Gå til innhold
Fiskersiden

Team Colibris teknikk- og utstyrsbabling


erik
 Share

Recommended Posts

Jeg har tidligere luftet tanken om å legge over endel artikler fra egen blogg på FS, og fått positive tilbakemeldinger på det. Tanken er å legge over endel innhold som kanskje er relevant for andre sportsfiskere, men som ikke er direkte turrapporter. Jeg har allerede en egen tråd gående for ting og tang jeg putter inn i båten min, den tråden inneholder i grove trekk hva jeg har gjort med båten siden hun kom i mitt eie. Tråden finner du her:

https://www.fiskersiden.no/forum/index.php/topic/68126-ny-guymarine-evada-540-her-skal-det-rigges/?hl=evada

Merk at mye av det jeg legger ut her vil være ting jeg ikke har testet selv. Der jeg faktisk har testet utstyret vil det fremkomme. Ingenting av dette er sponset/ gitt meg uten at det klart fremkommer i det enkelte innlegget.

Først ute er en sak om RAM sin mobilholder.

RAM mobilholder

Jada, det finnes en hel skog med mobilholdere der ute, og jeg har hatt en del av dem. Men jeg har enda ikke hatt en jeg har vært skikkelig fornøyd med. Enten slipper sugekoppen, eller så holder de telefonen for dårlig, eller så knekker det av noe. Hos oss er det kaldt om vinteren og vått med innslag av varme i sesongen med dårlig skiføre. Sugekopper og billig plast ser ut til å mislike alle variantene av norsk klima.

Derfor bet jeg i det litt sure eplet og kjøpte en Rammount X-grip universalholder med 1" kule, artikkel RAM-HOL-UN7BU. Dette er bare selve mobilholderen, kule for å skru fast i båten og en arm i mellom hadde jeg fra før.
blogger-image--497472874.jpg
blogger-image-1246829964.jpg
Med IPhone 6 inkludert etui fungerer den klokkerent. Enkelt å justere og telefonen sitter godt fast både med og uten etui på telefonen. Bildet under viser telefonen lagt på siden, men du kan selvfølgelig dreie festet rundt hvis du vil ha den stående. Festet kan dreies alle veier.
blogger-image--960147225.jpg
Noen bilder tatt med telefonen i holderen, og Biltemas fjernkontroll (som det kommer mer om siden):
blogger-image-859132628.jpg
blogger-image--1841904636.jpg
blogger-image--1050226083.jpg
Om ikke annet viser bildene at ting fungerer også på små fisk...
X-grip kan vris og vendes i alle retninger, og B-kulen er mer enn kraftig nok til oppgaven. Holderen holder mobilen sikkert, både med og uten beskyttelsesdeksel på mobilen. Det er helt uproblematisk å ha telefonen i holderen når båten er i plan og det rister og slår.
Festet kom på snaue 300 inkludert porto på ebay. Det er litt dyrere enn plastkonkurrentene, og uten kulen for fastmontering og armen i mellom. Trenger du det også må du legge på en hundrelapp eller to til. Det synes jeg helt klart det er verdt, ikke minst fordi dette også kan brukes på andre ting og omtrent varer evig. Det er ikke måte på hva du kan feste på en B-kule. Koppholder, kompass, stangholder, kamera, (lettere) ekkolodd og mye mer. Clas Ohlson har X-grip med feste som limes på inne, og det finner du her:
Hvis du i likhet med meg heller vil skru ting fast så har de C-kule for fastmontering her:
Og C-kule for montering på rails slik jeg har gjort det her:
B-kulen som skal monteres finnes med flere varianter av innfesting. På bildene over har jeg brukt en beregnet på å feste på 25mm rør. Det festet kom med diverse plastinnlegg så det også kunne brukes på de lett ovale rørene på båten min.
Ikke kjøp billig plastmøkk som bare blir irriterende, kjøp noe som varer og er funksjonelt. Ta det fra en som har lært ved å prøve og feile. To tomler opp for RAM X-Grip her altså.
Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rolig nå Ramon. :D

Test av Biltema fjernkontroll for mobilkamera

For en snau hundrelapp kan denne tassen bli din:
http://www.biltema.no/no/Kontor---Teknikk/Mobilt/Tilbehor/Fjernutloser-for-mobilkamera-2000034835/

Settet består av en fjernkontroll og en liten holder for å få mobilen til å stå.

iphone_photo.jpg

De to kan festes i hverandre så du er sikker på at du mister begge to på en gang. :)

iphone_photo.jpg

Det er et hull for å feste en nøkkelring eller tråd, noe jeg måtte gjøre for å unngå å legge den et "lurt" sted. Jeg har min festet i samme nakkestropp som fjernkontrollen til Motorguiden min. (Den blir det mer om senere.)

