Gå til innhold
Fiskersiden

Rømt Kveite fra oppdrett, matfisk?


Haukefer
 Share

Recommended Posts

Arten kveite er jo ikke truet men klarer seg i beste velgående. Lokale bestander sør i landet sliter...

 

Hadde du sett de kveitene jeg har jobbet med ville nok begrepet genetisk forurensning fått et klart bilde. Det er nok samme art som finnes villt i havet men ulikhetene er enorme. Synet mitt på rømt oppdrettsfisk er farget av at jeg har jobbet med de fleste artene som oppdrettes i Norge og sett hvor fort de endrer seg fra det vi ser på som normal fisk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 6.11.2017 at 10.53, piscator skrev:

 

Og et aspekt til; i den grad kveita er en nær truet art i vår sørligere landsdeler, som en konsekvens av et hemningsløst overfiske opp gjennom historien og muligens klimaendringer i nyere tid, burde vi jo ønske denne rømmingen velkommen! Det er jo generelt slik at jo mer truet en art er jo mer villige bør man være til å se gjennom fingrene med "genetisk flisespikkeri". Arten er tross alt viktigere enn den lokale bestanden. Det er vel knapt noen som tenker lokale bestander når man flytter geparder fra Namibia til Tanzania for eksempel, for å redde en utrydningstruet art. Unntaket er villaks der man synes å bli stadig mer opphengt i stedegenhet jo mer truet villaksen blir... Er ikke så helt sikker på om dette er den klokeste strategien på sikt, hvis målet er å redde villaksen... (?) 

Gode poenger og selv om dette blir et sidespor kan man også Jmf.  innlandsfiskeforvaltninga der man her på Sørlandet f.eks. har pekt ut enkelte stammer som overlevde forsuringa og som nå brukes som utsettingsmateriale innenfor kultiveringssoner som har mye større utstrekning enn det den aktuelle stammen naturlig hadde. Som en konsekvens tillates samme ørretstamme fra kystvann i Kristiansand til høyfjellsvann i Bykle - alt er innenfor kultiveringssone Otra. Har tilgode å se noen gå i fakkeltog for genetisk variasjon innenfor kultiveringssona - folk er mer opptatt av at det faktisk reetableres ørretbestander der de har dødd ut.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.