Gå til innhold
Fiskersiden

Ja til fiskeoppdrett i Oslofjorden


 Share

Recommended Posts

Intressant lesing fra dere, Erik og andre som postet her i tråden. Er heilt enig med dere, men, ikke tru at dette ikke blir av. Oppdrettsnæringen har en uhyggelig politisk og økonomisk makt og selv det simplaste og dårlegaste anlegg får tydligvis konsesjon for drift. Her i Hardanger, og som ein som er meget involvert (eller, var involvert) i oppbygging av genbanken ser jeg nå hvilken makt oppdretten har. Genbank Hardangerfjord er nå nedlaggd og det unikke genetiske materialet som er insamlet i dei siste to åra skal destrueres...... Dette var dødsstøten for all villaks og sjøørret i Hardangerfjorden.

Ikke slipp til et eneste anlegg der nede hos dere. Hvis dere tillater dette så kan ni bare ta turen hit opp og se med egne øner hva som har skjett med villfisken......  :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye og bra oppsummert av deg Erik.  En flott jobb du har gjort med å argumentere og informere media.

Veterinærinstituttet har nylig kommet med en rapport vedr. spredningsfare for gyro fra Drammensvassdraget.
http://www.vetinst.no/rapporter-og-publikasjoner/rapporter/2016/risiko-for-spredning-av-gyrodactylus-salaris-fra-drammensvassdraget-nye-salinitetsdata
En oppsummering om rapporten på deres hjemmeside her http://www.vetinst.no/nyheter/okte-nedborsmengder-gir-storre-risiko-for-spredning-av-gyrosmitte-fra-drammensvassdraget

En beskrivelse av gyroprosjektet finnes her www.gyrofri.no
En fagrapport fra dem her http://gyrofri.no/wp-content/uploads/2015/02/Rapport.pdf
Dette er en lettlest rapport for de aller fleste - anbefalt lesning!

Med tanke på faresonen området utenfor og nordover fra Horten/Moss er for videre spredning av gyro, er jo dette også en høyaktuell vurdering.

Rapporten tar for seg overflatevannet i sine vurderinger.  Men sannsynligheten for at saliniteten er lav også på de dyp det eventuelt skal hentes vann i disse områdene, vil jeg tro er stor og overlevelsesmuligheten for gyro vil jeg da mene er til stede.  Ifølge presentasjon av Ecomerd (?) hentes vannet opp fra ca 25-30 meters dyp - men her vil jo sugeslangenes lengder avgjøre så de kan garantert gå mye dypere også.

Jeg tror jeg også har nevnt til deg, Erik, fylkestinget i Vestfold har vedtatt en plan for kystsonen, og havbruk omtales fra slutten av side 23 og over på side 24.  Dette er også dokumentet Glenn Lorentzen viser til i forbindelse med underskriftskampanjen.
Slik jeg tolker teksten vil det å tillate oppdrett av laks langs vestfoldkysten være i strid med det som står der (lenken viser "høringsforslag" - men dette er en vedtatt plan som gjelder frem til 2019.
https://www.vfk.no/Documents/vfk.no-dok/Planlegging/Kystsonen/VFK Høringsforslag_kystsonen_korr7_oppslag.pdf

2 Sitater fra dokumentet, med mine uthevinger:

For næringsvirksomhet som ikke lenger er avhengig av kontakt med sjøen, bør det legges til rette for en omlokalisering. Havneområdene skal forvaltes slik at framtidig sjøveis transport, industri og næringsfiske/ havbruk har utviklingsmuligheter.

Med utgangspunkt i analyser av lokale, regionale og nasjonale problemstillinger skal det sees på muligheten for å utvikle havbruk som en næring i Vestfold, dersom viktige natur og rekreasjonsverdier ivaretas. Det er ikke aktuelt med arter som kan gi problemer for villaks og sjøørretstammen eller på annen måte reduserer vannkvaliteten.

Min oppfattelse av denne teksten betyr oppdrettsanlegget må legges på land, da dette er mulig, og ikke er avhengig av kontakt med sjøen.
Det er ikke aktuelt å gi tillatelse til oppdrett av laks og ørret da dette kan gi problemer for villaksen/sjøørretstammen og redusere vannkvaliteten.

