Gå til innhold
Fiskersiden

Gjedden og meg


AsleB
 Share

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 2 years later...
Den 3.7.2015 at 23.44, AsleB skrev:

04.07.2015 Hopsvannet, Hopsfossen, Hopsvannet, Store Nesttunvannet

Overskyet, 15' , 18.00-22.00

Hopsfossen er endepunktet til Nesttunvassdraget i Nordåsvannet, der en demning stopper laks, sjøørret og ål fra å nå 8 km med særdeles gode gyteforhold. Det blir jevnlig tatt pen laks og sjøørrett i utløpet, spesielt når fossen er stor. Det har regnet litt de siste dagene, så jeg ville se om det var noen luringer der. Før det ble det noen kast i Hopsvannet rett over - to kast, to gjedder på en oransje Tomic-wobbler. Relativt små. Vannet er mye mer gjengrodd enn det var og det er vanskelig å komme til på de lovende plassene uten båt.

I fossen er det lav vannføring. Noen sjø-ørret er oppe og vaker, napper litt borti en spinner men ellers lite. En lyr og en torsk følger inn. Bytter taktikk, finner frem noen fete duggmark og lar strømmen føre dem mot fisk. Første kastet, og duppen går under. Tilslag gis, og stangen står i bue mens fisken jobber seg ned mot bunn. Den er sterk, men kjennes ikke ut som fettfinnefisk. Ganske riktig - en lyr på dupp og makk.

Jeg blir etterhvert sugen på mer gjedde, og går tilbake til Hopsvannet. Tre abbor på rappen, den ene bikker såvidt 30 cm. Litt dæljing langs sivkanter gir to gjedder til på spinner med svart og oransje kropp. Jeg hadde planer om å fiske på noen av min barndoms beste gjeddeplasser, men vegetasjon gjorde det helt umulig. Både trær, siv og annet rask tar mer og mer av vannet.

Ved utløpet til Nesttunelven har det blitt noen pene gjedder. Her var det tidligere kun ett utløp ved den vannføringen det er nå, men nå var det blitt tre. Mye siv og steinavlegg etter flom har gjort vannet en del grunnere her enn det var tidligere. Kaster spinneren på tvers inn i en liten bukt det pleier å stå gjedde, og ganske riktig - et dunk og en virvel avslører at det er en nå også. På andre kastet sitter den, og på oppførselen skjønner jeg at den er større enn de andre.

Etter kroking svømmer den på tvers av stranden mot meg, og når jeg pumper med stangen buer den seg kraftig, fisken denger med hodet og begynner ett av mange utras. Den er oppe og kaster med hodet, raser dypt og er en fryd å kjøre. Gleden blir større når jeg ser fisken er kroket i leppen - en uproblematisk landing på grunt vann og årets største i Nesttunvannet er tatt. 73 cm. Selv om vannet er varmt er området ved utløpet ideelt for å sette ut igjen fisk - den holdes i et grunt parti på elven under avkroking, som gjør den kvikner raskt til og raser avgårde med en gang jeg slipper.

post-31241-0-32357000-1435959519_thumb.j

Ikke lett å ta bilde når man har stangen og mobilen i ene hånden og fisken i andre! Har kjøpt avkrokingsmatte så det blir litt enklere.

post-31241-0-84221600-1435959588_thumb.j

Den hadde noen gamle arr på begge sider, og både hale og gattfinne var det tatt noen jafs av. Krangling med en artsfrende? En av de råeste opplevelsene jeg har hatt i vassdraget var da jeg satt ut en gjedde på 71 cm ved Hopsdemningen og den kom svømmende på tvers oppover strømmen med buken i været. Jeg skjønte ingenting til jeg så noe mørkt midt på buken og den mørke stokken som dyttet på fisken min - en vesentlig større gjedde.

Den luringen her lå i vannkanten, lurte på om det var ørekyte men fettfinnen avslørte den som ørretyngel.

post-31241-0-41197300-1435959796_thumb.j

Kjekt var det ihvertfall å se at det var mye fisk i vassdraget. Bekken i Sandalen var full av pen ørret, gjedden var på plass og for en gangs skyld fikk jeg mer gjedde enn abbor! Sandalsbekken er en smal, nydelig liten sak med gressbanker på begge sider, en blanding av grus- og stenbunn og trær som henger over/har falt ut i vannet. Perfekte gyteforhold.

