Gå til innhold
Fiskersiden

tolgafallene


 Share

Recommended Posts

ser på hooked at regjeringen har vedtatt å bygge ut Tolga-fallene. For et idiotisk vedtak. Jeg kjenner jeg koker innvendig av raseri! Dette er en tragedie for miljøet og fisket, og det er et stort tap for lokalsamfunnet som har betydelige inntekter fra sportsfisket, ikke bare gjennom fiskekortsalg, men med alt som følger med.

Så vidt jeg forstår blir en strekning på ca 15km i praksis tørrlagt, med en minimal minstevannføring; fra rett nedstrøms Hummelvoll (der det blir bygd en lav inntaksdam) og helt til nedstrøms Eidsfossen, der vannet kommer ut igjen. Det gode fluefisket rundt Kvennan er nå i fare.

EDIT: har nå vært inne på Olje og energidepartementets side, der saksbehandlingen er dokumentert i detalj. Det legges opp til en minstevannføring på 12 kubikk i sekundet om sommeren og 5 kubikk/s om vinteren, med en nedtrapping om høsten på grunn av ørretgyting. Det hjelper lite å sørge for at ørreten har nok vann til å gyte, når eggene tørrlegges om vinteren... for 5 kubikk/s blir for en sildrebekk å regne. Og inntaksdammen ved Hummelvoll blir høyere enn jeg trodde. De gode fiskeplassene der blir i hvert fall ødelagt, tradisjonelt en av de bedre fiskeplassene i Øvre Glomma.

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommunen kompanseres vel med penger, men skjønner fadern meg ikke at nettopp fiske og den type aktivitet er det som trekker folk opp. Nå som utbygginger skal skje oppi der (Synnøve Finden) med mange nye arbeidsplasser er det ekstremt viktig å ta vare på nettopp denne type tilbud, hvis ikke blir det værre å få folk til å søke/flytte dit. Vi har en del problemer i Østerdalen og mange med for stor påvirkningskraft tenker ikke lengre enn nesetippen, dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 5/3/2017 at 17.10, puderhunden skrev:

detta er jo krise! for endelig håpe at regjeringen blir kasta før detta dritet settes i sving:(

Enig. Men det er neimen ikke lett å vite hva man skal stemme for å få vekk dem. Og dette er ikke noe enkelttilfelle, selvom det her tydelig kan dokumenteres hvilke økonomiske skadevirkninger det har. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nei, det er ikke noe enkelttilfelle, sett i et historisk perspektiv. Men det var noen av oss som (naivt?) trodde at kraftsosialistenes tid var over, og at man hadde lært av tidligere synder. Og som du er inne på Ølgylt, uansett om det er Høyre eller AP som sitter ved makten blir resultatet kanskje det samme? Men at de nå går i mot alle faglige råd strider jo mot alle festtaler den nåværende regjeringen holder om å gjøre det norske samfunnet kunnskapsbasert. Kunnskapen sier jo at dette prosjektet er galskap. Likevel gir man arrogant blaffen i denne kunnskapen. Det er til å grine av. Det er ikke rart det blir politikerforakt når de gjør så idiotiske og skadelige ting.

Og for å ha sagt det; det er jo ikke regionen som trenger strømmen; dette er ren eksportkraft, med mindre de har tenkt å anlegge en stor ladestasjon for elbiler i området! ;) Uansett vil det naturligvis dryppe noen skattekroner til lokalsamfunnet fra regulanten, men det kan neppe oppveie for tapet det lokale næringslivet vil lide.

Det må jo bli en omkamp om denne saken, eller...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

har nå sett de to episodene om Tolgafallene på vgtv, laget av Lars Nilssen og Cato Bekkevold. Veldig bra, og vi kan jo håpe at dette kan bidra til en omkamp. Men stortingsvalget gjorde meg ikke særlig optimistisk dessverre, særlig når et gammelt miljøparti som Venstre har solgt sjela si og bidrar til å holde liv i en regjering som går inn for utbygging, MOT faglige råd fra instanser som NVE og NINAs anbefalinger.

Synes lederen for Opplandskraft likevel ga et positivt inntrykk. Han var ærlig på at dette i marginal grad handlet om lokal strømforsyning, men heller om generell produksjon av fornybar energi og penger naturligvis. Hans argument om at saken var grundig utredet virket imidlertid noe hul all den tid beslutningen som er fattet altså går HELT på tvers av faglige råd. 