For å bruke fjernkontrollen må du laste ned en (gratis) app.

iphone_photo.jpg

Med appen åpen kan du så bruke fjernkontrollen til å ta bilder eller filme med kameraet.

Rekkevidden ser ut til å være bedre enn spesifikasjonene, jeg fikk i hvertfall tatt bilder på ca 7 meters hold før det ikke fungerte lengre. Spesifikasjonene sier også at den er følsom for støy, uten at jeg fikk problemer med to aktive barn løpende rundt meg.

Planen var å bruke denne i båten for bedre fangstbilder enn de av typen "hold telefonen med en hånd og fisken med den andre". Etter et par måneders bruk er jeg fortsatt happy. Fisker du mye alene er denne dingsen kombinert med en mobilholder en både billig og god løsning for bedre skrytebilder.

Helt klart bestått for Biltema denne gangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjerrisen fungerer altså bra, over til noe fra Biltema som IKKE fungerer bra.

Test av Biltema-futtural for IPhone

Siden min forrige IPhone gikk i gulvet en gang for mye, ble det en IPhone 6. Jeg impulskjøpte et futtural på Biltema til den, som virket bra der og da. Dette er futturalet:http://www.biltema.no/no/Kontor---Teknikk/Mobilt/Etui-og-beskyttelse/Off-Road-til-iPhone-55s6-2000036364/

iphone_photo.jpg

iphone_photo.jpg

Men den gang ei. De smarte stengene som skal fungere som et kamerastativ er for dårlig festet og løsner i lomma. Futturalet går heller ikke nok over skjermsiden av telefonen og løsner derfor lett.

Strykkarakter til Biltema her altså. Ligg unna.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rolig nå Ramon. :D

Er heilt rolig nå......... :jump::dribble::blink::ninja:

(fast rolig har en annen betydning på svensk, hehehe) :D

For å være litt meir allvorleg, den virker meget smart den der fjerren. Blir til å sette på inkjøpslista: "Kjekt å ha" :blush:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden Ramon har funnet roen, kan vi fortsette. ;)

Batteriovervåkning

Med den dyre batteribanken til Motorguiden kom et ønske om en mer presis form for batteriovervåkning enn grønt-gult-rødt lys.

Etter et tips bestille derfor denne på ebay:
blogger-image--2022386314.jpg
Som teksten sier er det et display som kan vise to former for batteristatus samtidig.
blogger-image--1422975982.jpg
blogger-image-1950517323.jpg

Displayet får altså sin strømtilførsel fra de samme batteriene den overvåker. Fordelen med dette er at det er enkelt, ulempen med det er at alt som belaster et batteri går ut over statusdataene. Ergo vil displayet vise litt mindre V enn den reelle, siden displayet trekker strøm. Nå trekker neppe dette displayet mer enn noen miliampere, så noen stor misvisning blir det ikke, men jeg skal teste med et multimeter for sikkerhets skyld. Batteriovervåkning i denne prisklassen er uansett ikke en absolutt vitenskap, poenget er bare å få noe som er litt bedre enn jeg har i dag.

blogger-image-1439190676.jpg

Baksiden:

blogger-image--813821206.jpg

Koblingen, en avansert sukkerbit:

blogger-image-1105449645.jpg

Jeg kobler altså en ledning fra batteri A sin minuspol i det grønne koblingspanelet, og en ledning fra plusspolen på batteri B til samme panel. Det gjenstår å se om det fungerer, jeg kommer nok med en oppdatering når ting er på plass i båten og ferdig testet.

Link til morroa:
Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et tips Erik:

Da du skal handle noe på Ebay, finn først produktet/tingen du ønsker å kjøpe. Siden Googler du den samme tingen for beste pris over webben. Du vill bli skikkeleg overrasket over hva dyrt det har blitt på Ebay. (dog ikke China prudukter....enn).

Bare et eksempel av alle dei jeg har spart penger på:

Sun cover/deksel til AP24 displayet (d.v.s. Simrads AP24 autopilot). Fant ikke noe rimeligere enn kr 195 + frakt fra USA. Ingen andre tilbud dukket opp på Ebay. Deretter Googlet jeg etter det samme produktet og fant et nytt deksel (original) for kr 75!!?? og det sendes fra Danmark for kr 50, d.v.s. totalt ble det kr 125 for dette, en reduksjon fra Ebays priser med over 50%

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Erik for masse bra tips. Har nu bestilt ett X-grip + rekkeklemme slik at jeg kan feste mobilen hvor jeg ønsker. I tillegg bestilte jeg også ladekabel til mobilen slik at den også kan få straumforsyning under heile den lange dagen Har to uttak på utsiden/hver side av kabinen. Kan gå åt mye strau under en dag hvis man filmer med videofunksjonen til mobilen. :)

Fjerren får jeg kjøpe neste gang jeg handler på biltema, hehe........

Endret av Flyfishing for Salmon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny uke, nye muligheter til å snakke om stæsj...

Raymarine Dragonfly WIFI kompatibel med Navionics Boating

Raymarine var tidlig ute med WIFI på flere av sine modeller, også mellomklassemodellene i Dragonfly-serien.

Den største fordelen med WIFI har vært at du kan speile ekkoloddskjermen på en smarttelefon eller et nettbrett. Men i motsetning til flere av konkurrentene har ikke Raymarine hatt tilstrekkelig med NMEA-data i sin WIFI-feed til at man har kunne bruke det trådløse nettverket til så mye annet. Dette har Raymarine nå endret på, så selv Dragonfly 4 Pro med veiledende pris på 3000,- har WIFI som er kompatibel med Navionics sin Boating-app. Strengt tatt har den enda billigere WI-Fish også WIFI, men siden den modellen bare har skannende ekkolodd er den ikke veldig relevant her i Norge. Navionics-appen har jeg testet utførlig, og den er veldig bra! En av fordelene med denne tilpassningen er at du nå kan bruke Navionics sin Live-mapping, hvor dybdekartet altså tegnes opp mens du kjører.
blogger-image-399055734.jpg
Jeg har tidligere skrevet om Navionics sin Live-funksjon, og testet den mot mine Lowrance med GoFree WIFI. (Mer om dette siden.) Funksjonaliteten er minst like god som andre tilsvarende produkter, for eksempel Humminbird sin Autochart Live. Dessuten koster den relativt lite penger, noe som er et stort pluss. Selve appen er gratis, og er alt du trenger for å drive egen kartlegging på et enkelt nivå, så lenge du har en kompatibel kombienhet i båten. Jeg anbefaler at du gjør som meg og bruker noen få hundrelapper på å bygge ut appen med SonarCharts, men det er altså ikke noe du må.
Jeg minner om at nesten alle kombienheter med NMEA0183 kan brukes med Navionics Appen, forutsatt at man kobler til en SonarServer så NMEA-signalet blir trådløst. Ulempen med denne løsningen er at du ikke kan speile kombienheten din slik du kan med WIFI basert på ethernet, men fordelen er at den ikke er merke-spesifikk og kan brukes med eldre modeller. Les mer om SonarServer her:
PS - for øyeblikket er det bare Dragonflyserien til Raymarine som har denne muligheten. Om det kommer på øvrige modeller gjenstår å se.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Softwareoppdatering for SonarHub

2.0-softwaren til Lowrance og Simrad Sonarhub var ingen høydare i min verden, jeg gikk tilbake til 1.26. Nå er 3.0 ute og ser bedre ut enn 2.0.

SonarHub.png

Softwareversjon 1.26 var en stor opptur for alle som kombinerer denne modulen med Airmar TM150M. 2.0 satte ned følsomheten, og ble derfor fort forkastet hos meg. (Heldigvis går det fint å rulle tilbake softwareoppdateringer.) Nå er 3.0 ute, og i følge spesifikasjonene skal forbedringene være:

  • Kompabilitet med Forwardscan. (Forutsetter at du har den ekkoloddgiveren og et kompatibelt Simrad display, dvs Evo2.)
  • Korrigering av software for å motvirke "no temp" eller feil temperatur når modulen brukes sammen med Airmars ekkoloddgivere med elektronisk temperatursensor. Eksempler er TM150M/B150M/B75/B175.
  • Bedre ekkolodd når modulen kombineres med ekkoloddgivere som gir Low/Lav CHIRP. Eksempler er B75L og B175L.
  • Rettet bug som gjorde at ekkoloddskjermen kunne fryse.

