Gå til innhold
Fiskersiden

Årungen, Ås


TeddyBJ
 Share

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

På torsdag var det liv og leven. Gjeddene har nå kommet inn for å gyte og jeg skremte opp tilsammen 4 stk. når jeg jobbet meg langs kantene. Fikk 1 stk. på ca. 70 cm. På fredag var det væromslag og alt ble "dødt". I løpet av helgen var jeg innom flere vann uten nevnverdig hell. Eneste unntaket var Gjersjøen på søndag kveld - vannet var humusfarget, noe jeg misliker - hvor jeg hadde på en stor gjedde som glapp av etter 5-6 sveivetak, og litt senere dro jeg opp en "trøste-gjedde" på ca. 60 cm.

I kveld var det nok en gang liv i Årungen. Flere gjedder beveget seg igjen inne i sivkanten, men det som var spesielt var at abboren var hissig. Hadde flere tilfeller av "sint" abbor som bet i jerkbaiten/swimbaiten min. 

Kinetic Slicky Micky.png

SG Albino.png

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann, vurderer å ta turen til Årungen eller Gjersjøen, men har ikke bil og blir relativt stasjonær én plass. Hvilke av disse vannene ville du anbefalt for en fin tur 17. mai? Og i såfall, hvor bør jeg stå når jeg ankommer det aktuelle vannet? 

Endret av Engan
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 11.5.2021 at 19.35, Engan skrev:

Heisann, vurderer å ta turen til Årungen eller Gjersjøen, men har ikke bil og blir relativt stasjonær én plass. Hvilke av disse vannene ville du anbefalt for en fin tur 17. mai? Og i såfall, hvor bør jeg stå når jeg ankommer det aktuelle vannet? 

Smaken er som baken!

Gjersjøen, tja, relativt stasjonært, kanskje. Kan hoppe av buss ved Tusenfryd og tusle bort til sydenden. Kan begynne allerede ved utgangen fra Ringnestunnelen. Videre bortover er det hugd ned tømmer så nå synes alle de "hemmelige stiene og fiskeplassene" fra gangstien. Rundt hjørnet er det en liten "abbor-bukt". Videre til andre siden av tunnelen, gå + 100 meter,  til venstre og følg traktorveien ned i hugstfeltet og til høyre hvor "bekken" skiller seg. På hjørnet der den hvite båten ligger under trærne er det STOPP! Innenfor er Slorene som er naturreservat = NO FISHING!! Stort sett vanlige og naturlige farger fungerer.

Årungen, nope - ikke stasjonært, jeg forflytter meg langs østsiden og fisker nord til syd rett som det er. Drøbaksbussen stopper ved Vassum (husk å spørre/be om at de stopper der). De hyggeligste områdene starter fra rostadion på østsiden hvor landslagsfolket holder til og sydover mot Ås hvor det er anlagt tursti, rasteplass og gapahuk.  From the top of my head, har jeg cirka 14 stopper fra nord til syd, inkl. bl.a. ved utløpet/bussholdeplassen, Sollia (gamle gule bygningen m/ brygge), Skuggebukta (liten brygge og en fjellknaus til venstre innenfor det lille bygget), til høyre og foran dommerbygget til roerne (ly for regn under taket), rostadion mot Syverudbekken, utløpet ved Syverudbekken (inn i skogen ved vinkelbrua/fuglekassa), nedenfor agilitybanen/gressletta; ikke brygga ved Kinn, men "Gjeddeberget" syd i bukta; pynten utenfor Kinn, sydover fra brygga ved Hale, Morteberget ved startplassen til roerne (forsiktig utenfor vannpumpa, rør på bunnen), fluefiske etter sørv på innsiden av startbrygga. Bruker mye glorete, flashy farger; gult, orange, rødt, firetiger og sølv. Fluefiske -> Montana og andre typer nymfer.

Note: Ta med meiteutstyr for det kan fort bli bomtur uten!

P.S. Hadde jeg gått så langt som til startblokkene ville jeg, når jeg avsluttet, gått videre til NMBU/Ås og tatt tog derfra.

