Gå til innhold
Fiskersiden

Gjedden og meg


AsleB
 Share

Recommended Posts

WOW! Tusen hjertelig takk for et så godt og utfyllende svar! 

Tenkte å prøve meg i Grimevannet når jeg er ferdig med eksamen. Har bare en Shimano Beastmaster 7-21g og en shimano 2500-snelle tilgjengelig (0.15 og 0.10 PP), men kan i det minste prøve meg etter abboren og lære meg vannet å kjenne. Så får jeg heller prøve å skaffe en stang med høyere kastevekt etterhvert. Den Savage Gear-stangen ser rå ut!

Får prøve meg med jigging etter abbor (fra land). Hva ser du for deg at jeg må ha i fortomsmateriale og -tykkelse? Vil jo da bruke mindre jigger, men synes den avveiningen mellom å gå ned i fortomstykkelse og det å miste jiggen (og potensielt sett skade gjedden) er vanskelig. Nå skal det vel litt til at jeg klarer å komme borti de store gjeddene uten å aktivt fiske etter dem, så det er kanskje ikke noe problem? Etter hva jeg har lest har jo du tatt en del abbor som bifangst etter gjeddde - kanskje det er ikke er noe problem å gå opp i fortomstykkelse og likevel klare å få abbor?  

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare hyggelig! Jeg får både ørret, gjedde og abbor på wirefortom og 1.2 mm mono, men skulle jeg fisket målrettet på abbor hadde jeg nok brukt en og en halv meter fluorokarbon på 0.40 ca. Hjelper ikke mye mot gjedden, men skal du holde bunnkontakt er det drøye mengder stein og berg i Grimevatnet som spiser opp multifilament. Ulempen med de tykke fortommene er at de kan drepe gangen på små jigger og slikt så det blir kanskje å safe litt vel mye. 

På denne tiden av året finner du gjerne gjedden rett ved, under eller til og med i abborstimene. Det tas faktisk en del store gjedder på små abborgreier, både dropshot og jigger nå så det kan godt være du smeller på en bra fisk! Du kan selvfølgelig sjanse og fiske uten fortom, jeg ser ikke noe galt i det med mindre du vil sikre deg mot å miste jigger. En gjedde kvitter seg greit med en abborjigg, og blir den hengende i gapet tviler jeg på den gjør allverden av skade nå som det er kaldt og infeksjonsrisikoen er lav. Et unntak er om den går i en av hovedpulsårene, men det gjør sjelden jiggkroker.

Begynner du f.eks med campingen og går bortover jernbanesporene mot øyene kan du få mengder abbor, slenge på en gjedde eller røye og er du riktig, riktig heldig har det blitt tatt ørret på 4+ derfra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glimrende, tusen hjertelig takk for svar!

I denne videoen anbefales det å bruke wolfram-fortom til abborfiske i vann med gjedde, har du noen erfaring med det? Så ut som et greit kompromiss. (edit: Her er videoen): 

 

Men når det er sagt så er jo jigger såpass rimelige i pris at man kan risikere å miste en og annen. 

Suverent tips angående fiskeplasser! Har fisket her tidligere (akkurat det strekket) på jakt etter røye (som det visstnok var myyye av på 70-tallet), men det er fort 15 år siden sist. Blir gøy å prøve igjen! 

Endret av Gutt23Bergen
Lagt til video
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker for det meste 0,40 FC til abborfiske i et vann med store mengder gjedde. Noen ganger holder samme fortommen flere fisketurer, mens andre ganger ryker en splitter ny fortom på første kastet. Alt avhenger av hvor fortommen befinner seg i forhold til gjeddas tenner. Dessuten er det verst med smågjeddene. Store gjedder landes fint med 0,40 fortom. 

Har ikke inntrykk av at det dreper gangen til jiggen, men det kommer seg sikkert an på hvordan du fester jigghodet ;) 

Wolfram-fortom synes jeg er no herk, ettersom den krøller seg etter et par smågjedder. Den er heller ikke gjeddesikker...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bifaller at de mindre gjeddene er problemet, og der er problemet siden sjansen for å treffe på en 2-3 kgs fisk er veldig mye større enn en 5+ her. 

Wolfram er et ganske køddete materiale, tynt, mykt og fint helt til du får fisk på det, krøller seg lett og blir ubrukelig etter en gjedde eller to om du er riktig uheldig. 0.40 fluorokarbon er et greit kompromiss. Jeg har sett wolfram ryke tvert på lette stenger som flekser bra etter et par utras på 3-kgs gjedder. 

Jeg har faktisk aldri fått røye i Grimevatnet eller fisket målrettet etter den, men det hadde overrasket meg om det er som noen av de lokale mener (som ikke fisker) at abboren har utkonkurrert den på snaue 20 år. Største røyen jeg vet om er på 2.7 kg, og siste stangfangede jeg vet om var i 2007 akkurat på jernbanestrekket. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da dropper jeg Wolfram! :-)

En i familien er oppvokst ved Grimevatnet, og han har fortalt mange historier om hvordan de fisket røye som ungdommer - de bare kroket dem ved varpene. Mange titalls røyer på én dag var visst ikke uvanlig. Men det var som sagt på 70-tallet-ish. 

Gleder meg til eksamen er ferdig og jeg kan komme meg ut! :-) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, folk hadde ikke den tilgangen på greit utstyr eller kjøpekraften vi har i dag så snøre og krok var gode greier det! Treffer rett som det er på en gamlekar som forteller om at de drev og rykket på røyer på varpene, og dorget gjedde med svenskepilk. Jeg har faktisk fisket opp hjemmelagete pilker fra Grimevatnet som ser ut som de har ligget en stund.

Er det først røye, med den snittdybden Grimevatnet har er det fort mye av den. Jeg har sjekket litt på de gamle varpene de siste årene om vinteren, men jeg har ikke sett røye der. Kan være jeg bare har vært uheldig med dagene, hvem vet men jeg var mye ute hele vinteren i fjor fra et par timer før soloppgang til et par timer etter. På ekkolodd er det solide stimer med fisk på 20+ meter, men så langt har det bare kommet opp abbor fra de stedene. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For ca. 15 år siden var jeg med på røyetur til de "gamle" varpene. Var flere dager på rad flere år på rad, men vi så aldri en eneste fisk. Skal sies at vi aldri så noe abbor heller. Da var vi kun ute med rykk-utstyr, så det ble veldig lite aktivt fiske. Så hva som skjulte seg der er ikke godt å vite. Da gikk vi strekket fra campingen og langs jernbanen.

Gi gjerne beskjed om du kommer borti noe røye! 

Hva er rekordene dine i Grimevatnet for de forskjellige artene per dags dato? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, det skal jeg. Abbor har jeg bare fått på 20 m og nedover om vinteren i Grimen, de står gjerne på 20 m over 40 eller 50 da. Aldri fått noe virkelig stor abbor der, noen på 35 og 36 cm som jeg ikke har veid. De har da vært bifangst på store skjesluker. 

På gjedde er det 109 cm og 7720 g, fikk samme fisk på 109 cm og 7160 g 10 dager før. Synes det var litt artig den hadde spist snaue 10% av kroppsvekten sin på den tiden. Deretter er det et stykke ned til 100 cm og 5420 g og en på 101 cm jeg ikke veide. Under 5.5, garantert. Etter de tre metersfiskene er det mange på 90-95 cm i elendig kondis, ligger rundt 4-4.5 kg alle sammen, snaut kiloet under det 95 cm-fisker kan være i bedre vann her.

På ørret er det en jeg fikk som gutt da jeg campet der en natt, hadde ikke vekt da men den var 60 cm og hadde god mage. Var i mai såvidt jeg husker, ble grillet og er den beste ørreten jeg har spist. Før abboren kom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jajamenn. I fjor sprakk 5-kgs byllen etter en vinter med intensivt meite som kun gav én fisk på 3+ . En Savage Gear 4Play dinglet over ripen i tussmørke, og det kom en på 5530 og tok den. 12 m under kjølen.  Så få fisker som det er i 90+-størrelse her er det bare én måte å finne dem på og være der når de spiser - mye tid, og mye tålmodighet. Det er nok av de som har dengt en sluk i ny og ne og fått en gjedde på 3, 4, 5, 6 kg men det blir som regel med den ene gangen for 20 år siden med mindre det legges betydelig tid ned i vannene.
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meite. Jeg har lenge hatt et problematisk forholdt til gjeddemeite. Interessen begynte med " A Passion for Angling", der en brite som er lettere irritert over at en gjedde plager ham mens han fisker tullefisk får denne grove gjedden helt inntil bredden med en tullefisk som agn. Det var vinter, men meites skulle det med halv lyr. I sludd og kuling stod jeg og skalv med en stang med oppgitt kastevekt på 5-20 g og dyppet lyren utenfor vissent siv. Jens Ploug Hansen håpte at noen tok videre tradisjonen med "slugdyp", men det ble ikke meg. Det ble ikke fisk den gangen. Heller ikke da det var flom i Nesttunvassdraget om høsten og jeg la en ørret på 300 g i strømkanten på utløpet under en grov isopordupp med to enkeltkroker på 10/0 knytt sammen med pill røten 0.60 mono. Det gikk som det måtte da det smalt på en OK gjedde som tok line og stakk av med hele stasen da jeg prøvde å legge press på den.

Siden har jeg oppgradert utstyret betraktelig, og lagt et betydelig antall timer ned i gjeddemeite. Innimellom smeller det på en OK fisk på dupptrolling, men det gjelder ikke. Enhver idiot kan slepe rundt på en dupp og få et par flaksefisk. Det jeg snakker om er å se seg ut et sted, ha baller til å sitte der og fryse og vente på at alarmen skal gå og snøret skal gå ut, gi tilslag og ha en bedre gjedde i håven noen minutter senere.

Jeg prøvde på ny i dag på et sted som har levert greit tidligere.
15409927_10157792169315167_739503553_o.jpg

Ingenting massivt, men 3-4 kgs fisker. Helt dødt. Noen trege, små følgere på McMio men null interesse for agn.

Om ikke annet var det fint å være ute, slikt en sier når en egentlig lider i stillhet.

15419290_10157792169180167_1661698255_o.jpg

15491629_10157792169480167_709020483_o.jpg

Jeg testet over alt, ingenting. Da det skumret begynte jeg å denge på McMioen og fikk 6 gjedder på 20 minutter.. Så fisk var det. De ville bare ikke ha fisk.  Det problematiske forholdet til meite fortsetter.

15502835_10157792169320167_739709213_o.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tid til litt kjapp denging før jobb.

20161213_132045.jpg

Det var bra med liv, 5 knøttsmå gjedder , noen som datt av og en litt større. Dagens største bommet 3 ganger på et tailbait, før den endelig tok og toget fem meter inn i vegetasjon på for slapp brems til krokfestet glapp. Bremsen var stilt slik at jeg greit kunne tvinge inn en tokilos. Fisken tok helt inne ved land, anslagsvis rundt 3 kg et sted. En av de triveligste turene på lenge.

20161213_145110.jpg
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

Kjapp tur etter middagsbesøk til et lokalt vann. Liker turene der en bare har en slukboks, stang og går og trasker langs et lite vann. De gir sjelden de største eller fleste, men kan gi noen artige opplevelser der listen følgelig er lagt lavere for hva som er kjekk fisk og ikke.

Første fisken tok på ca 4 m i droppet. Jeg fisket med rød multi, og så snøret begynte å bevege seg litt merkelig. Tilslag, og jeg forventet en agurk som kom kjapt i overflaten og plasket hele veien inn. Det skjedde ikke, og fisken var litt større enn en agurk. Fin fisk for å være det aktuelle vannet!

20170416_194913.thumb.jpg.c1c50bfc074d5d4f6cada908ff4ec906.jpg

Neste fisk tok på solsiden og stod følgelig grunnere i kanten mellom glissen vegetasjon og en kant på ca 3 m. Frisk fight til høyre og venstre, og flott kondis på fisken.
gjeddedame.thumb.jpg.e13ff945d7180094fc941670e18a87ba.jpg

Erfaringsmessig har jeg et par uker før damene kvitter seg med babymagen, avhengig av været. Vil legge inn innsatsen i de vannene som gir de største fremover om jeg har tid til det. Jeg har enda til gode å få en av 6+-fiskene i førlekskondis, så det hadde vært artig. Noen av de mindre fiskene har begynt å parre seg og sige langs sivet, men de større står enda og venter ser det ut som. Vi har enda nattefrost og nokså utrivelige vanntemperaturer.
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Jeg hadde laget en egen tråd på denne,

men poster den også her siden flere lokale ferskvannsfiskere i Bergen ser ut til følge "Gjedden og meg": Jeg var på fisketur ved et lite vann på OFFENTLIG grunn i Bergen kommune og kom over et stormasket garn med flere oppsiktsvekkende store abbor (anslagsvis 300-500 g). Siden jeg ikke var sikker på reglene satte jeg garnet tilbake i vannet. Det var overraskende vanskelig å finne generelle og lokale regler for garnfiske i ferskvann på nettet. Hvis det er fritt frem å holde på slikt er det vel ikke mye som skal til for å tømme et lite vann for de større fiskene? Hvis slik praksis blir utbredt ser det vel stygt ut for de større gjeddene i mindre vann? Noen som vet om slikt fiske er lovlig??

