Gå til innhold
Fiskersiden

Dybdekart.no er live


erik
 Share

Recommended Posts

Noe mer info om åssen det ligger ann med å få kjørt deres dybdekart på en Raymarine Dragonfly??

Vurdere å gå til innkjøp av en slik enhet men hadde vært fint å hatt muligheten til å kjøre dybdekart på den.

Er det eventuelt mulig å kjøre egenlagede kart fra feks reefmaster på eneheten??

Per i dag kan Dragonfly kun logge for oss, kartene kan ikke brukes i enheten. Jeg har forsket ganske mye på dette, inkludert forsøk på å dekryptere kart som faktisk fungerer i Dragonfly (Raymarines egne og Navionics). Raymrine bruker en nøkkel, i prinsippet det samme som Lowrance gjør, som krypterer kartet til et format som enheten kan lese, og komprimerer filene i samme slengen. Jeg har lyktes med å dekomprimere filene, men har ikke lyktes med å løse selve krypteringen. I praksis vil vi være avhengig av at Raymarine hjelper til her, delvis fordi det er juridiske implikasjoner ved å knekke en slik kryptering, og delvis fordi det går utenfor hva vi kan få til rent teknisk. (I all ærlighets navn så hadde vi neppe benyttet oss av en "knukket kryptering", selv om det hadde vært mulig. Vi ønsker å sammarbeide for en løsning.) Enten ved at Raymarine gjør som Lowrance, legger ut sin "nøkkel" på nett, eller ved å spesifisere sin "nøkkel" slik at vi kan lage en kopi lovlig.

Vi har vært i kontakt via mail og tlf med Raymarine i Norge, og de har bekreftet å ha tatt det opp med Raymarine internasjonalt. Raymarine i Norge har vært åpne og hjelpsomme i prosessen, og virker veldig interessert i en løsning. Så nå venter vi på at diverse sjefer på det internasjonale nivået må ta en prinsippavgjørelse. Jeg har ikke kjennskap til den prosessen, men det aner meg at dette kan ta tid siden det sikkert må vurderes opp i mot salgbarheten av både enheten og kartprodukter til den. Så vidt jeg har skjønt, bruker Raymarine samme karttyper/ nøkkel på alle nyere enheter, så en avgjørelse vil også få betydning for "high end" modellene deres.

Summa summarum: Vi venter i spenning. :)

Edit; fryktelig mye skriveleif

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for meget utfyllende svar:)

Ser at det kan ta lang tid før en får noen avklaring på kart krypteringen. Litt synd da dragonflyen virker som et meget bra ekkolodd til en rimelig penge. (kommer i en 7`` utgave i løpet av sommeren)

Blir nok til at jeg investerer i et lowrance produkt i stedet. Men blir en del dyrere hvis jeg må opp på en HDS enehet med brukbart lodd.

Er det mulig å kjøre reefMaster kartene på Humminbird enheter??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dragonfly 7 ble lansert i februar, og de første kommer nok hit til vår avkrok av verden i mai. ;)

Jeg synes ikke det er helt fair å sammenlikne Dragonfly, som er en "stand alone" enhet, med ekte multifunksjonsenheter som Lowrance HDS. Det vil være mer naturlig å sammenlikne med Elite HDI, som forøvrig også kommer som CHIRP-Light:

http://teamcolibri.blogspot.no/2014/03/lowrance-med-nye-chirp-modeller-i.html

Ja, du kan lage kart for Humminbird med RM og du kan importere data fra Humminbird rett til RM for å lage kart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dragonfly 7 ble lansert i februar, og de første kommer nok hit til vår avkrok av verden i mai. ;)

Jeg synes ikke det er helt fair å sammenlikne Dragonfly, som er en "stand alone" enhet, med ekte multifunksjonsenheter som Lowrance HDS. Det vil være mer naturlig å sammenlikne med Elite HDI, som forøvrig også kommer som CHIRP-Light:

http://teamcolibri.blogspot.no/2014/03/lowrance-med-nye-chirp-modeller-i.html

Ja, du kan lage kart for Humminbird med RM og du kan importere data fra Humminbird rett til RM for å lage kart.

