Gå til innhold
Fiskersiden

johansen

Medlemmer
  • Innholdsteller

    104
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    3

Innlegg skrevet av johansen

  1. Du får ikke kjøpt noe som helst i Mindelo (utenom fæl sprit og billig øl).

    Mindelo er et utmerket utgangspunkt for Marlin fiske og det er en mengde båter der som tilbyr charter turer. Da er alt utstyr inkludert, men det koster litt. Anbefaler å ta kontakt med Morten Ruud på Offshore hunter hvis du har lyst på å fiske Marlin. Sikkert mulig å få han med på å jigge etter Amberjack og annet snacks. 

    Også mulig å fiske i fra land flere steder på St. Vincent, med du må regne med litt fjellklatring for å komme til de beste plassene. Det er rimelig risky da sjøen er røff og det er fort gjort å bli skylt på sjøen. 

    • Like 1
  2. Hei.  Jeg ville gått for en kortere stang. Litt over 5 fot er passe. Blir veldig tungt å jigge med lengre stang. Skal du kjøpe i stang i Norge har du i realiteten bare to valg:

    Haspel: http://www.villmarksbutikken.net/Produkter/Fiske/Stenger/Havfiskestenger/Westin-3776-Jigging-G.C.-M-250-400g

    eller multi: http://www.villmarksbutikken.net/Produkter/Fiske/Stenger/Havfiskestenger/Westin-3776-Jigging-T.G.C.-M-250-450-g

    Jeg brukte haspel utgaven i Tanzania og den fungerte fint som en allround jigging stang med jigger mellom 150 og 250 gram. Stanga er etter min mening underklassifisert, og det er ikke gunstig å jigge med tyngre jigger enn 300g. Men det går såvidt ;) Keramikken i toppringen løsnet fra stanga under fiske, men den lot seg heldigvis limes på igjen uten større problemer. Ellers fungerte stanga fint og det ble landa mye fin fisk opp til 30 kg på stanga. 

    Du kan lese tur rapporten her: http://xcpert.blogspot.no/2016/04/paskefiske-i-tanzania.html

    Når det kommer til sneller kommer du rimelig billig unna med en Saragoosa 20000 (haspel). Går du for multi kan sikker snellene ovenfor fungere, men jeg hadde nok gått for en shimano ocea jigger eller lignende når du først skal gi over 3000 for ei snelle. 

  3. Hei.

    Prøvde en del forskjellige jigger på min tur til Tanzania i vår.  Fikk fisk på det meste, så min erfaring er at merke og pris ikke nødvendigvis gjenspeiles i antall fisk fanget. De billige jiggene har som regel ikke like fin finish som de dyre, men dette bryr ikke fisken seg stort om. Hadde best fiske på Glow fargede jigger. Rosa/hvit eller rosa / glow fungerte også meget bra. 

    Williamson Behntos funka bra og disse får du kjøpt i Norge. Willamson absyss fungerte ikke like bra. Ellers kan det lønne seg å kjøpe noen kortere og breder jigger. Disse er tyngre å jigge men flakser mye mer rundt når du jigger. Fungerer bra på grunnere vann. 

    På kapp Verde er det mye Amberjack og disse må du ofte fiske ganske dypt. Langsmale jigger på mellom 200-400g vil nok fungere bra. Glow er igjen et hett tips;) Til black jacks og annet på grunnere vann ville jeg ha gått for lettere og bredere jigger. Sjekk ut ebay / shimreels eller lignende. 

    Kjøp kroker og assist line løst og lag disse selv. Shout Kudako 5/0 til 7/0 dekker det meste.  Krokene som sitter på williamson jiggene er ikke egnet for større fisk.. Også lurt å kjøpe inn noen glow blekkspruter til å pimpe opp assistkrokene ( amberjacks liker litt pynt). Er en del wahoo på kapp verde så du kan regne med å miste litt jigg, da de kutter alt annet en solid wire..

    Ingen erfaring med å jigge yellowfin, men regner med at de tar det meste så sant du treffer på dem :)

    • Like 2
  4. Fisk ved inn eller utløpet på 4-0.5 m dyp. Har fått gyte lake på all mulig slags bunn, men litt strøm er aldri dumt. Gress og annen vegetasjon på bunnen kan også være bra. Mulig lakan fester rogna i gresset.

    Du kan få lake på dunk eller eller meite. Dunkefiske er beskrevet her http://leirudfiske.mamutweb.com/subdet8.htm

    Drit i sirkel krok. Kjør vanlig J krok.

    Du kan også meite lakan, Bruk nappvarsler og fisk agnet på eller rett over bunnen. Røye filet fungerer kjempefint som agn. 3/0 eller 4/0 er passe størrelse på krok. Ikke sett stengene for langt unna. Du er avhengig av taskt tilslag for å unngå dyp kroking.

