Tomas Evanger

Kanotur Telemarkskanalen, Fjågsbygd-Flåvatn-Lunde

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle dele mine erfaringer om denne turen som vi var på i helga da vi selv brukte MYE tid på å google etter et egnet sted for den typen tur som vi ønsket, og derfor ville hatt stor nytte av det innlegget jeg skriver nettopp her.

KRITERIER:

Vi var to stk som er greit trent, vi ønsket en tur i friluft hvor vi med kano forflyttet oss mellom ulike vann / i en elv / i områder der vi kunne campe og fiske ørret og kose oss. Vi hadde tenkt at 3-4 dager var ideelt.

KONKLUSJON:

Turen gjorde oss veldig kanofrelst men vi syntes at den strekningen vi padlet hadde liten verdi som campingområde og null verdi som sted å fiske. Vi får mye mer ørret hjemme i de vanlige tjernene ti minutter fra der vi bor, det er også mye mer villmarksfølelse der og det fantes kun 2 (!) steder hvor det var teoritisk mulig å campe på hele distansen vi tilbakela i kano.

RUTE:

Vi parkerte i Lunde, tok kanalbåten opp til Fjågesund og padlet tilbake langs høyre side av Flåvatn. Dette er den ubebodde siden, det er bilvei og hytter langs hele motsatt side av vannet (fant vi ut).

.....

SÅNN GIKK DET:

Vi hadde gjort all research på forhånd som vi følte var mulig og landet som sagt på dette alternativet, mye basert på telefonsamtale med Telemark Kanalcamping i Lunde hvor vi leide kano. Vedkommende der sa (dessverre) at det ikke var telefondekning på mesteparten av strekningen fordi det bare var villmark og at det var viktig å bunkre riktig på forhånd da det ikke var noe sted å kjøpe mat eller annet heller.

Dette skapte naturligvis et bilde i hodene våre av en helt annen setting enn det som var tilfelle og informasjonen var jo heller ikke riktig. Det var flere campingplasser langs vannet hvor man kunne ha kjøpt noe, og det finnes ikke et eneste punkt på hele ruta hvor man ikke ser hus eller hytter. I tillegg går det en relativt travel bilvei langs hele vannet så selv fra andre siden så og hørte vi biler konstant, samt at lokal ungdom lå og lekte rundt på vannet med vannscootere og raske lystbåter slik at det både bråkte og laget ubehagelige bølger for kanoen og på stranda.

Det med "villmark" ble fort en standardspøk som vi vitset med konstant.

Det var også telefondekning absolutt overalt, noe som skulle vise seg å bli en fordel for oss da vi etter ca et døgn på tur fikk et trist sykdomsbudskap som senere endte i et dødsbudskap og ble tvunget til å skynde oss tilbake raskere enn forventet. 

Vi startet som sagt i Lunde hvor vi leide kano av god kvalitet og til en for oss grei pris - 750 kr for 3 dager inkludert vester og årer. Vi fikk en praktisk liten vogn til å trille den ned til kanalbåten som har kai rundt hundre meter nedenfor resepsjonen, og de lastet den ombord med kran men med litt klaging fordi vi ikke hadde kommet før - når kanalbåten lå lavere i slusen og de kunne dra den rett inn. Dette ble litt kleint og vi måtte si høyt som det var, at det visste vi ingenting om og de som vi leide kanoen hadde sagt vi skulle møte opp i resepsjonen 45 minutter før, hvilket vi gjorde.

Kanalbåtmannskapet var blide og flinke så det gikk greit det, men et godt tips om dere skal ta med kano på kanalbåt er altså å være mye tidligere ute slik at det ikke er unødvendig tungvint for dem. Vi var ved kanalbåten ca 15-20 min før den skulle gå, så 45 min før på kaia heller enn i resepsjonen gjør nok susen. Kanalturen med M/S Henrik Ibsen var imidlertid helt fantastisk og et must om man skal på de trakter. Det kostet 500kr per person fra Lunde til Fjågesund men var verdt det, det var virkelig en fin opplevelse og dessuten en praktisk måte å frakte kano på. Det kostet 200kr ekstra men alternativt kunne vi bestilt transport for kano og 2 personer vi Kanalcampingen med bil men det hadde kostet det samme og vært uten den flotte kanalbåtturen.

Det var flott vær og sol, men plutselig midt utpå Flåvatn brast himmelen over i troperegn og torden og lyn - noe som viste viktigheten av  være forberedt på kraftig værskifte i dette området og ha klær og nødvendig utstyr lett tilgjengelig. Da vi gikk av i Fjågesund var dette nesten over og det var sol igjen da vi omtrent en time etterpå satte avsted.

Dette var vår aller første erfaring med kano og heldigvis oppdaget vi fort at det enten er ekstremt lett å padle i kano eller vi er begge to naturtalenter. Jeg måtte nesten avlyse turen pga dårlig rygg og hadde samme dag både vært innom kiropraktor og ttt endel smertestillende men selve padlingen var absolutt problemfri og virket som en fantastisk kur for ryggen. Jeg hadde vondt når jeg gikk og lå i telt og bøyde meg men ingenting når jeg padlet, og det var fint for vi skulle ende med å padle utrolig mye mer i slengen enn forventet.

Dette delvis pga nevnte triste budskap som endret planene og delvis pga at det som sagt langs Flåvatn kun finnes to steder man kan campe eller i det hele tatt legge til med kano. Unntaket må være om man går i land på noens hytteplen, bortsett fra det er det bare bratte skrenter og stupbratte fjell langs vannet.

Derfor gikk det med oss som det må gå med enhver annen som padler samme strekning, nemlig at vi padlet første dag fra Fjågesund til Grimnes - en bukt med to strender og kveldssol. Vi var uheldige og hadde motvind på absolutt hele turen, men likevel tok det oss rundt to timer å padle denne distansen. Kanoutleieren hadde sagt på telefonen at dersom man tar utgangspunkt i å padle 5 timer om dagen cirka vil turen ta tre dager, noe vi også anser å være feil. Vi brukte ca 10 timer på hele strekningen i motvind selv om vi aldri har padlet kano før.

Også når det gjelder kart må de som vil prøve denne turen være klar over at man ikke får kjøpt kart for strekningen som kan brukes i særlig grad. Vi kjøpte et art over Nome fordi det var litt mer zoomet inn og viste konturene av "kystlinja" langs flåvatn i litt større grad enn kartet over hele Telemark. Minuset var at det kartet starter forbi Grimnes og dermed ikke viser første 1/3 av distansen fra Fjågesund og dit. Man kunne altså velge mellom et Telemarkskart som viste hele området og resten av fylket men så zoomet ut at det var ubrukelig eller et kommunekart som manglet en del av ruta.

Vedlagte bilde viser utsikten fra Grimnes der vi og alle andre som tar denne ruta MÅ campe, sett bakover mot Fjågesund-enden av Flåvatn (langt rundt neset til venstre). Det er også to bilder tatt fra M/S Henrik Ibsen der, ett i en av de kule slusene båten måtte igjennom og et av en liknende kanalbåt som passerte.

Grimnes var forøvrig et ålreit sted med steinstrand hvor man med litt innsats kunne bade og kose seg. Det var grei teltplass i skogholtet men akkurat som Teigen - den andre av som sagt kun to steder det er mulig å campe langs hele strekningen - var det like ved en hytte. Hyttene er imidlertid hundre meter unna og skjult av trær så med god fantasi kan du "glemme" at de er der. Vi fisket masse på Grimnes med både oter, sluker, spinnere, flue og mark uten napp og vi dorget hele strekningen langs land fra Fjågesund til Grimnes med Rapala countdown wobbler eller mark eller Aura grønn spinner med mark på uten napp. 

Tilsammen på hele turen så vi antakelig ti vak hvilket selvsagt var utrolig skuffende.

Vi organiserte enda mer for neste etappe, fra Grimnes til Teigen, og dorget i ulikt tempo hele veien med tre stenger samtidig og med ulik lengde fra båten. Den ene hadde en Boyaeh spinner med mark på, den andre hadde en streaking caddis flue og den tredje hadde en krok proppet med deilig mark. Vi fikk ett napp, en liten fisk som slapp fluen imens jeg dro den inn.

Teigen - det neste logiske stoppestedet var rene paradisbukten og vi var ment å campe der - både fordi det var utrolig egnet men også fordi det ikke eksisterte noe annet alternativ. Det er en vakker sandstrand med svaberg som akkurat på lørdagen da vi ankom var full av lokale folk som hadde fylt stranda med yachter og småbåter og en hjemmelaget flåte. Dessverre fikk vi altså et dødsbudskap der og da som gjorde at vi pakket igjen og la på padling igjen for å komme snarest mulig hjem. 

Det tok oss ca 5 timer i motvind fra Teigen til Lunde, etter å ha brukt omlag 3 timer i motvind fra Grimnes til Teigen.

Kanopadling var fantastisk og vi lurer nå på å kjøpe oss en kano men resten av turen var til tross for flott natur en skuffelse. Turen viste seg å være Fjågesund-Grimnes-Teigen-Lunde, langs en fjellside med kun to mulige stoppesteder, uten et snev av villmarksfølelse og nesten uten livstegn av noen type fisk.

OPPSUMMERING:

Vi anbefaler IKKE denne turen for de som har fisking og camping som hovedmål med turen, men etter å ha hatt motvind hele strekningen kan vi trygt anbefale den for de som liker majestetiske fjell og en skikkelig padleutfordring. Ta med godt med "bålfri" mat da det fort kan være bålforbud, og klær for hurtig skiftende vær. God tur :-)

 

 

37286142_10156226071515395_443259990954737664_n.jpg

37189669_10156226072025395_8283031574945988608_n.jpg

37211980_10156226072660395_4264636872610807808_n.jpg

Endret av Tomas Evanger
  • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå