Gå til innhold
Fiskersiden

Om karuss og pene damer.


Karl Inge S
 Share

Recommended Posts

  • Svar 102
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

sitat:Opprinnelig postet av avkroken

Da er vi enig da Rune.

Det bør kun registreres en variant av hver art:

karpe, sølvkaruss, ørret, røye, blåstål og rognkjeks

[ ;) ][ :) ][ :) ][ :) ][ :) ][ :) ][^][^][^]

Ja ideelt sett er det slik verden bør være. Men likevel blir det nok 'ramaskrik' dersom vi prøver å fjerne rekordene på sjøørret og sjørøye, og folk flest skjønner ikke at rødnebb er en blåstål. Og rognkallen blir jo så mye mindre enn hunfisken. At det samme gjelder mange andre arter, for eksempel gjedde, ser ikke ut til å bety noe. Det er nok forskjell i utseende som er 'nøkkelen' her. Og dette er jo på sett og vis argumentet som brukes for å splitte opp i egne rekorder på varianter av sølvkaruss og karper også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av avkroken

Skjønner det, men...

Et spørsmål til mens vi er inne på disse dristige temaene:

Hvor går grensa fra rødnebb til blåstål. Jeg har fått fisk som har vært halvt om halvt flere ganger.

Godt spørsmål. Når rødnebben skifter kjønn, så skjer jo ikke endringen i utseende så raskt at det er som å slå på en bryter. Overgangen er mer gradvis. Så det å få 'overgangsformer' er ganske vanlig. Dette er jo nok et argument for å fjerne rødnebbrekorden...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av OP_Henriksen

Ett spørsmål:

Hvor stor er sjansen for att avkommet av skjellkarper blir en speilkarpe. I Norske dammer hvor karpene reproduserer seg er det jo veldig langt mellomm speilkarpene, men man skal jo ikke lenger en til Sverige for å se det motsatte....Hvorfor

Grunnen til at hyppigheten av speilkarper blant avkom hos skjellkarper skyldes at tilstedeværelsen av 'speilgener' kan variere i bestander av skjellkarper. I helt 'rene' skjellkarpebestander, uten tilstedeværelse av 'speilgener', blir antall speilkarper bestemt av mutasjonsraten, som kan variere avhengig av lokale miljøforhold. Normalt ligger denne raten på under et par prosent, samtidig som speilkarpene er mer sårbare på yngelstadiet, både for soppangrep og lav temperatur. Derfor er speilkarper i rene skjell- eller villkarpebestander uhyre sjeldne. I bestander der det har vært en viss kontrollert avl opp gjennom historien, vil deler av bestanden av skjellkarper være bærere av speilgener (gener for normal skjellkledning er dominant). Da vil dannelse av speilkarper følge de normale Mendelske lover for arv, og det totale innslaget med speilkarper bestemmes statistisk av mengden speilgener i populasjonen.

Du skal få et mer presist svar senere, hvis du ønsker det. Jeg har arbeidet med en artikkel om disse uhyre interessante tingene, men har den ikke her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant diskusjon (har dere ikke en jobb, folkens!? [ ;) ].

Oppdrettsformer er ikke biologiske underarter, dvs at de får et tredje latinsk navn. En underart er en samling naturlige populasjoner som lever i et avgrenset område av hovedartens utbredelsesområde og som skiller seg fra hovedarten utseendemessig, for å si det litt populært. Reinsdyret på Svalbard er for eksempel en underart til det vanlige reinsdyret.

Fisk som lever i norske vann og farvann der det er lov å fiske bør det være mulig å sette norgesrekorder på synes jeg - uansett om de er satt ut eller om det er fargevarianter. Det er vel en enkel regel?

Når det gjelder blåstål/rødnebb så er det vel på tide å slå sammen disse rekordene, eller hva Rune?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av OP_Henriksen

Spennende! Venter på mer info.

Har nå funnet frem materialet om karper og skjellmønster. Det er i hovedsak to gener som styrer karpenes skjellkledning (dvs det er noen flere, men de andre, mindre betydningsfulle kan vi for enkelhets skyld se bort fra). Disse to genene og hvilke kombinasjoner de oppstår i bestemmer om karpene er villkarpe, skjellkarpe, speilkarpe, radkarpe eller lærkarpe. Det er ikke plass her, ikke har jeg tid heller, til å gå gjennom alt dette i detalj, men når det spørres etter sjansene for hvilke kombinasjoner som dukker opp under krysning, så er de viktigste kombinasjonene som følger: Som nevnt, hvis man krysser to RENE skjellkarper (=villkarper) så får man en skjellkarpe (villkarpe). Og det er mutasjonsraten som bestemmer om det dukker opp speilkarper og andre avvikende varianter. Hvis man krysser to 'urene' skjellkarper, så er sjansen 75% for å få en skjellkarpe, og 25% for å få en speilkarpe. Men siden speilkarpene er mye mer sårbare mot sopp og kaldt vann, vil man i praksis få mye færre speilkarper, særlig så langt nord som Norge. Hvis man krysser en skjellkarpe med en speilkarpe, så er sjansene 50/50 for de to variantene, men hvis man krysser to speilkarper, så er alle avkommene speilkarper! Dette forklarer også hvorfor man har nesten rendyrkede speilkarpebestander mange steder, særlig sørover i Europa. Hvor stort innslag man over tid får av speilkarper bestemmes med andre ord av hvor mange slike man har i utgangspunktet, og de miljømessige forhold som bestemmer overlevelsen. Når det gjelder dannelsen av mer spesielle varianter, som radkarper, lærkarper med mer, så skyldes dette en mutasjon på det ene av de to genene for skjellkledning, det såkalte N-genet. Og for ulike fargekombinasjoner er det enda flere gener som kommer inn i bildet. Men det er ikke plass til å gå i detalj på dette her.

MvH Rune Johansen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaja, like godt at ståle fikk karuss idag, for denne diksujonen har sporet av-til det mer interessante for en gangs skyld.

Hund-Ulv diskusjonen er veø unødvendig, har dere ikke lest deres "Fantomet"-det er ikke en hund-det er en ulv.....

Det er forøvrig, som nevnt, stor forskjell på fargevariant og underart....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.