Pass på at du har oppdatert software i skjermenheten du bruker sammen med Sonarhuben! Hvis du lurer på hvordan du oppdaterer softwaren i SonarHub så har jeg skrevet en guide her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2014/07/lowrance-sonarhub-hvordan-oppdatere-til.html

For offesiell spesifikasjon og nedlasting:

http://www.simrad-yachting.com/en-US/Support/Downloads/SonarHub-software/

Med noen timers bruk av 3.0 i loggboken, må jeg si at dette ser veldig bra ut med min Airmar TM150M ekkoloddgiver.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra tråd Erik :)

Jeg vil bare skyte inn at Ram festet, en kombinasjon av et 3 punkts sugekoppfeste og holder beregnet på 12'' nettbrett fungerer aldeles glimrende.

Her et bilde av løsningen jeg valgte om bord i Walter Trout, nettbrettet er 12,2''

20082015167_zpso7qoos9v.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser riktig bra ut. Jeg kommer forresten med test av en "dings" som gjør at du nettbrettet ditt kan få data fra Garminen din etterhvert. ;) (Jeg må bare bli ferdig med testingen i egen båt først.)

Høres bra ut, blir spennende å følge med. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble mørkt

Lykten jeg kjøpte i fjor har tatt kvelden. Det er DENNE lykten det er snakk om.

Lykten har fungert veldig bra så lenge den var koblet til 12V. Men siden den nye Motorguiden bruker 24V måtte jeg legge opp en kurs der fremme med den spenningen, og siden lykten i følge selgeren skal tåle dette koblet jeg den på. Det gikk bra i 1,5 sekund, så ble det mørkt. Da jeg åpnet lykten luktet det svidd, og en kikk på kretsene bak LED-panelene avslørte svimerker. Lykten består av fire LED-paneler, to for nærlys og to for fjernlys. Bak disse er det paneler med omformer og annet elektrisk dill-dall jeg ikke vet noe om.

Med LED-panelene fjernet:

iphone_photo.jpg

Det er tydelige svimerker på hver av de fire panelene:

iphone_photo.jpg

iphone_photo.jpg

Så da er jeg i markedet for en ny lykt. Muligens denne, selv om jeg synes 9" virker vel stort:
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Belysning/Ekstralys/Fjernlys-9-xenon-2000033450/

Monteringen vil i så tilfelle bli omtrent som for den gamle, hengende under pulpiten (rekkverket) i baugen. Siden jeg nå har felt inn en kontakt til Motorguiden i front, koblet til en stor og tung batteribank, blir det for dumt å skulle bruke noe annet enn 24V på lykten foran.

For de som måtte undres: Så kraftig lys som vi snakker om her er ikke noe du kjører rundt med der det er annen båttrafikk. Til det er lyset for sterkt, du vil kunne blende andre båter. Men på trange steder, under eventuelt søk og på steder hvor det ikke er annen båttrafikk er skikkelig lys foran båten gull. Ikke minst fikk et par kliss våte tyskere oppleve det da jeg fant de drivende rundt på Tyrifjorden i litt for liten båt og litt for mange sekundmeter vind en høstkveld for et par år siden. Uten kraftig lys hadde jeg aldri sett de.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

GoFree Hooked

Neida, dette er ikke et sammarbeid mellom Lowrance og Hooked, derimot er det en ny app for sportsfiskere.

GoFree er Navicos navn på alt som er nettbasert. Navico eier som kjent også Lowrance, Simrad og Insight Genesis. Nå kommer de med sin egen app for sportsfiskere, GoFree Hooked.

iphone_photo.jpg

Foreløpig er appen bare tilgjengelig for Apples IPhone fra versjon 5 og opp til den nyeste 6+ og kun i en beta-versjon. Beta betyr som vanlig at dette er en testversjon, ikke et ferdig produkt.

