Gå til innhold
Fiskersiden

Korrupsjonslignende tilstander i styret i Sunnmøre elveeigarlag


 Share

Recommended Posts

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL)

 

 

Trusselvurdering for villaks med internasjonal anerkjennelse

 

Norske forskere har gjennom arbeidet i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) utviklet og tatt i bruk et nytt system i trusselvurderingen for villaks.

Trusselvurderingen er nå publisert i det anerkjente tidsskriftet ICES Journal of Marine Science.

 

Link:

https://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/4234/Trusselvurdering-for-villaks-med-internasjonal-anerkjennelse

 

 

I følge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) er trusselfaktorene for våre stammer av vill laks fra den norske oppdrettsindustrien

 

-  rømt oppdrettslaks

-  lakselus

-  infeksjoner knyttet til oppdettsaktivitet 

 

Dei siste 3 - 4 årene har styret i Sunnmøre elveeigarlag hatt en bevisst strategi; nemlig å dreie fokus bort fra trusselfaktorene rømt oppdrettslaks, lakselus og infeksjoner knyttet til oppdettsaktivitet.

Det har vært påfallende stille i media dei siste 3 - 4 årene fra styret i Sunnmøre elveeigarlag når det gjelder trusselfaktorene rømt oppdrettslaks, lakselus og infeksjoner knyttet til oppdettsaktivitet.

Det er også vært påfallende stille i media fra styret i Sunnmøre elveeigarlag dei siste 3 - 4 årene når det gjelder effekter av lakselus på sjøørret.

 

Undertegnede har dei siste 3 - 4 årene kommer over styret i Sunnmøre elveeigarlag i mediene iLaks.no, Fiskeribladet.no, Intrafish.no, Sunnmørsposten, NRK Møre og Romsdal og Nytt i uka.

Så langt undertegnede kan se har ikke redaksjonene i dei nevnte mediene opplyst om styremedlemmer i Sunnmøre elveeigarlag har mottatt - og mottar ytelser for sin "grønnvasking" av den norske oppdrettsindustrien.

 

Noen sentrale spørsmål følger nedenfor:

 

Styret i Sunnmøre elveeigarlag

 

-  hvem har vært - og er styremedlemmer i Sunnmøre elveeigarlag for årene 2015, 2016, 2017 og 2018?

-  i hvilke elver er styremedlemmene i Sunnmøre elveeigarlag rettighetshavere?

-  hvilke relasjoner er det mellom styremedlemmene i Sunnmøre elveeigarlag?

 

Korrupsjonslignende tilstander

 

-  hvilke ytelser har elveeierlagene hvor styremedlemmene i Sunnmøre elveeigarlag er rettighetshavere mottatt direkte og indirekte (via f. eks. andre elveeierlag) fra den norske oppdrettsindustrien (herunder oppdrettsorganisasjonen Stiftinga norsk villaksforvaltning)?

-  hvilke ytelser har styremedlemmene i Sunnmøre elveeigarlag mottatt direkte og indirekte (via f. eks. elveeierlag) fra den norske oppdrettsindustrien (herunder oppdrettsorganisasjonen Stiftinga norsk villaksforvaltning)?

 

Endret av Glalaksen
Fikset link.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ligger store feil i Havforskningsinstituttets forvaltningsrådgivning i dag.

Det skriver tidligere HI-forsker Jens Christian Holst i et åpent brev til direktør i Havforskningsinstituttet Sissel Rogne.

Dette åpne brevet er skrevet i nært samråd med sildeskipper Torfinn Gangstad fra Midsund, sildebas Jan Andreas Johansen fra Ålesund og Jan Melseth, formann i Sunnmøre Elveeigarlag

 

Tidligere HI-forsker med åpent brev til Sissel Rogne

 

Link:

https://fiskeribladet.no/nyheter/?artikkel=55266

 

Brevet er også oversatt til engelsk, og har fått tittelen "It is time to cooperate, Sissel"

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

Det er fornuftig å ha en sunn skepsis til "røverhistoriene" den norske oppdrettsmafiaen serverer.

I en artikkel i Sunnmørsposten fra juni 2016 kan vi lese at det pågår et arbeid med å reetablere laks i Ramstaddalselva og Vikelva i Sykkylven på Sunnmøre.

Ramstaddalselva og Vikelva har ikke lenger stedegen laks som kan benyttes ved reetableringa.