Endret av Fritidsfisker
Presisering
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Den ‎30‎.‎04‎.‎2017 at 12.29, Fritidsfisker skrev:

Jeg hadde laget en egen tråd på denne,

men poster den også her siden flere lokale ferskvannsfiskere i Bergen ser ut til følge "Gjedden og meg": Jeg var på fisketur ved et lite vann på OFFENTLIG grunn i Bergen kommune og kom over et stormasket garn med flere oppsiktsvekkende store abbor (anslagsvis 300-500 g). Siden jeg ikke var sikker på reglene satte jeg garnet tilbake i vannet. Det var overraskende vanskelig å finne generelle og lokale regler for garnfiske i ferskvann på nettet. Hvis det er fritt frem å holde på slikt er det vel ikke mye som skal til for å tømme et lite vann for de større fiskene? Hvis slik praksis blir utbredt ser det vel stygt ut for de større gjeddene i mindre vann? Noen som vet om slikt fiske er lovlig??

Dersom vannet ligger på kommunal grunn må det innhentes tillatelse av kommunen. Dersom det ligger på privat grunn må et innhentes tillatelse av grunneier.

Det har imidlertid blitt fisket ulovlig i flere små lokale vann, noe som har tatt ut store individer av både gjedde, abbor og ørret av sårbare stammer. Selv om tillatelse blir gitt er det begrensninger på garnets lengde i forhold til vannets bredde. Det skal ikke mange garndøgnene til for å fiske ut disse små vannene, og fisken vokser ekstremt sakte. Dessverre er det i praksis null oppsyn i vann og vassdrag uten anadrom fisk, og i vassdrag med anadrom fisk gjøres det meste av frivillige.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Kjapp oppsummering av en heller sørgelig vårsesong: 0 fisk over 5 kg. I fjor på denne tiden hadde jeg 5, men så har jeg heller ikke fisket i noen av 5+-vannene i godmånedene. Jeg la ned så mange hundre timer i fjor med meite og konsentrert fiske etter de større at det ga litt avsmak. I år har det blitt mer sporadiske tulleturer, med vesentlig magrere resultat. Jeg har hatt som mål å bikke 3+ i to vann der jeg enda ikke hadde fått gjedde over 2, og det gikk. 

Ellers har det blitt litt tøysefiske som i går, fisking under trær og gjennom vannliljer med sivbeskyttede greier. Fisken under ga en utrolig artig fight, og er fra et vann der jeg fra tidligere ikke hadde bikket kiloen.

19807543_10158836551635167_1306796293_o.thumb.jpg.6fb7adeb7ce87fbd423b4851d6a01021.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Blitt litt aurefiske i det siste siden det skorter på tålmodighet til å fiske stor gjedde pelagisk eller gnure på dypet. Ingen store enda, men de er aktive nå. I går satte jeg ut en liten gjedde som et par minutter senere kom opp til overflaten, og mens jeg satt og puslet med noe greier i båten kom det et plask. Jeg stakk bort for å se om den var tatt av en annen gjedde, og så en kubbe av en ørret svømme bortover med gjedden på snei. Det har blitt noen greie ørret, der to stk har snust på kiloet men jeg har til gode å få en ørret på over 1 kg i år. Tar av og til en matfisk eller to av passelig størrelse som den under i sjelden kondis.

20495615_10158971909750167_1425453657_o.thumb.jpg.139b3cfafdcf1af336022a886ace9d70.jpg

 

fiskleif.thumb.jpg.87fda0c96b5a98aeecbd6d2a59a18b9f.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisket litt i sjø også, traff greit i et sund akkurat i det tidevannet snudde. Jiggen fikk aldri treffe bunn før det var fisk mens det stod på, endte opp med 9 torsk, uante mengder lyr, tre makrell, en ørret, et par sypiker og en voksen berggylte før det ble dødt. Alle svømmer videre bortsett fra makrellen.

20495632_10158976502460167_1327585787_o.thumb.jpg.a4cb88950fb898b23d6b9eaf3c8b0ceb.jpg

 

 

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.