Hadde vært fint å ha båt på Nesttunvannet, mange plasser som ser lovende ut man ikke kommer til uten.






 

Hei. 
Var dette rett ved nesttun terminal bybanestopp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Hei,

er denne fremdeles aktiv? Fascinerende lesing. Jeg har selv fisket mye i sjøen og på fjellet, men er uerfaren her i Bergensområdet i vann og elver - og sliter veldig med å finne ut hvor jeg skal fiske, teknikker, utstyr og annet. Har prøvd to ganger nå etter gjedden, uten å se noe som helst en gang. Første gang i nærheten av Eran på Søfteland, så Bergståvannet i dag litt lengre sør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 7.5.2016 at 11.01, AsleB skrev:

post-31241-0-21782900-1462611324_thumb.j

Værmeldingen for de neste dagene ser mildt sagt lovende ut - men også litt skummelt, for med disse temperaturene er det ikke lenge til de begynner å leke. Tiden renner ut for å finne den store igjen i grov kondis.

I går var det dødt bortsett fra fisken på bildet. 80 cm, 3.21 kg. Den desidert friskeste 3kgsen jeg har fått i år. Tok i en bratt skrent utenfor et berg der jeg har fått for meg de parkerer når det er kaldt i vannet og solen har stått på litt. Det som var artig med denne fisken er at jeg har misten nærmere 10 fisker på meite i løpet av to uker. Noen har vært småfisk, to har vært klumsing med håv men resten har vært fisk som kun har tatt agnfisken som en cigar i munnviken. Leste Mick Brown sin Pike Fishing: The Practice and the Passion igjen her om dagen, og han beskriver det samme - stor gjedde som holder agnfisk i munnen i opp til 20 minutter på denne tiden av året. Jeg bruker allerede ofte små seksjoner med agnfisk siden min erfaring er at de fisker bedre og kroker sikrere, typisk stykker på 10-15 cm der de nedre 5 cm ikke har krok for å unngå dype krokinger. Har eksperimentert mye med størrelse på agnfisk, alt fra 40 cm og nedover og bruker som regel forskjellige størrelser på to-tre stenger, men det er ofte de mindre stykkene gir fisk på 3+ og de større fiskene blir ihjeltygget av smågjedder. For å unngå det pleier jeg å spinne over et område et par ganger for å se om det er mye småfisk i området.

Lagde et par fortommer med større avstand mellom krokene, og det funket. Tilslag ble gitt umiddelbart, og fisken ble kroket i nebbet akkurat der det ikke ville vært krok om jeg hadde brukt de vanlige fortommene.

Fikk også et friskt tips om hvor de virkelig store gjeddene er - de finner man på Os, i Gåssandvatnet. 28 kg. Får ta en tur en av dagene, hadde vært kjekt med verdensrekord.

Prøvde meg her i dag

Fikk låne båt, fisket i det området her. Det ser jo bra ut, men jeg tror ikke utstyret jeg har duger og jeg sliter med å vite om det jeg gjør er riktig - så ingen treff...

bilde.thumb.png.b46b4c42fd30fc123e188b4f1f9c4be8.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 25.10.2016 at 21.07, AsleB skrev:

 Før sesongen er over har jeg noen vann jeg må ha en skikkelig tur i. Dette er vann som ikke har den største fisken, men som kan hoste opp en fin fisk med jevne mellomrom. Jeg vil også spre fisket over flere vann, så jeg ikke utøver et for stort fiskepress på de få gromvannene som er. De har typisk også en grei bestand av små gjedder, som er en grei avveksling fra å prøve å finne en femkilos innimellom.

Noen steder er gjedden ekstremt stedbunden, og gjenfangster skjer ofte på disse plassene. Gledelig at gjeddene klarer seg, men de kan godt få litt fred også.

Siden de også er relativt grunne er det lettere å finne fisken når fisket er tregt, som det har vært de siste ukene. I de dypere vannene kan gjedden stille seg ufint dypt, og beveger seg ikke for noe.

Jeg konsentrerte meg først om 4-6 m, litt ute i vannet. På ett av de første kastene tverrvendte en fin fisk ved båten. Etter et par kast til smalt det, tilslaget satt og overflaten eksploderte. Fisken kom underifra, tok og raste rett ned og ut til siden. Jeg ble litt overrasket da fisken tok snøret, for det er ikke ofte de gjør i dette vannet - og da jeg legger press på fisken med det som resultat at båten snus mot den og stangen bøyer seg mer begynner skjelven. Håven er ikke klar, så det blir panikksammensetting av den mens jeg kjører fisken på løs brems. I sommer og sen vår har jeg mistet noen pene fisker på hard kjøring, men med 8 grader i vannet er jeg ikke redd for å la fisken ta et ekstra utras. Den styrer på litt bortover og under båten før den siger inn i håven.

En av de vakreste gjeddene jeg har sett - tverrstriper som de vanligvis mister når de når denne størrelsen, sammen med gylne prikker og et lite hode. Fin kondisjon også.

Allerede da var jeg vel fornøyd med turen, men det ble 7 gjedder til, alle relativt små men fine fisker i god kondis. Selv om det er turer jeg har fått mer og større fisk er dette en av årets fineste turer - det er alltid kjekt når det er liv i ett av barndommens små vann.

penmadam.jpg

Hvilket vann var dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 @HaraldNatvik Det å fiske Gjedde trenger ikke være så komplisert eller dyrt. Jeg synes jigg er noe av det som fisker best etter Gjedde. Men større wobblere gjerne leddet er også effektivt. Popper til morgen eller kvelds fiske kan også være utrolig gøy. Husk spinn stopp er dødelig når vi kommer til Gjedde fiske. Dette er et evig tema når vi snakker om SØ fiske også. Men tror faktisk det er enda viktigere når vi kommer til Gjedde fiske. Prøv å avfisk flere vannlag ofte så står fisken mye dypere enn hva vi tror. Derfor er også jigg effektivt for det er lettere å fiske på dypere vann. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er noen jigger jeg har hatt utrolig bra fangst på i sommer. Spesielt den øverste som er gul,orange med prikker. Om Gjedda ikke biter så prøv å lek deg med farger også. I noen vann biter det best på klare farger mens i andre vann er det knæshe farger som gjeller. Jiggene du ser på bildet er 12-13 cm lange og er tredd på en #6 jigg hode i 15g. 

 

20201014_072357.thumb.jpg.e58cbf987cc3aa948c03ac24443c77c9.jpg

20201014_072311.thumb.jpg.cb79cfca0a3c7845ee7b378042672d51.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 timer siden, Bonavar skrev:

Dette er noen jigger jeg har hatt utrolig bra fangst på i sommer. Spesielt den øverste som er gul,orange med prikker. Om Gjedda ikke biter så prøv å lek deg med farger også. I noen vann biter det best på klare farger mens i andre vann er det knæshe farger som gjeller. Jiggene du ser på bildet er 12-13 cm lange og er tredd på en #6 jigg hode i 15g. 

 

20201014_072357.thumb.jpg.e58cbf987cc3aa948c03ac24443c77c9.jpg

20201014_072311.thumb.jpg.cb79cfca0a3c7845ee7b378042672d51.jpg

Takk for gode tips! Skal kjøpe disse.

Sliter veldig med å forstå hvor fisken muligens står på høsten, våren og sommeren. Er det en grunnregel om at gjedden står dypt ved varmt vær på sommeren, mens den står nærmere land når det er kaldere? Blir usikker på hvor dypt jeg skal fiske, og teknikker. Sakte uten rykk, raskere med pauser, rykk hele veien?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, HaraldNatvik skrev:

Takk for gode tips! Skal kjøpe disse.

Sliter veldig med å forstå hvor fisken muligens står på høsten, våren og sommeren. Er det en grunnregel om at gjedden står dypt ved varmt vær på sommeren, mens den står nærmere land når det er kaldere? Blir usikker på hvor dypt jeg skal fiske, og teknikker. Sakte uten rykk, raskere med pauser, rykk hele veien?

Teknikken du bruker har nok ikke så mye å si. Du må bare finne fisken tror jeg. Jiggene jeg har postet er kjøpt på Ebay så de får du ikke i Norge men en jigg er en jigg :D 

Prøv og avfisk et større område å ikke bar en side av vannet. Er utrolig mye Gjedde fisking fra båt på youtube. Svenskene er rå der synes jeg. Ta en titt å se om du plukker opp noen tips. Noen kanaler å starte med. 

https://www.youtube.com/user/FreeWaterPictures/videos

https://www.youtube.com/user/kanalgratisdotse/videos

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.