Gå til innhold
Fiskersiden

Nss evo3 ute av sekken


Pilk
 Share

Recommended Posts

Forsøkte med støydemping av og diverse gain instillinger.

Syntes støydempingen ser ut til å fungere bra da jeg ikke merket nevneverdig endring i bunn eller fiskebuer, men snarere filtrerte bort kornstøy på skjermen.

Nå fisker jeg sjelden dypere enn 250m, så til mitt bruk fungerer utstyret uansett fint. Spørsmålet om BSM kom mest av nysgjerrighet, samt muligheten for å se fisk enda dypere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Hadde meg en tur ut idag og tok noen skjermbilder da det var lite vind og fine forhold. (nss9 evo3 og b175m)

 

Først et veltimet nedslipp med 300g pilk.nedslipp.jpeg.7dee6c57de33b5e580260b8e5d9f99ec.jpeg

 

Dro så ut på dypet for å teste max bunndypde.

664m.thumb.jpeg.21189166b685852c930bde2fb92ee72b.jpeg

Er det termoklin som vises på rundt 180m? Fant ingen områder som var dypere enn 664m. 

Ser uansett at større fisk detekteres ned mot 250m.

fiskzoom250m.thumb.jpeg.fa5134f0527daa54296787617ade4c5d.jpeg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På oppfordring fra Abbor forsøkte jeg samme plassen på nytt, denne gang med støydemping av. Mitt inntrykk er vel at man ikke taper noe særlig på å ha støydemping på lav.

2178ft.thumb.jpg.95b86a5dffee6238259d69ffbd8c32cb.jpg

Fisken rett før kanten står på ca 770 ft. dybde.

fisk770ft.thumb.jpg.2a3924617842beb09cda1f230981b447.jpg

På vei opp igjen sto det fisk i kant på ca 225m.

fiskikant225m.thumb.jpg.af701d4356e3eff0509624cc726ed189.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Dropp manuell modus, bruk auto dybde og juster dybdeskalaen som vises på skjermen i steden. Med chirp er hele poenget med manuell modus borte, bortsett fra når man skal se på bunnlinjen etter bunnkomposisjon. (Men da er det stort sett best med låst frekvens uansett.) 

Litt av "greia" bak min påstand:

Med tradisjonell låst puls er oppløsningen gitt av pulslengden. Pulslengden gir igjen mer eller mindre energi i signalet, så på dypt vann må pulslengden økes, og dermed blir oppløsningen dårligere. Med ekkoloddgivere kjørt i enkeltfrekvens er det derfor fornuftig å bruke manuell modus ved pelagisk trolling over dypt vann, slik at man "tvinger" ekkoloddet til å bruke kortere pulslengder enn det ellers hadde gjort, med bedre oppløsning som en konsekvens.

Med chirp er oppløsningen gitt av frekvensbåndet. Frekvensbåndet endres ikke uansett hvilken manuell dybde du setter, det vil kun forminskes etterhvert som signalet går dypere og dypere. (Fordi de høyeste delene av frekvenssveipet forsvinner først, og du får derfor stadig smalere frekvenssveip desto dypere det blir.) Men på feks 0-30 meter vil oppløsningen være den samme, uansett om ekkoloddet sporer bunnlinjen på 30 meter eller 3000 meter. At ekkoloddet øker pulslengden i den enkelte frekvensen innenfor sveipet for å kompensere for signaltap på dypt vann, påvirker ikke oppløsningen i den øverste delen av vannsøylen lengre.

Det eneste du oppnår ved å bruke manuell modus pelagisk med chirp, er ymse feilvisninger som en konsekvens av at ekkoloddets software ikke skjønner hva som foregår. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erik, det du kommer med er den teoretiske beskrivelsen av CHIRP, men desverre så må produsentene gjøre noen kompromisser. Jeg antar at det er bufferlengder og prosesseringsmengde som gjør at de gjør noen forenklinger som gjør at oppløsningen også i CHIRP modus blir dårligere med dybden. 

 

For fisking på mer enn 150m ville jeg ha gjort følgende med Evo3 (eller med et Evo2 system som har en ekstra ekkoloddkanal) Bruk to svingere som kjøres på forskjellige frekvenser. En HST-WSBL, 83/200 HDI eller TM150M som kjøres på en fast lav frekevens, 83kHz for de to første og eksempelvis 105kHz for TM150M som kjøres i automatisk dybdemodus for å se hele vannsøyla og en B175H-W (TM185H-W) på høy CHIRP med manuell dybdeseting som ser på øvre 30-40m. Når dybden forandrer seg må en i hvertfall i ferskvann justere ping litt opp eller ned for å få pingstøy (vertikalt støymønster) ut av skjermbildet.

 

MortenB, er du sikker på at den vertikale støyen du ser kommer fra autopilot og ikke er pingstøy? Både støy fra autopilot og pingstøy kn se ut som dert som synes på skjermbildet ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart det er teori, men en teori som også fungerer i praksis. Hovedsakelig fordi de aller fleste ikke justerer ping opp og ned ofte nok til å "konkurrere" med auto. Bare se på alle de begredelig dårlige ekkoloddbildene som dukker opp fra Mjøsfiskere på Facebook (jada, jeg er klar over at du ikke er der abbor), fulle av pingstøy og med buer strukket ut som tynne streker. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde CHIRP ekkoloddene som er tilgjengelig i dag virket i henhold til teorien så hadde det ikke vært nødvendig å kjøre med manuelt dybdeområde for å få full oppløsning, men det er det desverre.

 

Jeg har noen ideer om hvordan problemet med ping støy på manuell dybde kan løses, men det tar jeg med Navico;)

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er to skjermbilder fra 400m+ på Mjøsa som jeg tok for et par år siden. På det første ser jeg på de øverste 90m, på det andre vekslet jeg mellom å se på den øverste delen av vannsøyla og hele vannsøyla med 600m dybdeområde. Forskjellen i oppløsning mellom de to måtene er svært stor. Jeg brukte her BSM-2 med B175H-W. Vet ikke helt hvorfor jeg tok det siste skjermbildet, pleier ikke å ta skjermbilder med slik skjemmende pingstøy.

shot 214.png

shot 206.png

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe forum er herlig når kunnskapen kommer fram, dere er dyktige.

Jeg kjører manuell dybde uansett når jeg troller, da fjorden er så dyp att det blir kun rot ved bruk av auto, har forsøkt det du sier Erik flere ganger.jeg setter dybde fra 3m til 25m med tm150 og har øket til 50m med TM185HW og syns det fungerer meget bra . Ofte glemmer jeg å sette ned scrollhastigheten hvis jeg har fisket kveite å da syns jeg bildene blir strekt under trolling. Til kveite er 2x scroll helt suverent, leter kun etter strek(ekko) som går veldig vertikalt opp fra bunnen eller jager i nærheten der jeg presenter agn .Med tm150 var kveita veldig fin å se når den er innenfor søkeradiusen(og ikke ligger på bunn....)har noen bilder fra kveitefiske og TM185HW som skal deles når jeg kommer hjem fra ferie. Ble litt flau over mobilbildene men er ofte nå man får tid til forum.

er enig om å kjøre flere svingere men PR nå så bruker jeg structurescan i port to. 

Er ganske sikker på att støyen kommer fra AP ja - skal legge den over på en egen kurs fra hovedstrømbryter etter ferien. Med elimineringsmetoden så er det kun ved AP i drift støyen fremkommer og når pumpen starter. Støyen kommer i takt med pumpen.

Endret av MortenB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.