Gå til innhold
Fiskersiden

Matkontrollen - TV2 - Halvert Omega 3 i laks på 10 år (2017)


faust
 Share

Recommended Posts

Artikkelen og sendingen er fra i fjor (2017) men dog allikevel av interesse i dag.

Matkontrollen har sendt inn prøver av norskprodusert laks til laboratorieanalyse. Resultatene viser at omega-3-nivået i oppdrettslaksen har minket betraktelig de siste ti årene.

Lisbeth Dahl ved Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) forsker på næringsstoffer i sjømat. Hun forteller til Matkontrollen at det er mindre marint omega-3 i dagens oppdrettslaks enn det var tidligere.

– Hvis du skal få i deg like mye marint omega-3 som du fikk i deg for ti år siden, så må du spise mer laks i dag. Mengden marint omega-3 i oppdrettslaksen er halvert på ti år, forteller Dahl.

Dahl har sett nærmere på resultatene av Matkontrollens lakseprøver. Tallene samsvarer godt med tall fra NIFES.

– I snitt inneholder 100 gram fisk 2,1 gram marint omega-3. Det er mye, selv om det har blitt redusert, forteller Dahl.

Matkontrollens prøver viser at økologisk laks og villaks inneholder mest marint omega-3.

Dahl mener likevel at man må ta flere prøver for å kunne konstatere dette.
Fôret har skylda

Oppdrettslaksen inneholder nå mer vegetabilsk omega-3, og mindre omega-3 fra fisk. Dette er fordi store deler av dagens laksefôr er plantebasert.

– Det har vært en stor endring siden årtusenskiftet, der man har gått fra rundt 70 prosent marine råvarer i fôret og ned til omtrent 30 prosent i dag, forteller Nini Sissener som forsker på fôr hos atlantisk oppdrettslaks.

Sissener forklarer til Matkontrollen at det er mindre marine råvarer i fôret fordi det har vært en enorm økning i produksjon av oppdrettsfisk.

– Litt forenklet kan du si at det rett og slett ikke er nok fisk i havet til å bruke like mange marine råvarer i fôret som det man gjorde tidligere, sier Sissener.

I følge NIFES er det den marine omega-3-en fra fisk som er mest effektiv for å forebygge hjerte- og karsykdom. Dette er fordi vegetabilsk omega-3 må omdannes i kroppen for å ha samme effekt. Derfor anbefales det å spise fet fisk som inneholder marint omega-3.
Fortsatt sunt med laks

Sissener sier at det likevel alltid vil være litt omega-3 i oppdrettslaksen.

– Forskningen vår har vist at laksen selv har et behov for disse fettsyrene for å opprettholde normal vekst og god helse, og da må man putte nok marint omega-3 i fôret til at laksen får dekt sitt behov, sier Sissener til Matkontrollen.

Lisbeth Dahl understreker at laksen fortsatt inneholder mye marint omega-3.

– Ved å spise en porsjon med laks, får du i deg nok marint omega-3 til å dekke behovet for fem til syv dager, sier Dahl.

Opphavsartikkel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.