Elite HDI i 7'' i utgaven virker som et greit alternativ, men synes Dragonflyen virker hakket bedre når det kommer til oppløsng o kvalitet på skjermen.

Ser at dere legger ut dybdekart som kan kjøres direkte i Lowrance plottere på dybdekart.no. Funker disse kartfilene direkte i en humminbird enheter, eller må de konvereteres i feks RM. før de kan brukes i en humminbird enhet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foreløpig har vi ikke lagt ut filer for Humminbird (eller Garmin for den saks skyld) fordi ingen av de som leverer data til oss har hatt disse merkene. Hvis noen ønsker filer til disse merkene, så ordner vi det. Det krever litt mer jobb og derfor har det ikke vært prioritert siden etterspørselen har ligger på Simrad og Lowrance.

Det kan lages kart til Humminbird rett fra RM, mens kart til Garmin må gjennom enda en programvare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takket være blogz her på forumet er Goksjø ved Sandefjord oppgradert til prosjektsjø. Kart ligger på dybdekart.no og er tilgjengelig for alle med Premium-bruker. (Dvs alle som leverer data til oss). Mer data er visstnok på vei, takker og bukker for det. :)

Du finner kartene for Goksjø her:

http://dybdekart.no/Map/View/1655

Vi er forresten oppe i hele 703 innsjøer med dybdekart i en eller annen form nå. Vet du om et vann vi mangler, men som det finnes kart for som vi kan linke til, så gi oss gjerne en link så vi får det inn i oversikten her:

http://dybdekart.no/Map

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dan har snoket mer på det store Internettet, og lagt til enda en håndfull linker til dybdekart i totaloversikten vår:

http://dybdekart.no/Map

Basen inneholder nå hele 726 dybdekart!

Vansjø er en av mine favorittsjøer for abbor, gjørs og gjedde. Nå er endelig også den sjøen en del av vårt prosjekt. Foreløpig er det kun området sydøst for Oksenøen som er kartlagt, men det er til gjengjeld kartlagt meget metodisk og bra. Her dukket det opp flere djuphøler som ikke jeg var klar over....

Kartfilene er tilgjengelig for Premium-brukere, men det ligger også et dybdekart fra NVE åpent for alle:

http://dybdekart.no/Map/View/86

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har fått enda en bidragsyter, takk til Terje for data. :)

Ara eller Aremarksjøen i Haldenvassdraget i Østfold er lagt til som prosjektsjø:

Aremarksjoen_lite.png

Kartbildet over ligger foreløpig tilgjengelig for alle her:

http://www.dybdekart.no/Map/View/98

Kartet som kan lastes ned fra nettsiden er høyoppløselig, i motsetning til bildet over som er betydelig krympet. Kartfiler for kartplotter og Google Earth er tilgjengelig for Premium-brukere. Kartgrunnlaget er litt tynt foreløpig, så vi tar mer enn gjerne i mot mer data herfra. :)

Vi vil også gjerne komme i kontakt med flere som har Humminbird eller Garmin-elektronikk ombord, og som kan tenke seg å logge litt mens de uansett er i båten. Årsaken er noe så egoistisk som at vi holder på å teste litt nye varianter av kartfiler for kartplottere fra disse merkene, og trenger "prøvekaniner" som kan teste om kartene holder mål før vi legger de ut.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

En liten update her:

Raymarine har enda ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med tanke på våre dybdekart. Men vi har nylig sendt over en masse eksempelfiler og tekniske spesifikasjoner for testing hos Raymarine, så det er bevegelse i prosessen.

Vi har kunne laget GPX-basert kart for Garmin fra dag en, men har møtt på en praktisk begrensning der disse kartene inneholder mer enn et gitt antall punkter. Siden kartene våre er så nøyaktige for de områdene vi har data fra, kommer vi i praksis over Garmins grense på 20.000 punkter i et kart veldig fort. Vi har derfor investert i ytterligere programvare og tester en ny kartløsning for Garmin. For de spesielt interesserte baserer disse kartene seg på hapefiles, altså en form for bilder, i steden for punktene i GPX-formatet. Bortsett fra at vi da kan unngå begrensningene i GPX, vil det også gjøre at vi kan lage kart i farger, i hvertfall for mindre vann. Det eneste som gjenstår er egentlig at undertegnede får krøket seg igjennom siste halvdel av en bruksansvisning....