Dette er rette person hos Fylkesmannen i Vestfold informert om.

Viktige fremover nå, er å ikke la Bækkelund jobbe videre, uten hele tiden å påminne politikere og andre om alle de gode motargumentene som finnes. 

Forum for Natur og Friluftsliv i Vestfold www.fnf-nett.no skal styrebehandle saken rett over helgen, da flere av deres medlemsorganisasjoner ønsker å arbeide med saken.

 

Vil tilføye til slutt;  Jeg har ingen fagkompetanse på området.  Er en ivrig sportsfisker.  Er med i kultiveringsarbeidet i Sandefjordsdistriktet og sitter der i styret i en liten gruppe av frivillige.
Jeg er ikke i mot oppdrettsnæringen, men ønsker næringen nå skal ta i bruk best mulig teknologi (lukkede anlegg, aller helst på land).

Endret av BentMagnussen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ‎13‎.‎01‎.‎2017 at 12.34, BAN skrev:

Var med på et forskingsprosjekt med de mest hurtigvoksende laksene. Rekordfisken var nesten 5 etter 12 måneder i sjøen. Desverre var den ikke brukbar til matfisk da den var så feit at den spaltet seg for mye. Gjennomsnittet var i overkant av 3.

Disse hurtigvokserne hadde selvsagt optimale forhold hele tiden i sjøen.

Husker ikke hvor stor de var når de ble satt ut men mener de var en del større en normalen da de skulle ha maksimale forhold hele veien.

 

Da vil jeg anta dette er en stund siden, for det er som sagt ikke uvanlig i dag å drive frem en 5-kilos på ett år i sjøen, selv med "normal" utsettsvekt. Uten at det trenger gi kvalitetsavvik som gaping o.l.

Men optimale forhold er en forutsetning, ja!

Av nysgjerrighet etter å ha lest denne tråden regnet jeg litt på hva det koster å etablere et anlegg: med et utsett på 1 million fisk kan han regne investeringskostnader på 40-50 mill. før alt av utstyr og fisk er på plass. Kanskje mer. Og dette er med utgangspunkt i et vanlig, flytende anlegg med ringer. Jeg vil tro enhver ny form for alternativ bygging (lukket/semilukket osv.) vil koste en del mer.

Deretter kommer fôrkostnader (6000 tonn til >10 kr/kg for å produsere 5-kilosfisk) pluss løpende kostnader.

Så vil det gå en hel produksjonssyklus før du får pengene tilbake i form av solgt fisk. Veldig grovt vil du altså ha tresifret antall millioner utestående i nærmere to år før du har alle pengene tilbake.

Med historikken som listes opp på søkeren i denne tråden, virker det relativt lite sannsynlig at han i det hele tatt klarer å drive frem startkapitalen, selv om han skulle velge å bare produsere f.eks. 1/2 million fisk.

Hva konsesjonssøknader angår, så er det korrekt at alle kan søke. "Alle" kan søke om å få starte næringsvirksomhet. Men det er ikke det samme som fritt frem for å holde på som du vil. Det er så mye lover og regelverk å forholde seg til, at selv småoppdrettere i dag har egne ansatte til å håndtere den biten.