Prosjektet har en kostnadsramme på 500.000 kroner, og Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA bidrar økonomisk. 

La oss i det følgende se nærmere på Ramstaddalselva.

 

 

Ramstaddalselva

 

Ramstaddalselva er ei lita flomelv som renner ut i Storfjorden på Sunnmøre.

 

Rådgivende Biologer AS skriver i sin rapport "Fiskebiologiske undersøkelser i Ramstaddalselva, Sykkylven 2013" av mars 2014 følgende (sitat):

- "Antall gytelaks i Ramstaddalselva, og de lave tetthetene av ungfisk indikerer at det nå ikke er noen egen bestand av laks i vassdraget."

- "Antall sjøaure er enda lavere enn antall gytelaks og innlandsaure ser ut til å utgjøre en betydelig andel av auren i elven. Den lave sjøoverlevelsen på aure de siste årene har trolig forsterket denne fordelingen." 

"Det er i den offisielle fangststatistikken bare registrert fangst i Ramstaddalselva i 1993, da ble det fanget en laks og 25 sjøaure. Det har generelt vært svært små fangster siden begynnelsen av 1990-tallet (Jan Melseth, pers. medd.)."

 

Jan Melseth (leder i Sunnmøre elveigarlag), Ramstaddal elvfiskelag, Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA uttalte i artikkelen i Sunnmørsposten fra juni 2016 følgende:

- i Ramstaddalselva var det ukjente årsaker som tok knekken på laksen 

 

Jan Melseth (leder i Sunnmøre elveigarlag), Ramstaddal elvfiskelag, Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA unlater å informere offentligheten om at det tidligere lå et oppdrettsanlegg i Søvikbukta (lokalitet nr 12259), ca 2 km fra munningen av Ramstaddalselva. 

Oppdrettsanlegget i Søvikbukta (lokalitet nr 12259) lå i utvandringsruta for laksesmolt fra Ramstaddalselva, innvandringsruta for voksen laks på vei til Ramstaddalselva, og trolig i beiteområdet til sjøørret fra Ramstaddalselva.

 

Offentligheten har krav på følgende informasjon og dokumentasjon om oppdrettsanlegget i Søvikbukta (lokalitet nr 12259):

- hvor lenge var det aktivitet på oppdrettslokaliteten (fra måned/år til måned/år)

- var det oppdrettslaks eller regnbueørret på oppdrettslokaliteten

- samtlige tilsynsrapporter fra Mattilsynet vedrørende oppdrettslokaliteten (herunder vedrørende lakselus)

- hvilke sykdommer hadde oppdrettslaksen eller regnbueørreten på oppdrettslokaliteten

- hvorfor ble oppdrettslokaliteten i Søvikbukta (lokalitet nr 12259) avviklet (herunder all korrespondanse til - og fra offentlige instanser)

 

Forventer at styret i Sunnmøre elveeigarlag, styret i Ramstaddal elvfiskelag, Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA svarer på følgende spørsmål:

- har lakselus, infeksjoner knyttet til oppdrettsaktivitet og rømt oppdrettsfisk hatt bestandsregulerende effekt på stamma av laks i Ramstaddalselva?

- har lakselus, infeksjoner knyttet til oppdrettsaktivitet og rømt oppdrettsfisk hatt bestandsregulerende effekt på sjøørret i Ramstaddalselva?

 

Du får en "teaser" på Fjordlaks Aqua AS (nå Hofseth Aqua AS) sin oppdrettslokalitet i Søvikbukta (lokalitet nr 12259her og her.

 

PS 1

Er Jan Melseth, leder i Sunnmøre elveeigarlag, rettighetshaver i Ramstaddalselva?

Sitter Jan Melseth, leder i Sunnmøre elveeigarlag, i styret i Ramstaddal elvefiskelag?

 

PS 2:

Den norske stat v/Folketrygdfondet v/Finansdepartementet har pr d.d. en eierandel på 7,1 % i Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA )og 6,58 % i SalMar ASA.

 

Endret av Glalaksen
Fikset link - Marine Harvest ASA endret 1. januar 2019 navn til Mowi ASA
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 months later...

Det er fornuftig å ha en sunn skepsis til "røverhistoriene" den norske oppdrettsmafiaen serverer.

I en artikkel i Sunnmørsposten fra juni 2016 kan vi lese at det pågår et arbeid med å reetablere laks i Ramstaddalselva og Vikelva i Sykkylven på Sunnmøre.