Denne versjonen har altså jeg slått kloa i, og har den på min IPhone 6. Nå skal vi ta en kikk på hva appen gjør. Vær obs på at dette er den foreløpige versjonen, så ting kan bli endret på etterhvert.

Slik ser åpningsbildet ut. Man skaper seg en bruker, og et brukernavn (screenname).

iphone_photo.jpg

Man kan tilpasse profilen sin med bilder:

iphone_photo.jpg

Som i appen Fishbrain kan man logge fisketurer og registrere fangster som i en fangstdagbok. Her har jeg startet en fisketur mens jeg står på brygga og denger jigg noen minutter på morgenkvisten.

iphone_photo.jpg

Men den foreløpig morsomste delen av appen er "Competition". Her kan du lage en konkurranse selv. Du bestemmer selv hvem som skal kunne delta, og innenfor hvilket geografiske område det skal fiskes.

iphone_photo.jpg

So far so good for GoFree Hooked. Foreløpig har appen mye å gå på før den kan konkurrere med Fishbrain, men et sted må man starte.

Det er mulighetene i en app som kan hente informasjon fra båtens elektronikk jeg synes er mest spennende her. Siden Lowrance og Simrad har NMEA-data i sin WIFI-feed er mulighetene store for å kombinere fordelene i båtens elektronikk med fordelene i dagens smarttelefoner og nettbrett. Foreløpig har ikke denne appen slike funksjoner, men jeg tar det for gitt at de kommer. (For uten de kan man like gjerne bruke Fishbrain, og jeg tror/ håper ikke Navico legger ned penger i utvikling av denne appen for å lage en kopi av Fishbrain.)

Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Jeg er ikke særlig kreativ, men selv jeg ser noen morsomme muligheter her.
- Live-mapping i appen via Insight Genesis.
- Korrekte data for temperatur og dybde. (Her bommer som regel Fishbrain grovt.)
- Logging av fangst, med info om elektronikk og båt.

- Bakgrunnskart basert på brukerens egne kart i Insight Genesis

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lowrance StructureScan 3D

Utviklingen innen marin elektronikk har vært stor de siste årene, og ser ikke ut til å stoppe. Nå er det Lowrance sin tur til å presentere ny teknikk.

ICAST er en stor sportsfiskemesse i Orlando USA. Vanligvis kommer Lowrance med sine nyheter på messene på høsten, men i år har de kommet med et unntak. Merket har vært under betydelig press for å svare på Garmins Panoptix-system, men presset på å fornye Lowrance sin Structurescan begynte egentlig lenge før Panoptix ble lansert. Før Panoptix lanserte Garmin sin GCV-10 modul med tilhørende ekkoloddgiver(e) som hadde vesentlig lengre rekkevidde enn Lowrance sin løsning. Spesielt amerikanske bass-fiskere er opptatt av skannende ekkolodd som ser til siden for båten, og dette er Lowrance sitt kjernemarked. Da har det nok vært litt sårt at den argeste konkurrenten har hatt lengre rekkevidde.

StructureScan 3D er en fornying av Lowrance sitt velkjente StructureScan-system. Du har tidligere sett hva dette systemet kan gjøre i DENNE artikkelen. Systemet fungerer veldig bra og har vært på markedet i flere år. Den nye generasjonen er kompatibelt med Lowrance sine nye toppmodeller HDS Gen 3, HDS Gen 3 får du i praksis fra rundt 12.000,- uten ekkoloddgivere. Systemet er også kompatibelt med Simrads NSS Evo2.

12_FH_md.jpg

I tillegg til en HDS Gen 3 trenger du en modul og en egen ekkoloddgiver. Norsk pris er ikke klar enda, men modul og giver havner nok et sted rundt 9-10.000,-

3D-Sonar_md.jpg

Legg merke til at modulen på bildet over ser ut til å ha to porter for skannende ekkoloddgivere, den nye giveren har to kabler.

3D-Transducer_md.jpg

Structurescan 3D handler som navnet antyder om å presentere bilder fra skannende ekkolodd i 3D-format.

Foreløpig har Lowrance bare kommet med to skjermbilder fra systemet, og i all ærlighets navn er ikke de veldig forklarende med tanke på systemets muligheter og begrensninger. Men det er tidlig i lanseringsprosessen, så flere bilder kommer nok etterhvert.

