Drømmefisken

- Vinn drømmereise til Alaska for to i Norges nye landsdekkende fiskekonkurranse! Premier for over 500.000 skal deles ut.

DU kan enkelt delta, uansett hvor i landet du bor og hvor mye du fisker. Månedlig premiering. Les mer her; https://goo.gl/3zSMUq 

Mariusd

Å lage hackles

Recommended Posts

Hei! Er det noen som har laget egne hackles, sadler, nakker osv. før? Har skutt en tiur og ei røy i høst, tenkte kanskje man kunne utnyttet det og brukt de til fluebinding! Har lest at noen fryser ned gjentatte ganger, noen kjører de litt i mikroen, og andre salter. Blir litt usikker på hva jeg skal gjøre selv :) Noen som har gjort dette selv med gode resultater? 

Hilsen Marius

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har salta de sånn at de tørker, og tatt de inn og ut av fryseren flere ganger. HVIS det er noe drit som klekker, så fryser det ihjel ganske fort. Ulumskheter kan fort ødelegge materialer for alt for mange tusen kroner hvis man har skikkelig uflaks

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for svar! :) Hvordan gjør du det rent praktisk da? Flår du av hudbiter med fjør på og legger det i ziplock-poser med store saltkorn i eller har du gjort det på en annen måte? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg skjærer av hele skinnet med fjær meget forsiktig, ett kutt fra halsen til rasshøllet også jobber jeg meg rundt hele fuglen. så legger jeg det i en bærepose med med fjærdrakta ned og endel salt oppå, så rett i fryseren. 2dager seinere så tar jeg det opp av fryseren og lar det ligge romtemperert i 12-24t, så ett par dager i fryseren igjen, så 12-24t romtemperert. Etter og ha gjort dette i en ukes tid så har jeg aldri fått problemer med lus/parasitter

Men vær meget nøye med og få vekk absolutt alt kjøtt, ellers vil saltet trekke ut såpass mye fuktighet at det kan dannes en lake og da blir fjærene stygge og det lukter høgg 

  • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker og bukker! Kommer til å teste dette i løpet av neste uke, oppdaterer da :) Har også sett at mange bruker "corn cob dust" eller potetmel istedenfor salt, spesielt ornitologer som konserverer fugler for museer(sett på youtube). Hvis noen har erfaring med dette, så skriv gjerne hvordan du synes det funker:) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Har ikke så mye å bidra med når det gjelder konservering av hele skinn, annet enn at det er som hottentott skriver veldig viktig å skrape dem og få bort alt av kjøtt, fett og hinner. Når du skal tørke skinn eller skinnbiter, så bør de spennes ut, helst festes på ei plate av f.eks finer og festes med små stifter langs kantene. Med skinnsiden opp.

Jeg bruker imt en god del fjær fra både tiur og røy til fluebinding, det er noen ganske fantastiske materialer. kroppsfjær fra røy, spesielt nakken og hodet er fine til hacle som du nevner. fra tiuren bruker jeg mest ryggfjærene til vinger, Disse gir samme mønster som andefjær, men er litt mørkere og de er også mykere. Peter ross f.eks blir fantastisk med disse fjærene, og de er store nok tiil mindre laksefluer også,

Hvis du behersker fjærvinger, så er både haler og vinger ypperlige. De store fjærene på tiurvingene er også perfekte som følehorn på f.ex marfloimitasjoner, og reker

En alternativ måte å bli kvitt utøy i fjærene er å legge de i en tett plastkasse sammen med noen naftakuler (fåes på apotek for en rimelig penge)

Jeg bruker som regel dette i kassene mine under langtidslagring. Det lukter ganske sterkt når du åpner kassen, men jeg tar ut kulene og legger de på et glass med lokk, og lar kassene stå med åpent lokk over natta, da forsvinner lukta

 

tl.jpg.0b363b036c0ce2f5a7405f9460b3a5fd.jpg

Her er ei flue med fjær av både tiur og røy, undervingen er av to nakkefjær av tiur og overvingen av to små nakkefjær av røy.

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Eg  har brukt ein del nakke frå rype, men eg ribber slik at det berre er fjør. Putter dei i pose, frys ned til -18, tek opp att og har dei i romtemp eit par dager og så ned i frysen igjen. Grunnen til dette er at ein del småkryp kan overleve i eggstadie veldig lave temp men når dei klekker ikej så tek ein knekken på dei med andre runde i frys. Har gjort det same med hanefjør og aldri hatt problem med utøy i bindemateriale. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå