Leon

Logging i saltvann og lovlighet

Recommended Posts

I forberedelsene med å ta i bruk ny kartplotter/ekkolodd har jeg vært nysgjerrig på mulighetene med å lage egne dybdekart evt laste ned andres vha insight genesis. 

Oppdager fort at deling av slike data er fy, men får ikke svi av egen bruk. I det minste om man går stille i dørene. 

 

Så gjenoppdager jeg olex... tenker da mitt om hva som er lov. I dette systemet logger man til eget bruk og laster ned andres logger fra saltvann. 

Hva er greia? Betaler man nok er det lov? Eller er det noe jeg ikke har fått med meg?

er det evt sperrer i olex som hindrer spredning ut av landet eller er det noe annet regelverk jeg ikke har oppfattet her?

skulle så gjerne logget aktuelle fiske og teineplasser, men har ennå ikke funnet ut av noen måte å gjøre det «lovlig» utenom olex eller med den nye elite ti’en for den del ( som ikke er tatt i bruk ennå)

noen som har noe påfyll for å redusere min forvirring/uvitenhet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Olex har «løst» dette ved at delingen skjer via en server som ikke eies av dem. 

Bruk Reefmaster så er det helt lovlig. Du har lov til å logge, det er delingen som er straffbart. Med Reefmaster skjer alt på din PC.

Endret av erik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Høres ut som en løsning som neppe ville holdt i en rettssal... Olex markedsfører deling som en hovedfeature på sitt produkt og har tilrettelagt for at det skal skje, så skjønner ikke greia med at det er greit med Olex, men ikke IG.

Skjønner jeg må sjekke ut Reefmaster, men vil prøve litt med IG først. Så lenge jeg tar vare på loggfilen kan den puttes inn i RM senere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er absolutt ikke greit, Olex sin vri gjør bare at den stakkaren som eier serveren får hele smellen (dvs ett år i fengsel) hvis noen gidder å gå på ham. 

Det er ikke ulovlig å legge til rette for deling, du kan jo finne på å bruke Olex i ferskvann eller i andre farvann enn norske. Men markedsføring av deling av data fra norsk saltvann er neppe "innafor", selv om jeg ser at både Olex og deres selgere gjør dette jevnlig. 

Når det er sagt har Genesis visstnok åpnet opp også nå. Jeg har ikke testet selv enda siden jeg har vært båtløs en stund, men Genesis kan nå brukes i norsk saltvann på lik linje med norsk ferskvann. Jeg har brukt Reefmaster i flere år (det er hovedprogramvaren bak dybdekart.no), og i saltvann er det nesten enklere enn ferskvann siden du kan koble inn tidevansstasjoner så du får automatisk korreksjon av loggene. (I ferskvann må det en manuell justering til.)

Det er forøvrig et forslag til behandling nå, der det åpnes for logging på dybder mindre enn 20  meter, i praksis et forsøk på å få til et slags forlik med Forsvaret så man i det minste får inn data der det trengs mest for fritidsbåtflåten. Forslaget kom sist høst, men så vidt jeg har fått med meg er det ikke ferdig behandlet av byråkratene enda, så det er ikke sendt på høring. Med tanke på at resultatet fra forrige lovendring på dette området var innskjerping (etter press fra Forsvaret) er jeg ikke veldig optimistisk.

Endret av erik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Siste lovendring gjorde logging og deling av dybdedata 0-30 meter lovling for mannen i gata

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så vidt jeg vet er den endringen ikke gjennomført enda. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå