbake til sundet fant vi oss en halvtam "vik" på tvers av Langesund sentrum. Ankra opp og la oss presist på teoretisk fløyfisk og ulkedyp. Etter 20 minutter var klokka blitt 13.15 og ingenting skjedde, i et føkk-all-øyeblikk foreslår jeg å gi f. og stikke til innveiing før tida. Omtrent i det de to andre istemmer forslaget, ligger det en ulke i overflata med Bjørns krok i kjeften. Håv ble langet og storfangsten sikra. Sjelden har vel en 295 grams ulke skapt like mye glede.

Så var Langesundfestivalen slutt for i år og Black Pearl ble lasta på hengern for å rekke levering i Trondheim før midnatt. Mens Calle og Bjørn satt i bilen på vei oppover tok jeg meg av premieutdelinga på kaia i sentrum. Som debutant slo NKML 10M Pluss brukbart i fra seg med 622 poeng og en 17. plass av over 60 startende lag. For dette kunne vi innkassere fiskebager og Rapala-kniver til en verdi av 2000+. Det ble to plaketter for størst art, med henholdsvis horngjel (415 gram) på Calle og skrubbe (730 gram) på Bjørn. Mellom annonsering av 4. plass og topp 3 var det duket for trekning av en Ambassadeur gullsnelle til en verdi av over 7000 kr. NUMMER 189 CARL OSCAR RAPHAUG. Mnjææda. Nå satt jo Carl Oscar trygt i bilen på E18 en plass, og kunne selvsagt ikke ta i mot premien. Rådsnar som jeg er tilbød jeg meg raskt å ta den med til han, noe jeg oppfattet at speaker synes var en veldig hyggelig gest.

Isola-gjenget kom på 3.plass, bak Team Navia. Svenskene måtte for en gangs skyld se seg slått av nordmenn. For vant gjorde gutta i Trutta Garmin, med Jera-skippere Thore og Stig, samt maskot og moroklump Åsmund. Thores lettelsessukk/avmålte jubelrop etter at andreplassen var annonsert viste at det lå mye bak. På vegne av NKML, gratulerer!

Se fullstendig resultatliste her: Resultater

Takk for i år, vi kommer definitivt tilbake neste år! Da blir vi en uke og skjenker svenskene!

http://nidarosiensis.blogspot.no/2013/08/langesund-fiskefestival-2013.html

Endret av Triturus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 54
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Takk for heeeerlig lesing. Flott rapport!!!

Er noen hoder her inne som burde skrive fiskebok snart /kremt

Enig med deg . Bra formidlet og kjempe bra skrevet Irvin ,hadde jeg vært fra slekta di , hadde jeg vært stolt av deg :)

Når det gjelder å skrive fiskebøker....Maaaaange som kunne har skrevet slike , men dessverre for få som kjøper, den tiden er nok forbi .... Trenger ikke fiskebøker når man har fiskersidens forum , forresten ;)

Edit : Glemte å skrive at jeg er overrasket over at så få av den norske konkurranse eliten ( få av dere - enten fra Norge eller Sverige hadde hatt sjanse mot disse , inntil det motsatte blir bevist ) stiller i denne konkurransen ( kan hende at de henger seg fortsatt i litt i gamle jukse rykter fortsatt) , selv om det skrives at meste parten er til stedet, så stemmer det ikke , Irvin.

Jeg syns personlig at det er veeeeeldig mye av denne konkurransen som kunne ha blitt "adoptert" av NHF , ikke minst det med team konkurranse. Å konkurrere som Team var 1 flott og smart trekk kontra tidligere år. Å jobbe i Team og mot samme mål henter frem det beste av individet ...

Kred til dere som fikk i gang slike typer konkurranser :)

Endret av Martin Lopez
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er så kult å høre reaksjonene fra Bjørn på filmen fra defileringa ut sundet. Kjenner meg veldig godt igjen! Det ER jæla fett å se hel den gjengen med fullrigga sportsfiskebåter i samla flokk utover!

Strøken rapport!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Edit : Glemte å skrive at jeg er overrasket over at så få av den norske konkurranse eliten ( få av dere - enten fra Norge eller Sverige hadde hatt sjanse mot disse , inntil det motsatte blir bevist ) stiller i denne konkurransen ( kan hende at de henger seg fortsatt i litt i gamle jukse rykter fortsatt) , selv om det skrives at meste parten er til stedet, så stemmer det ikke , Irvin.

