Gå til innhold
Fiskersiden

Hvordan fiske Havmus.


stranger79
 Share

Recommended Posts

post-27223-0-83305100-1454954850_thumb.j

De siste årene har det blitt skrevet mye om Havmusen. Flotte artikler, steder man kan komme i kontakt med den. Fine bilder florerer også på nett. Det som det mangler litt på for de ferskeste som vil prøve og fiske Havmus, er utstyret man bruker for og fiske den. Denne artige fisken det siste tiåret blitt en signaturart for artsfiskere eller ett artig supplement for de som har lyst og fiske noe helt utenom det vanlige.

Havmus er ingen stor fisk, eller en stor fighter. Det man derimot må ha for og få agnet ut der det skal ligge , er en stang som tåler kastevekt på 60-120 gram. Fortrinnsvis i lengde 10-14 fot Dette kan være Karpestenger, Gjeddestenger, Meitestenger, Laksestenger Surfstenger osv. Sjansen er stor for att har man fisket før, så har man noe man kan bruke allerede. Personlig liker jeg og bruke det man har, fremfor og kjøpe noe nytt eller evt noe dyrt.

Stang og snelle til formålet er på ingen måte så forferdelig nøye, om snellen har baitrunner eller ikke gjør heller ikke så mye. Da det har blitt fisket med vanlige haspel & multisneller frikoblet i mange år før Baitrunner kom på markedet.

post-27223-0-53853000-1454959259_thumb.j

Multifilament tykkelse 0.15 til 0.20 mm påmontert 5 meter 0,50 monofilament til sjokkfortom er ett godt valg , men ren monofilament fungerer også helt fint i tykkelse 0.35 til 0.45. Jo tynnere man kan gå i tykkelse, desto bedre kastelengde men mindre følsomhet. Men sjokkfortom er også og foretrekke her, da hovedsenen opplever stor belastning under kast. Og det hjelper mot snørebrudd på steiner, skrot, bryggekanter, samt under landing av fisk. Kort sagt, bruk sjokkfortom.

Stangstativ:

Når man meitefisker generelt, så er det veldig kjekt og ha ett stativ og sette stengene mot. Gjerne med elektroniske nappvarslere. Men dette er på ingen måte en nødvendighet. Hovedsaken er att man får løftet stengene opp fra bakkenivå. Og det blir lettere og se om noe skjer i andre enden av snøret.

Stangstativer kommer i ett utall varianter, fra knekte grener, plankebiter, banksticks, til mer avanserte såkalte Rodpods med bred benstøtte og som skal holde stenger og stativ på plass mot elementene eller uheldige fall. Selv bruker jeg en egenkomponert gnitalusversjon, som er både liten og kompakt, men fungerer. Den ser slik ut:

post-27223-0-42494900-1454960029_thumb.j

Det er ett kamerastativ, påmontert 2 elektroniske nappvarslere, og ett dykkelodd på 1 kilo for og gi det litt mer bakkekontakt om det skulle komme en vindkule. Pakket sammen passer det også rett i en ryggsekk.

Havmusfiske fra land foregår i all hovedsak i mørket i den kjøligere årstiden. Noen stenger har stangtupper i sterke farger for att man skal ha litt visuell kontroll i mørket. Mine stenger var derimot dyp mørkeblå. Og forsvant mot nattehimmelen, selv med en god hodelykt. Så jeg påmonterte reflektiv teip, for og kunne se dem lettere i mørket. Ett utall andre remedier finnes på markedet i form av malingbokser, knekklys med stangfeste, men jeg likte teip, så det ble slik.

post-27223-0-22326600-1454960600_thumb.j

Ikke vakkert, men det virker som bare det

I enden av snøret:

Havmusen er en nyskjerrig fisk, med ett utrolig godt syn tilpasset store dyp, og en luktesans som sine slektninger, nemlig haien. Og er ikke spesielt kresen på agn som kan være en fiskebit av fet eller mager fisk, Reker, Kreps, Skjell eller det man måtte finne på bunn av frysen av animalske produkter. Fremdeles er vegetabilsk uprøvd, men faktisk tror jeg havmusen hadde gitt det og ett forsøk.

Krokstørrelse kan være i størrelse 1/0 Til 3/0 som hovedregel Sirkel eller J-Krok. Men har fått havmus på alt fra Størrelse #6 til 7/0. Den er mye større i kjeften enn man skal tro.

post-27223-0-57685800-1454961301_thumb.j

Nei, det er ikke en demon fra indre Helv********************************.... Det er en havmuskjeft. Inni dette bestialske kverneverket sitter det bruskplater, snodige tenner og en tunge laget for og gå det meste til verks. Krokstørrelser i det mindre spekteret av skalaen ( 1/0) er og foretrekke, for den klarer og penetrere den harde kjeften med mindre motstand.

