Gå til innhold
Fiskersiden

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres

  1. Yesterday
  2. Forbudet mot fiske med stang og håndsnøre i sjøen gjelder bare laks, ikke annen anadrom laksefisk. Fiske etter sjøørret er dermed tillatt i 2024. Miljødirektoratet: Fiske etter laks og sjøørret i sjøen i 2024 Link: https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/fagmeldinger/2024/juli-2024/fiske-etter-laks-og-sjoorret-i-sjoen-i-2024/
  3. Siste uke
  4. Men at livet er bittert, er det som gjør det vært å leve spør du meg.
  5. Litt bitter kanskje, ja for jeg har jo forelsket meg noen ganger...
  6. Jeg vil alltid savne en partner, kone, hustru, samboer - en som kan utfylle meg. Men jeg har det ***** meg ganske bra på egenhånd, velbekomme.
  7. Det er en befrielse - å være selvstendig.
  8. Mye flotte damer der ute men jeg klarer meg egentlig ganske godt... Ikke sikker på om jeg ville byttet.
  9. Jeg var alltid på jakt etter kjerligheten, men sånn ville det ikke. Når jeg nå har passert 50 så er det ikke så viktig lengre, jeg er glad for å ha tiden for meg selv og i mitt eget tempo. Jeg er takknemlig for at min lagnad ble som den var til å komme, jeg ville ikke byttet mot noe.
  10. Å si at fiskelykka skydes at knuten glir - er noe av det absolutt værtste jeg har sett.
  11. Det går nedover ja, men verre vil det bli. For førsteprioritert for Ola Norman er ikke å ta vare på naturen og natarresursene våre, det er korttenktngte penger til livets opphold. Forsåelig nok, man jo helst overleve i dag - ikke i morgen, for da er det for sent.
  12. Hei. kjøpte du fiskekort i Hallandsvatnet og Nesvatnet, eller kontaktet du grunneier? Andreas
  13. internasjonalt sett er det en mye mer balansert tilnærming til disse spørsmålene enn her hjemme. Og det enda de har mye større utfordringer med såkalte invasive arter enn vi har her hjemme; ut over fiskearter som solabbor, sliter de med signalkreps, sebramuslinger, ullhåndkrabber osv, for ikke å nevne alle parasittene disse drar med seg. Solabbor og ørekyte er uønsket av oss mennesker, og representerer problemer, kanskje også økologisk sett. Karpe og suter er neppe et stort problem i Norge, og hvis de er et problem så er det av høyst lokal natur. Man setter ikke ut karpe i dammer med (stor) salamander for å nevne et potensielt eksempel (for såvidt ikke noe annet sted heller). Og det at fisk etablerer seg uten å bli satt ut i grunnvannsfylte grustak viser jo hvordan ting kan foregå. Samtidig som man må styre klar av de verste tabbene, og heller ikke drive å spre fisk eller andre organismer ukritisk, er det heller ingen grunn til å få panikk om en art skulle dukke opp et nytt sted, og forsøke å utrydde nykommeren (noen ganger bør man absolutt gjøre det). Det kan like gjerne være en del av naturlige mekanismer. Er en viss pragmatisme for mye å be om? Og det bør ihvertfall være et krav at man nærmer seg disse spørsmålet med et åpent sinn.
  14. Det finnes en del nyere forskning nå, som ihvertfall får en del oppmerksomhet i utlandet. Tror de første forsøkene med ender var et stort skritt i riktig retning her. Angående spredning av laksefisk i Norge, så var nok Lars Nilsens bok "Ørret" en øyeåpner for mange, inkludert meg selv. Denne undersøkelsen er interessant, det er om abbor som sprer seg til nye grusgraver, tilsynelatende uten menneskelig innblanding: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2022.0533?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR062-iCMBq7z4vmLPvXlzpDZ_BTqfgUdHEqitHw8UzPLXse5_IDQt90NvY_aem_zkS9gOWvbSm17FnQ-e_5Ww
  15. og uansett hvordan spredningsmekanismen med fugl egentlig er (med de nye funnene er tydeligvis flere muligheter åpne), det er forunderlig at selv profesjonelle biologer synes å benekte dette, enda det har vært kjent siden Darwins tid. Alle innenfor offentlig forskning og forvaltning synes å klamre seg til den ene forklaringen; at ALL spredning i nyere tid skyldes mennesker generelt og sportsfiskere spesielt. Man kan jo lure på hvordan fisk historisk sett i det hele tatt har klart å etablere seg på nye steder. Vi har jo sett det samme i forbindelse med økningen i utbredelse av ørekyt i Norge de siste 50-60 årene. Der fikk sportsfiskerne ALENE skylda. Ja, sportsfiskere som har brukt levende ørekyt som agn har sin del av ansvaret, men undersøkelser viste jo at ørekyt som blindpassasjer med settefisk av ørret, og