Jeg syns personlig at det er veeeeeldig mye av denne konkurransen som kunne ha blitt "adoptert" av NHF , ikke minst det med team konkurranse. Å konkurrere som Team var 1 flott og smart trekk kontra tidligere år. Å jobbe i Team og mot samme mål henter frem det beste av individet ...

Kred til dere som fikk i gang slike typer konkurranser :)

Flott rapport Irvin :)

Dette er en spennede konkurranse form, og artsfiske under konkurranse er alltid den mest spennende formen. Men denne kunkurransen premierer ikke nødvendigvis den beste fiskeren, men den som har mest penger og viktigst av alt lokalkunnskap. (Nå sier jeg ikke at de som vant, ikke er dyktige, for det vet jeg at de er).

For min egen del er det bruk av egen båt, samt gutsing i 1 uke over flere år for å hevde deg, som er grunnen til at jeg ikke har tatt turen over fjorden.

Konkurransen kunne med fordel hatt større fokus på sikkerhet (noen fiskere priorterer tydeligvis konkurranse foran sikkerhet), og da for eksempel satt begrensing på fiskeområde. Tenker da på sjø og ikke minst torden. Må si jeg hater å være på havet i torden, da det ikke finnes ikke mange høyere punkter enn båten.

Jeg synes konkurranse formen som NHF har er en vesentlig mer rettferdig konkurranse. Der spiller lokal kunnskap vesentlig mindre rolle og penger enda mindre rolle, ettersom man ikke fisker fra egne båter men fra båter som arrangøren skaffer. Man fisker da ved siden av sine konkurrenter. Noe som også gjør det mer sosialt og lærerikt.

Ellers er ikke Irvin sin beskrivelse av NHF konkurranser helt korrekt, jeg har til gode å være på en konkurranse som jeg må hale hundrevis av kilo med sei. Ellers er det flere av konkurransene som er artskonkurranser og CR konkurranser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport Irvin :)

Dette er en spennede konkurranse form, og artsfiske under konkurranse er alltid den mest spennende formen. Men denne kunkurransen premierer ikke nødvendigvis den beste fiskeren, men den som har mest penger og viktigst av alt lokalkunnskap. (Nå sier jeg ikke at de som vant, ikke er dyktige, for det vet jeg at de er).

For min egen del er det bruk av egen båt, samt gutsing i 1 uke over flere år for å hevde deg, som er grunnen til at jeg ikke har tatt turen over fjorden.

Konkurransen kunne med fordel hatt større fokus på sikkerhet (noen fiskere priorterer tydeligvis konkurranse foran sikkerhet), og da for eksempel satt begrensing på fiskeområde. Tenker da på sjø og ikke minst torden. Må si jeg hater å være på havet i torden, da det ikke finnes ikke mange høyere punkter enn båten.

Jeg synes konkurranse formen som NHF har er en vesentlig mer rettferdig konkurranse. Der spiller lokal kunnskap vesentlig mindre rolle og penger enda mindre rolle, ettersom man ikke fisker fra egne båter men fra båter som arrangøren skaffer. Man fisker da ved siden av sine konkurrenter. Noe som også gjør det mer sosialt og lærerikt.

Ellers er ikke Irvin sin beskrivelse av NHF konkurranser helt korrekt, jeg har til gode å være på en konkurranse som jeg må hale hundrevis av kilo med sei. Ellers er det flere av konkurransene som er artskonkurranser og CR konkurranser.

Ennå 1 gang til er noen av oss Martin-ene enige :) Under NHF tror jeg maks knp hastighet er 8 ...Allikevel : 1 blanding av det ene og det 2. hadde medført til 1 god salat som alle kunne ha spist...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er så kult å høre reaksjonene fra Bjørn på filmen fra defileringa ut sundet. Kjenner meg veldig godt igjen! Det ER jæla fett å se hel den gjengen med fullrigga sportsfiskebåter i samla flokk utover!

Strøken rapport!

Ja d der va fett! Har alltid hatt et sterkt bånd til båt, så dette skuet toppa det meste. Porno+

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport Irvin :)

Dette er en spennede konkurranse form, og artsfiske under konkurranse er alltid den mest spennende formen. Men denne kunkurransen premierer ikke nødvendigvis den beste fiskeren, men den som har mest penger og viktigst av alt lokalkunnskap. (Nå sier jeg ikke at de som vant, ikke er dyktige, for det vet jeg at de er).

