Gå til innhold
Fiskersiden

Lowrance, garmin eller humminbird


parson
 Share

Recommended Posts

HDS 5 er 5"

HDS 7 er 6,4"

HDS 7 Touch er 7"

HDS 8 er 8,4"

HDS 9 Touch er 9"

HDS 10 er 10,2"

HDS 12 Touch er 12,1"

Så blir det mer komplisert....

Oppløsningen (pixler) varierer mellom skjermene, men en HDS 10 har relativt sett dårligere oppløsning enn HDS 8. Det er ikke tilfeldig at jeg bruker HDS 8. :)

Skjermens form er forskjellig. Touch har 16:9 formatet ("widescreen") mens vanlig HDS har 4:3. 16:9 har en fordel ved Sidescan, og hvis man skal splitte skjermen i ulike vinduer. 4:3 gir en høyere skjerm som gir bedre relativ oppløsning for det vanlige ekkoloddet, og ved bruk av kart ser man mer av kartet der det betyr mest, dvs fremover hvis man kjører "kurs opp". Her er det en hel del smak og behag inne i bildet.

Touch har innebygget StructureScan, dvs man trenger ikke modulen slik man må for vanlig HDS. Begge må dog ha ekkoloddgiveren LSS-2 for å få både Sidescan og Downscan.

Generelt, og uavhengig av merke, større skjerm er bedre enn mindre skjerm. En stor fordel med HDS er dog nettverksmulighetene som gjør det svært enkelt å sette to skjermer i nettverk. Feks gir to HDS 5 bare 0,2" mindre skjermflate til sammen enn HDS 10, men til under halv pris. Dette betyr at man kan spre kostnaden over flere sesonger, og sette sammen det systemet man vil ha på sikt.

Jeg vil mye heller ha mitt nåværende oppsett med to små skjermer og en middels, totalt 18,4" enn en stor skjerm. Mitt forrige opplegg med tre 5" fungerte også helt topp i den båten jeg hadde da, hvor jeg satt/ stod nære skjermene hele tiden. Men nå behøver ikke alle å være enige med meg. :)

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

HDS 8 är jag helnöjd med, men borde valt att ha det i babordspulpeten också, istället för 7an. Alla tänker ju olika, och vi har valt att ha en skärm i varje pulpet för att kunna hjälpas åt med navigation i högra hastigheter, utbilda familjen och andra nya förare, samt att jag och sonen som har mest koll vill kunna se skärmen och få bra överblick när vi har andra förare.

Det ger ju nackdelen att den ena skärmen har vi ingen nytta av när man kör ensam. Men HDS 8 räcker bra till för att lägga upp den information man vill ha i olika situationer.... perfekt att kunna ha färdiga val på knapparna under skärmen....

Kurs, djup, motortemp, klocka, bränsleförbrukning etc. samtidigt som jag ser lod/sjökort eller det jag finner viktigast för tillfället....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der kommer RAM inn i bildet. :)

Hadde "matrosskjermen" stått på RAM kunne du vridd den 360 grader rundt alt ettersom hvor du vil at den skal sees fra. Spinnfisker sønnen fra fronten har han fortsatt innsyn til skjermen, kjører du trolling alene vinkler du den mot deg etc. Har blitt stor fan av RAM, vel å merke den litt grovere typen til HDS siden den mindre vibrerer litt for mye med en HDS på. Den lille er fin til lettere ting som Elite 4/5 samt GoPro etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja vi funderade på det, men eftersom vi ville ha skärmarna fast monterade och slippa ta bort dom så föll det bort, men vi saknar ibland att ha en skärm riktad föröver när vi fiskar därifrån..... men 7.an kanske hamnar där om vi skaffar en större till barbordspulpeten....... :jump:

Edit: I trollingfart är det inga bekymmer att använda bägge skärmarna smidigt som det är nu, men i 25 knop är det ganska osmidigt att försöka få någon information från 7;an i andra pulpeten, möjligen djupkurvan på lodet om jag kör helt sjökort på 8:an men har ju djupsiffran uppe i hörnan av skärmen på alla mina inställda skärmval.....

Endret av Sydsvensk
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Hei jeg har litt spørsmål om svingermontasje.

Jeg har benyttet uværet som har vært til å stille svingervinkelen litt brattere ned bak, da jeg fæler jeg ikke hadde noe optimal svinger instilling. Jeg mistet lett bunnen og fikk mye forstyrrelser når jeg kjørte i 5-8 knop.

Legger ved noen bilder hvordan den står nå etter jeg har justert brattere vinkel.

Hvordan ser dette ut for dere som har god greie på dette?

ER nok ikke et optimalt skrog dette da det har mange steglister og kort mellom dem.

Kan man montere svinger for dypt under skroget? Da den kanskje står litt langt nede?

20150115 174323 resized

20150115 174236 resized

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Det ble dessverre ikke noe bedre av denne justeringen.

Ekkoloddet fungerer greit når jeg ligger stille. Men da finner vi jo ikke ut hvor fisken står, da vi er avheninge av å lete litt etter den.

Jeg studerte ekkoloddet bedre denne gangen og med Lav chrip så er det i grunn håpløst å se noe rundt 50-60 m med båten i bevegelse.

