Gå til innhold
Fiskersiden

"Ny" Guymarine Evada 540 - her skal det rigges


erik
 Share

Recommended Posts

Litt jobbing i går kveld. Beklager dårlige bilder, mobilkamera og dårlige lysforhold er en lei miks.

En Lowrance HDS 5 montert ute, se øverst til høyre.

blogger-image-431721533.jpg

Og en montert inne. Stativet til venstre for HDS 5 er for IPad Mini og er bare festet med sugekopp til ruten.

blogger-image--1802333174.jpg

Jeg har ikke fått kablene på plass for de to nye skjermene enda. Jeg har strekt strømkabelen og ethernetkabelen til den inne, ved å bruke Structurescanmodulen som en nettverkshub. (Modulen har tre nettverksporter, så den kan altså kobles til tre skjermer uten noe annet enn ethernetkabler.) Det som gjenstår på skjermen inne er å koble på strømmen, kabelskoene mine passet ikke på koblingsbaren i Evadaen så jeg må få kjøpt noen mindre enn de jeg har. Til skjermen ute har jeg laget ferdig strømkabelen, men også den må ha kabelsko, og jeg mangler kabelgjennomføring for å dra kabler gjenneom ytterveggen. Jeg trenger også en lang ethernetkabel så denne skjermen kan gå til Structurescanmodulen, og den kabelen har ikke kommet enda. Men vi nærmer oss i hvertfall, været for helgen ser bra ut så på lørdag blir det testtur uansett om jeg er ferdig eller ei.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser utrolig greit ut med den kabinen der... :)

Det begynner å bli mye bra utstyr nå. Hvordan sikrer du deg mot tyveri? Eller tar du med deg stashet for hver tur?

Alt som ikke er boltet fast tas med hjem hver gang. Det eneste som står igjen er festebraketten for dypriggen, den kan strengt tatt skrus av hvis noen er iherdige nok. Bensintanker, skjermer, alt fiskeutstyr etc tas med og lagres hjemme mellom hver tur. Jeg har vurdert å ta av lillemotoren hver gang også, men med to låser på den er risikoen for at den blir stjålet mindre enn risikoen for at jeg mister den i vannet da den skal av og på.... Dessuten er det flere andre småmotorer like i nærheten som er dårligere sikret, så jeg antar at tjuvradden vil ta de før min.

Båten i seg selv er låst med herdet kjetting og tilsvarende hengelås. Uten at jeg skal si noe nærmere om det, har jeg GPS-sporing som ekstra sikkerhet. (Den har jeg helt bevisst ikke lagt ut noe informasjon om, hverken type eller montering. La oss bare si at hvis noen finner den uten å vite nøyaktig hvor den er så blir jeg imponert.)

Hadde jeg hatt tilgang til det som trengs hadde jeg minelagt aktergulvet. :)

I vinteropplag tas lillemotoren av, og undervannshuset på storemotoren likeså.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med flott båt!

Anbefaler at du ikke bruker håndbremsen på hengeren mere enn høyst nødvendig, spesiellt ved lengre tids opplag, ingenting er så kjedelig som låste hjul/bremser når du skal ut på tur.

Skulle du i midlertid være så uheldig at bremsene låser seg fast, så hjelper det ofte å legge en trefjøl litt utenfor felgens senter og 'kjærtegne'' den med en hammer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut til at du har god kontroll ----- som vanlig :-)

Når det gjelder håndbrekk henger. Har alltid med en veapinne som jeg legger under nesehjulet, så slipper jeg låste bremser. Veapinnen har fast plass i motorbrønnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut til at du har god kontroll ----- som vanlig :-)

Når det gjelder håndbrekk henger. Har alltid med en veapinne som jeg legger under nesehjulet, så slipper jeg låste bremser. Veapinnen har fast plass i motorbrønnen.

Takk. Det mest kronglete foreløpig har vært at leverandører av det man vanligvis ikke tenker så mye på, slik som Biltema og SeaSea, har vært tomme. Det hjelper lite å ha alt "det morsomme" klart når man mangler kabelsko etc.... Det falt meg aldri inn at dette skulle bli et problem, da hadde jeg kjøpt/ bestilt derfra for lengst. Det jeg trodde ville bli et problem, slik som å bestille planerboardruller med "customfeste" fra USA gikk over all forventning.

Jeg har stein bak alle tre hjulene der hun står nå, men så lenge hun står et sted med såpass mye trafikk (blant annet endel skolebarn), vil jeg ha på brekket. Kjipt hvis noen unger sparker bort steinene, men en seksåring vil ha problemer med å løsne brekket siden jeg har sikret det med kjetting og lås. ;) Men når båten er sjøsatt og hengeren skal i opplag blir det uten brekket på.

Denne hengeren har dessuten aldri vært i saltvann, ei heller har bremsene vært i (fersk-)vannet ved sjøsetting/ opptak. Slippene den har vært brukt på har vært bratte nok til at båten kan slippes rett ut uten at noe annet enn dekkene er i vannet. :) Den eneste fuktigheten hengeren har opplevd er den siste uken, vanligvis bor den under tak. Jeg er derfor ikke så veeeldig bekymret for at bremsene skal låse seg, men jeg har feilberegnet før så vi får se hva som skjer når jeg skal flytte på stasen i morgen.

Har kikket litt på elvinsj til hengeren også. Kanskje et prosjekt til neste år, hvis det viser seg at det blir litt flytting av båten gjennom sesongen. Men som kontorarbeider og småbarnsfar har jeg kanskje bare godt av å trene litt og bør holde meg til manuell vinsj. :D

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

El vinsj hadde sikkert vært snadder, spesielt om man er alene, for øvrig er det veldig stor forskjell på hengerne og vinsjene som følger med båthengerne.

Forrige båten min, en askeladden 475 og en brenderup båthenger ga meg virkelig blodsmak i kjeften når båten skulle opp, med nybåten derimot som er tre ganger tyngre og svelahenger går det som en drøm med den manuelle vinsja som følger med.

Når det gjelder sikring av henger når man er ute på tur eller i opplag, så pleide jeg å låse hengeren ved å tre en kjetting igjennom felgen og rundt rammevangen på hengeren og låse med hengelås, da skal det litt til før noen forsøker seg på noe tyveri, i tillegg fins det som du sikkert vet sånne lås til å sette på kulekoplingen, men de aller frekkeste og ivrigste kjeltringene lar seg jo ikke stoppe uansett..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

gratulerer

Du har virkelig stått på.

Skulle montere nytt styresystem i dag jeg, men hadde fått snekke og kabel som ikke passa sammen, så jeg må bytte kabelen. men regner med å være klar til påske jeg også. Bestilte lw 4 kartplotter i dag, lw 5 dsi ekkolodd kommer senere

Endret av cannonbang
Lenke til kommentar
Del på andre sider

gratulerer

Du har virkelig stått på.

Skulle montere nytt styresystem i dag jeg, men hadde fått snekke og kabel som ikke passa sammen, så jeg må bytte kabelen. men regner med å være klar til påske jeg også. Bestilte lw 4 kartplotter i dag, lw 5 dsi ekkolodd kommer senere

Evadaen har teleflex i dag, men hydraulikk står på ønskelisten. Får se på det prosjektet til neste år. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Julekveld i går.

Hentet alt jeg tror jeg trenger til takstativet fra SeaSea på Rud. Til tross fra anbefalinger om å gå for rør i rustfritt, valgte jeg aluminium. Tiden vil vise om det var dumt eller ei...

Fikk ethernetkabel så jeg får koblet på HDSen ute til nettverket.

Var på Biltema og kjøpte kabelgjennomføringer for å legge strøm og ethernetkabel til HDSen ute

Kjøpte sikringsholder og bryterpanel på Biltema så jeg får skilt ut alt Lowrance fra dagens elektronikk. I Silveren brukte jeg paneler etc fra BlueSea som var veldig bra og dessuten vanntette, men siden dette skal stå inne i kabinen har jeg gamblet litt med å prøve Biltemas varianter denne gangen. Prisforskjellen var formidabel, for å si det pent.

Fikk en Elite 4 HDI som skal testes og senere brukes portabelt. Jeg håper å komme tilbake med en grundig test av denne om en måned eller to.

Fikk NMEA-starter kit så jeg kan begynne å legge opp NMEA-nettverk slik jeg hadde i Silveren.

Jeg begynte å kappe litt av rørene fra SeaSea, og borre hull for å feste vinklene. Så kom min bedre halvdel hjem og da var ikke stua lengre en egnet arbeidsplass. :)

Kommer med litt bilder etterhvert som ting går fremover.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da fikk du orgel-deler. Orgelbygging, stue og bedre halvdel......dårlig kombo :-) Med dette så er du skarpladd nok til en sesong på sjø og vann. Monterer nytt ekko og kicker til helga selv.

Endret av svebe
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En noe anstrengt økonomi tillot kun HDI. Men jeg kommer sterkere tilbake senere :-) har i hvertfall det som skal til for å se temperaturforskjeller og aktuell dybde. Så får det rekke inntil videre. Skal du jobbe på båten til helgen? I så fall stikker jeg innom. Ser på bildet ditt at Evadaen er en ensom svane på fjorden. Med dette været blir hun nok ensom litt til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

HDI kommer til å bli bra det. Jeg tipper det kommer til å gå lengre enn du tror før du ser deg lei på den. :)

Da jeg våknet til snøværet i morges, var jeg i hvertfall rimelig fornøyd med at hun ligger ved brygga og ikke står her og blir sprøytet ned av skitten snøslaps. Jeg tror ikke jeg får gjort noe med henne til helgen, annet enn den faste turen opp for å sjekke at alt er ok. Har fire bjørketrær hjemme som ligger tvers over hagen og som må gjøres noe med før jeg kan tenke på båt.... Dessuten er jeg ikke i mål med takstativet. Med den arbeidstiden jeg har om dagen, er det ikke aktuelt å fyre opp vinkelsliperen når jeg endelig kommer meg hjem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takstativet begynner å ta form.

post-101-0-03471600-1395497272_thumb.jpg

Pilen viser båtens fartsretning. Stativet er med andre ord vesentlig bredere enn det er langt. (Rørene er 132 vs 70 cm).