Ramstaddalselva og Vikelva har ikke lenger stedegen laks som kan benyttes ved reetableringa.

Prosjektet har en kostnadsramme på 500.000 kroner, og Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA bidrar økonomisk. 

La oss i det følgende se nærmere på Vikelva.

 

 

Vikelva

 

Vikelva er ei lita flomelv som renner ut i Sykkylvsfjorden, en sidearm til Storfjorden på Sunnmøre.

Jan Melseth (leder i Sunnmøre elveigarlag), Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA), SalMar ASA uttalte i artikkelen i Sunnmørsposten fra juni 2016 følgende:

- i Vikelva var det lakseparasitten Gyrodactylus som tok knekken på laksen.

Jan Melseth (leder i Sunnmøre elveigarlag), Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA) og SalMar ASA unlater å informere offentligheten om hvordan Vikelva ble infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

 

I Miljødirektoratet / Mattilsynet sin rapport "Handlingsplan mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris for perioden 2014-2016" kan vi lese (sitat):

"Gyrodactylus salaris er ikke naturlig utbredt i Norge."

"Parasitten er innført til landet fra Sverige via fire kjente spredningsveier (Johnsen med flere 1999)."

"Alle kjente introduksjoner av Gyrodactylus salaris til Norge er et resultat av oppdrettsrelatert virksomhet."

"Parasitten ble for første gang innført med lakseunger fra Sverige til Akvaforsk (nå Nofima) sin forskningsstasjon på Sunndalsøra i 1973."

 

I Direktoratet for naturforvaltning (DN) (nå Miljødirektoratet) sin rapport "Evaluering av bekjempelsesmetoder for Gyrodactylus salaris" kan vi på sidene 34 - 36 under punkt 4.6 Region Sykkylvsfjorden lese (sitat):

"Norges eldste settefisk- og matfiskanlegg, Nor-Laks AS, ligger ved Vikelva.

Tidligere ble ferskvannstilførselen til anlegget tatt fra Vikelva, men de siste årene har grunnvann vært viktigste vannkilde.

I 1977 kjøpte anlegget laksesmolt og i 1978 lakserogn fra Akvaforsk (nå Nofima), Sunndalsøra (brev fra Institutt for husdyravl til DVF, 10. 04. 1980).

Gyrodactylus salaris ble påvist ved Akvaforsk (nå Nofima) allerede i 1975. 

Det er trolig at parasitten først ble introdusert i Vikelva, og senere spredte seg med fisk via brakkvannslaget i fjorden til Aureelva."

 

I Vikelva og Aureelva (en smitteregion - smitteregion Aureelvregionen / Sykkylvsfjordregionen) ble lakseparasitten Gyrodactylus salaris påvist i 1984. Begge elvene ble kjemisk behandlet med rotenon i 1988. Vikelva og Aureelva ble friskmeldt i 1992.

 

Rådgivende Biologer AS sin rapport "Ungfiskundersøkelse i Vikeelva, Sykkylven 2013" kan du lese her.

 

PS 1:

Heller ikke ansvarlig (!) redaktør Aslak Berge for den uavhengige (!) oppdretts- og sjølaksefiskebloggen iLaks.no nevner lakseparasitten Gyrodactylus salaris i sin artikkel på engelsk og norsk om Nor-Laks AS.

 

PS 2:

Den norske stat v/Folketrygdfondet v/Finansdepartementet har pr d.d. en eierandel på 6,792 % i Mowi ASA (tidligere Marine Harvest ASA )og 6,575 % i SalMar ASA.

 

Endret av Glalaksen
Fikset link.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Hva er det egentlig du vil frem til her? Alle har fått med seg hvordan gyroen havnet i Norge. For snart 50 år siden. Detaljer om spredning til ulike elver er dog ikke like avklart, kan det være det de siktet til?

Angående resten, så fremstår det uklart om det er du, mann fra Sunnmøre, eller folk du henviser til, som stiller spørsmålene i disse postene dine. Men uansett: finner du eller dere noen  svar? Svar ville vært mer interessant enn all repostingen.

Har du gjort noe konkret for å finne svar i løpet av disse to årene, utover å poste spørsmålene på dette forumet? Rapporter fra Mattilsynet, om det er laks eller ørret som ble produsert på en lokalitet, eller sammensetning av et styre o.l. kan da ikke være umulig å finne ut av?

Endret av LTPoppe
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.