Ansats Skrevet June 8, 2005 Rapporter Share Skrevet June 8, 2005 Jeg kunne tenke meg å lage en røykeovn for fisk.Den må kunne brukest til varm og kaldrøyking.Det jeg ønsker er en teigning på ovnen eller hvor jeg kan få tak i dette. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
link Skrevet June 8, 2005 Rapporter Share Skrevet June 8, 2005 hørte en enkel løsning en gang men vet ikke om det funker. det du trenger da er 1stk ved ovn 10-20 meter rør og ett kasert kjøleskap :-) (selvfølgelig kald røyking )lag hull i kjøleskapet tre inn rør og monter til ovn med helling opp til kjøleskap.Hvor lang tid det tar vet jeg ikke men det er vell bare og prøve seg fram vil tro ca 8-10 timer. Du kan jo prøve denne og let mee know if it woork`s :-) Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 8, 2005 Rapporter Share Skrevet June 8, 2005 Jeg har oppskrift på et enkelt røykeri til kaldrøyking som jeg har røkt både laks og torsk og mye annet i med stort hell. Gi meg e-postadressen din, så skal jeg sende deg tegninger. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Carl Skrevet June 8, 2005 Rapporter Share Skrevet June 8, 2005 Ett annet alternativ, er å grave ned røret i bakken, og lage en tre kasse å henge fisken i. Har sett noen som har laget dette, og det ser helt greit ut. Litt bedre å ha en tre kasse stående i hagen, enn ett kassert kjøleskap[ ] varmrøyking, vet jeg ikke mye om, men et stort stabbur, vil nok gjøre susen, men blir litt arbeid å sette opp. Eller er jo gamlemåten fremdeles brukbar(henge i skorstein), samt at røykovner alla abu røyken meget bra, men tar lite fisk i slengen Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Perca Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Her tror jeg du bommer "litt" Carl... Vanskelig å få tempen opp i 78-82 grader i et stabbur uten å tenne på det [ ]. ABU-røyken er bra dersom fangsten skal fortæres umiddelbart etter røyking, men det er alt for varmt i den til å få et godt og holdbart resultat! Her blir jo fisken kokt i sitt eget fett med litt røyk i lufta, men som sagt ok resultat når du spiser den med en gang. Du får sende meg en pm Ansats så skal jeg forklare deg en god del om røyking av fisk. Det er ikke så vanskelig når man bare kan det...[ ][ ][ ] Ja forresten, velkommen hit til forumet! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
kim andre Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 må jo finnes en løsning som gir begge deler (kald og varmrøyk? hva hvis du har en ovn du fyrer i, og to kasser med ett rør hver, kan du jo plassere dene kassa 15-20 meter unna og den andre en meter unna(eller oppå?) bytt kasse og rør etter hvordan du skal røyke. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Perca Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Selvfølgelig er det mulig å få til en kombinasjon! Et tett skap av metall eller tre med et rør på 3-5 meter fra en ildplass og en tilsvarende med et rør på 1/2 meter til varmrøyking. Da har du muligheten til å kombinere varm og kaldrøyking i samme skap. Jøtul 602 ovn er glimrende å bruke som ildplass for da får du justert trekken som igjen avgjør tempen i røykkammeret. Dette er veldig viktig for et topp resultat! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
kim andre Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 hmmm... frister å lage en selv. er 3-5 meter rør nok til kaldrøyking? lurt det med justering av trekk, hva er ideell temp under kaldrøyking? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
svenna Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Noen adresser som sier noe: http://home.no.net/kjelgil/royking.htm http://www.anis.no/arkivkort/100.asp http://www.jktfritid.no/R-keringer.asp http://home.no.net/fiskekos/tips7.html En bok som er anbefalt om emnet: "Konservering av mat" av Astrid Riddervold. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Davidsen Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Røyker fisk akkurat NU! Og det flammeløst. Det tekniske utstyret er et utrangert kjøleskap, en grilltenner fra Clas Olsson og en kakeform. Enkelt, lett å kontrollere og renslig. Nå må jeg ut en tur for å se om ting går slik det skal.. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Ansats Skrevet June 9, 2005 Forfatter Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Jeg takker for alle gode tips.Jeg har sendt mail til Martinez han hadde teigning på en røykeovn Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Davidsen Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 Her ordner man fisken, salter den og tar den opp etter 12 timer. Henger den til tørk, og neste dag bruker hele ettermiddagen til å passe på røykeprosessen - for så å oppdage at det bare er LETT majones i kjøleskapet når man er ferdig. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tommy Vik Skrevet June 9, 2005 Rapporter Share Skrevet June 9, 2005 sitat:Opprinnelig postet av Davidsen Her ordner man fisken, salter den og tar den opp etter 12 timer. Henger den til tørk, og neste dag bruker hele ettermiddagen til å passe på røykeprosessen - for så å oppdage at det bare er LETT majones i kjøleskapet når man er ferdig. Nå har ikke jeg så ****** mye peiling på røyking av fisk, men er det ikke en uskreven regel med 1 døgn i salt pr. kg. fisk? Bestefaren min mener det å han lager utrolig god røykefisk..correct me if I'm wrong!! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tor Inge Skrevet June 10, 2005 Rapporter Share Skrevet June 10, 2005 Ikke alle som får fisk over kiloen [ ]... Men det kommer jo an på hvordan du salter og hvilken styrke du har på saltet. Og seff hvordan du liker den. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Davidsen Skrevet June 10, 2005 Rapporter Share Skrevet June 10, 2005 Jeg bruker fileter av fisk som har ligget i frysen - det betinger mindre salt enn hel, fersk fisk. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tommy Vik Skrevet June 10, 2005 Rapporter Share Skrevet June 10, 2005 sitat:Opprinnelig postet av Tor Inge Ikke alle som får fisk over kiloen [ ]... Men det kommer jo an på hvordan du salter og hvilken styrke du har på saltet. Og seff hvordan du liker den. Hehe[ ] ja det er vel det det står på vel, smak og behag mener jeg..ikke om man får fisk over kiloen eller ei[ ] Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 19, 2005 Rapporter Share Skrevet June 19, 2005 Her er tegningen. Det er såre enkelt å sette sammen. Røykhuset kan f. eks være et gammelt skap eller lignende. Til ovnen har jeg brukt et gammelt oljefat. Røret er 150mm spirorør. Det viktigste er at man ikke bruker materialer av plast eller lignende. Kun tre og metall. Treverket i røykkammeret må være ubehandlet på innsiden. Altså ikke noe olje eller lakk eller maling. Jeg har også borret et lite hull rett over der røykrøret kommer inn, hvor jeg stikker inn et steiketermometer. Dermed kan man passe temperaturen nøye. Merk at dette er et røykeri for kaldrøyking Et varmrøykeri er ganske forskjellig, og jeg vet ikke hvordan man lager et kombinasjonsrøykeri. Jeg kan poste tegning til varmrøykeri dersom noen er interessert i det Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
LasseB Skrevet June 22, 2005 Rapporter Share Skrevet June 22, 2005 Tar opp igjen denne tråden jeg. Kan du legge ut en tegning av en varmrøyker (Martinez)? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Du trenger egentlig ikke tegninger til dette. Du trenger kun to ting: en stor gryte med lokk og en varmekilde.. I bunnen av gryta legger du flis og spon, oppå der legger du en rist, og på risten legger du maten. Legg på lokk og fyr opp under gryta. Røykingen er ferdig i løpet av 20 min. til en time. En egnet varmekilde er f. eks et lite gassbluss. Det kan være en fordel å legge litt aluminiumsfolie under fisken, men pass på at røyken kommer skikkelig til, så ikke pakk inn maten eller dekk hele risten med folie. Hvis du har skikkelig god avtrekksvifte, kan du gjøre dette direkte på komfyren, men jeg tror nok jeg anbefaler å gjøre dette utendørs. Dette er oppskrift på den enkleste formen for varmrøykeri, men som tross alt er litt bedre og mye billigere enn abu-rök. Jeg har tegninger på profft varmrøykeri også, men det er en del arbeid å snekre sammen. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Til alle som vil drive litt mer med røyking og annen foredling av fangsten sin vil jeg på det varmeste anbefale denne boka. Den koster noen hundrelapper, men det er den verdt siden man med den rette kunnskapen slipper å ødelegge gode råvarer. http://www.bokkilden.no/ProductDetails.asp...ryName=BIC_VBGC Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
LasseB Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Linken din funker ikke Martinez! Hva heter boka? "Røyk, og grav og salt" eller noe? *Edit: Linken funker, og jeg hadde problems med Da Internett [ ]! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Funker for meg, men gå til bokkilden.no og søk etter boka som heter røyk og rak, tørk og grav ISBN:8276432700 Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
LasseB Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Da var det den boka jeg trodde ja... Har den faktisk i bokhylla, og det er en kvalitetbok! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 23, 2005 Rapporter Share Skrevet June 23, 2005 Du finner da tegninger til varmrøykeri i den... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Martinez Skrevet June 24, 2005 Rapporter Share Skrevet June 24, 2005 Jeg så i dag at G-Sport har fått inn en røykovn med spritbrennere til 399,- Ser ut til å være litt romsligere en Abu sin variant, uten at jeg har sett den annet enn på bilde. Kan være et godt alternativ hvis man ikke skal røyke store mengder. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.