Gå til innhold
Fiskersiden

torskebonanza


 Share

Recommended Posts

Artikkelen er flott den, men jeg tror ikke resonnementet om størrelse holder helt. Det har alltid vært slike store torsker i fangstene i lofoten, men takket være de siste års utvikling på mobil og internettfronten så blir nok langt flere meldt inn til lofotposten nå. Før måtte man ringe inn og registrere disse store fiskene, noe de fleste ikke hadde tid til. Nå er det bare å ta et bilde med mobilen og sende det rett til avisa.

En gang tidlig på 90-tallet var jeg med og leverte en fangst på i underkant av 20 tonn der vi hadde over 40 stk som var mellom 30 og 40 kg, jeg husker tallet fordi de var for store til å kunne ises i vanlige kasser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kommunikasjonsbias, altså en tilsynelatende økning fordi mer informasjon nås ut til folket er et velkjent fenomen. Moderne medier og kommunikasjon er jo også det som gjør at vi får all verdens elendighet nærmere inn på kroppen, og som gjør at vi tror det er mer vold og krig nå enn før, men der sannheten er den motsatte. Likevel kan ikke en slik skjevhet fullt ut forklare økningene i torskefangstene i nord. Det har alltid blitt tatt mye stor torsk i nord, men det er likevel liten tvil om at det vi nå ser er en reell økning i bestandene, en økning som har foregått jevnt og trutt de siste 10 årene eller så. Og årsaken til denne økningen er som det nevnes i artikkelen en bedre forvaltning av torskebestandene kombinert med andre gunstige faktorer, som et varmere klima. Økt temperatur er negativt for torsken i sør, men gunstig i nord. Dette har gjort at torsken har hatt mer mat i Barentshavet. I tillegg har det moderne forvaltningsregimet gjort at man ikke tar ut mer torsk enn det som produseres. Man høster bare av rentene. Og man har sørget for ikke å ta ut for stor andel av gytebestanden, slik at en høy andel store torsk har fått mulighet til å gyte flere ganger og dermed vokse seg ekstra store. Men hvor lenge dette eventyret vil vare er ikke godt å si. Blir det for varmt i Barentshavet vil det sikkert bli negativt på sikt, og bestander av byttefisk (lodde) kan plutselig kollapse. Dette er naturgitte faktorer det er vanskelig å ha herredømme over. Det vi kan gjøre er å forvalte bestandene på en best mulig måte, og der har nok norske og russiske myndigheter sammen gjort en god jobb de siste årene.

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.