For min egen del er det bruk av egen båt, samt gutsing i 1 uke over flere år for å hevde deg, som er grunnen til at jeg ikke har tatt turen over fjorden.

Konkurransen kunne med fordel hatt større fokus på sikkerhet (noen fiskere priorterer tydeligvis konkurranse foran sikkerhet), og da for eksempel satt begrensing på fiskeområde. Tenker da på sjø og ikke minst torden. Må si jeg hater å være på havet i torden, da det ikke finnes ikke mange høyere punkter enn båten.

Jeg synes konkurranse formen som NHF har er en vesentlig mer rettferdig konkurranse. Der spiller lokal kunnskap vesentlig mindre rolle og penger enda mindre rolle, ettersom man ikke fisker fra egne båter men fra båter som arrangøren skaffer. Man fisker da ved siden av sine konkurrenter. Noe som også gjør det mer sosialt og lærerikt.

Ellers er ikke Irvin sin beskrivelse av NHF konkurranser helt korrekt, jeg har til gode å være på en konkurranse som jeg må hale hundrevis av kilo med sei. Ellers er det flere av konkurransene som er artskonkurranser og CR konkurranser.

Lokalkunnskap har nok langt mer å si enn penger. Man kan fint hevde seg bra med billig utstyr om man vet hvor man skal fiske. Og det er fullt mulig å gjøre det bra med kun innaskjærsfiske.

Konkurransen har absolutt fokus på sikkerhet, og er været for ille, som regel sier vi 8-10 m/s vind, blir det satt ytre grenser. Tordenværet burde helt klart satt begrensinger, det er jeg enig i, heldigvis bremser de fleste seg selv der... Når det er sagt ble det langt verre enn noen hadde forutsagt, så vi ble tatt litt på senga der...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott oppsummering Irvin. Dere gjorde det kanonbra mtp utgangspunktet.

Enig med deg . Bra formidlet og kjempe bra skrevet Irvin ,hadde jeg vært fra slekta di , hadde jeg vært stolt av deg :)

Når det gjelder å skrive fiskebøker....Maaaaange som kunne har skrevet slike , men dessverre for få som kjøper, den tiden er nok forbi .... Trenger ikke fiskebøker når man har fiskersidens forum , forresten ;)

Edit : Glemte å skrive at jeg er overrasket over at så få av den norske konkurranse eliten ( få av dere - enten fra Norge eller Sverige hadde hatt sjanse mot disse , inntil det motsatte blir bevist ) stiller i denne konkurransen ( kan hende at de henger seg fortsatt i litt i gamle jukse rykter fortsatt) , selv om det skrives at meste parten er til stedet, så stemmer det ikke , Irvin.

Jeg syns personlig at det er veeeeeldig mye av denne konkurransen som kunne ha blitt "adoptert" av NHF , ikke minst det med team konkurranse. Å konkurrere som Team var 1 flott og smart trekk kontra tidligere år. Å jobbe i Team og mot samme mål henter frem det beste av individet ...

Kred til dere som fikk i gang slike typer konkurranser :)

Nå var flere av svenskene borte pga EM i havfiske som går denne uka. Der er jo også de som er plukket ut til og representere Norge. For og si det mildt, så hevder desverre ikke nordmennene seg spesielt bra. Og der fisker jo alle under like premisser...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var flere av svenskene borte pga EM i havfiske som går denne uka. Der er jo også de som er plukket ut til og representere Norge. For og si det mildt, så hevder desverre ikke nordmennene seg spesielt bra. Og der fisker jo alle under like premisser...

Vet ikke hvor det er i år , eller hvordan det har gått for "våre representanter", men om du mener ellers , bør det ikke glemmes at EM mester 2012 var Lars Hellum , og så vidt jeg vet er han norsk...

Er det noen som vet hvor EM er har vært i år ?

Endret av Martin Lopez
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport Irvin :)

Dette er en spennede konkurranse form, og artsfiske under konkurranse er alltid den mest spennende formen. Men denne kunkurransen premierer ikke nødvendigvis den beste fiskeren, men den som har mest penger og viktigst av alt lokalkunnskap. (Nå sier jeg ikke at de som vant, ikke er dyktige, for det vet jeg at de er).

