Gå til innhold
Fiskersiden

edguy

Medlemmer
  • Innholdsteller

    71
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av edguy

  1. Det er smak og behag med hva folk velger å bruke av snører,men jeg kan i det minste komme med noen praktiske opplysninger om vanlig monofilament kontra multiline ( refererer til Fireline her siden det er det jeg har brukt de siste 15 årene).

    Fordeler ved sene kan i noen tilfeller være at den er mere usynlig enn multiline,at den har strekk,dvs at den demper harde utras fra fisken bedre enn multi særlig om man bruker en litt stiv stang typisk toppaksjonsstang med stiv bunndel. Minus er jo lavere bruddstyrke enn multi samt det aller verste: nemlig senas "spenn" slik at det blir lett krøller på sena ved f.eks spinnerfiske selv med kulelagersvivel.I tillegg er levetiden mye kortere enn f.eks fireline så over tid så blir det faktisk billigere å betale for multiline. I tillegg så trekker sena vann (råtner på snella) og påvirkes mye mere av sollys enn det fireline gjør. Har ikke prøvd nanofil enda,men det er mange som skryter av den så den skal testes neste gang jeg må bytte snøre.Fordeler med fireline kontra sene er at man lettere kroker fisk,ingen minne i snøre,høy bruddstyrke i forhold til dimensjon og man kan bruke mindre og lettere sneller siden den opptar lite plass på spolen.

    Det er mange som tror at fireline er mindre slitesterk enn sene,men da sammenligner man ikke tykkelsen,bare bruddstyrken.Fireline i f.eks 0,15 mm er like slitesterk som sene i 0,15mm ! Power Pro har jeg testet,men den synes jeg var dårlig.Flettingen gikk fort opp og det ble masse snørevaser hele tida. Skal sies at det er noen år siden så egenskapene kan ha blitt forbedret. Mange er fornøyde med den tross alt.

    Når det gjelder knuter så krever jo fireline "spesielle" knuter siden den ikke har noen strekk. Opphengerknuter,løkker og slikt er vanskelig.Da bør man knytte på en fortom ytterst med vanlig sene. Da går det helt fint. Alt i alt så er det gøyere å fiske med fireline :-D

  2. Ujevn vil jeg si. Kommer an på hvor du fisker. Mellom Arbuvann og Vågslivann kan den være kjempebra til tider. Lengre oppe mot Kjelavann er det mere smått,men med innslag av større fisk innimellom.Sjekk forøvrig ut spesialbladet Ørretfiske nr 1 i år.Der er det en artikkel om området :-)

  3. Ja. Vel,at det kryr er å gå vel langt... Heldigvis. Men hver høst sliper jeg ut ett sted mellom 30 - 40 over kg ( mange over 3 ) i området... Jeg kommer aldri til å fortelle hvor. Hvorfor ? Jeg fortallte en grunneier om funnet i 1 vann. Uka etter var garn i vannet 1 syn som traf meg. Det 2 vet om er 1 hemmelighet , det 3 vet om er ...1 nyhet. Ikke fæn om jeg skal drite meg ut igjen ved å fortelle om perler i området.

    Sorry : Gjør som meg : Lett og finn , men ikke del

    Jeg har nå logga meg på mobilen din slik at jeg alltid kan følge med hvor du går .... ;) He he,neida. Veldig kult at du får stor røye å at du ikke vil fortelle hvor forstår jeg godt. Men fortsatt så mener jeg at det du nevner som OMRÅDE,må være utenfor selve Vågsli. Om det er et stykke innpå fjellet så er det vel mulig det finnes røye,men der er jeg ikke så godt kjent som ned i bygda. Må jo tillegge at det først og fremst er den delen som omhandler Vågslivann og Arbuvann som jeg er best kjent i. Der er det bare ørret. Har blitt noen runder i båt der de siste 30 år.Å min far og bestefar i ørten år før det igjen.Ingen av de fikk noengang røye i Våslid.Men jeg tror deg når du sier det Martin :-D Forøvrig veldig kult som Frode sier at det faktisk er noen av oss som fisker der en del.Ikke ofte man treffer mye folk der om sommeren.Har inntrykk av at de aller fleste velger Haukeliseter som et utgangspunkt for vandreturer innpå fjellet. Hadde vært fint om vi kunne utveksle flere erfaringer og kansje få tatt en tur sammen der noen av oss? Hva sier dere om det?

