Gå til innhold
Fiskersiden

Har myrvann påvirkning på fiskens smak?


Lasse20
 Share

Recommended Posts

Definitivt ;) Hvis tjernet er omringet i myr og det ikke er noe utveksling av vann via f.eks. bekker så vil nok dette sette smak på fisken. Når det er slike forhold i et vann, så går jo dette også utover vannkvalitet, noe som også er en viktig faktor når det kommer til smak på fisk. 

Når det kommer til bunnforhold så tror jeg ikke det har noe særlig med smaken å gjøre, men at faktorer som utveksling av vann og vannkvalitet er mer sentrale. 

Håper dette hjalp :D 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til det som allerede er skrevet; vanntemperaturen spiller vel også en rolle? Fisk som lever i kaldt vann smaker generelt best, uten at jeg helt kjenner mekanismen. Det er jo ikke uten grunn at man sier at torsk helst bør spises i måneder som inneholder "R". Men i havet, og særlig i Nord-Norge er jo vannet kaldt året rundt, så den regelen har også noe med gyting å gjøre. Fisk er best i forkant av gyting, og gjeldfisk, som ikke skal gyte, eller ikke har gytt, er mye bedre mat enn de som har brukt masse energi på å produsere egg eller melke, og på selve gytingen. 

Så hvordan fisken smaker bestemmes altså av en kombinasjon av flere faktorer; vannkvalitet, vanntemperatur, kosthold, gyting. Ørret og røye smaker klart best i kalkrike fjellvann med store forekomster av marflo eller skjoldkreps. Og aller best smaker gjeldfisk tatt om vinteren. Bedre råvare til sushi er det vanskelig å finne! :) 

Gjedde er en lite ettertraktet matfisk i Norge, og om sommeren har den en tendens til å få muddersmak, men i relativt klare innsjøer om vinteren forsvinner muddersmaken. Jeg pleier alltid å kakke ei gjedde eller to om vinteren og lage gjeddekaker. Tar da kun mindre gjedder, 1-2kg. De store er dårligere mat, de inneholder mer miljøgifter, og de er viktige å ta vare på for bestandens skyld. Et lite tips til når det gjelder gjedda; flå den så raskt som mulig hvis du skal bruke den som mat. Mye av usmaken sitter i skinnet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.