    Prøv å flytt rundt en del for å lokalisere gyteplassene. Får du en lake, så får du gjerne flere i samme hull eller område.

    Det kan være lurt å fore opp noen hull med fiske biter på potensielle gyte plasser noen dager før du skal fiske. Pass på at det er såpass grunt at du ser fiskebitene på bunnen. Er bitene borte når du sjekker hullet noen dager senere, er det mest sannsynlig lake i området :)

    • Like 1
  5. En bait popper er en foam ball som løfter agnet av bunnen. Festes med en liten wire bit eller FC til tacklet ditt (fest den slik at agnfisken står mest mulig vannrett i vannet) Du kan også bruke en liten isopor dupp. Fungerer også med balsa pinner som du trykker inn i fisken. Bare husk på å sikre balsa biten med wire, slik at igjedda ikke svelger agnfisken din med balsa biten inni (gjedder er dårlige på å fordøye tre).

    Anbefaler å ta en kikk på disse filmene om du har tenkt å begynne med predator meite. Forklarer de fleste metodene ganske greit :)

  6. Bruk flour carbon eller hard mono. FC er tilnærmet usynlig under vann og en del mer holdbar mot gjeddetenner enn vanlig mono. Hard mono er laget for å motstå gjedde tenner, og er enda mer slitesterk enn FC. Den er desverre ikke like usynlig som FC.

    0.35 - 0,45mm er et greit utgangspunkt for å unngå alt for mange tap av wobblere.

  7. Hvis du får deg båt er dupptrolling en giftig metode.

    Et par dupper hengende bak båten når du ror sakte over godplassene er ofte en fin metode for å komme i kontakt med de riktig store gjeddene. Bruk 2 kroks tackler med den fremste treblen festet i munn eller hode på agnfisken og den bakre festet så vidt inn i skinnet på siden. Fest krokene slik at det blir en liten bøy på agnfisken. Det beste er om du får fisken til å roterere sakte og uregelmessig i store sirkler (prøv deg frem med ulik bøy på fisken). Husk god svivel foran fortommen. Bruk lang fortom (40 cm) og / eller overfortom og ca 20 - 40 g søkke.

    Metoden fungerer fint hele året, men fortrinnsvis i den kaldere årstiden.

    Har du funnet en skikkelig gromplass er det lite som slår bunnmeite. Bruk glidene tackler og monter agnfisken bak frem. Du kan enten poppe opp fisken med en bait popper (fåes hos leirud) eller fiskes rett på bunnen. Er det mye gress er et popup agn å foretrekke.

    Ikke gi opp om du ikke har fått noen gjedder enda. Beste tiden er oktober og november;) 8-16 C i vannet.

    • Like 4
  8. Joa. Mange gjedder legger på seg og trives godt selv om de har blitt dratt på land et par ganger, men når de blir dratt på land gang på gang år etter år, så avtar ofte veksten en god del. Se bare på hvor de ekstremt store gjeddene blir tatt (15+). De dukker som regel opp i ukjente vann med lavt fisketrykk, eller i vann som er så store at det er vanskelig å få de samme gjeddene om og om igjen.

    Det at gjedder blir skeptiske til naturlige agn etter at de har blitt fanget med det, og følgelig begrenser føde inntaket sitt, er vel basert på en god porsjon personlig synsing.. Nesten umulig å måle noe sånt. Det er jo heller ikke slik at gjedda angriper kunst agn for moro skyld, de forbinder jo det med mat.

    Det jeg veit er at gjedder ofte lar seg lure flere ganger i løpet av en dag, når en fisker med naturlige agn, og at det sjelden skjer når jeg fisker med kunst bait. Årsakene til dette kan være at gjedda lettere klarer å skille ut et kunst agn som noe farlig etter å ha sett trynet mitt i fugleperspektiv fra avkrokingsmatta. Men så går det noen dager, før den samme fisken innhalerer spinneren til en uskyldig ørretfisker...

    Men i stedet for å la dette bli en debatt om hva som er minst ille av meite og slukfiske, kan en jo heller diskuterer hva man kan gjøre for å skade gjeddene minst mulig. Mindre og færre kroker gjerne i kombinasjon med realease tackling av baits er jo ting som både meitere, trollere og latex gubber bør tenke på...

    • Like 1
  9. Mye sannhet i det du sier Roger...

    Gjedde er nok en av våre ferskvanns fisker som blir mest negativt påvirket av c/r. Nesten uansett hvor pent en behandler fisken så er sjansen stor for at de slutter å øke i vekt og lengde, når de blir dratt på land flere ganger i løpet av året. Beste måten å få de store gjeddene til å bli større er rett å slett å unngå å få de samme gjeddene for mange ganger i løpet av en sesong.