  4. Kommer an på hva du mener med "området" da he he. I Vågslid er det definitivt ikke røye. Ikke i Haukeli (tidligere Haukeligrend) heller. Det er jo masse røye i Rauland,Møsvatn,Totak og de vannene der. Men ikke Vågslid ;) Men om du definerer OMRÅDET til å inbefatte de andre stedene jeg nevnte så har du selvsagt rett. Det er vel kansje også røye i Røldal? Har ikke fiska der noe særlig. Men jeg regner ikke det for å være i det såkalte området ha ha. Men presiserer bare at jeg KUN snakka om Vågslid og Haukeli når jeg sa det ikke var røye. Fiskeguiden for Vågslid som dekker rundt 70 vann sier det samme.Regner med det er korrekt ;) Men du må gjerne fortelle meg HVOR du har fått disse røyene dine da....

  5. Drar igang denne tråden igjen.

    Du sier du fisker røye rundt Haukeli-Vågsli?

    Jeg har hytte på Vågsli, men har dessverre fisket mer i andre fjelloråder og prioritert vinter og skiturer på Haukeli og Vågsli.

    Såvidt jeg har forstått så er det bare ørret i vanne her. Men nå er det samtidig veldig lite info og hente og folk jeg har spurt virker ikke nødvendigvis å ha peiling.

    Hadde jo vært midt i blinken å kunne kombinert skiturene med isfiske etter røya f.eks.

    Hvis du ikke har lyst å området eller vannene med alle så blir jeg også veldig takknemmelig for en personlig melding. (Har ikke noen andre fiskeinteresserte venner så det vil ikke spre seg så fort dette her.)

    Litt seint svar kansje men blir muligens lest? Det er IKKE røye i Vågslid/Haukeli. Man må til Rauland,f.eks Møsvatn for å fiske røye.Har fiska i Vågsli i snart 40 år å aldri sett røye....Stor ørret derimot ;) Men gjelder å ha litt flaks med tidspunktet for som mange sier så er den ikke alltid like bitevillig. I år så klaffa det bra med en tur midt i juni,men kan tenke meg at det var enda bedre før vi kom for bettet avtok litt de neste dagene.Men kaldt nordvest er sjelden noe gull for fiske uansett.

  6. Shimano Antares 240 L, 3-12g (og det hadde vært min favoritt, men den er 2 delt..)

    Og slik ble det.

    Fikk tak i en Antares 270(cm) til 40% hos Stram Line i Bogstadveien.

    Likte den så godt at jeg rett og slett må leve med at den er stor å transportere!

    Så blir det spennende å prøve den!

    F :angry:

    Håper du blir fornøy.Antares er en kjempestang,men en smule myk i toppen i forhold til resten,men noen vil jo ha det slik. si gjerne i fra om du får andre erfaringer.

  7. enig med deg Ove Jan... derfor blir det litt feil å anbefale ei dyr kvalitetssnelle til en som skal bruke snelle noen få ganger i året.

    Han/hun kan med fordel bruke resten av pengene til annet stæsj.