Det gjenstår en bit med rør, det som skal gå på tvers mellom "antennene" som planerboardspolene skal festes på. Jeg har også tenkt til å bytte ut de skruene som kom med vinklene med gjennomgående skrue og mutter, men før den tid skal stativet prøvemonteres på Evadaen for å sjekke at dimmensjonene virker fornuftige. Vinklene er syrefast stål, rørene er aluminium, alt er kjøpt på SeaSea på Rud. En liten formue i metall, men uansett en brøkdel av hva det hadde kostet å få det sveiset.

Hvis været blir ok, blir det testmontering i morgen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble en liten kosetur med jentene i dag (uten fiske). Det er i hvertfall ikke noe tvil om at jeg har problemer med spenningsfall.... StructureScan-modulen var ikke helt velvillig, temperaturen fra P66-giveren falt helt ut og den ene HDSen frøys og restartet ved to tilfeller.

Brukerfeil i egen båt med andre ord. :growl: Løsningen var å slå av alt bortsett fra en HDS, men det er ikke en god løsning på sikt.

Jeg tok en nærmere kikk på bryterpanelet fra Biltema i dag, og det var heller ikke noen positiv opplevelse. Mitt forrige BluSea-panel var riktignok ti ganger så dyrt (minst), men Biltemapanelet har en del løsninger jeg ikke er spesielt happy med. For eksempel kan man ikke koble til + med EN kabel som fordeles i panelet, men må koble en kabel per bryter til panelet. Da forsvinner halve poenget med et panel... Så hvis noen vil ha et gratis bryterpanel, så kan det hentes hos meg, for dette skal ikke jeg ha i min båt.

Artikkel 258810: http://biltema.no/no/Bat/12-V/Strombryter/Bryterpanel-25881/

Tips på bedre paneler mottas med takk.

På den positive siden, testmonterte jeg takstativet, og det passet helt perfekt. Da gjenstår borring og så er det klart for mer permanent montering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg bruker det panelet med 6 brytere, lys, plotter, ekkolodd, vhf og 12v uttak koblet inn på det. ingen problemer med å kjøre alt samtidig. koblet alle - sammen, så inn på panelet. + går inn på panelet fra batteri og så videre til komponenter.

hva med å bruke carlingbrytere på hver komponent?

edit, har du kraftig nok kabel inn på panelet?

Endret av ahamm
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt å høre at det fungerer hos andre i hvertfall. :)

Så at det fulgte med en sånn liten skrusak for å koble alle +, men jeg vil helst ha bare en kabel fra batteriet og rett i panelet ala det jeg hadde på BluSeapanelet. (men jeg skjønner at det fordrer noe annet enn de hengesikringene som er på Biltemapanelet, og derfor vil koste mer penger.)

- tar jeg via en koblingsbar slik jeg gjorde det i Silveren her: http://teamcolibri.blogspot.no/2014/01/sa-tar-vi-sagen-fatt.html

Driver å ser på rene sikringspaneler nå, for jeg trenger egentlig ikke brytere.

EDIT: har ikke montert det enda ahamm.


Ryker nok på en slik:

http://www.bluesea.com/products/5026/ST_Blade_Fuse_Block_-_12_Circuits_with_Negative_Bus_and_Cover

Den finnes også for 6 kretser (denne har 12). Dette er det som skal kobles via boksen i dag:

- Lowrance HDS 8

- Lowranxe HDS 5

- Lowrance HDS 5x

- Lowrance StructureScan modul

- Lowrance SonarHub modul

Jeg burde med andre ord klare meg med den som har 6 kretser, men jeg ønsker meg selvfølgelig mer elektronikk som WiFi-modul, VHF, AIS, Radar, stereoanlegg etc og da er det greit med noen kretser til overs.

Ser at SeaSea skal ha 655,- for den med 12 kretser. Det er et ran med tanke på hva den koster i USA, men hva gjør man ikke for å støtte det lokale næringsliv? For den prisen burde de i hvertfall hatt skikkelige spesifikasjoner på nettsiden sin....

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag har jeg hjemmekontor, rett og slett for å få borret opp så mange som mulig av stålvinklene til stativet. Jeg bruke M5-skruer (Clas Ohlson), siden de passer med det originale hullet i vinkelen. Men for en jobb å borre...

Jeg skal altså borre 18 hull i 5mm tykt RF stål og 36 hull i 3mm aluminium. Etter det første forsøket har jeg skjønt poenget med vannavkjølt drill, for dette ble varmt. Derfor hjemmkontor; borre i 2 min, jobbe i 15 min, borre i 2 min etc. Dette kommer til å ta en stund. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.