post-27223-0-48588800-1454961590_thumb.j

Ett typisk Musetakkel kan se slik ut. Her satt sammen av 1/0 Owner Ebi Baitholder Krok, 12-13 cm blå slange, 2 selvlysende perler, ett plast spinnerblad mellom dem, 40 cm 0.90 monofilament. en str 4 tønnesvivel. Sammen med ett knekklys,

Havmusen er nyskjerrig som nevnt tidligere, og personlig mener jeg att jo mer fargeskrikende, jo bedre, Dog har jeg har dårlig hell med ting som blinker. Mer jevnt lys ser ut til og tiltrekke oppmerksomheten bedre. Bruk litt tykk mono som fortom til takkel, minimum 0.80. Da det finnes mer enn Havmus i sjøen, lange, torsk, pigghå etc har alle skarpe tenner som kan klippe lett gjennom tynnere dimensjoner, Og de liker også havmustakler.

men absolutt ingen lokkemidler fungerer også. Kun krok, tykk mono, og en svivel altså. Den finner også agnet via kun lukt.

I all hovedsak finnes det 4 typer oppsett brukt til havmus i enden av snøret.

Glidende, Boltrigg, Paternoster, Og Pulley. Hvorav jeg vil avbilde 2 av de mest brukte.

post-27223-0-91401100-1454962529_thumb.j

Dette er ett glidende oppsett. En kort glidebom holder søkket stasjonært på bunnen. Mens fisk som har tatt agnet kan stikke avgårde uten og kjenne vekten av søkket. Har man snellen satt i baitrunner modus kan da havmusen dra snøret av snellen ganske fritt, tygge litt på agnet før den stikker videre, og du setter kroken i form av ett kontant tilslag. Mellom glidebom og svivel er det satt en gummiperle som vil ta imot støtet fra loddet. Og verne knuten mot skade.

post-27223-0-26962700-1454962803_thumb.j

Dette er ett boltrigg oppsett, hvor det er ingen bom, men søkket er koblet direkte i enden av takkel. Fisken vil da kroke seg selv mot vekten av loddet og gi ett skikkelig utras fra den frikoblede snellen ( evt baitrunner) Denne er påmontert noen cm slange opp mot svivel for og prøve og unngå att takkel tvinner seg rundt sjokkfortom og henger seg opp. Da vil det ikke fiske skikkelig.

Denne metoden bruker jeg kun på steder jeg vet det er helt ren bunn, ellers kan fisken stikke avgårde, loddet kiler seg i steiner eller skrot. Og man får verken fisk eller utstyr med opp igjen på land.

Har alt gått rette veien, og fisken skal på land. Så er en håv ett must. Velg en romslig knuteløs håv ment for laks, gjedde, eller karpefiske. Denne typen med teleskopskaft er super.

post-27223-0-74007900-1454963401_thumb.j

Havmusen har meget tynt og delikat skinn, som kan minne om det på en makrell. Så en skånsom behandlig vil hjelpe den når den skal tilbake i sitt element etter ett besøk på land. Den kan også fungere som veienett.

En kjekk liten hodelykt med fokuserbar stråle er fint for og se både stangtupper, agn, lande fisk og alt annet man holder på med:

post-27223-0-05875700-1454963602_thumb.j

Da gjenstår det bare, komme seg til en plass med havmus:

Få agn ned i dypet der den bor.

Og få tatt ett skrytebilde av fangsten man fikk . Prøv og se normal ut, jeg feiler hver gang. Men jeg prøver....

post-27223-0-29000300-1454963867_thumb.j

Pssst....Her i byen under skyen (Bergen) Har vi fisket den gjennom hele året, dog er den mørkeste årstiden best.

Post gjerne fangst i denne tråden også :-) Sjitt fisje!
Les gjerne også Ølgylts Bontelaboguide:
Også Havmusen, Norges kuleste fisk av samme forfatter.
Fun fact:
Biskop Gunnerus kokte vistnok kjøttet en gang av den "da Skindet saae ut som Makrell-Skind og Kiødet som Aale-Kiød, men smagede ikke synderlig vel".

Biskop Peder Claussøn Friis skal også ha forsøkt å koke havmus, men det smakte visstok "som kokt papir".
I gamle dager ble det også fisket kommersielt etter havmus for den store oljerike leveren. De gamle apotekerene anbefalte denne oljen til både innvortes , og utvortes bruk, og til behandling av absolutt alt som måtte feile en.
Oljen ble også benyttet til dørlåser og klokkeolje.
Idag har en liten gruppe helsekostselgere gjenopptatt havmusens helbredende egenskaper og dyttet det i pilleform som skal forsterke både immunforsvar, og det som er. Men kun med 30% havmus, hva det resterende er forblir ett mysterium.
Det trenger vel ingen videre kommentar.........
Endret av stranger79
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg elsker forresten gode bilder av rigger/tackler/oppsett. Av og til er det som den reneste pornografi.

Hva bruker du for å feste de knekklysene?

Klipper bare 2 biter av samme slangen som på tackle og trer disse innpå mens man knyter tackle. Så trykker man knekklyset inn i dem. På disse er 6mm tube brukt.

Endret av stranger79
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.