    Er overhodet ikke enig.Hvorfor skal de som ikke fisker så ofte bruke dårlig utstyr? Det er de som er såkalte feriefiskere med billig utstyr som reklamerer oftest på det de trodde var et bra utstyr som skulle tåle og løfte en fisk ombord i båten eller som skal tåle og oppbevares i båten på sjøen uten at det ruster i stykker.....osv osv

    Har sett mange som kommer inn med sneller som er fulle av rust og så tror de at man kan få ny snelle på garantien...jammen sa jeg snørr!! (ikke smør) he he

  8. veldig fine fluer morten, faktisk de fineste jeg har sett du har lagt ut!

    sierra gorva kan bindes både med hegrehackel og softhackel (hane eller langfibret høne).

    storflue= store hackel altså hegre..

    perosnlig synes jeg ikke sierra gorva fisker bra i store utgaver. og i små utgaver passer et såkalt softhackel bedre...

    skal jeg gi deg noen "trekk" så er det ditt valg av kroppshackel. det er for mykt :rolleyes: (etter min mening selvsagt, ikke laksens.fluen ser bedre ut med hackel ala. whiting herbert minert dry-fly prograde. stivere hackel enn det er ikke nødvendig)

    Nå er jo jeg for nybegynner i laksefiske og regne,men jeg synes de aller fleste overdresser fluene sine.Selv foretrekker jeg så lite materialer som mulig(forsvarlig),det gjelder også på ørret og sjøørretfluene mine. Synes de siste fluene som det var bilde av her hadde for mye vinge,men om laksen mener det,det er en annen skål :huh:

  9. Hei

    Jeg var ute og fisket med min nye Shimano TLD 20 i drøbaksundet i helgen.

    Hadde lagt multien rett på spolen. Bremsen virket ikke! Jeg strammet og strammet men den ga ikke full bremsekraft. Den ga rett og slett etter.... Hva i h......Hva var problemet? Var bremsen gått på en spitter ny SHimano Tld 20???? Eller.... Nei da. Lik bremsekraft uavhengig av bremsepådrag!!!!! Noe måtte være galt.. Og ganske rett... Hele stasen... Med hundrevis av meter m Fireline danset runt spoleakselen som en leken jente på lørdagskvelden!.

    Moralen er: legg på mono innerst eller gjør som jeg gjorde i kveld: dro av hele stasen og la på 7 cm dobbeltsidig tape på spoleakselen. Nå sklir den ikke.... og nå er det fisken som danser.... ikke spolen med mulit!

    Klassisk feil rett og slett :rolleyes:

  10. Merkelig utsagn når en vet hvor forskjellig

    GRX, GRXi, Greyflex og Greyflex Mk2 faktisk føles i hånda.

    F.eks så kjennes Greyflex 13 og 15 fot veldig lik ut som Lecie i enhånds, ekstremt progressiv forholdsvis dyp aksjon.

    Trodde du like alt med G-loomis og LPXe jeg edguy :rolleyes:

    Jeg kan godt forstå deg hvis det er GRX du henviser til.

    Samme med Greyflex enhånds i #5 og #6/7, ikke noe ekstra med disse synes jeg heller.

    Men duverden, tipper du ville elsker Greys Missionary #5 10.3 foteren!!!

    Ja ble en smule krøll her.Mener selvsagt at jeg ikke har prøvd alle modellene,men en 3-4 stykker har jeg prøvd i enhånds vel og merke.Husker ikke betegnelsen på disse(kan godt ha vært GRX),men det var stenger til mellom 2 og 3 tusen tror jeg.Synes de var tunge og ikke særlig spenstige.Sammenlignet med Guide Line i samme prisklasse så synes jeg de falt igjennom,men det hele munner jo ned til hva man sammenligner med.

  11. Nå får jeg sikkert bank, men jeg lar det stå til:

    Havengel sier bl.a.: ".....,til haspel er det bare å tre en pinne/blyant gjennom spolen og holde den med tærne eller sette den mellolom sofaputene"

    Ææeehh,,, Hvis vi snakker om haspelsneller: Jeg trodde at man IKKE skal la spolen gå rundt, men at den skal holdes fast på tvers av snellen slik at monoen sklir over kanten på spolen?? Fisker ikke så mye, men mener jeg har lest det på spolene. (Stiller meg meg guarden oppe og venter på svar.)