3d_screen2_md.jpg

3d_screen_md.jpg

Proteamet Old School har dette skjermbildet liggende på sine Facebooksider:

11990377_926424134081960_893860978193534

Det som har kommet ut av informasjon under ICAST-messen er at du kan bruke vanlig sidescan og sidescan 3D samtidig. Dette gjør det utvilsomt langt enklere å forstå sidescanbildet. På grunn av økningen i rekkevidde kan man nå kanskje kunne se woblere man dorger med, så lenge woblerne ikke går for langt bak, og kan justere hvor langt fra båten man feks har sine sideparavaner basert på det man ser på HDSen. Fungerer dette i praksis bør det være en stor fordel for alle som dorger langs struktur, kanskje særlig de som dorger etter gjedde.

Ser du på skjermbildene over, vil du se at menyen på høyre side er noe forskjellig fra dagens. Det er all grunn til å tro at Lowrance nå har lagt inn mer avanserte alternativer for justering av bildet, justeringer som overflatefilter og generelt støyfilter ser nå ut til å finnes også på Structurescan. "Exageration" skal vistnok bytte navn til "Vertical Enhancement", dette er altså en justering som gjør at du kan fremheve forskjeller i sidescanbildet, for på den måten å lettere se struktur som skiller seg fra omgivelsene.


Se også at "Source" (kilde) ser ut til å være noe man kan endre på, vi ser muligens her et alternativ for flere kilder til Structurescan tilkoblet en HDS samtidig.

Ser vi på ekkoloddgiveren har den opplagt fått seg en oppfetingskur. Dette er en konsekvens av at 3D-teknikken i praksis krever flere ekkoloddelementer som samarbeider. Dagens LSS-2 giver er basis også i den nye giveren, men den har altså fått noen flere elementer enn dagens versjon. De nye elementene muligjør mottak av returekko i flere vinkler enn tidligere, som igjen gir muligheten for et 3D-bilde. For å lage et 3D-bilde må man minimum ha ett element som sender, og to elementer som mottar.

http://youtu.be/fCMiqxIatFA

(hmm, den fikk jeg ikke opp her gett.)

Ut i fra spesifikasjonene er rekkevidden på sidescan doblet i forhold til Structurescan HD-systemet, det vil si 600 fot eller cirka 200 meter til hver side for båten. Det gjenstår å se hva faktisk rekkevidde er i praksis, men det er all grunn til å anta at den praktiske rekkevidden har økt med flere elementer siden dette gjør et returekko kan mottas fra en flatere vinkel enn tidligere. Med dobling av rekkevidden er det på tide at jeg nok en gang rir en kjepphest jeg har: FÅ OPP OPPLØSNINGEN PÅ SKJERMENE VÅRE! Som vi har sett på Garmins system er så lang rekkevidde bare tull når den ikke støttes av stor skjerm med høy oppløsning. I praksis må du ta opp det du ser, og så se på det hjemme på en stor skjerm med høy oppløsning før du får full effekt av Garmins rekkevidde, og da er noe av poenget borte når målet er å se etter fisk.

Se ellers Lowrance sine nettsider, hvor jeg også har hentet bildene i denne artikkelen:

http://www.lowrance.com/StructureScan-3D.aspx

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nye jigghoder

Mer shopping, denne gangen fra Ebay. Her er link til nyanskaffelsene:

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&alt=web&id=321773955306&globalID=EBAY-US

Noen morsomme jigghoder som har levert både røye og abbor. Jeg kjøpte seks i 15 gram, men de finnes også i 7 gram for finesse-entusiasten. Porto var inkludert så summen ble 92,- og pakken kom etter tre uker. Ikke spesielt billig, men ikke dyrt heller.

iphone_photo.jpg

Jeg er alltid på utkikk etter det perfekte jigghodet, selv om jeg vet veldig godt at det ikke finnes, siden ulike måter å presentere jiggen på krever ulik form på hodet, ulik vekt og ulik innfesting, forskjellige krokstørrelser og så videre i det uendelige. Disse hodene er en variant over temaet "stand-up", altså jigghoder som skal sørge for at jiggen står hvis du slipper den ned til bunnen.

