Gå til innhold
Fiskersiden

Filetering


Lasse
 Share

Recommended Posts

Sei er en fin fisk og lære seg og filetere.

Du trenger en litt kraftig fileteringskniv.

Tenk ikke på at du skal få med hvert eneste gram.

Før kniven fra innsiden av fisken der du kan se ryggraden.

Kniven kommer ut på samme side av ryggfinnen som ryggraden.

Et fast grep med tommelen mot gattåpningen.

Kniven skal presses lett ned mot ryggraden samtidig som du skjærer framover. Snu fisken for og skjære ut mot halen.

På denne måten bør du ha to sider av fisken.

Skjær vekk alt av finner på de to sidene.

Start fjerning av skinnet ved halen.

Sett kniven 1 cm inn på fileen, ta tak i ytterste bit på fileen og skyv kniven fremover. Nå er det viktig å holde kniven flatt. Dra til deg fileen samtidig som du skjærer. Alt dette skal skje i en operasjon. Vips så har du lært å filetere.

Bein kan du nappe eller skjære bort.

Hva du enn gjør så skal du ikke s****e ut fileen. (Svisj)

[ :) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På jobb fileterer vi makrell foskjellig fra torsk, sei, lyr, steinbit etc.

Makrellen fileteres ved at kniven bare føres langs ryggbeine uten at makrellen er renset. Så kutter vi bukbeina vekk.

På torsk, lyr, sei etc så kutter vi noe anerledels. Vi kutter av brystfinnene og hodet med et skråkutt fra bak brystfinnene og skrått fremover mot hode på begge sider.

Så legger vi kniven framme på toppen av ryggen og kutter ned til du treffer ryggvirvlene. Dette gjøres i heile fiskens lengde.

Så finner du ut hvor bukkbeina slutter. Der stikker du kniven gjennom og kutter så resten av fileten. Det kan være lurt å ha kuttet rundt ryggvirvlene først (er lettere å få med seg mest mulig fiskekjøtt da).

På den andre siden av fisken begynner du ved halen og gjør på samme måte som beskrevet over.

Så "setter" du fisken opp på buken (sånn at du ser ryggen)da fører du kniven langs bukbeina.

Når du skal ha vekk skinnet gjør du sånn som "solan" beskrev. Det er viktig å ikke bevege kniven her. Dersom kniven beveges for mye er det lett å kutte gjennom skinnet. Kniven kan godt legges med en liten vinkel mot skinnet, men ikke for krapp.

Hvit fisk er vanskelig å nappe (og å få det fint) da beina sitter godt fast. Men det er helt greit å kutte ut de siste beina.

Sei og lyr er ypperlige treningsfisker da disse er forholdsvis lette å arbeide med. Torsk er litt vanskeligere, men går helt greit med litt trening. Det lønner seg å ikke velge for små fisker. Det er lettere å filetere en fisk på ca 1,5 kg enn en på 0,5 syns nå jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.