    TheOldBoy.

    Du har HELT rett.Snøret "hasples" av spolen og inn på snella. Pga av forskjell i diameter på snørespolen og snellespolen så må man som oftest snu snørespolen av og til for og unngå tvinn.Hovedregel er og begynne med etiketten mot snella og så snu når man merker at det blir tvinn.

  12. Hei, jeg er helt nybegynner når det gjelder fluefiske men har fisket generelt mye i alle år. Primært havfiske. Etter et impulskjøp hos Baardsen har jeg nå plutselig blitt fluefisker, dvs. skal prøve å bli iallefall! :)

    Jeg trenger svar på mange spm. men vil iallefall begynne med et jeg lurer på.

    Hvor ofte må man bytte snøre og hva bør jeg gjøre for å vedlikeholde det best mulig? Jeg skal primært fiske i saltvann etter sjøørret.

    Mvh Linda

    Salt(vann) tærer merkbart mere på snøret enn om det bare brukes i ferskvann.Salt er jo små krystaller som er skarpe som kniver.Derfor er det viktig og skylle snøret og gjerne alt fiskeutstyret i ferskvann nå og da.Ta det med i dusjen :P

    Skitt og smuss har en tendens til og feste seg på snøret uansett hvor mye du skyller de,kan fort bli grønske om man ikke tørker det av og til.Ta snøret av snella så det kommer luft til. Ellers så finnes det mange tråder her om rensing av snøret .Ta et søk så finner du nok noe. Noen er dog så stabeis at de aldri renser snøret,men du finner fort ut at det er en nødvendighet dersom du vil ta vare på det lengst mulig.Det finnes spesielle rensemidler og få kjøpt i sportsfiske butikken som både smører og renser i en operasjon,men lunka vann og zalo går også bra til rengjøringen.Smøring av snøret med spesialmiddel gjør det glattere.

    Noen snører tåler mere enn andre og generelt så vil et billigsnøre(2-300 kr) vare vesentlig kortere enn et dyrere fra ca 350 og oppover. Coatingen/overflaten er gjerne mykere og suger til seg dritten lettere og de begynner og krakkelere/sprekke mye fortere.Sollys er også alle snørers fiende.UV strålingen tar knekken på mye. Du må selv se eller føle for når du vil bytte.Kommer jo helt ann på hvor mye det brukes og hvordan man oppbevarer det.Et snøre kan vare i mange år dersom man gidder ta seg bryet med og være nøye med det.

  13. mottok to dager etter bestilling plastspreeldingsen i posten.

    håpefull men som alltid litt skeptisk. klipsa spoleholderen til stanga, festa spolen i holderen og snøre til snella, og så skulle det bare være å sveive i veg....

    Og så enkelt var det faktisk! Fungerte utrolig bra. 30sneller gikk som faktisk lett som en lek!

    takk for gode råd og linker. sikkert flere mulige løsninger som kan fungere. Men sverger nå selv til spreelèn. Den var rett og slett genial. bestillte tre til i dag til noen kamerater som også ble overbesvist etter å ha teste den.

    Etter å ha spolet på 30sneller Kan jeg derfor trygt anbefale denne:

    http://spreel.hotserv.dk/

    Ser jo genialt ut!!

  14. Hei

    Det ble en Greys grxi, har hentet den ut i dag og skal prøve den i helga. Gleder maeg.

    Rikky

    Lykke til.Selv synes jeg greys er noe dritt,men smak og behag. Kom gjerne med en tilbakemelding på hva du synes om den.Er alltid interessant og høre nye erfaringer.

  15. Vi i Nidelva har også merket at det mistes mye laks på Owner, til tross for sylkvass spiss. Har en teori om at den kroken fester seg på feil plass når den er så skarp, men dette med små mothaker høres mer sannsynlig ut. (evt en kombinasjon)

    Dere får tro hva dere vil om små mothaker.Jeg har brukt owner i mange år og mister definitivt mindre fisk på disse enn andre kroker som blir sløve bare man ser hardt på dem. Siden de er så skarpe så trenger de bedre inn i fisken og dermed henger den uansett.Bare prøv på fingeren din!! (ler rått...)