For min egen del er det bruk av egen båt, samt gutsing i 1 uke over flere år for å hevde deg, som er grunnen til at jeg ikke har tatt turen over fjorden.

Konkurransen kunne med fordel hatt større fokus på sikkerhet (noen fiskere priorterer tydeligvis konkurranse foran sikkerhet), og da for eksempel satt begrensing på fiskeområde. Tenker da på sjø og ikke minst torden. Må si jeg hater å være på havet i torden, da det ikke finnes ikke mange høyere punkter enn båten.

Jeg synes konkurranse formen som NHF har er en vesentlig mer rettferdig konkurranse. Der spiller lokal kunnskap vesentlig mindre rolle og penger enda mindre rolle, ettersom man ikke fisker fra egne båter men fra båter som arrangøren skaffer. Man fisker da ved siden av sine konkurrenter. Noe som også gjør det mer sosialt og lærerikt.

Ellers er ikke Irvin sin beskrivelse av NHF konkurranser helt korrekt, jeg har til gode å være på en konkurranse som jeg må hale hundrevis av kilo med sei. Ellers er det flere av konkurransene som er artskonkurranser og CR konkurranser.

Går ikke ann å være helt enig i dette innlegget.

Ved opplegget når arrangør stiller med båter så blir jo hele greia mye mer tilfeldig hvem som får fisk og ikke.

Du har virkelig gått glipp av et fint arrangement ved å droppe LSFF, Martin! Jeg har stilt i flere år i en 15 fots båt som jeg har lånt, og har vært på topp20.. det er klart, man vinner ikke nødvendigvis med minst båt, men man får vært med og det er det viktigste for min del. Er ikke bare konkurransen som er viktig - du møter kjentfolk fra land og strand og kan ha det kult når man ikke fisker.. man hiver ikke hver sin sekk småsei i bilen og drar hjem liksom :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke hvor det er i år , eller hvordan det har gått for "våre representanter", men om du mener ellers , bør det ikke glemmes at EM mester 2012 var Lars Hellum , og så vidt jeg vet er han norsk...

Er det noen som vet hvor EM er har vært i år ?

Utgang fra Helsingør, Altså fiske i Øresund.

Etter fire (av fem) dager er det ingen nordmenn på topp 20.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utgang fra Helsingør, Altså fiske i Øresund.

Etter fire (av fem) dager er det ingen nordmenn på topp 20.

Takk OZ. Leit at det ikke har gått så bra i år , men slik er det med konkurranse. Ta 1 titt på linken under. I fjør hevde Norge seg meget bra , og ellers har vi flere EM vinnere fra Norge gjennom tidene...

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/petter-skudal/2012/08/11/em-premiering/#comment-25

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går ikke ann å være helt enig i dette innlegget.

Ved opplegget når arrangør stiller med båter så blir jo hele greia mye mer tilfeldig hvem som får fisk og ikke.

Du har virkelig gått glipp av et fint arrangement ved å droppe LSFF, Martin! Jeg har stilt i flere år i en 15 fots båt som jeg har lånt, og har vært på topp20.. det er klart, man vinner ikke nødvendigvis med minst båt, men man får vært med og det er det viktigste for min del. Er ikke bare konkurransen som er viktig - du møter kjentfolk fra land og strand og kan ha det kult når man ikke fisker.. man hiver ikke hver sin sekk småsei i bilen og drar hjem liksom :lol:

Akkurat det samme tenker jeg! man skal beherske mange teknikker,bruke mange forskjellige tackler,leite på mange forskjellige biotoper. de som topper listene under LFF kan fiske! man kan selvfølgelig flakse inn noen arter,men ikke nok til å havne høyt.

