Gå til innhold
Fiskersiden

Bok: Under overflaten - En skitten historie om det norske lakseeventyret


 Share

Recommended Posts

Forlagshuset Gyldendal Norsk Forlag

 

 

Forfatter: Kjersti Sandvik

 

 

Under overflaten - En skitten historie om det norske lakseeventyret

 

På 1970-tallet var lakseoppdrett en beskjeden tilleggsnæring i Distrikts-Norge. I dag er den en bærebjelke i norsk økonomi. Statsminister Erna Solberg har sagt at laksen er Norges Ikea og vil ha en femdobling fram mot år 2050.

Men det er flere skjær i sjøen for dette industrieventyret. Næringen har ikke kontroll med miljøbelastningen: Enorme mengder lakselus, fiskeskitt, spillfôr og lusemidler slippes rett ut i fjorden, rømt oppdrettslaks svømmer opp i elvene og utvanner genene til villaksen. Og hvordan skal man skaffe nok fôr til en femdobling av produksjonen uten at det skjer på bekostning av annen matproduksjon? Er oppdrettslaks egentlig så sunn å spise? Kan arbeidsplasser i distriktet veie opp for ødelagte fjorder?

Mangeårig journalist i FiskeribladetFiskaren, Kjersti Sandvik, har snakket med alle de viktige aktørene i bransjen, fra verdens største oppdrettsselskap Marine Harvest (nå Mowi ASA) til utstyrsleverandører og fôrprodusenter. Hun går tett på en næring som har vokst seg stor og sterk – uten plagsom innblanding fra myndighetene.

Link:

https://www.gyldendal.no/sakprosa/e-boeker/under-overflaten-e-bok/p-190050-no/

 

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Glalaksen changed the title to Bok: Under overflaten - En skitten historie om det norske lakseeventyret

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.