    Et annet alternativ er at du kjøper Kamasan treblekroker for tubefluer,disse er sylskarpe og har større mothake enn owner.Hvor godt de står seg mot saltvann er jeg usikker på,men er jo verdt et forsøk.Minuset er prisen.....

    Good LØKK

  16. Det heter å "lyse etter krabbe" -ihvertfall her i distriktet :)

    Høysesongen er august-september, mend et har nok endel med at det da etterhvert blir mørkt såpass tidlig at en kan gjøre dette før kl 01-02.

    Vil så klart være lokale forskjeller :)

    Minuset med og ut og grave krabber nå er jo at vannet blir kaldere og man fryser lettere for som oftest blir man en smule våt i hvertfall de av oss som stort sett graver med hendene og henger og dingler ut av båten..... ;)

  17. Jeg kommer litt seint inn her, men det kalles faktisk å lystre krabber selv om man ikke bruker lystregaffel.

    Og du Gjedde Andrew, som etter sigende skal bo i "Fræksta", ta deg en tur til Tisler! Det er et krabbe-eldorado! :rolleyes:

    På Sørlandet heter det og "grave paltosk" Gammelt uttrykk.....

    Man lystrer vel ikke,men LYSER heller etter krabber.Eller grave krabber som de fleste her sier. At sesongen er nå og utover som det ble sagt stemmer vel ikke helt. Normalt så er det i den varme årstiden ifra omtrendt midten av mai og ut til og med august eller september som er det normale,litt avhengig av vanntemperaturen så klart.Krabbene går på rua/ruren og spiser den og diverse skjell/blåskjell så se etter dette dersom du skal finne gode områder for krabbegraving.

    Man kan selvsagt finne krabber nå også,men krabbene trekker ned på dypere vann utover høsten og fanges helst med teiner. Grunnen er at gyteperioden begynner rundt mnd skiftet september/oktober og varer 2-3 måneder.

  18. Vi har kjøpt en 17 ranaplast, og det medfølgte det nevnte ekkoloddet. Det mangler brukerveiledning og det virker forholdsvis gammelt. Er dette ekkoloddet no å satse på?

    Du bør kanskje prøve det selv først og se om det passer til ditt bruk?

  19. bruker fireline ja, 0. 5 eller noe i den duren (6 kilo [?] ) men snella sier jo i infoen at den har noe spessielle greier for å legge senen perfekt på spola, har nå jeg lest..

    Mente ikke at det var helt rævva,men det finnes bedre altså.Kommer jo litt an på preferanser!

  20. Blue Fox i gull med "ørretprikker" Hovedspinner, rett og slett fordi jeg "alltid" får fisk på den! Dessuten kaster den godt (til og være spinner)

    Mepps sort med gule prikker og panther martin med flue(begge killere på fjellet).Går jo på forskjellig dybde disse så det kommer an på hvor jeg fisker.

  21. mhm... tenkte meg det ja..

    så har jeg et annet spørsmål.. snella jeg har er en abu garcia 503r cardinal, er dette en bra snelle til denne type fiske? vil den passe bra til denne stanga?

    takker for alle svar ;)

    Stanga er kjempebra den,men abu??? Nei styr unna og kjøp en shimano twin power med frontbrems.Det passer som ku. i fi... :)

    Altså om den passer? ja den passer vel,men du får jo mye bedre sneller enn denne.Kommer litt ann på hva slags snøre du vil bruke.Skal du bruke fireline(0,10 eller 0,12 mm) el.lign så styr unna denne.Da bør du ha en snelle med bedre snøreopplegg så ikke snøret skjærer seg ned ved belastning og skjærereir vil bli realiteten på neste kast!!

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.