Lysbilde1.jpg

Lysbilde2.jpg

Endret av TeddyBJ
Korrigering av info
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Lang dag ute med veldig ustabilt vær - det vekslet frem og tilbake mellom sol og varmt til kaldt og plaskende regn. Ved utløpet har morten samlet seg langs steinkanten i hundre-tall om ikke tusenvis. For andre er moroa over, for enkelte for godt. Et tidligere prakteksemplar av en gjedde hadde dessverre møtt skjebnen og duppet i vannkanten rett ved utløpet. Om det var alder, gyting eller uhell ifm. C&R vites ikke. Utover kvelden klarnet det opp og ble riktig så flott igjen. Oppskriften ble 3 gjedder (ikke noe stort) og - en vet aldri helt hva man kan få på kroken nå lenger - en kroket ål, faktisk! I dag ble samtlige fisk fanget tett på platåkanten nedenfor Årungstua!

dramatiskdag.jpeg

dødgjedde.jpeg

solnedgangsvane.jpeg

guppieål.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, TT skrev:

Ganske godt gjort å få ål på den «greia» der! Det så foresten ut som en ganske solid ål? 

Guppie, utrolig lett å jerke - noe som førte til at jeg dessverre "hooket" ålen.

Ja, egentlig en fin ål. Dog fikk jeg en ål ved utløpet i min ungdom på 1,1 meter/2.1 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Etter nedtur i Gjersjøen var det lett å ty til Årungen for litt oppmuntring. Abboren har kommet i gang, og gjeddene har både flyttet på seg og begynt å spise. Tidligere i år har jeg kroket gjedder i kjeven/kinn m.m., men nå har avkrokningstanga blitt redningen for treblekroker langt inn i gapet. 4 turer har resultert i kontakt med 20 gjedder, hvorav 13 endte i håven.

97393758-DD91-4F25-9115-EAC7AAF28406.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Som «vanlig» ble det en tur innom Årungen på vei hjem fra trening. Gjeddene gir inntrykk av å flytte seg dypere nå som vanntemperaturen stiger, og abboren er aktiv. Fikk 3 abbor - en flott og to «tusenbrødre».

Ellers hadde jeg to tunge napp som begge «glapp» i mothugget. Jeg mistenkte stor gjedde, men inspeksjon av Rawbiten viste ingen spor av gjeddetenner!? Nappene var også merkelig «døde» - nå svømmer det så mye rart i Årungen at det ikke er godt å gjette hva dette kan ha vært…

Jeg har skravlet med et stort antall ivrige fiskere i år. Største abboren later til å ha kommet «uønsket» ifm. bunnmeite etter suter med ca. 1.6 kg. Største gjedde fra land er 7 kg. Største gjedde ved dorging har tippet meteren og +8 kg (dokumentert med bilde).

Men den aller største gjedda kunne Olaf fortelle om da jeg stoppet ved rostadion og skravlet litt skit. På vei mot startblokkene hadde han sett noe stort som lå i overflata så han styrte kajakken mot «det» og sklei opp på siden. Rett under overflaten lå en gigant av en gjedde på hva som må ha vært +/- 120 cm. Han hadde stukket hånda forsiktig ned i vannet og strøket den på ryggen, men da andre roere nærmet seg dykket madammen langsomt ned i mørket og ut av synet. Tokyo-OL blir nr. 7 i rekken og avreise er til onsdag - lykke til, Olaf!! 

E6DA37AE-59AF-4630-9F8D-46FC7941E1A1.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

I løpet av uka har det vært flotte forhold i Årungen. Mandag var jeg ute og fisket sammen med noen venner, og P. fikk sin første abbor - og en riktig stor sådan! Vannet har blitt veldig klart og siktedybde er nå godt over 1 meter (helt utrolig, men sant!).

