Gå til innhold
Fiskersiden

Berggylte, en ypperlig fisk for ceviche


FiskerStavanger
 Share

Recommended Posts

Skuteviken i Bergen ga ny pers på Berggylte. Nøyaktig 1 kg stor, mørk og rødbrun. Av den ble det en skikkelig filet.

IMG_20220702_170314.thumb.jpg.766e171113cf5cb6551217ca87085554.jpg

Noen sier Berggylte ikke smaker godt. De vet ikke hva de snakker om. Noen sier den er vanskelig å filetere, de har ikke prøvd mer en 2 ganger.

IMG_20220701_173401.thumb.jpg.6f7594fce344feedc8886efcf406863e.jpg

Etter man har kakka den i hodet er den litt vanskelig å bløgge da den har bein der man bløgger annen fisk. Så jeg graver bare inn under gjellene med kniven til det begynner å blø. Rør gjerne litt rundt der etter noen minutter i vann, da blodet er tjukt og blander seg med slimet. Ikke skjær ut inmaten til fisken. Da blir den mindre solid, og bruker du denne tekniken ligger den bak bein.

Skjær et snitt bak hodet nedover rett bak framfinnen. Kjenn med tommelen hvor beinet til den finnen går og skjær rundt det. Skjær så snitt bakover ryggen som med mye annen fisk. Den har harde skjell, men går du fram og tilbake noen ganger med bladet, ikke tuppen av kniven kommer du gjennom. Følg så langs beina nedover mens du får av mer og mer med fileen, som med annen fisk. Men ikke skjær gjennom ribbeina, bare ligg så tett mot dem som mulig. Fra der ribbeina slutter, til halen skjærer du hele veien ned.

Resultatet er en fin og overraskende tjukk filet. Skjær av skinnet fra fileen, dette er lettere en på noen annen fisk. Skjær ut eller plukk ut beina som ligger i midten på den tjukke siden. Slik som på en torsk eller makrell. Det ligger nok noen skjell her og der, men de er store og lette å se og få bort.

IMG_20220701_212106.thumb.jpg.5481ff51eda8740bdeba8859d84108d7.jpg

Det bør jo helst fryses i et døgn når det ikke skal varmebehandles. Dagen etter skjærer du det i tynne biter bortover fileen. Legger det i limesaft og litt salt i en halvtime. Mens du hakker koriander, chili, mango, løk og avocado. Når den har ligget i 30 min heller du av limesaften og blander det andre inn i fisken. Serveres f.eks på tacochips eller lignende. Funker bra som både hovedrett og forrett. Har du allerede fisken er det lett å lage.

IMG_20220702_212701.thumb.jpg.ce093c0b8d956a9292ac75617f010e93.jpg

Endret av FiskerStavanger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • FiskerStavanger changed the title to Berggylte, en ypperlig fisk for ceviche

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.