MagnusS

MotorGuide Xi5 24v - Hva anbefales av batterikapasitet

Recommended Posts

Hei, er nå i modningsfasen for å gå til innkjøp av en 24v Motorguide Xi5 til vår Buster Cabin. Båten ligger ved havn uten gode muligheter for lading og jeg må derfor ta sikte på å lade batteripakken på hytta for så å ta denne med hver gang noe som setter litt krav til vekt osv. Har kikket litt på Lifepo4-batterier av type Skanbatt eller Makspower, men litt usikker på hvor stor kapasitet jeg skal ta sikte på til mitt bruk. Fisketurene ligger stort sett fra 2 - 5 timer på sjøen...noen sjeldne heldagsturer er forbeholdt dager der familien blir igjen hjemme...;)

Ser MjøsService (Skanbatt) selger ferdige 24v batteripakker i størrelsen 50 og 100Ah i tillegg til modeller som kan seriekobles. På grunn av begrenset fysisk plass i båten står jeg derfor mellom to alternativ til enten 9000kr (1x50Ah 24v) og 18000kr (2x100Ah 12v). Makspowers batterier ser ut til å være noen tusenlapper billigere, men ser ut til å være bygget opp litt annerledes og usikker på om de kan seriekobles. 

Hvilken kapasitet mener dere jeg trenger og hvilket merke foretrekkes?

Kjør debatt:)

Endret av MagnusS

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du noen ide om hvor hardt og hvor lenge motoren vil gå? Maksfarten er ca 2,4 knop med standardpropellen men da tømmer du batteriene du tenker på i løpet av en time eller to.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Normalt sett drifter båten opp mot 1 knop i vær med noe vind og motoren skal hovedsaklig brukes til ankring. Hvor lenge holder da 50 vs 100Ah?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Båten din er i utgangspunktet i overkant stor for 24V, du bør ha 36V, bare så det er sagt. :)

Det morsomme med disse motorene er at forbruket øker drastisk etterhvert som belastningen øker. Med andre ord kan du putre avgårde i 0,5 knop i evigheter, mens du i 2,4 knop helst bør være koblet direkte til et lokalt kraftverk. ;) Her er en link til Team Predators målinger på deres 12V Minn Kota:

[ Du må være Logget på eller registrert bruker for å se lenken ]

Mine erfaringer med 24V 80LBS Xi5 på min Evada 540 er tilnærmet identiske. Selv om motorens spesifikasjoner sier at den drar 56A på maks så har jeg aldri målt mer enn rett i underkant av 40A. Dog er mine målinger med AGM-batterier, og det kan tenkes at det er den kjemiske forsinkelsen i batteriet som gjør at jeg ikke får ut mer enn 40A på motoren min. Lithiumbaserte batterier ala de du ser på kan som regel levere mye mer enn 40A da de har mulighet for mye raskere utlading enn mine blybaserte batterier.

Samtidig er det nok endel forskjell på jevn belastning (ala dorging eller en båt som ankres i jevn strøm) og rykk-napp ankring i bølger. Jeg kom dessverre ikke så langt at jeg fikk sett på det. Men til den bruken du skisserer, med andre ord en noe underdimmensjonert motor som skal gå på ca 40% av maks hastighet, bør du nok gå for den største pakken på 24V 100Ah for heldagsbruk. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Båten er en 2011-modell på 21fot (6,6m inkl alt) og ble fortalt at en 24v modell skulle være tilstrekkelig, men som du sier er ligger båten i øvre sjiktet:) 

Motoren må selvsagt jobbe boe hardere, men vil det ha andre konsekvenser enn at den kanskje vil slite med å holde båten i posisjon ved friske forhold der driften ligger rundt 2,5knop?

En 36v-løsning betyr ett ekstra batteri som igjen øker kostnadene i ett allerede sprengt budsjett:p Jeg vil også slite med å finne plass til 3stk 100ah batteri i båten. 

Endret av MagnusS

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sånn ut av ren nysgjerrighet, hvem fortalte deg det? Vedkommende har tydeligvis gjort seg helt andre erfaringer enn meg, uten at det behøver å være galt. 

Dette med motorstørrelse vil variere litt, bruk og forventninger spiller en rolle, men litt grovt sett er min personlige erfaring at 12V fungerer bra opp til båtpakker på 5-600kg, 24V opp til 1200kg eller så og over det så er det 36V som gjelder. Båten din veier fort 2000+ med motor og litt bensin/ utstyr etc. I følge spesifikasjonene til MG er båten din klokkeklar 36V. Min egen båt, som er både kortere og lettere enn din, er i grenseland for 24V. Misforstå meg rett, 24V vil fungere men med større belastning på motor og batteribank enn 36V, samt noe mer vinglete ankring i vind/ strøm og du vil nødvendigvis få avdrift noe tidligere enn med 36V. Et eksempel: Ved ankring og et vindkast tar det et tidels sekund eller to før motoren reagerer. Da har båten flyttet seg litt og motoren vil korrigere for det. En motor med mye kraft vil nødvendigvis kunne gjøre det i en mer myk og kontrollert operasjon enn en motor som jobber på maks. Tenk "rivstart" med påfølgende "bråstopp" kontra "smooth". :) Begge deler fungerer, men det ene er hakket bedre enn det andre uansett.

Dette er delvis et spørsmål om hvor langt man vil strekke strikken. Jeg klarer meg fint med 24V på min båt (1200kg på vannet sånn ca) fordi jeg ikke strekker strikken, jeg har for lengst innsett at jeg er en godværsfisker..... Du vil sikkert klare deg fint du også, helt til du en dag er ute med tilsvarende båt med 36V, etter det blir hver tur med din egen båt litt mindre artig. :D Men ja, de siste 12 voltene er fryktelig dyre så jeg ser poenget ditt.

Det er minst to personer her på forumet som har båter i din størrelse og hjulvisp i front, så det kommer nok mer erfaringer på banen her om litt. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nja, så ille er det ikke. Båt med motor skal veie 1308kg (1085+223) og så kommer maks 150l fuel og diverse ekstrautstyr. Uten folk ligger vi nok i underkant av 1500kg. 

Var Stener på Mjøsservice som satte opp dette oppsettet basert på min input:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå tenker jeg ikke å anbefale noen ting da jeg nok har mindre motorguide enn anbefalt , men jeg monterte 24v 80lb på min Dolmøy 230f. 2 Agm batterier på 134ah (10timer)  Er vel fort 1300-1500kg med motor å bensin batt å utstyr og folk ombord

Den fikk prøvd seg på første turen da det var frisk bris og sterk strøm med vindretningen. Lå da å kjørte opp mot 40 ahtimer på det meste. Brukte vel 50% av kapasiteten på rundt 3timene vi var ute den gangen. 

Men til vanlig bruk i fint vær så ligger jeg mellom 1-14 ampertrekk å da har jeg bra med kapasitet til mitt bruk.  Har landstrøm der jeg ligger så jeg får ladet opp hver gang. 

Kan godt hende jeg mener noe annet etter en tur med 36v Erik da jeg ikke har prøvd det. 

Endret av hopingen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stemmer bra med mine tall det hopingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå