Gå til innhold
Fiskersiden

Hvordan legge opp et skjermoverlegg på Lowrance HDS?


 Share

Recommended Posts

Skjermoverlegg er gull, det kan brukes til å få rask oversikt over det man ønsker å ha oversikt på i de skjermbildene man typisk bruker. Et eksempel på dette er tilførselsspenning, i mine øyne burde dette vært standard på alle skjermbilder på alle kartplottere og ekkolodd. Det er dessverre ikke lagt opp som standard, så da får man legge det opp selv. I denne filmen viser jeg hvordan dette gjøres på en Lowrance HDS Live:

Hvorfor er tilførselsspenning viktig?

For alle som har ett batteri (eller en batteribank) hvor motor og båtens elektronikk går mot det batteriet, er det viktig å følge med på at batteriet ikke tappes mer enn at man fortsatt har strøm igjen til å starte motoren etter endt fiske. Spenning er på ingen måte en garanti for det, men fallende spenning kan uansett gi deg en pekepinn. Faller spenningen på plotteren din, så har den falt på batteriet også, og det kan hende man bør starte motoren for å få motorlading på batteriet.

For alle med blybaserte batterier som våtbatterier, AGM eller Gel, er det viktig at batteriet ikke tappes lengre ned enn spesifikasjonene på batteriet tilsier. Tappes det lengre ned skyter sulfateringen fart, og man får kortere levetid på batteriet der man ikke får ladet det fult opp igjen. Dette blir en ond sirkel der et batteri som ikke lades fult opp tappes enda mer på neste tur, blir enda mer sulfatert og lades enda dårligere etc.

Er avviket mellom batteriets spenning (målt med voltmeter på batteriets poler) og tilførselsspenningen stort, er det et soleklart tegn på utfordringer i det elektriske anlegget. Selv om det elektriske anlegget originalt var tipp topp, så kan korrosjon og vibrasjoner føre til problemer i kontaktpunkter og koblinger. Igjen er slike problemer noe som gjerne forsterker seg selv og kan føre til krypstrøm som er en av de største "fiendene" du kan ha i det elektriske anlegget i en båt.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.