Denne festivalen SKAL jeg delta på hvert år,om jeg så må ro i en trepram ut på havet :D og den blir bare bedre for hvert år,etterhvert som flere,og flere bra folk kommer for å bli med på moroa :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin diskusjon, og jeg er enig i Lopez om at NHF bør adoptere noen av ideene fra LSFF. Martin G, vi er nok litt uenige hva gjelder det som definerer en god fisker. For meg er det ikke hastigheten på takkelskifte eller hvor fort man kan sveive opp en krøka torsk, men mer tolking av undervannstopografi. Er det ikke mer stas å få en art man har funnet selv kontra å random sitte på en båt være lovprist en flink skipper? Ellers takk for tilbakemeldinger på rapporten: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin diskusjon, og jeg er enig i Lopez om at NHF bør adoptere noen av ideene fra LSFF. Martin G, vi er nok litt uenige hva gjelder det som definerer en god fisker. For meg er det ikke hastigheten på takkelskifte eller hvor fort man kan sveive opp en krøka torsk, men mer tolking av undervannstopografi. Er det ikke mer stas å få en art man har funnet selv kontra å random sitte på en båt være lovprist en flink skipper? Ellers takk for tilbakemeldinger på rapporten: )

+1

og fin rapport. Grattis til flaksefiste OC med slettvar og gullsnelle!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går ikke ann å være helt enig i dette innlegget.

Ved opplegget når arrangør stiller med båter så blir jo hele greia mye mer tilfeldig hvem som får fisk og ikke.

Enig med deg Rage ,dog kommer jeg med 1 men... til slut. Under tradisjonelle havfiskekonkurranser under NHF består plasseringen man havner på lista og etter min mening , selv om de aller fleste er flinke fiskere(samt en del erfaring med disse) av følgende :

  • Å havne på rett båt og dedikert lokalt kjent skipper : 40 % sjanse til å komme høyt opp
  • Å få tildelt rett plassering i båten : 25 % til for å komme bland de beste
  • Rett konkurranse instinkt med noen dråper ego : 10 %
  • Erfaring med å behandle og takle fisket det gjelder , fangsten og ikke minst det å være teknisk flink i faget mellom bataljene...: 25 %

Så , ganske mye består av rett båt...Jeg syns personlig at NHF burde tillat team som konkurrerer med egne båter også....

Greier å få til alt dette , vel, da er du på toppen. Nå kommer men : Les konkurranse listene gjennom årene. Bland disse er det virkelig mange konkurransefiskere på topp , topp , topp nivå og flere navn går år etter år bland de beste ...Hva Jorun greier å få til blant de tøffeste og flinkeste gutter er til å ta seg av hatten for !!!

@ Triturus : Endelig er vi enige om noe ;) Ser du ? Det går...

Endret av Martin Lopez
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Regna med at jeg ville få noen reaksjoner på min post :)

Tror det er flere som ikke vet helt hvordan det fiskes i NHF konkurranser, men tar ting for gitt etter en historie de har hørt en gang. Når det er sagt, så er det flere forskjellige konkurranse typer i regi av NHF. Noen av de er det om å hale mest mulig fisk, andre er det om å fiske flest mulig arter, så har du konkurranser hvor alt er CR og du kommer i land uten noen fisk til innveiing.

Lokalkunnskap har nok langt mer å si enn penger. Man kan fint hevde seg bra med billig utstyr om man vet hvor man skal fiske. Og det er fullt mulig å gjøre det bra med kun innaskjærsfiske.

Konkurransen har absolutt fokus på sikkerhet, og er været for ille, som regel sier vi 8-10 m/s vind, blir det satt ytre grenser. Tordenværet burde helt klart satt begrensinger, det er jeg enig i, heldigvis bremser de fleste seg selv der... Når det er sagt ble det langt verre enn noen hadde forutsagt, så vi ble tatt litt på senga der...

Jeg mener fortsatt at penger er en viktig greie hvis du skal hevde deg i Langsund. Jeg tenker ikke på fiskeutstyr, men da i båt. Hva om team NKML hadde vunnet i lotto og kjøpt seg en båt til 500.00,-. Tror du ikke de hadde da fått en høyere plassering, at de hadde fisket på dypet + mere fisketid (raskere båt), jeg tror de hadde havnet lenger opp på lista.

Bra dere har sikkerhet i fokus. Nå har ikke jeg satt meg inn i reglene når det gjelder begrensing av båter. Men er grensen 8-10m/s grensen for alle båtene som deltar, eller er den lavere for en del av båtene? og at det da vil være sunn fornuft hos skipperen som begrenser område. Her igjen vil også cash spille en rolle (større båt = mindre risiko).

Går ikke ann å være helt enig i dette innlegget.

Ved opplegget når arrangør stiller med båter så blir jo hele greia mye mer tilfeldig hvem som får fisk og ikke.

