Gå til innhold
Fiskersiden

En 500kgs hai tatt i garn i Bunnefjorden 21.12-16


Eivind Stensrud
 Share

Recommended Posts

En halv tonn svær hai ble tatt i garn i Bunnefjorden i går.

Fangstmannen lurer på hva slags art det er, garantert noen her som vet bedre enn nrk og fangstmannen.

Jeg vet ikke hva slags art det er men, håkjerring er det ikke!

https://www.nrk.no/ostlandssendingen/juletorsken-var-gedigen-hakjerring-1.13288715

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei

Quote

Tipper på Brugde 

tror jeg vil,si meg enig her. Kraftige gjellegitter, store finner med trekanta ryggfinne, munn som for meg ser ganske tannløs ut og veldig rundt hode med litt butt konisk form, i tilegg til den mørke fargen. Hadde det vært håkjerring så ville tennene vært synlige på bilde to, pluss at snuten på den er bredere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette likner på en Brugde! man ser det på den tynne snuten og store underkjever som den åpner for å sile plankton! Var jo et kjempedårlig bilde kun litt av buken.. Den er foresten ganske liten den har vel oftest lengde på 8-10 m og det har blitt funnet eks på  13-14m

så det var nevnt Makrellhai her, det er desverre svært langt unna!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 hours ago, staalel5 said:

brugde på nærmere 10 meter er sjeldent, og fisken er generelt sjelden.

De Brugdene som Grunneieren på hytta tok for en del år tilbake på Trøndelagskysten hadde 300kg lever i seg og var adskillig større enn dette eksemplaret.  Ungene er 1,5 m  og brugda er kjønnsmoden etter 3-4 år. Da er den 7m lang. Levra er ca 25% av kroppsvekten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Litt om brugdefangst

Brugda ble ganske riktig fanget ved at den ble skutt med harpunkanon når den gikk i overflata. Fangsten var på høyden på 60- og 70-tallet. Kun levra og finnene ble tatt, resten ble dumpet, da den i likhet med håkjerringa har et høyt innhold av urinsyre i kroppen, som går over til ammoniakk når den dør. Den er derfor tilnærmet giftig som mat for mennesker.

ut over 80-tallet så minket interessen for levra, den falt i pris, og til slutt tok de batene som var igjen bare finnene, som ble solgt til asia for å lage haifinnesuppe av. Dette gjorde at håndteringstiden pr fisk ble mye kortere, og båtene kunne skyte ut hele flak av brugde på noen få timer. Det reiste også et etisk spørsmål rundt fangsten, om det var forsvarlig å fange store mengder brugde for bare finnenes skyld, og dumpe resten. Til slutt ble den fredet, og fangsten opphørte, dette i samarbeide med england som også drev brugdefangst utenfor skottland.

den gangen var normal størrelse ca 8 m, og ei brugde på denne størrelsen ga ca 8 hl (800l) med lever. Større eksemplarer fantes sikkert også. Brugdas lange levealder og seine reproduksjon gjør nok ad det er langt mellom de store nå, de har ikke rukket å vokse seg så store enda etter at fangsten ble avsluttet .

Livssyklusen er en evig vandring, den kommer inn i nordsjøen på våren, følger eggakanten nordover langs norge ila sommeren, og går vestover og ned i dypet sørover igjen på vinteren.

Forskerne vet ikke så mye om den egentlig, den har ikke hatt så stor kommersiell interesse nasjonalt.

Små eksemplarer som den i bunnefjorden er ikke veldig sjelden, det hender at slike kommer på vidvanke. Den er ikke egentlig truet lenger som art, Brugda har ikke andre fiender enn mennesker, og bestanden er i sakte vekst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.