etablering av nye "naturlige" spredningsveier, for eksempel i forbindelse med kraftverkstunneller, var en mye viktigere årsak. Så har kanskje fugler sin del av "skylda" også for spredningen av ørekyt? Og det generelle er uansett at fisk kan spre seg på en hel rekke måter, og at den første ryggmargsrefleksen om at det er sportsfiskerne som alene har skylda rett og slett ikke er sann. Og det er forbausende stille om den absolutt største systematiske spredningen av fisk gjort av mennesker i Norge opp gjennom historien; nemlig at ørret har blitt båret høyt til fjells, nærmest i hver eneste krik og krok av landet vårt, også der den åpenbart ikke har noe å gjøre økologisk sett. Jeg sier ikke at dette har vært galt generelt sett. Dette har gitt enormt mange gode fiskevann, og har gitt et viktig næringsgrunnlag, som har gjort det mulig for folk å bosette seg i grisgrendte strøk. Dette nyter vi alle godt av i dag. Og det viser at mennesket også er en del av naturen, og påvirker sine omgivelser, som andre arter, men i større og mer systematisk omfang. Men denne historiske erkjennelsen burde også gjøre at man har et mer reflektert og nyansert syn på hvordan vi forvalter naturen i dag, i en æra der vi har skaffet oss utrolig mye kunnskap om hva som er innafor, og hva som definitivt er utafor. Istedet ser vi en diskusjon, også av profesjonelle biologer som i stadig større grad blir mer fundamentalistisk.
  16. Bare hyggelig. De første forsøkene med karuss og karpe mener jeg ble offentliggjort i 2020. Litt rart at ingen involverte i forvaltningen eller NJFF ser ut til å anerkjenne muligheten for at fisk kan spres med fugl.
  17. oi, dette var nytt for meg. Her legger jeg meg flat. Og takk for at du oppdaterer meg. I forhold til trådens tema styrker det uansett hypotesen om at disse fiskene har havnet i vannet pga fugl, og ikke pga mennesker.
  18. Hei, Når du sier rogn blir brutt ned i tarmen så tar du faktisk feil. Nyere forskning viser at befruktet rogn fra en rekke arter kan overleve gjennom fordøyelsessystemet til stokkender. Dette gjelder solabbor, karpe, karuss og flere andre arter. Legger ved en av forskningsrapportene her som pdf Ecography - 2024 - Lovas‐Kiss - Bird‐mediated endozoochory as a potential dispersal mechanism of bony fishes (1).pdf
  19. her var det mye rart. Bare så det er klart; at befruktet rogn har blitt spredt til nye lokaliteter via fugl ble observert allerede av Charles Darwin. Derfor er det arrogant, og ikke i henhold til kjente fakta, å hevde at fugl ikke kan bidra til å spre fisk. Men rogna blir jo ikke spredt via tarmen til fuglene, der blir den raskt brutt ned. Men den blir spredt ved at befruktet rogn klistrer seg fast til føtter og fjærdrakt. Det er naturligvis grenser for hvor lenge befruktet rogn kan overleve utenfor vannet, og slik spredning er typisk via-via, fra det ene vannet til det nærmeste. Derfor kan en plutselig forekomst langt unna den nærmeste kjente virke usannsynlig at er pga fugl, men en slik mulighet virker ikke noe mindre sannsynlig enn at noen skal ha interesse av å bære med seg totalt uinteressant fisk langt fra bilvei. HVIS det er folk som står bak disse nye forekomstene langt av lei i Østfold, så er den eneste realistiske muligheten at de har blitt brukt som agnfisk. Men er det interessante rovfisk i disse vannene? Og hvis de vil fiske med agnfisk; hvorfor bruke solabbor? Det er jo mye enklere å få tak i mort som fins naturlig i rikelige mengder i det samme området, og med muligheten for at jeg tar feil, sannsynligvis allerede fins i vannene. For øvrig er jeg (som vanlig) enig i betraktningene til Erik.
  20. Enig i at Heier frem til nå har fremstått som en fornuftig fyr, men dette er veldig søkt. At solabbor blir oppdaget langs vei er nokså naturlig da det er der folk ferdes. At rognspisende fugl som stokkender er nært knyttet til bebygde områder og jordbruksområder burde han også være klar over. Uttalelsene til hans kollega Bjørn Aksel Bjerke er også på jordet. Han har ikke satt seg inn i saken og tror fisk har innvendig befruktning. Ingen tvil om at karpe, suter og gjedde har blitt satt ut av mennesker. Heller ingen tvil om at de siste 20 årene er det østeuropeere som har stått for noe av dette. Har man solgt fiskeutstyr noen år så vet man hvem som kjøper hva og stiller hvilke spørsmål.
  1. Last inn mer aktivitet
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.