Det logges mye om dagen, både til Dybdekart.no, Insight Genesis og Navionics. Dette er helt topp, og det er selvfølgelig ikke noe i veien for å levere sine logger til mer en en kartmaker. Poenget her er å få opp kvaliteten på kartene, hvem, hvor og hvordan er langt mindre viktig.

For alle som logger med Lowrance Elite HDI (uansett skjermstørrelse): Feilmeldingen om at minnet er fult er ikke riktig, dette er en bug som Lowrance er klar over og jobber med å fikse via en oppdatering. Inntil oppdateringen er på plass er det bare å logge i vei. Trykk bort feilmeldingen, det er ingen fare med loggfilen din.

La gjerne enheten din stå på noen minutter før du starter å logge. Selv om den har GPS-fix på din posisjon, bruker den noen minutter på å bli helt nøyaktig. Dette gjelder uansett merke og modell.

Vi har fått inn data for to nye vann: Farris og Lyseren. Det gjenstår litt jobb med disse før kartene legges ut, men de er på vei. Takk til Blogz som både logger og har meldt seg frivillig til å bistå med å tegne strandlinjer!

Vi går nå inn i toppsesongen for de fleste (båt-)fiskere. Logg data og send til oss, vi oppdaterer for harde livet. Vi ber dog om litt forståelse for at vårens praksis med oppdaterte kart på nett dagen etter mottak av data neppe vil holde i lengden. Målet er å ha kart ute i løpet av en ukes tid etter mottak, men for nye vann kan det ta lengre tid siden omrisset av vannet (med øyer, holmer og skjær) krever en hel del timer. Særlig de store vannene tar tid, småvann kommer som regel fort opp og ut på nettsiden.

Pikewallis har omtalt kartet vårt for Steinsfjorden, og forklart hva filene som kan lastes ned for det enkelte vann er. Artikkelen finner du her: http://pikewallis.hooked.no/2014/05/dybdekart-no-med-oppdatert-kart-for-steinsfjorden/

Løpende oppdateringer legges ut på Facebooksiden vår, den finner du her: https://www.facebook.com/#!/dybdekart.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Gaupåsvatnet er ny prosjektsjø: http://dybdekart.no/Map/View/5

Hallandsvannet er ny prosjektsjø: http://dybdekart.no/Map/View/3

Goksjø, Aremarksjøen, Vansjø og Øyern er også oppdatert. Vi har mer data for Tyrifjorden liggende, så det kartet oppdateres i løpet av uken.

Vi driver også å eksperimenterer litt med tanke på bruk av farger i kartene for Lowrance-elektronikk. Dette har både fordelere og ulemper, ulempen er at det ikke er sikkert at kartene er 100% kompatible med eldre enheter som LMS og Globalmap. Du får opp kartet i disse enhetene også, men fargene kan bli litt "rare". Dersom du vil ha bort fargene, så la være å legge den mappen som heter "Shadedrelief" over på minnekortet ditt, bare de to andre filene. Du får da et kart hvor vannet er hvitt og land er grønt/ brunt. Slik ser de nye fargene ut i en Lowrance HDS Gen 1, vi begynner med zoom langt ute og zoomer gradvis lengre inn i kartet.

HDS+8+tyri+07.06+(2).png

HDS+8+tyri+07.06+%25283%2529.png

HDS+8+tyri+07.06+%25284%2529.png

HDS+8+tyri+07.06+%25285%2529.png

HDS+8+tyri+07.06+%25286%2529.png

For alle med Lowrance enheter, vær litt obs på at du kan velge forskjellige måter å vise kartet i enheten. Hvilke valg du har kommer an på hvilken modell du har og om du har oppdatert med siste software. I samme HDS Gen 1 har du tre valg for visning med kart fra dybdekart.no:

Skyggerelief/ Shadedrealief

HDS+8+tyri+07.06+(10).png

2D, dvs uten skyggeleggingen

HDS+8+tyri+07.06+(9).png

Uten konturer/ No Contours, dvs uten linjene som viser dybder

HDS+8+tyri+07.06+(11).png

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Oppdatering:

De fleste sjøene i prosjektet har fått påfyll med nye data, så kartene er oppdatert betydelig i løpet av de siste uken. Vi merker at fiske- og båtsesongen er i gang. :)

Hemnessjøen er ny prosjektsjø, kun tilgjengelig for Premium-brukere:

http://dybdekart.no/Map/View/103

Lyseren er også ny, her ligger kart for print åpent for alle:

http://dybdekart.no/Map/View/1688

Randsfjorden er ikke ny, og trenger mye mer data, men vi er i hvertfall kommet litt videre. Denne er kun tilgjengelig for Premium-medlemmer:

http://dybdekart.no/Map/View/7

Gaupåsvannet er ganske ny, og litt "under arbeid", dvs det er ikke lagt ut filer for kartplotter enda. Men øvrige kart ligger åpent for alle:

http://dybdekart.no/Map/View/5

Hallandsvatnet er også av nyere dato, kart for print er åpent for alle mens øvrige filer er tilgjengelig for Premium-brukere:

http://dybdekart.no/Map/View/3

Komplett oversikt over alle sjøer vi lager egne kart for finnes her:

http://dybdekart.no/Map/Featured

Vi har også kart på gang for enda to nye sjøer, de må vi komme tilbake til etterhvert som vi har tegnet strandlinjer etc. Vi kan vel røpe så mye som at den ene av de er enormt stor. ;)

Vi har også en ny artikkel oppe, denne handler om hva du skal trykke på hvis du har en Raymarine Dragonfly og vil logge data for oss:

http://dybdekart.no/Article/View/12

Husk å slå på loggingen når du uansett er på fisketur, slikt blir det kart av etterhvert. :)

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

På tide med en oppdatering her.

Det har kommet til endel nye sjøer, listen over sjøer er nå:

Aremarksjøen

Aspern

Åsrumvannet

Femsjøen

Gaupåsvatnet

Goksjø

Hallandsvatnet

Haukelandsvatnet

Hurdalsjøen

Krøderen

Lyseren

Øgderen (Hemnessjøen)

Ørsjøen

Øyeren

Randsfjorden

Rødenessjøen

Skogseidvatnet

Tyrifjorden (Steinsfjorden er skilt ut som eget kart)

Syndle

Steinsfjorden

Vansjø

Link til oversikt:

http://www.dybdekart.no/Map/Featured

Vi har mottatt data for to vann i Finmark og ikke minst for Mjøsa. De to Finmarksvannene kommer opp så fort Dan og jeg har tegnet omriss. Mjøsa må vi ha mer data for å gjøre noe med, det vi har er for stykkvis og delt. Men det er to stykker som leverer data derfra nå, så det vil komme et kart derfra etterhvert.

Det er verdt å nevne at vi har dybdekart fra andre kilder også, totalt 739 sjøer finnes i basen nå. Oversikten over det finner du her:

http://www.dybdekart.no/Map

Det ble unektelig litt snakk om kart og logging etc under treffet på Randsfjorden. Hvis du er interessert, så ta kontakt. For å delta må du ha et ekkolodd med kartplotter eller en av hver som er koblet i nettverk så de deler data. Poenget er at man bruker elektronikken til å "ta opp" (logge) dybde og posisjon etterhvert som båten kjører, sender inne dette til oss og så bruker vi det til å lage kartene med. Hvis du er nyskjerrig på hva du får tilgang på som Premium-bruker, dvs en som leverer data til prosjektet, så kan du se dette på Steinsfjorden. Her ligger alt åpent:

http://www.dybdekart.no/Map/View/654

Vi finnes også på Facebook:

https://www.facebook.com/dybdekart.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kart for Mjøsa er lagt ut men er kun tilgjengelig for Premium-brukere. Filer til Lowrance/ Simrad er ikke lagt opp enda, men det kommer.

Kartene for Aspern, Femsjøen og Rødenessjøen er oppdatert. Kartfilene til Lowrance/ Simrad for disse vannene inneholder hele vassdraget så du trenger bare et kart/ en minnebrikke selv om du bytter mellom vannene. Tilgjengelig for Premium.