2høy chrip fungerer bedre og jeg vil nok kunne se fisk i 4- knop eller noe slikt når jeg ligger på 50-60 meter

Så det er nok forstyrrelser når båten er i bevegelse som er problemet

Når det er sagt så fisker vi på undervannskjær som går opp fra 110 meter til 60 meter så dem er ganske kuperte og bratte.

Hvordan tror dere det vil fungere med en innvendig svinger ala P79? er det håpløst å se fisk på denne rundt 50-90 meter?

Fisken vi vil se er fisk fra 2 kg og oppover.

Tenkte kanskje jeg kunne kjøpe en p79 da disse ikke koster all verden og heller bare ha begge to montert slik at jeg kan bytte litt mellom hekksvingeren og p79 en.

Jeg trenger da den med blå kontakt? og vil den fungere med Chripen på min Elite 7?

Jeg føler det blir litt overkill me en m260 eller noe slikt i tillegg så har den veldig smal stråle synes jeg.

Skal prøve å ta litt bilder neste gang jeg er på sjøen slik at dere kan se.

Endret av parson
Lenke til kommentar
Del på andre sider

P79 er ikke noe vidundermiddel av en giver, jeg hadde prøvd den du har innvendig først. Du kan prøve å sette den HDI-giveren du har nå innvendig, for å se om det hjelper. Du mister i praksis downscan, men det gjør du med P79 og M260 også. :) Legg HDI-giveren i en pose med vann, og hold den mot skroget for å teste hvordan det vil bli med innvendig giver. Alternativt fylle båten med vann nok til at du dekker giveren.

I praksis sender CHIRP mer energi ned i vannet enn en tilsvarende giver med låst frekvens. Dette gir større belastning på selve ekkoloddgiveren, og mer varme. Hvordan det på sikt vil fungere å bruke CHIRP med en HDI-giver som er montert innvendig, er jeg derfor usikker på. Men du kan fortsatt bruke den på låst frekvens 50/200 kHz.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, takk for svar.

Men jeg kan bruke chrip på den P79 svingeren også da hvis jeg kjøper den? eller må jeg kjøre den på 50/200hz?

Jeg har også en gammel p66, som jeg har klippet ledningen på som jeg hadde på en garmin 520 som jeg solgte.

Går det evt an å montere et lowrance blå kontakt på denne og lime den inv? Evt hvor kjøper jeg et slik kontakt.

Det kunne jo vært en mulighet som ble rimelig i hvertfall..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I prinsippet kan du "chirpe" med en hvilken som helst giver, men resultatet varierer en hel del. Nå er ikke HDI-giveren en "ekte" CHIRP-giver til å begynne med, men fungerer forbausende bra med det uansett. Så det kan selvfølgelig tenkes at P79 fungerer bra den også, jeg har ikke brukt P79 på mange år. (I praksis er det bare Airmar som har "ekte" CHIRP-givere med ekstremt lav q-factor og høy frekvensbredde. Jeg setter ekte i klammetegn, nettopp fordi det er fult mulig å få en vanlig giver til å sende over et spekter av frekvenser, altså CHIRP.)

Jeg har en P66 på båten selv, og prøvde den litt med CHIRP i high/low tidlig i våres. Det ble ikke veldig vellykket, så min P66 bruker jeg kun med 50/200 kHz. Så vidt jeg vet er det ikke forskjell på impedans i Garmin-varianten av P66, og Lowrance-varianten, så den bør du kunne sette en Lowrance-pigtail på. Du får tak i en slik pigtail via alle som selger Lowrance, de bestiller den igjen fra importøren ProNav. Jeg hadde nok spurt Airmar først, bare for å være sikker. (De har en Q&A-del på nettsiden sin, svaret kommer ikke veldig fort men pleier å ha høy kvalitet.)

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

Du kan laste ned oppdateringer gratis fra Lowrance.com. Last ned, unzipp, legg på minnekort og putt minnekortet i HDSen. Sier du hvilken HDS 7 du har (Gen 1, Gen 2, Touch) kan jeg legge link til den oppdateringen du skal ha.

Hvis du tenker på Navionics SonarCharts så er det noe du kjøper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Hei, jeg har en Garmin GPS map 178C Sounder. Når jeg kobler den til så finner den ikke satellitt. Prøver å søke på nytt, har gjort det mange ganger. Noen som vet om innstillinger eller annet jeg må gjøre for å få dette til å funke igjen. Har ikke særlig erfaring med denne, kjøpte båten med utstyr sist høst og den funket da.

Takker for gode tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Hei jeg har et Elite 7 Chrip med 50/200/455/800 giver i min båt og nå har jeg kjøpt ny båt og lurer på om jeg skal la dette følge med den gamle båten eller om jeg skal flytte det over.

Jeg fisker hovedsakelig på 50-110 meter og vertikalfiske.

Alternativet er å kjøpe et Garmin 721 XS med TM150 giver dette vil koste meg ca 5000,- i mellomlegg.

Hvilke meninger har dere om dette er det vært forskjellen eller vil den være minimal?

455/800hz blir aldri brukt av meg da det ikke er brukene på dypt vann så det har jeg ikke bruk for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.