Gå til innhold
Fiskersiden

JanKaa

Medlemmer
  • Innholdsteller

    10
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av JanKaa

  1. Dette er jo nok et typisk Størensvedtak. Hadde enda tanken bak det vært å sikre gytelaksen, men dette handler kun om å begrense fisket nedefor fossen. Fra Størensområdet og oppover oppereres det med ukeleie i stor stil, i motsetning til lenger ned der det er mange trøndere med sesongfiske.

    Nye grupper fiskere inn hver uke, kakk,kakk,kakk,kakk.... Fire lakser og vekk med deg slik at vi kan få inn neste gruppe.

    Blir det noe mindre uttak av dette da?

    For meg er fire lakser mer enn nok, men jeg vil da for svarte ha muligheten til å stå i elva uten å tenke på at jeg balanserer på kniveggen i forhold til sesongslutt. Jeg setter mer enn gjerne tilbake fisk, har faktisk gjort det lenge før kvoter var en realitet, men jeg får meg ikke til å sette ut skadet eller sprengt fisk.

    Den helvetes oppdrettsmafiaen er i ferd med å ta fra oss hobbyen vår!!!!!

    I praksis er det vel bare sesongfiske som blir begrenset,og det gjelder ikke bare Gaula. Ikke for lasksens beste, men ...

  2. Ser at de som driver med stamfiske i mandalselva rapporterer om urovekkende lite laks. Sesongen var helt grei, men de siste års dårlige fangster sammen med lite stamfisk på elva bør i mine øyne føre til ytterligere innskjerpinger i fisket. Jeg har i diverse diskusjoner mast om dette, men møter alltid motbør da økonomi, lengden på fisketid og ens personlige og litt egoistiske forhold til fisket settes foran laksens truede situasjon. Min mening er at fisketiden må reduseres til 31.august og kanskje til 15.august også. Max 1 laks pr døgn 10 laks pr sesong. Med disse tiltak ville betydelig mer laks stått på gytegrunnene denne høsten. Det finnes ingen vettug grunn til at fiskere jeg kjenner har halt opp 50-80 laks av sørlandselvene denne sommeren.

    I forhold til andre elver som Mandalselva kan sammenlignes med slik som Bjerkreimselva med 12 tonn, er årets sesong 2008 i Mandalselva under middels. Tror man skal være forsiktig med å korte inn for mye på sesongen da det bare medfører at alle tilreisende fra danskebåtene vil dominere mere og det blir enda mere stress og mindre fiskeglede. Jeg er enig i at fisket de 2 siste ukene i sone 1-3 ikke er så bra, men det bør innføres C&R på brun fisk. Jeg har bedre tro på fredning fra søndag kl. 17.00 til mandag 17.00. Det vil hjelpe for flere ting.... og bedre tid til en trøste cognac når fisket går litt dårlig. En til to fisker pr. dag og 10-12 pr sesong syns jeg er en god ide.

    Uten at jeg har kunskaper om dette tror jeg likevel at det største problemet er at mere laks gyter i sone 4 og mere yngel/rogn blir satt ut i sone 4 enn i sone 3 i forhold til tidligere.

    Når så en stor del av smolten går i kverna på Laudal Kraftverk på vei ut, blir det ikke noe laks som kommer tilbake. Kraftverket bør finne løsninger på dette eller stenge i april-mai. Ellers har jeg forstått at kraftverket har god forståelse med det som skjer i elva, så jeg venter på bedre ordninger fra denne kanten.

    I tillegg så ble sesongen ekstra dårlig grunnet at bare en liten del av laksen og da kun de største kom seg opp Haugefossen i juni.( Fisket i selve fossen er vel ikke så positivt for elva ). Det bedret seg i juli etter at vannføringen ble satt ned et par dager og elvetemperaturen etter hvert steg. Ifølge statistikken ble det tatt 342 laks i sone 2 og kun 31 i sone 3 i juni mnd.

    Ifølge NVE's snøkart nå ser det ut il at det blir enda mere snø i vinter og dermed blir vel forholdene i juni neste år like dårlig for oss som fisker mest i sone 3.

    Jan Grøttjord

  3. I forhold til tidligere år og andre elver blir vel dette året 2008 å betrakte som elendig i Madalselva, spesielt i sone 3. Kun ca. 25 fisk tatt i hele juni ifølge statistikken. Ikke før helt i slutten av juli etter at elven ble satt ned noen dager ble fisket mere normalt i sone 3. Mye snø og dermed stor vannføring først i sesongen har medført at fisken ble tatt på sonene nedstrøms Haugefossen da en stor del av fisken har problemer med for stor vannføring i fossen. Men hvorfor kunne ikke elva settes ned i slutten av juni og juli. Det må vel kunne kombineres med lokkeflommen å sette elva ned til 30-40m3/s hvis turbinene stoppes. Da vil laksen få fritt leide helt fra sone 2 til sone 4. Sone 2 har i denne dårlige perioden for sone 3 hatt et mere normalt fiske.

    At det generelt er dårlig i hele elva er ikke bra. Hva er årsaken? Den mest nærliggende er vel å tro at det er mangel på yngel og smolt. Det er lett å se at det er lite yngel/smolt i sone 3 der jeg fisker mest. Jeg fisket en uke i Gaula og der var det yngel/smolt som rente rundt bena mine hele tiden. Er det AE som har forårsaket dette, eller er det andre årsaker som har med utsetting av rogn/yngel, eller er det noe helt annet?

    Når Mandalselva er blitt en nasjonal lakseelv synes jeg det bør settes inn krefter både fra staten og lokale elveeiere som styret i sone 3 og elveeierlaget for å finne årsakene til det dårlige fisket snarest mulig. For et par år siden ble det snakket om 20-30 tonn var mulig. Nå blir det knapt en fjerdedel.

    Håper nå at alle ting med elven blir nøye undersøkt med hensyn til smolt i turbinene, vannføring, oppgangshinder og utsetting.

    For elveeierne, næringslivet i dalen med nesten tomme campingplasser etc. og for fiskerne spesielt i sone 3, er dette lite hyggelig og det blir nok mange som svikter elva til neste år også. For oss som har kjøpt årskort og leid oss fast inn på campingplassene savner vi informasjon om elva og hva vi kan vente oss for neste sesong. Er ikke de som styrer elva for sone 3 og for elveeierlaget interessert i det?

    Ellers er jeg blitt glad i Mandalselva som er en topp flueelv, likeså miljøet der, og håper det beste for elva i årene som kommer.

    Jan Grøttjord

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.