Gå til innhold
Fiskersiden

Best for gjeddefiske?


KennB
 Share

Recommended Posts

Hei. Jeg har tenkt til å begynne med fiske etter gjedde og annen rovfisk men jeg veit lite om å fiske den slags type fisk.

Jeg trenger noen tips om hva slags stang jeg bør ha, hva slags type kroker jeg trenger (jigg, softbait osv.) og hvilke vann som har størst eller mest fisk i områder, helst i Oppland.

Jeg har mest lyst til å fange lange eller tunge fisk. Noe rundt 10 kg og gjedder rundt 1m.

Alle tips er nyttige :)

Endret av KennB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er ikke sikkert du trenger å handle ny stang. har du ei stang med kastevekt opptil 30-40gr med passende snelle, så kan du absolutt fiske gjedde med den. du vil kunne klare stor gjedde med den også. men for de største gjeddene bør du kanskje gå for noe kraftigere. da kan du også bruke større baits(og blir du hekta på gjeddefiske så får du fort lyst til å fiske med større ting:)

denne stanga her vil du kunne kaste baits opptil 100gr med og etter hva jeg har hørt er de ikke stive som pinner.

http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Stenger/Haspelstenger/Savage-Gear/Multi-Purpose-Predator/Savage-Gear-MPP-Spin-8-90gr-2-delt-244cm140884-p0000124242. fisker du mest fra land kan du gå opp til 9 eller 10fot og kanskje få litt mer kastelengde. men husk gjedda kan stå nærme land.

sett ei haspelsnelle i 4000-størrelse på og fyll den opp med braid/multifilament så er du igang. det kan virke trøblete med braid pga at man må lære seg noen nye knuter og sånn. men det er så verdt den lille innsatsen når du kjenner hugget fra ei stor gjeddemadam rett opp i lillehjernen istedenfor bare en vag kraft ytterst ute i gummistrikken(mono-snøret). til den stanga jeg nevner over og ei 4000 haspelsnelle hadde jeg godt for 0.19mm powerpro. som fortom kan du kjøre med stålfortom eller tjukk flourcarbon(minst 0.80mm). her har du ei bra side som viser hvordan man knyter en rekke bra knuter; http://www.animatedknots.com/indexfishing.php

noen anbefalinger av shadjigg:

disse med et passende jigghode f.eks, : http://www.skittfisk...Play-Loose-Body

eller disse: http://www.skittfisk...lex-Dexter-shad

eller disse: http://www.gero.no/p...pearlsvart.aspx i 11 og 13cm

i tillegg til de over så anbefaler jeg å ha et par billige jigger i boksen. de bruker du til å gjøre deg kjent med fiskeplassene. tell sakte mens de synker, så finner du cirka dybden. dunk de eller sveiv de langs bunn og du finner ut av åssen bunnforholda er.

av hardbaits anbefaler jeg: http://www.skittfisk...Swim--and--Jerk i 13 og 19cm. liplure og lowrider-versjonene er også bra.

dette er også bra greier: http://www.gero.no/k...n-platypus.aspx

men skal du begynne med gjeddefiske så er det noe som er viktigere enn hvilken stang og snelle du bruker. det er hvordan du skal få gjedda løs fra krokene. tror mange nybegynnere brenner seg på at de kjøper for korte krokløsertang eller enda verre ikke kjøper noen i det hele tatt. kjøp en skikkelig en med en gang.

her har du to eksempler som duger:

http://www.skittfisk...265-p0000078668

http://www.skittfisk...943-p0000037403

noen vil kanskje råde deg til å bruke en slik kjeftåpner : http://www.skittfisk...953-p0000037413

DET BURDE DU IKKE! den skader fisken kjeve og gjør det vanskelig for fisken å overleve om du setter den tilbake.

jeg oppfordrer deg til å forsøke å sette ut store gjedder når du får dem. de er dårlig matfisker, inneholder ofte miljøgifter og er viktige for fiskebestanden i vannet ditt. store gjedder eter små gjedder og holder dermed antallet predatorer i sjøen/elva på riktig nivå = bra for alle arter i vannet.

hvordan lande og håndtere gjedda for at den skal overleve?

skritt en: ha en bra håv helst en med gumminett uten knuter: disse er bra i str L eller XL: http://www.skittfisk...717-p0000075108

du kan også håndlande gjedda, men det trengs det litt øvelse for få til. her er det egentlig best å få noen til å vise hvordan man gjør før man prøver sjøl.

det finnes mange videosnutter på youtube som viser c&r av gjedde og annen fisk. det er absolutt ikke alle som viser rette måten å gjøre det på!

her har du en italiensk video som viser ganske så bra hvordan man håndterer ei gjedde hvis man vil sette den ut igjen.

stikkord er våte hender, ikke hold eller vei fisken vertikalt hengende i hånda eller vekta, bruk våt veienett/veiepose, kort tid over vannet, hold fisken stille og på rett kjøl i vannet og la den gå når den holder seg på rett kjøl sjøl og sparker godt ifra. er vanntempen over 15 grader; bruk enda kortere tid over vannet.

et tips til hjemmelaget veiepose er å bruke en vanlig svart søplesekk. klipp opp ene langsida, klipp ut to håndtak i den samme langsida. forsterk håndtakene og hjørnene med sølvteip.

bruksanvisning; få en storfisk. håv fisken. la fisken ligge i håven(i vannet). gjør veieposen våt. putt fisken inni med hodet først(viktig). heng posen i vekta gjennom håndtakene. les av vekta. ska du ta et bilde eller to, så legg fisken på et mjukt underlag(gjerne en avkrokningsmatte: http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Meitetilbehor/Veienett-og-avkrokningsmatter ). løft opp. ta bilder. sett ut fisken.

et siste tips er å sjekke ut pikewallisbloggen på hookedsidene hvis du ikke har gjort det. der finner du det meste om gjeddefiske tror jeg.

men ikke la alt detta pratet om c&r hindre deg fra å ta en eller to mindre gjedder(opptil 5-6kg) til mat hvis du vil det. det er god matfisk:) f.eks foliestekt eller gjeddekaker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.