Du har virkelig gått glipp av et fint arrangement ved å droppe LSFF, Martin! Jeg har stilt i flere år i en 15 fots båt som jeg har lånt, og har vært på topp20.. det er klart, man vinner ikke nødvendigvis med minst båt, men man får vært med og det er det viktigste for min del. Er ikke bare konkurransen som er viktig - du møter kjentfolk fra land og strand og kan ha det kult når man ikke fisker.. man hiver ikke hver sin sekk småsei i bilen og drar hjem liksom :lol:

Fin diskusjon, og jeg er enig i Lopez om at NHF bør adoptere noen av ideene fra LSFF. Martin G, vi er nok litt uenige hva gjelder det som definerer en god fisker. For meg er det ikke hastigheten på takkelskifte eller hvor fort man kan sveive opp en krøka torsk, men mer tolking av undervannstopografi. Er det ikke mer stas å få en art man har funnet selv kontra å random sitte på en båt være lovprist en flink skipper? Ellers takk for tilbakemeldinger på rapporten: )

Jeg vil si det er stikk motsatt. Hvis arrangør stiller båter blir tilfeldighetene mye mindre. Du står ved siden av dine konkurrenter å fisker og det er ikke utstyr/penger i form av båt og lokalkunnskapen som bestemmer vinneren. Da fisker du under de samme forhold på samme plass, og dermed mer rettferdig. I en enkelt konkurranse mener jeg du da får den rette vinneren. For å finne den beste fiskeren, med alt det innebærer, så har vi Rage og Tom sine konkurranser. Irvin, jeg anser deg og NKML som dyktige fiskere og jeg vet ikke om 17. plass er gjenspeiler deres kunnskap. Hva om dere hadde hatt en annen båt, samt trent en uke i forveien og vært i Langesund 4 ganger tidligere? Men for all del, det er en flott plassering under forutsetningene. Og med slike forutsetninger så er deler av konkurransen "avgjort" allerede på påmelding. Derfor synes jeg ikke dette blir en kåring av den dyktigste fiskeren.

Jeg tviler absolutt ikke på at dette er et flott arrangement. Noe som også gjenspeiler seg i alle som deltar år etter år. Kred til arrangørene for det

Enig med deg Rage ,dog kommer jeg med 1 men... til slut. Under tradisjonelle havfiskekonkurranser under NHF består plasseringen man havner på lista og etter min mening , selv om de aller fleste er flinke fiskere(samt en del erfaring med disse) av følgende :

  • Å havne på rett båt og dedikert lokalt kjent skipper : 40 % sjanse til å komme høyt opp
  • Å få tildelt rett plassering i båten : 25 % til for å komme bland de beste
  • Rett konkurranse instinkt med noen dråper ego : 10 %
  • Erfaring med å behandle og takle fisket det gjelder , fangsten og ikke minst det å være teknisk flink i faget mellom bataljene...: 25 %

Så , ganske mye består av rett båt...Jeg syns personlig at NHF burde tillat team som konkurrerer med egne båter også....

Greier å få til alt dette , vel, da er du på toppen. Nå kommer men : Les konkurranse listene gjennom årene. Bland disse er det virkelig mange konkurransefiskere på topp , topp , topp nivå og flere navn går år etter år bland de beste ...Hva Jorun greier å få til blant de tøffeste og flinkeste gutter er til å ta seg av hatten for !!!

@ Triturus : Endelig er vi enige om noe ;) Ser du ? Det går...

Jeg vet ikke hvor du har hentet dine prosenter fra (annet enn fra en flaske ;) ) for jeg har til gode å delta på en festival med de prosentene. Det er ikke uten grunn at vi ser de samme fiskerne på toppen av listene hver gang. De blir ikke trukket ut på den rette båten og den rette plassen hver gang. Båt og plass betyr noe, men mye mindre enn de 40%.

Fiske i team har vi i dag i NHF. Men egne båter håper jeg vi "aldri" ser i NHF konkurranser, det tror jeg ville vært ødeleggende.

