Gå til innhold
Fiskersiden

Dorging etter sjøørret - Skjerstadfjorden


andreassenm
 Share

Recommended Posts

Hvordan er vanntemperaturen? Hva ser du på ekkoloddet? Jeg jakter primært på større sjøørret, de små finner du strandnært hele året, men med varmere vann må man bruke (sen) kveld, natt og (tidlig) morgen mens vår/ høst kan være vel så bra på dagen.

De to spørsmålene er de viktigste å finne svar på for min del ved sjørretdorging. Grovt sett deler jeg sesongen i tre; strandnær-pelagisk-strandnær etter tidlig vår - sommer - sen høst.

Frem til vannet blir 4-5-6 grader er det strandnært som gjelder. Områder hvor solen varmer vannet eller med innslag av brakkvann. Så bærer det ut til dypere områder, eller i hvertfall steder som har tilførsel av kaldere vann fra større dyp. Når vannet igjen synker ned til 4-5-6 grader er jeg tilbake strandnært.

De fleste steder vil det nå være det pelagiske fisket om gjelder, og der kommer ekkoloddet inn. Jeg slipper aldri så mye som en Møresild bak båten i områder hvor det ikke er mye brisling/ sild/ div byttefisk på skjermen. Det pelagiske fisket er gørrvanskelig og det krever mye tid å finne ut av hvor dypt byttefisken står til ulike tider av døgnet, ved ulikt tidevann, ulik temperatur etc. Samtidig kan makrell og småsei være en pest og en plage, men de holder ihertfall en sportsfisker i virksomhet så man ikke sovner. ;)

Jeg bruker også waypoints på kartplotteren aktivt, spesielt ved det pelagiske fisket. Ser jeg mye byttefisk legger jeg et WP med et navn ala "mai 15", hvor mai er perioden og 15 er vanntemperaturen. Jeg legger selvfølgelig WP ved fisk i båten også, "SØ mai 15" etter samme mønster. Etterhvert begynner man (kanskje) å se noen mønstre og kan derfor fiske med mer selvtillit.

Før man har slik erfaring, kan det være lurt å investere tid og bensin i å skaffe seg den. Kjør rundt og se på ekkoloddet, finner du et område med byttefisk så bruker du tid der. Ikke bruk tid på å kjøre endeløse økter der det ikke er byttefisk.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye enig med Busterscc ned med farta når det gjelder paravanen kan du nok vente til ut i juli.Ikke vær redd å bruke bly foran vil nok valg meg opp mott 100gram da tenker jeg du skule komme ned på ca 4-8meter .Nå er det mye bra i dipsier som er kommet i markede som både drar ned og ut fra båten finnes mye bra lese stoff rundt på nette hvis du ønsker å prøve.Eirik har gått forklart hva som skal ligge i grunden når sjøørreten skal finnes,juni og de 2juli første ukene er nok de beste der mai kan mange ganger gi bra fangster selv har jeg de siste årene valgt bort fiske fra båt i mai synes sjøørreten er litt mager i den tia.Det er bare å gå på med nytt mott når du først knekker koden som passer for dei blir det gøy lykke til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva fart har du når du kjører med apex?

å hvilken størrelse apex bruker du?

Ofte fisker apex best i ganske høy hastighet.

Jeg har ikke fisket mye målrettet etter SØ, men har fisket målrettet etter laks.

Har da fått et par SØ som bifangst.

Jeg har aldri mindre en 3,5knopp.

Ofte opp mot 4knopp (kommer an på hva jeg har ut i)

Tor Arne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er egentlig i samme situasjon som trådstarter. Skjerstadfjorden er helt ny for meg med hensyn til dorging etter sjøørret og har i mai brukt bortimot 60 timer med dorging i denne fjorden. Ingen sjøørret, og jeg som trodde jeg var en god dorger! Kanskje har jeg gjort den feilen å trodd det var bare å slenge uti sluken så satt fisken, så feil kan man ta. Hadde det vært så enkelt så hadde dette fiske ikke vært så spennende!

I alle år har jeg dorget med blank toby, nesten uten unntak!

Etter å ha lyttet til andre ha jeg i år nærmest for første gang i mitt liv dorget med wobbler.

Rappala Countdown Magnum i 14 og 18cm i forskjellige farger og det eneste jeg har fått er 2 litt store sei.

Har hatt rundt 2,5 til 3 knop, dorget nært land og midtfjords.

Har en dyprigg som jeg enda ikke har fått montert og vil da prøve Apex.

Det er nesten blitt slik at de beste fiskestundene jeg har hatt er når jeg er i butikken på Komplettfritid og kjøper mer utstyr eller når jeg ser bilder av at andre har fått sjøørret :-)

Men jeg har kanskje mitt beste våpen igjen og det er en tro på at også jeg en gang skal lykkes!

Om ikke annet har jeg i mai hatt noen flotte turer, selv uten fisk!

Så dere som har noen tips, del de gjerne her :-) :-) :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...

Det er nesten blitt slik at de beste fiskestundene jeg har hatt er når jeg er i butikken på Komplettfritid og kjøper mer utstyr eller når jeg ser bilder av at andre har fått sjøørret :-)

...

Før i tiden,da butikken het Løvold og betjeningen ikke bestod av kvisete unger så kunne man lære alt man kunne ta til seg av informasjon her...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei å bli frustrert av mai fiske etter sjøørret er nok ikke så uvanligt jeg har selv gjort denne feilen ,i år tok det nok av litt tidlig ble tatt en del fine fisker tidlig i mai og opp mott 17mai vips så er alle klar.Å ta en og annen fin fisk er ikke uvanlig selv har jeg tatt fisk over 7kg så tidlig som i mars,men det er juni +2,3 uker juli som er den beste tiden.Når du sier du bare har fått 2 storseier på 60 timers doring kan jeg si deg at du nok har dorga 50timer for mye på mai mnd beklageligvis .For vær ørret må du nok forvente 4-5 storseier da er det perfekte forhold i skjerstad fjorden mye åte og små sild da er Norges rekorden på sjøørret ikke langt unna ,vis seien tar er det nok ikke så lenge før du har første ørreten er i båten.Litt usikker på hvor mange storseier jeg fikk under konkurrasen i 2013 tenker ca 150-200kg så som du kansje skjønner er det rimelige død der inne nå.Fortvil ikke neste helg er Komplettfritids sjøørret og kveite konkurranse den bruker å treffe bra med bete .

Jeg foretrekker nok en del lavere fart en de fleste 1.8-2,5knp er ca det jeg bestandig dorger på uansett om jeg bruker aplex eller agnhoder av forskjellige slag rigg er et møst etter jeg tok de i bruk har fiske nådd nye høyder vært år.Jeg bruker de minste av aplex ,jeg tror størrelsen på aplexsen kan være vel så viktig som farten,wobbler er jeg helt slutta med de store synes jeg skader fisken mye c/r kan blir vanskelig setter tilbake all ho fisk. Det er bare å stå på plutselig sitter den og da er alt velstand .Ses der inne til uka

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kjører dypt Celine2:)

Fikk en fantastisk flott bamse på 7 i dag... slapp ut en på 4, den var like lang som den på 7.

I juli som Celine2 nevner , ikke mist motet er mye fisk i fjorden. Prøv noe annet enn wobblere - kan også anbefale tomic plugger som ett bra supplement til apex.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

".....wobbler er jeg helt slutta med de store synes jeg skader fisken mye c/r kan blir vanskelig setter tilbake all ho fisk....."

har også opplevd en del ganger at ørret har blitt skada av wobbleren under dorging. det har alltid vært bakerste kroken som har vært synderen. den har noen ganger raspet ørret over halsen/gjellene, sånn at fisken kom opp ferdig bløgga. de fleste ørretene sitter på den første kroken, ihvertfall når den er litt på hugget. pleier å kjøre med bare fremste kroken på alle wobblere som tåler å "miste" kroker. rapala magnum tåler det helt fint. det hjelper bra på skadene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I motsetning til Celine2 bruker jeg ofte de største apex 6,25'' og sjelden er gps farta under 2,5 knop, ingen må se seg blind på gps fart alene.

Jeg følger nøye med riggviren hele tiden, prøver å få samme 'drawback' på lina, dermed vil agnet som jo er det viktigste også holde seg innenfor det ideelle fartsområdet, både med og mot straumen.

Mindre apex = mindre fart, større apex = større fart, agnskaller = sakte til medium fart alt etter agnskallens egenskaper.

Varier farta, sving forholdsvis ofte, sjekk/rens agn ofte!

Og sist men ikke minst vær tålmodig!

Noen dager er det uansett helt håpløst, sånne dager må man regne med, husk at det er det som gjør fisket utfordrende og spennende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe joda vi har nok litt forskjellig tilnærming til størrelse fart og ikke minst dybder ellers så stemmer alt maskinisten sier.Det meste handler om å knekke koden når det er gjort er tålmodighet neste på programet.

4 og 7 kg da er det vel straks perfekte forhold der inne høre vann temp lå på 9.5 i dag .Gratis 7kg er en flott plugg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok årets første forrige mandag, på tur hjem fra Sandnessjøen, en svipptur inn Ranfjorden ble alt for fristende :innocent:

Viste seg at samme tilnærming fungerte der også, med en fin ørret på rundt 4kg som resultat, hadde imidlertid en resultatløs tolvtimers økt der inne tre uker tidligere på tur sørover.

I gode bettperioder betyr nok ikke farta all verden, ørreten er rovfisk og viser ingen nåde når den er sulten, alle, eller i hvert fall mange har vel opplevd ørret hugg under utsetting/klargjøring før man egentlig har fått satt fart på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva fart har du når du kjører med apex?

å hvilken størrelse apex bruker du?

Ofte fisker apex best i ganske høy hastighet.

Jeg har ikke fisket mye målrettet etter SØ, men har fisket målrettet etter laks.

Har da fått et par SØ som bifangst.

Jeg har aldri mindre en 3,5knopp.

Ofte opp mot 4knopp (kommer an på hva jeg har ut i)

Tor Arne

Jeg bruker å ligge mellom 2,8 og 3,5 knop (gps-fart).

Ser at mulig paravanen blir liggende i båten, og entur på komplett fritid er nærliggende :-)

Tusen takk for tips alle sammen, blir nok en tur i kveld for å teste tipsene deres :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.