Pakken ble selvfølgelig revet opp straks den ankom postkassen. Frem med superlim og diverse jiggkropper. Jeg satset her på abbor-vennlige størrelser, men litt røyefiske ble det også. Med jiggkropper montert ser det slik ut:

iphone_photo.jpg

iphone_photo.jpg

Nærmest til lengst bort:
Savagear
Savagear
Westin
Svartzonker
Berkley
D.O.A

Den siste på listen, D.O.A cal-shad (farge "Morning Glory") var ny for meg. Den virker bra, passe myk og velbalansert. Den går knallfint i vannet, og leverte flere fine abbor. Svartzonker MCrubber Bass er også ny, her i fargen Motoroil. Svartzonker blir neppe handlet inn igjen, de er ganske stive i gummien og jeg var ikke fornøyd med gangen i vannet. Begge to ble innhandlet i Stockholm. Resten er kjente og kjære modeller du sikkert har sett før. Min favoritt blant disse har etterhvert blitt SG sin variant, den har akkurat passe hard gummi og går fint i vannet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Shopping i Stockholm

Vi var på biltur i Sverige i sommer, og siden fruen skulle på spa, passet det perfekt at jentungen og jeg besøkte to butikker med fiskeutstyr mens fruen slappet av.

Vi var ferie i Stockholm, så vi begynte hos Berras Sportsfiske. Veldig greit å finne frem og med stor parkeringsplass rett over gaten og hyggelig personale var den verdt besøket. Dog kan Berras ikke konkurrere med Söder hverken når det kommer til utvalg eller delikat butikk. Litt småtteri plukket jeg med meg uansett.

Røyejigger, shallow-skruer og stinger-ankere:

iphone_photo.jpg

Jigghoder

iphone_photo.jpg

Summen feriepenger i manko ble 272,- SEK.

Söder Sportsfiske har jeg besøkt en gang før, men det var i de gamle lokalene deres. Det kan du lese om HER. De har også en brukbar nettbutikk, den finner du her: http://www.sportfiskeprylar.se/

Flyttingen til nye lokaler har gjort godt for sjappa, den lett klaustrofobiske følelsen fra forrige besøk var borte og det var rett og slett kos å gå rundt og klemme og glane. De er naturligvis best på abbor, gjedde og gjørs men også havfiskeren og ørretfiskeren vil finne mange godbiter her.

Hittil ukjente jiggkropper og BFT FlexHead:

iphone_photo.jpg

Leser du Pikewallis kan du ikke ha unngått å få med deg at sjefen sjøl, Erik Walmann, er glad i kreasjonene til amerikaneren Jeff Boggs. Du har sikkert også fått med deg at godeste Jeff har laget en egen serie med shaddjigger til Pikewallis, og siden Söder er en av få butikker som fører disse måtte jeg ta med meg en. (Øverst på bildet under). Ellers har jeg blitt svak for Eastfield Maverick etter at jeg vant et par stykker i en fotokonkurranse i vinter. Så tre slike ble også med.

Wallmans favoritt og Eastfield Maverick:

iphone_photo.jpg

Summen ble 680,- hos Söder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nyhet fra Humminbird - Helix 7

Du kan lese om Humminbird Helix 5 her, nå kommer storebroren Helix 7.

Storebror er svært lik lillebror, det vil si den her helt lik bortsett fra skjermstørrelsen. Jeg skal derfor spare dere for å gå igjennom spesifikasjonene enda en gang, de kan du uansett lese i linken til Helix 5-artikkelen.

Helix%2B7.png

Oppløsningen er på skuffende 480X800. Når jeg sier "skuffende" er ikke det fordi dette er dårligere enn konkurrentene, det er akkurat det samme som de, men fordi det spennende med Helix 5 nettopp var kombinasjonen av SI og den høye oppløsningen. Når nå storebror får samme oppløsning som lillebror, betyr det at du ikke ser noe MER på en Helix 7 enn på en Helix 5, du ser det bare STØRRE. Jeg hadde håpet at oppløsningen på Helix 5 var et tegn på at Humminbird var i ferd med å oppgradere oppløsningen på alle sine modeller, men Helix 7 tilsier at de kommer til å følge det vante sporet. Så der Helix 5 fikk en tommel opp, får Helix 7 en "helt ok". Men det Humminbird virkelig skal ha cred for, er at de nå har et alternativ til Lowrance sine Elite- og Garmin sine Echomap-modeller i 7"-segmentet. Dvs modeller med en litt lavere pris enn toppmodellene, omtrent det samme ekkoloddet, dog med manglende eller sterkt begrensede nettverksmuligheter.

