Gå til innhold
Fiskersiden

Ny monsterkjerring


cb
 Share

Recommended Posts

ja, menneskets syn på naturen er merkelig. Enten tror de at haiene angriper oss målrettet FORDI vi er mennesker (haisommer-syndromet), eller så tror de at de IKKE gjør det fordi vi er mennesker, som du er inne på Rudolf. Begge oppfatninger er like forfeilet. En hai er, som de fleste dyr, opportunist. Den spiser det som den kommer over, og som er tilgjengelig. Og i et slik perspektiv er et menneske en kjøttbit på lik linje med alle andre potensielle byttedyr haien kommer over. Men på den annen side er nok neppe mennesker et favorittbytte; vi er som regel pakket inn i klær eller dykkerdrakter, og er sånn sett ikke spesielt enkle å fordøye... for noen haier kan det hende vi oppfattes som for store, og mange haier spiser primært fisk. Selv om de ikke har noe problem med å fordøye kjøtt fra pattedyr, er vi derfor ikke å betrakte som naturlig føde. At håkjerringer i overflaten ikke angriper mennesker som bader sammen med dem kan jo henge sammen med at de er bundet fast, at de er sløvet av at de er blitt heist opp fra stort dyp, og det at mennesket betraktes som et for stort bytte? Men selv om man ikke blir angripet, er jo haiens rue hud og dens tenner noe man uansett bør holde seg unna...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, men de bør ikke mates, klappes eller behandles som tamme kosedyr slik en del dykkere i utlandet gjør. Etter min mening er haimating, som jo foregår en rekke steder, mye verre enn C&R. Jeg ser på en del forum der de klapper 3 meter lange oksehaier og sier "se så søt den er", "den koser skikkelig i dag" etc. En dag kommer det dykkere uten mat eller så har haien en dårlig dag og tar en bit av men haimater, og da er problemene igang.......................for en hai betyr et menneske ikke mer enn en sild, det er det mange som ikke tenker på. De tror haien behandler dem spesielt siden de er mennesker :wacko:

Syns det er en generell greie at dyr i større og større grad tillegges intelligens og følelser de etter all sannsynlighet/fornuft/forskning ikke har.

Delfiner er vel kroneksempelet......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns det er en generell greie at dyr i større og større grad tillegges intelligens og følelser de etter all sannsynlighet/fornuft/forskning ikke har.

Delfiner er vel kroneksempelet......

Jeg har svømt med en del forskjellige ville delfiner. Delfiner er omtrent så smarte som en ku eller en buhund som springer etter biler. Nuff said.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er litt interessante betraktinar om delfinhjerne-kapasitet (eller mangel på dette): http://www.spiegel.de/international/world/scientists-dolphin-intelligence-may-be-overrated-a-924614.html

Elles summerar Cato opp veldig mange ting som taler for at sportsfiskarar bidreg til forsking, bortsett frå den viktigaste som eg har lagt til i raudt:

Som flere nevner er og blir dette et svært spesialisert fiske som neppe får noen bred appell. I en annen tråd ble det nevnt som et argument mot fisket (som her drives som et forprosjekt i vitenskapens tjeneste) at "la nå forskerne drive med forskningen", men grunnen til at forskerne henvender seg til sportsfiskere er for det første at sportsfiske slik det drives her er det desidert mest skånsomme for fisken, samt at den gjengse forsker neppe verken har penger, tid, anledning, utstyr, ferdigheter eller kunnskap om dette høyst spesialiserte fisket.

Endret av Chironomus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

he he, ja å utnytte sportsfiskere til forskning er en relativt billig måte å forske på. Særlig fordi sportsfiskerne selv som regel tar nesten hele utgiften...! Men som også mange etterhvert har erfart, sportsfiske er i mange tilfeller den mest effektive og som regel den soleklart mest skånsomme måten å fange fisk på, og derfor ypperlig i forskningsøyemed. Vet at britiske haiforskere, som studerer blåhai, gråhai, håbrann med mere, sverger til sportsfiskemetoder når de skal ut å fange enkeltindivider, for merking og vevsprøver. De fleste andre fangstmetodene skader fisken for mye, noe som gir lavere overlevelse. I tillegg til å være skummelt i forhold til bestander som allerede i utgangspunktet er ytterst sårbare, svekker dette også muligheten til å gjennomføre et skikkelig forskningsekseperiment (sannsynligheten for gjenfangst).

Dette burde være klarere kommunisert overfor samfunnet for øvrig, både i C&R debatten spesielt, men også som et argument for sportsfiske generelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.