Og det må sies at en utbygging som utgjør fattige 14 promille (1,4%) av kraftproduksjonen i Norge virker helt unødvendig i vår tid når en tenker på konsekvensene, blant annet gjorde rede for av Jon Museth. særlig overbevisende var hans argumentasjon rundt dette med minstevannføring. 7 kubikk i sekundet gjør nok at det vil være vann i hele året, men det blir nok litt sildrebekk dette. Og problemet med utbygging er ikke at elva blir tørrlagt, men mangelen på variasjon, og at demninger hindrer transport av løsmasser - og dermed næring, noe som utvilsomt vil gå ut over matproduksjonen for fisk. 

synes ordførern i Tolga gjorde en dårlig figur. Historikk er til liten hjelp hvis moderne oppdatert kunnskap sier at dette er galt. Og dette handler kun om økonomi. Men heller ikke det; en årlig inntekt på 5 millioner kroner for Tolga, ca 5% av kommunebudsjettet, er overbevisende. Dette virker mer som å pisse i buksa for å holde seg varm. Inntekter fra fiskekortsalg er kanskje beskjedent per i dag (3000 kortdøgn a 100 kroner gir jo "kun" 300 000), men det må jo være et potensiale for å øke dette betydelig (økte kortpriser, flere gjester). Dessuten må man ta med de andre inntektene (overnatting, bensin, mat, restauranter, fiskeutstyr....) kan ikke skjønne annet enn at dette totalt sett utgjør mye mer enn 5 millioner. Nesten alt dette risikerer man nå å tape. 

 

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, piscator skrev:

 pisse i buksa for å holde seg varm. Inntekter fra fiskekortsalg er kanskje beskjedent per i dag (3000 kortdøgn a 100 kroner gir jo "kun" 300 000), men det må jo være et potensiale for å øke dette betydelig (økte kortpriser, flere gjester). Dessuten må man ta med de andre inntektene (overnatting, bensin, mat, restauranter, fiskeutstyr....) kan ikke skjønne annet enn at dette totalt sett utgjør mye mer enn 5 millioner. Nesten alt dette risikerer man nå å tape. 

 

Enda viktigere er VERDIER for fastboende. Vi som kommer fra området, vet hvor mye jakt og fiske har å si. Alle har en nabo eller slektning, eller er selv veldig veldig jakt og fiske intressert, og har dette mer som en livsstil enn hobby. Mulighetene som er der for å utøve sin største interesse er for mange eneste årsak til å bo der, og dette er et stort overtrakk mot folket. Det vet jeg fordi jeg er fra området og har stor kjennskap til lokalsamfunnet der. Østerdalen ligger tungvindt til midt mellom alt, jeg tror en konsekvens blir ytterligere økning, av det som allerede er å regne som stor fraflytting i Tolga, samt en ringvirkning på nærliggende områder i hele nord østerdalen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

helt enig i det du skriver GriseFlax. Hvem sitter i kommunestyret i Tolga? Har ikke de noen kontakt med grasrota i kommunen, og hvilke ønsker lokalbefolkningen har? Det var blant annet derfor jeg syntes ordføreren i Tolga gjorde en dårlig figur på reportasjen til Lars Nilssen. Hun snakket om lokal strømtilførsel - som beviselig er et ikke-argument i saken, dette er eksport-strøm som kun handler om penger - og ingenting om befolkningens livskvalitet. Helt perspektivløst. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en bra mini-dokumentar Lars Nilssen laget, inkludert intervjuene.

Ordføreren føyer seg dessverre inn i rekken av folkevalgte som i blind - og naiv -  iver  seg lokke av muligheten til kortsiktig og ikke minst veldig konkret profitt. Private aktører som presenterer slikt for kommuneansatte er svært drevne, og har oftest en takknemlig jobb når de kommer til norske småkommuner med skral økonomi.

3000 døgnkort bør bety store ringvirkninger, både på omsetning og arbeidsplasser. Noen med oversikt burde presentert et regnestykke basert på kortsalget - det finnes gode utgangspunkt innen turistnæringen for å beregne merverdi av overnattingsdøgn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.