Nå var ikke min opprinnelige post ment til å tråkke på Langsundfestivalen. Etter det jeg hører så er det et flott arrangement og spennende fiske og det er flott med variasjon i forhold til NHF konkurranser. Så lykke til med arrangementet i 2014 :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja er vel bare å være enige om å være uenige. Har jo ingenting å si hvor flink jeg er til å gjøre spinnstopp eller pilkebevegelser, vi har ikke nok lokalkunnskap til å komme lenger opp enn 17.plass og knapt det. Det med å stå side on side på en stor båt har jo ingenting med selve essensen av fiske å gjøre, nemlig å ved hjelp av sin egen kløkt lure fisken på dens hjemmebane, det blir bare en bitter egostrid om å hale mest sei og rykke hardest med treblekrokene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke hvor du har hentet dine prosenter fra (annet enn fra en flaske ;) ) for jeg har til gode å delta på en festival med de prosentene. Det er ikke uten grunn at vi ser de samme fiskerne på toppen av listene hver gang. De blir ikke trukket ut på den rette båten og den rette plassen hver gang. Båt og plass betyr noe, men mye mindre enn de 40%.

Fiske i team har vi i dag i NHF. Men egne båter håper jeg vi "aldri" ser i NHF konkurranser, det tror jeg ville vært ødeleggende.

Vet at det er mye Off topic nå ( håper Triturus aksepterer det, tråden er tross alt hans verk)

Det er faktisk mange som er enig med meg i % beregningen , som er diskutert med mange medlemmer. Hvorfor er det alltid spennende med båttrekningen ??? Husker godt når jeg lanserte forslaget om å få tildelt båtplassering samtidig som man trakk båt . Svaret den gang : Vi har alltid trukket om bord i båten og det fungerer, trenger ikke å forandre det som funker...Nå i ettertid er det vanlig og brukes av mange , om ikke de fleste arrangørene :)

Hvorfor er det så vanskelig "å tenke nytt" hos NHF og tillate egne båter? Hva er det som er ødeleggende? Fint om du kunne gi meg minst 1 grunn Martin :)

Ødeleggende for faget er at det fortsatt tillates at fisken krøket bak gjelene er tellende ( som eneste land i verden) og "aktiv hugging" med dreg tillates... Her er det på tide å oppdatere seg. Vet at det jobbes for det og at det tar sin tid, men nå har mann jobbet med saken i minst 8 år uten at noe blir forandret. Håper på det beste allikevel , for jeg savner konkurranse fiske og ikke minst resten av gjengene også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Deres negativitet ovenfor NHF's sine konkurranser er basert på fordommer. Ja, det konkurranser som man kun pilker, ja det fiskere som pilker som om det står om livet, men det er langt i fra alle konkurranser det pilkes. Bruk pilk på konkurranser sør for Trondheim og du havner nederst på lista.

Grunner til at jeg synes det er ødeleggende med egne båter:

- Mulighet og mistenking om juks

- Mindre lærerikt

- Mindre sosialt

- "Cash is King" - de med penger kan kjøpe de beste båtene

- Mindre rettferdig

- Dårligere rekruttering

Det med krøking er jeg enig med deg, Martin, det er noe burde hatt en regel på. Men jeg fisker stort sett sør for Trondheim og der er det ikke et problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Muligheten for juks er selvsagt tilstedet, men at det skal være mindre lærerikt er jo direkte feil. Etter min mening lærer man aldri så mye om fisking fra båt i saltvann som når man drar ut for å lete etter forskjellige arter. Vi tar som regel igjen det sosiale uka før og etter konkurransetiden. Båten spiller en rolle, det er det ingen tvil om, men Det handler som regel ikke om mest penger, men om prioritering. Gutta som kommer høyt opp er i alle fall ikke millionærer. Dessuten mener jeg båten er underordnet. Lokalkunnskap og grunnleggende kunnskap om hvordan finne og fiske et tyvetalls forskjellige arter er langt, langt viktigere enn å ha rask båt!

Som i alle andre konkurranser blir det ikke mer rettferdig enn hva deltakerne gjør det til. De som legger ned masse tid på trening gjør det som regel bedre enn de som dukker opp på startstreken uten å ha jobbet frem mot det i forkant. Rekruttering er selvsagt alltid et tema, og der sliter sportsfiske generelt. Jeg ser nye, unge fjes hvert år på festivalen, noen av dem ser jeg igjen året etter. SÅ helt dødt er det ikke.

Nå gidder ikke jeg sammenligne med NHF sine konkurranser, jeg har aldri deltatt på slike, men jeg er redd det ikke frister spesielt mye...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.