Modellvariasjonene er:

  • Helix 7 Sonar Only
  • Helix 7 Sonar/GPS Combo
  • Helix 7 DI Only
  • Helix 7 DI/GPS Combo
  • Helix 7 SI/GPS
  • Helix 7 SI/DI/Sonar/GPS Combo

Som for Helix 5 vil vi sikkert se at den norske importøren Flak ikke tar inn alle variantene. Her i Norge vil neppe variantene med bare DI eller DI/GPS og SI/GPS være særlig aktuelle, så vi vil nok se Helix 7 som rent ekkolodd, kombinert ekkolodd/GPS og full pakke her på berget. Norske priser er ikke fastsatt enda. Det er verdt å nevne at både Helix 5 og 7 er kompatible med Humminbirds HD-giver, som gir merkbart bedre bilder på SI enn giveren som følger med Helix.

Her finner du hele modellspekteret:
http://www.humminbird.com/Freshwater/Product-Category/Series/HELIX-7-Series/?utm_source=HELIX+7+Press+Release&utm_medium=Ascent_Email&utm_campaign=33992371&utm_term=1384901563&utm_content=Thursday,%20July%2002,%202015

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan logge med Lowrance Elite

Vi har tidligere sett på hvordan vi kan logge med Lowrance HDS, Humminbird og Raymarine. Nå er vi kommet til Lowrance Elite. Poenget med å logge data, er for å bruke dette til å lage dybdekart med. Enten via dybdekart.no, Insight Genesis eller begge deler på en gang slik jeg gjør selv.

Denne fremgangsmåten fungerer med alle kombimodellene (ekkolodd og kartplotter i en enhet) av Elite HDI og Elite CHIRP. Det er å anbefale at du sørger for å ha oppdatert software, du kan hente gratis softwareoppdatering til din Elite her: http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/

Med båten på vannet, begynn med å slå på Eliten. Putt inn minnekortet du skal logge på. Du bør IKKE logge på et minnekort med Navionics eller Jeppesen (C-map) sine kart på. Derimot kan du helt fint logge på en minnebrikke hvor du har kart fra dybdekart.no/ Insight Genesis. Både Elite HDI og Elite CHIRP godtar Micro SD og Micro SDHD minnekort opp til 32GB. Det kan med fordel være et rimelig minnekort med lav klassifisering, gjerne ikke mer enn klasse 6. Et minnekort på 8GB holder til et stort kart og flere dager med logging, så kjøp heller flere små kort enn et stort, minnekort har begrenset levetid i et maritimt miljø.

Vent til Eliten har fått kontakt med nok satellitter til å vise din posisjon. Dette kan ta alt fra noen få sekunder til flere minutter. Hvis du ikke allerede står i et skjermbilde som viser ekkoloddet, trykk "Pages"-knappen og velg ekkolodd.

I ekkoloddbildet, trykk "Menu"-knappen og du får opp denne menyen:

Screen003.jpg

Bruk piltastene til å gå ned til "Opptak ekkolodd" (markert med rød firkant). Trykk "Enter"-knappen og du får dette skjermbildet:

Screen004.jpg

Bildet over viser strengt tatt menyen mens opptaket er i gang, men prinsippet er det samme. Markert med rød firkant er menypunktet du trykker på for å starte opptaket ditt, her vil det stå "Start opptak". Bruk piltastene til å markere valget og trykk "Enter"-tasten. Opptaket ditt er nå i gang og lagres direkte til minnebrikken du satte inn.

Når du er ferdig med loggingen, gjentar du trinnene over men velger "Stopp opptak" i siste punkt. Du kan starte og stoppe opptaket så ofte du vil, tidligere opptak blir ikke slettet eller skrevet over. Jeg anbefaler at du stanser loggingen når båten skal i plan, og starter på nytt når båten kommer ned fra plan.

Vel hjemme igjen putter du minnekortet i en PC og sender inn til dybdekart.no/ Insight Genesis. Etter en stund kan du laste ned det oppdaterte kartet fra nettsiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.