Noen gjedder hadde ødelagt 2 treble-kroker så jeg var innom butikken og kjøpte noen nye i str. 4 og 6 før det bar ut. I starten var det litt treigt, men da jeg byttet til en Astro Vibe Fire Tiger skjedde det ting. Dro 6 fine abbor og 2 gjedder på litt over 1 time før varmen tok meg. Nå er det en pause, men det blir nok garantert en ny tur ut ved 18-tiden - kan ikke la være med slike forhold! ;) 

Årungen_1707_I.jpeg

Årungen_1707_II.jpeg

Årungen_1707_III.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 18.7.2021 at 10.17, erik skrev:

Firetiger er aldri feil i varmt og farget vann. :) Kombinasjonen rød/ hvit har ellers levert best på abbor og gjørs her i Vansjø den siste uken under omtrent like forhold.

Har forsøkt rød/hvit i Årungen uten særlig hell. Både i fjor og i år er det Fire Tiger, eller noe "fluoriserende grønt" som fungerer aller best. På gode dager fungerer brunt/gull også.

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny flott, og lettere fiasko, dag!

Startet opp med et par flotte abborer høyt i vannet med Astro Vibe Fire Tiger, 10g. Når det ga seg og ble stille skiftet jeg til 10g. jigskalle/Stanley og da kom det opp noen flotte abborer til (har lokalisert et lite område nå).

Deretter fulgte et par "fiaskoer". Først var det en +/-1 meters gjedde som ville spise opp stakkars Stanley! Med en 5-17g. stang, 0.13 braid og 0.33 fortom gikk det som det måtte etter at gjedda hadde rast ut 6-7 ganger - fortommen brast sammen med årsbeste...

Og cirka 1 time senere skjedde det samme med en PB-abbor som bet på en 15g. swinging rugby jig/offset-krok/10 cm piglet shad. Skrapte jiggen langs bunnen med enkelte små twitcher da det smalt på i enden av snøret. Først trodde jeg det var en sprelsk gjedde, men da fisken nærmet seg land så vi det var en gigant av en abbor. Den raste ut 3-4 ganger, og en fiske-kompis stod klar med gjedde-håven da abboren fikk spyttet ut kroken kun 30 cm fra håven - det svei noe aldeles j**lig, men samtidig var det en fantastisk opplevelse. Abborene på bildene under blir jo bare pygmeer i forhold, men nå som jeg vet det er mulig er det bare å stå på videre - neste gang!!

Å_abbor_230721_I.jpeg

Å_abbor_230721_II.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter et par dager med lunefullt vær var det godt å komme seg ut (kan ikke bare sitte å se OL og sjakk world cup på TV).

 På 4. kastet satt en gjedde som dessverre var kroket i/nær hovedpulsåren og blødde kraftig. Var skeptisk ift. abbor, men fikk jammen et par av de også. Håpet er at det løsner litt og vi kan få riktig så bra forhold til helgen! B) 

90C3412F-B949-4CFB-ADA8-F38CD8C31FA8.jpeg

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
55 minutter siden, HKv skrev:

Hei. Jeg bor på Ås selv. Er fisk fra Årungen spiselig? Noen mener de er ikke spiselig men de andre jeg pratet med mener fisk fra Årungen er spiselig.

https://forskning.no/fisk-mat/store-gamle-gjedder-er-helseskadelig-a-spise/1894033

https://www.amta.no/frogn/fiske/nyheter/kvikksolvnivaet-halvert-sa-reidar-friskmelder-gjedda-i-arungen/s/5-3-22263

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, staalel5 skrev:

den store abboren du mistet, tror du den var 2+kg?

Kort svart: Ja!
Jeg har 4 stk. abbor på +1kg i Årungen så langt i år. I tillegg har jeg mistet 2(!) stk. gigant abbor - den ene i det vi skulle håve og den andre 3 meter ute. Jeg lurte litt på disse abborene så jeg leste rapporten til Lundby (2006, s. 19, 25). Ifm. biomanipuleringen i 2004-06 tok de (fra NMBU) «..en stor andel abbor med vekter på mellom 1 og 2 kg, med den største registrerte på 47 cm og 2 kg.» Mao. så har det nok ikke bare vært ren flaks heller (, men jeg har fisket mye!!).

Endret av TeddyBJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.