Kartet for Vansjø er oppdatert, her er kartet for print og visning på PC etc tilgjengelig for alle.

Jeg har skrevet en sak om bruk av kart fra dybdekart.no på mobile enheter som ligger på bloggen. Den vil bli lagt under Artikler på dybdekart.no når vi kommer så langt, men inntill videre kan den leses her:

http://teamcolibri.blogspot.no/2014/08/hvordan-bruke-kart-fra-dybdekartno-pa.html

Etterhvert som vintersesongen nærmer seg, er planen å legge ut litt forenklede kart i KMZ-formatet som brukes i artikkelen, så man kan laste ned og bruke kartene på isfiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 months later...

På tide med en oppdatering her.

Antall sjøer vi lager egne kart for har økt, og for tiden skilter vi med:

Akersvatnet

Aremarksjøen

Aspern

Åsrumvannet

Drammenselva

Drengen

Einavatnet

Farris

Femsjøen

Femunden

Gaupåsvatnet

Goksjø

Hallandsvatnet

Harestuvatnet

Haukelandsvatnet

Hurdalsjøen

Krøderen

Langfjordvatn

Lyseren

Mjøsa

Nattvatnet

Øgderen (Hemnessjøen)

Ørsjøen

Øyeren

Randsfjorden

Rødenessjøen

Setten

Skogseidvatnet

Steinsfjorden

Stikkelen

Storsjøen

Strykenvatnet

Syndle

Tungelandsvatnet

Tyrifjorden

Vansjø

Visterflo

Vorma (elv)

Vi har fått data for Store Le også, så her kommer det opp kart så fort jobben med å tegne inn øyer, holmer, skjær og selve strandlinjen er i boks. Store Le er en grensesjø mot Sverige, men kartet vil også inneholde de svenske delene av sjøen slik som Foxen.

Oppdateringer av kartene blir stort sett annonsert fortløpende på Facebook; https://www.facebook.com/dybdekart.no

Hvis du lurer på hvordan du kan levere data til Dybdekart.no, og dermed bidra til å lage nye kart eller forbedre de eksisterende, så finner du en artikkel om det HER. Vi er avhengig av at sportsfiskere og båtfolk generelt logger data når de er ute, disse datene bruker vi til å lage kartene med. Hele prosjektet er fortsatt GRATIS, og det er ingen planer om å endre på det. :)

Si i fra hvis det er noe du lurer på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Nå som påsken er avviklet, regner jeg med at folk begynner å komme seg på vannet. Vi har allerede fått in mer data til, og oppdatert, flere av vannene. Store Le som jeg nevnte i februar er oppe.

I forbindelse med trollingkonkurransen på Tyrifjorden 2-3. mai vil vi legge ut en forenklet offentlig versjon av kartet for Tyrifjorden i perioden rundt konkurransen. Som tidligere år, vil dette kartet ikke inneholde like mye informasjon som kartet som er forbeholdt Premium-brukere (de som logger).

Les mer om konkurransen her:

http://www.tyrifjorden-trolling.no/?p=239

Når vi legger ut det åpne forenklede kartet for Tyri vil det ligge her:

http://www.dybdekart.no/Map/View/9

Der finner du også NVE sine dybdekart for Tyrifjorden.

Det ser ut til at jeg stiller på konkurransen. Så ser du båten min og lurer på noe er det bare å ta kontakt.

blogger-image--1745700561.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Konkurransen jeg nevnte i innlegget over er ferdig, det kom inn mye data fra Tyrifjorden og kartet er oppdatert. Det åpne kartet er fjernet, Tyrifjorden er dessverre kun tilgjengelig for Premium.

Storakersvatnet i Nordland er ny prosjektsjø, også bare tilgjengelig for folk som logger men det ligger i hvertfall her: http://www.dybdekart.no/Map/View/2711

Øyemarksjøen i Østfold er også splitter ny prosjektsjø, her er kartet for print og visning på skjerm åpent for alle: http://www.dybdekart.no/Map/View/413

Vi har fått inn litt data for Sperillen, men foreløpig for lite til å offentliggjøre noe kart derfra. Men er du utpå der (eller andre steder) og vil logge er det bare å ta kontakt.

