Gå til innhold
Fiskersiden

Ferskvannsfisk søkes


Recommended Posts

Jeg har fisket og satt garn så lenge jeg kan huske, og har alltid vært fascinert av artene som finnes i havet. Jeg bruker kanskje, unaturlig vil nok noen si, mye tid på fisking. Bloggen min inneholder snart 100 forskjellige maritime arter som jeg har vært heldig nok å få tak i og laget mat til familie og venner med. Og jeg vet jeg vil nå 200 arter uten problem.

Men!

Jeg har nesten bare saltvannsarter, for de jeg ikke får fanget selv, som elvekrabbe og pytonslange, de kjøper jeg fra en lokal fiskehandler.

Men vet noen et sted i Agder-fylkene hvor de selger hel fisk som er fanget i elver og annet ferskvann?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er vel svært få som driver med (halv)kommersielt fiske i ferskvann. Og jeg vet ikke om noen i Aust-Agder.

I Mjøsa fiskes det lagesild, i Femunden og Aursunden blant annet fiskes det sik, Og det har vært forsøkt med kommersielt fiske etter rovfisk(gjedde, abbor, gjørs) i Vansjø og Øyeren. I Valdres og Hallingdalen/Hardangervidda drives det litt ørretfiske med garn til rakfisk, mest for lokalt bruk, noe blir solgt. En hallingdøl jeg snakket med sa at de først testet rakfisken på katta. Hvis den overlevde testet de den selv. Hvis de likte den, beholdt de den, og hvis ikke de likte den så solgte de den til hovedstaden! ;)

et generelt problem er det nok at produksjonen i ferskvann er liten, slik at innsjøene bare tåler et svært forsiktig uttak av fisk. Derfor blir slik fiske bare til lokalt/eget bruk. Haugatjønna ved Brekken øst for Røros har jo en enorm produksjon, men ingen reproduksjon, slik at de er avhengige av utsettinger. Så dette er et slags P&T fiske. Men der også er ikke produksjonen større enn at dette kun er et slags spiskammers for lokalbefolkningen. Det er derfor det ikke er åpent for sportsfiske, bortsett fra den famøse fiskekonkurransen i påsken.

ellers synes jeg det er spennende at du lager en artsliste over arter du har spist. Jeg har et liknende prosjekt. Jeg har fått en stor andel av norske ferskvannsfisk på stang, og har smakt på de fleste. Og når jeg reiser i utlandet forsøker jeg alltid å få smakt på de lokale fiskeartene. generelt er saltvannsfisk bedre enn ferskvannsfisk som mat. Sånn er det bare...

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er vel svært få som driver med (halv)kommersielt fiske i ferskvann. Og jeg vet ikke om noen i Aust-Agder.

I Mjøsa fiskes det lagesild, i Femunden og Aursunden blant annet fiskes det sik, Og det har vært forsøkt med kommersielt fiske etter rovfisk(gjedde, abbor, gjørs) i Vansjø og Øyeren. I Valdres og Hallingdalen/Hardangervidda drives det litt ørretfiske med garn til rakfisk, mest for lokalt bruk, noe blir solgt. En hallingdøl jeg snakket med sa at de først testet rakfisken på katta. Hvis den overlevde testet de den selv. Hvis de likte den, beholdt de den, og hvis ikke de likte den så solgte de den til hovedstaden! ;)

et generelt problem er det nok at produksjonen i ferskvann er liten, slik at innsjøene bare tåler et svært forsiktig uttak av fisk. Derfor blir slik fiske bare til lokalt/eget bruk. Haugatjønna ved Brekken øst for Røros har jo en enorm produksjon, men ingen reproduksjon, slik at de er avhengige av utsettinger. Så dette er et slags P&T fiske. Men der også er ikke produksjonen større enn at dette kun er et slags spiskammers for lokalbefolkningen. Det er derfor det ikke er åpent for sportsfiske, bortsett fra den famøse fiskekonkurransen i påsken.

ellers synes jeg det er spennende at du lager en artsliste over arter du har spist. Jeg har et liknende prosjekt. Jeg har fått en stor andel av norske ferskvannsfisk på stang, og har smakt på de fleste. Og når jeg reiser i utlandet forsøker jeg alltid å få smakt på de lokale fiskeartene. generelt er saltvannsfisk bedre enn ferskvannsfisk som mat. Sånn er det bare...

Takk for utfyllende svar. Jeg er alltid på utkikk etter nye arter, uansett hva det skulle være. Har pr nu rundt 30 arter liggende i fryseren, som venter på å bli smakt. Men som du sier, saltvannsfisk er best. Må vel kjøpe meg noen fluer og et fiskekort for å utvide horisonten når det gjelder ferskvannsarter.

Har til nå på bloggen smakt:

rognkjeks

svømmekrabbe

sei

acetes

akkar

torsk

batashi

hvite reker

oppdrettsørret

vågehval

fjesing

akvariumskrabbe

pigghå

canadisk hummer

skrubbe

eplesnegler

rødnebb

piggvar

blåkjeft

uer

skjelbrosme

yellow walking catfish

plettet månefisk

rødknurr

tykkleppet multe

sjøtunge

småflekket rødhai

mudskipper

elvekrabbe

fjellørret

flekket piggskate

gul trevally

asiatisk karpe

kveite

puti

haimalle

O-skjell

skolest

krokodille

gapeflyndre

trollkrabbe

grå multe

røde muslinger

amerikanske reker

østers

pabdah malle

slettvar

boal fish

mudderkrabbe

venus skjell

sølvfarget pomfret

lysing

sypike

tigerreker

svanebarbe

spiny eel

brisling

oppdrettslaks

langoustine

sort kardinalfisk

lange

hjerteskjell

engelsk svartfisk

hyse

sumpål

kongsnegl

atlanterhavssild

indisk makrell

regnbueørret

havål

hvitting

blåskjell

lomre

breiflabb

st. petersfisk

smørflyndre

rødspette

horngjel

bonito

makrell

tilapia

ilish

havabbor

bangus

red snapper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.