La brudd og forslag til regelendringer være til en annen tråd, men poenget er: om du skulle få en konsesjon, vil du nok oppleve at det ikke akkurat er fritt frem, selv om det tidvis kan virke sånn. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror også at den beste måten å stanse dette på, er ved å vise til problemene rent økonomisk. Regnestykket til LTPoppe stemmer bra med det jeg har satt opp for meg selv, jeg endte på en startkapital på 160 mill inkludert Ecomerd og båt for å sanke østers. Da tror jeg at anslaget heller ligger lavt enn høyt. Med initiativtagerens historikk skal det bli tøft å få inn såpass med kapital, det hadde vært tøft nok for en med historikk fra bransjen og plettfri økonomisk historikk. Jeg tror igjen at det er dette som er grunnen til at han går så bredt og hardt ut, det hele er et frieri om kapital. ideen om "visningsanlegg" er et frieri til bransjen, han håper å få kapital inn som ikke skal betales tilbake i bytte med bedring av bransjens rykte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette med å bruke stillehavsøsters i foret er ikke det bare ren utopi? For det første vil det ikke kreve veldig mye arbeid og ressurser. Det andre mulige problemet jeg ser er algegifter og miljøgifter. Som det også tidligere har vært nevnt hvordan skal sankingen foregå slik at den ikke skader annen fauna. Man kan vel heller ikke bare starte og sanke i industriell skala uten å først søke om det. Selv om det gjelder en uønsket art. Nå vet ikke jeg hvor stor del av foret som er tenkt bli dekket av østers. Men uansett må det vel store mengder østers til. Har det i det hele tatt vært gjort en fornuftig gjennomførbarhetsstudie på dette rundt østers i foret eller er det bare dagdrømmer og svada. I et forsøk på å lokke til seg kapital, ved å fremstå som et "grønt" oppdrett alternativ

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Andre steder i verden sankes østers enten for hånd, eller ved å kjøre en skrape langs med bunnen. Sistnevnte er det aktuelle her, så skadene på øvrig bunnfauna vil være av typen "pløyd åker". Mads har i mail til meg bekreftet at det vil være en kombinasjon av skrape og et system som suger på det skrapen drar løs som er aktuelt. I prinsippet det samme sugesystemet som brukes for å få ut avfall fra Ecomerden.

Med tanke på statusen for tare i Oslofjorden er det svært lite trolig at noe slikt vil bli godkjent, dette er ren fantasi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle han bruke østers som en del-ingrediens i fôret , eller hovedingrediens? Uansett må han fort ha veldig store kvantum hvis det skal monne noe på næringsprofilen i fôret, i og med at han fort ender med over 5000 tonn fôr på full drift. Med høyde for at jeg ikke vet utsettsstørrelse og planlagt slaktevekt.

Prosessen med å få østersen fraktet, behandlet, godkjent, og tilpasset et fôr er relativt omfattende. I tillegg til at det ikke bør bli for dyrt, for da ryker produksjonskostnadene hans til værs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sto et stykke i Tønsbergs blad i går om en som på 80/90 tallet startet med oppdrett av ørret på Tjøme. Han måtte gi opp fordi vannet var for kaldt noe som stanset veksten på fisken og skapte problemer med is. Han oppfordrer Mads til å drive oppdrett på land men svaret fra Mads er det samme "Ikke noe problem, setter ut 300 grams fisk i Mars og høster 5 kg fisk 9 mnd senere".  Forsvarets forskningsinstitutt i Horten mener oppdrett er uforenlig med deres sprengninger under vann bl annet der Mads vil drive oppdrett og da er svaret " Ingen problemer, vi finner et annet sted". Han har hvisnok uttalt at den dagen bøndene setter kuene i havet skal han drive oppdrett på land. Har han snappet opp ideen om kalkproduksjon av østersskall kommer det snart som en ny positiv bieffekt av oppdrettet.                                       De som drev oppdrett dengang fikk beskjed av Fylkesmannen om at oppdrett ikke var ønskelig på Østlandet men de fikk midlertidig tillatelse. Da de ville kjøpe en konsesjon som ikke ble brukt av noen i Østfold for å overføre den til permanent oppdrett på Tjøme fikk de nei fra Fylkesmannen med samme begrunnelse. Nå har mye forandret seg siden dengang men vi har hatt skikkelige isvintre for mindre enn 10 år siden med kulde fra midt i Oktober og fungerer lukkede anlegg godt nok.                                                          

 

Friluftsfjorden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

Da er søknaden offisielt avslått. Så med mindre Fiskeridirektoratet tar klagen til følge, blir det ikke noe oppdrett ved Horten. 

Ut fra det som står i artikkelen, er hele søknaden relativt tynn, så sjansen for at klagen går gjennom, er trolig lav.

Her ligger flere detaljer om saken (tilgang fordrer innlogging):

http://www.intrafish.no/nyheter/1279914/klage-paa-visningstillatelser-oversendes-departementet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.