I forbindelse med en diskusjon på et rent båtforum, brukte jeg noen skjermdumper som et eksempel på hva kart basert på brukerdata kan gjøre. Her er eksemplene, dette er Vansjø i Østfold, en notorisk kirkekgård for propeller...

Det offesielle dybdekartet fra NVE:

Vansjo%2Bnve.png

Du kan se kartet selv her: http://atlas.nve.no/SilverlightViewer/

Det kommersielle alternativet fra Navionics, basert delvis på offesielle data og delvis på innsendte logger:

Vansjo%2Bnavionics.png

Du kan se kartet selv her: http://webapp.navionics.com/?lang=en

Kartet på dybdekart.no, bare basert på brukernes data:

Vansjo-%2Bdybdekartno.png

Du kan se kartet selv her: http://www.dybdekart.no/Map/View/86

Det er verdt å nevne at Dan, Carl og jeg neppe er noe flinkere enn NVE eller Navionics til å lage kart. Vi har bare bedre data i bunnen av kartet vårt, og kan derfor operere med mer detaljer enn de andre. Det jeg vil frem til er at det ikke egentlig spiller så stor rolle hvem som lager kartene, det som er avgjørende er at dataene er gode. Derfor oppfordrer jeg alle til å dele, og gjerne sende sine data til både dybdekart.no, Navionics og Insight Genesis, som er de tre alternativene som tar i mot data for øyeblikket. På grunn av dette med datakvaliteten, vil man se at noen steder er kartene våre best, andre steder er Navionics eller Insight Genesis best, og noen få steder er faktisk kartene til NVE best. It`s a junlge out there. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Tusen takk til alle som tok seg tid til å svare på spørreundersøkelsen. Vi fikk mye nyttig informasjon ut av den. :)

En ting som ble etterlyst var flere artikler som steg for steg forklarer hva man skal trykke på for å logge data eller bruke kartene våre. Det lytter vi til, så Dan og jeg er på saken. Først ut er en artikkel om Humminbird:

http://www.dybdekart.no/Article/View/1012

1012_6_t.png

I den artikklen står det forklart hvordan du logger data med en Humminbird, og hvordan du får frem kart som på bildet over.

Det er også verdt å nevne at Langsjøen ved Femunden er ny prosjektsjø, her ligger dessuten kart for print åpent for alle:

http://www.dybdekart.no/Map/View/241

Det har allerede meldt seg to (Ola og Ståle) som fisker mye i Langsjøen og Femunden som vil fortsette å logge, etter at Cral her på forumet leverte de første dataene for Langsjøen. Langsjøen er allerede ganske bra dekket opp, for Femunden gjenstår det maaange timer med logging.

Andre nye prosjektsjøer hvor kart for print ligger åpent er

Gjersjøen - http://www.dybdekart.no/Map/View/87

Langen/ Langsjøen - http://www.dybdekart.no/Map/View/241

Vi er nå oppe i 46 innsjøer vi lager kart for. Har du mulighet til å logge i disse eller andre innsjøer så vet du hvem du kan kontakte. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 months later...

To nye vann inn hvor alle kartalternativer ligger åpent for alle, begge i Karmøy kommune. Takk til Dan for loggene.

Vormedalsvatnet:

http://dybdekart.no/Map/View/3721

Tuastadvatnet:

http://dybdekart.no/Map/View/3722

I disse isfisketider anbefales Google Earth-varianten av kartene. Med de på en smarttelefon eller nettbrett kan du bruke den interne GPSen og vips har du en mobil kartplotter. Ikke helt på høyde med "ekte vare" men uendelig mye bedre enn ingenting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

POI og dybdekart.no

En ting vi har sett litt på i løpet av vinteren, er muligheten for å legge til informasjon i kartene utover farger og dybder, såkalte POI - Point Of Interest. Vi kan nå lage slike i kartene for Lowrance og Simrad.

Hva er et POI hos dybdekart.no?

