Gå til innhold
Fiskersiden

- Et svært uvanlig funn


 Share

Recommended Posts

Havforskningsinstituttet lar seg begeistre av fisken Per-Bjørn Pedersen dro opp fra Vistevika i Rogaland natt til lørdag. Det er nemlig ikke hver dag en hører om stør i norske farvann.

- Fisken er et svært uvanlig funn. Utrolig spennende at denne ble funnet på Vestlandet, sier Otte Bjelland på Havforskningsinstituttet i Bergen til Stavanger Aftenblad.

Les også: FS-brukerne har fått 142 forskjellige arter

Han snakker med forbehold om at dette er en europeisk stør, også kalt alminnelig stør, slik det ser ut til å være på bildet. Nærmere undersøkelser må likevel til for å fastslå arten. Om fisken viser seg å være det biolog Bjelland tror, er det en av Europas mest truet fiskearter.

Stør 550x309

Slik ser den ut, støren som ble tatt i Rogaland natt til lørdag. (Foto: Privat)

Det var altså natt til lørdag at Per-Bjørn Pedersen fikk seg en overraskelse da han dro garn utenfor Vistevika mellom Randaberg og Sunde i Rogaland. Han gjenkjente den mildt sagt uvanlige fisken umiddelbart.

- Under studietiden min i Bergen på slutten av 60-tallet hadde Akvariet i Bergen noen levende stør. Jeg observerte dem på en meters avstand. Størene var der lenge, helt til et uhell førte til at de døde. Hvis dette er en ekte stør, er det en sensasjon, sier Pedersen til Stavanger Aftenblad.

Pedersen tok straks kontakt med Havforskningsinstituttet, som ble svært overrasket og ivrige etter å undersøke fisken nærmere. De har sett bildet, og mener det er en europeisk stør. Pedersen fikk også sønnen, som er marinbiolog, til å se på fisken. Også han mener det er en europeisk stør.

Noe av grunnen til at støren er så sjelden, er at rognen dens brukes til å lage russisk kaviar, og at det i mange år har blitt drevet rovfiske på arten. Forurensing og ødelagte elvehabitat er også årsaker til at støren har minket kraftig, og nå er blitt til en av de mest utrydningstruede artene i Europa.

Les også: La på seg tre kilo i løpet av fem år

- Støren er veldig ettertraktet fordi du kan lage russisk kaviar av kaviaren hvis fisken er kjønnsmoden. Fisken på bildet er nok for ung. Den veier bare ett kilo, mens en voksen stør kan veie flere hundre kilo. Den på bildet har nok vært kaviar selv for ikke så lenge siden, sier Bjelland.

Europeisk stør finnes i kystnære strøk på kontinentet, og gyter i elver. Fisken kan bli 40 år gammel, og den er kjønnsmoden fra 12-18-årsalderen.

- Dette funnet er et meget godt tegn, og et bevis på at støren reproduserer seg, sier Bjelland.

The post - Et svært uvanlig funn appeared first on HOOKED.no.



Denne artikkelen er autopostet med RSS - Vis hele artikkelen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.