Forskjellen på det vi kaller et POI og et waypoint er at et POI er en del av selve kartet, mens et waypoint er noe som ligger i minnet til den enkelte kartplotteren. Eksempler på slike POI er:

  • Båtramper
  • Bensinstasjoner
  • Staker
  • Lave broer
  • Fredningssoner
  • Spisesteder
  • Marinaer

Skjermbildet under er et eksempel, det viser et utsnitt av kartet for Steinsfjorden slik det ser ut på en kartplotter fra Lowrance/ Simrad.
Screenshot%2BPOI%2Bm%2Bsymbol.png

Her har vi lagt inn POI for bensinstasjonen, bryggene nedenfor bensinstasjonen og burgersjappa. Alle tingene kan være kjekt å vite for en som ikke har vært i Steinsfjorden før.

Oppsummert: POI gir deg posisjonen på ting som kan være kjekt å vite om.

Hvordan bruke POI fra dybdekart.no?

Selve kartfilen med POI er uavhengig av resten av kartet. Du kan med andre ord velge om du vil ha med POI eller ikke. Hvis du vil ha med POI laster du ned POI-filen, unzipper og legger på minnekortet ditt sammen med de vanlige kartfilene. Hvis du ikke vil ha den med, laster du bare ned (og unzipper) de vanlige kartfilene. POI-filen er navngitt slik at du skjønner hva som er kartfiler, og hva som er POI-filen på minnekortet ditt, så ved neste oppdatering kan du laste ned det som er nytt, og la resten være. Du kan ha så mange POI-kartfiler på minnekortet du måtte ønske, hvis du skal fiske i flere vann i løpet av kort tid. POI-filen er liten lagringsmessig. Du trenger ikke noe spesielt fancy utstyr i båten for å bruke dette, men det må være en kartplotter fra Lowrance eller Simrad.

POI%2Bfra%2Bdubdekart.png

Oppsummert: Last ned, unzipp, lagre på minnekort, minnekort i plotteren og du er klar.

Hvordan sende inn POI til dybdekart.no?

Som vanlig er innfallsporten til dybdekart.no teamcolibrino@gmail.com. Hvis du av en eller annen grunn ikke kan sende mail, så ta kontakt via Facebook så finner vi en løsning.

Du kan sette et waypoint på din egen kartplotter, lagre til minnekortet og sende inn til oss. Husk å navngi waypointet slik at vi kan forstå hva slags POI det er. Det spiller ingen rolle hvilket symbol du velger på ditt waypoint.

Du kan bruke kartet på Gule Sider og markere punktet du vil ha med i POI-filen vår.

Gule%2Bsider%2Bsette%2Bpunkt.png

Zoom inn der du vil sette et punkt, og trykk på "Tegn og mål" (rød pil på bildet over). Trykk så på "Punkt" (rød firkant på bildet over). Du kan nå sette et punkt der du ønsker i kartbildet:

Gule%2Bsider%2Bsette%2Bpunkt%2B2.png

Med punktet på plass, kan du klikke på punktet for å legge til en beskrivelse. Denne bør være kortest mulig. Du kan legge til så mange punkter du vil, men husk at de skal være nyttige for sportsfiskere og andre båtfolk. Når du er ferdig kan du dele kartet med oss:

Gule%2Bsider%2Bsette%2Bpunkt%2B3.png

Trykk på "Del" øverst i høyre hjørne (rød firkant på bildet over). Da får du opp en boks midt i kartbildet med en link (rød sirkel på bildet over). Kopier den linken og send til oss. Da får vi det du har gjort, og kan legge det inn i våre systemer.

Det finnes også muligheter for å gjøre dette i Google Earth og diverse andre programmer. Men er du avansert nok til å bruke de programmene, vet du nok også hvordan du kan markere og eksportere et punkt. ;)

Vær obs på at vi forbeholder oss retten til å endre punktene og beskrivelsen av punktene. Vi kan også ekskludere punkter helt, dersom vi anser det som formålstjenlig.

Oppsummert: Gjør det som er enklest for deg.

En liten presisering helt til slutt; vi er IKKE ute etter folks fiskeplasser her. Punkter sendt til oss som markerer fiskeplasser vil IKKE bli brukt.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.