    Har fått store gjedder på wobbler, gummi, jerk og meite, og min erfaring er at meite er den klart mest skånsomme metoden. Små kroker, null brekkstang effekt, og kroking utenfor gjeller og svelg, gjør at skadene på ei meite gjedde stort sett blir minimale.

    Trolling og spinn med wobbler gir ofte store sår skader pga brekkstang effekt og store kroker, samt skader på øyne pga kroker som henger og slenger på utsiden av kjeften.

    Trolling og spinn og gummi gir ikke den samme brekkstang effekten, men her er ofte problemet dyp kroking i svelg og gjeller.

    Den absolutt værste metoden i mine øyne er slow trolling med DIGRE gummi baits etter etterleiks gjedder. Gjeddene sluker gummidyra i løpet av nano sekunder og når man i tillegg bruker kroker i størrelse opp til 5/0, sier det seg selv at skadene blir store. Ikke for å henge ut noen, men har meita opp etterleiks gjedder i øyern deltaet med punkterte øyne og utrevne gjellebuer etter at de har vært en tur i båten til ''gummi gutta''. Sier seg selv at veksten og trivselen til disse gjeddene stagnerer.

    Mulig det kan være lurt å teste ut realese tackler ala Jens Bursell når en fisker med tre og gummi. Eliminerer brekkstang effekten og muliggjør bruk av mindre kroker.. Har store planer om å bygge om en westin eller 10 til dette oppsettet..

    • Like 2
  10. Får bringe litt saklighet inn i denne tråden.

    Gjeddesakser fiskes best 40 cm under bunn. Dvs at du må grave de ned i mudderet med en veldig lang spade. Dette er hard og tidkrevende arbeid, men det gir fantasiske resultater. Til agn anbefaler jeg hel villmink fanget i samme vassdrag som du fisker i.

    • Like 9
  11. Carolina og texas rig..

    Begge har søkker der lina løper fritt igjennom. Funker fint sammen med gulp mark/børstemark, curly tails, shad eller makrell/sild strimler. Fanger det meste i sjøen, men bør fiskes over relativt ren bunn..

    carolina-rig-texas-rig.jpg

  12. Dragonfly 7 ble lansert i februar, og de første kommer nok hit til vår avkrok av verden i mai. ;)

    Jeg synes ikke det er helt fair å sammenlikne Dragonfly, som er en "stand alone" enhet, med ekte multifunksjonsenheter som Lowrance HDS. Det vil være mer naturlig å sammenlikne med Elite HDI, som forøvrig også kommer som CHIRP-Light:

    http://teamcolibri.blogspot.no/2014/03/lowrance-med-nye-chirp-modeller-i.html

    Ja, du kan lage kart for Humminbird med RM og du kan importere data fra Humminbird rett til RM for å lage kart.

    Elite HDI i 7'' i utgaven virker som et greit alternativ, men synes Dragonflyen virker hakket bedre når det kommer til oppløsng o kvalitet på skjermen.

    Ser at dere legger ut dybdekart som kan kjøres direkte i Lowrance plottere på dybdekart.no. Funker disse kartfilene direkte i en humminbird enheter, eller må de konvereteres i feks RM. før de kan brukes i en humminbird enhet?

  13. Takk for meget utfyllende svar:)

    Ser at det kan ta lang tid før en får noen avklaring på kart krypteringen. Litt synd da dragonflyen virker som et meget bra ekkolodd til en rimelig penge. (kommer i en 7`` utgave i løpet av sommeren)

    Blir nok til at jeg investerer i et lowrance produkt i stedet. Men blir en del dyrere hvis jeg må opp på en HDS enehet med brukbart lodd.

    Er det mulig å kjøre reefMaster kartene på Humminbird enheter??

  14. En liten oppdatering her.

    Raymarine har sluppet ny software til svært mange av sine enheter, blant annet Dragonfly. Med oppdateringen kan nå flere av deres kombienheter brukes til å logge data. Vi har per nå ikke mulighet for å lage kart som kan brukes tilbake i Raymarines enheter, men dette regner jeg med at vil komme på plass i løpet av noen uker.

    Kartet for Tyrifjorden er oppdatert med mer nøyaktig strandlinje og mer dybdedata. Endringene gjelder spesielt Nordfjorden og området rundt Geitøya og bør være interessant for både trollere og spinnfiskere.

    Kartet for Øyeren er oppdatert med mer dybdedata og mer nøyaktig strandlinje. Vær litt obs på at det fortsatt gjenstår endel med dette kartet, vi trenger mer data og strandlinjen er heller ikke helt riktig i nordøst. Strandlinjen korrigerer vi etterhvert som vi får inn mer data.

    Vi har fått inn litt data for Skogseid (takk til Cral). Det er ikke nok til å legge ut kart for sjøen enda, men det er en fin start. Hvis du har tenkt deg dit, så logg gjerne data og send til oss så vi får opp et kartprosjekt på denne sjøen også.

    Vi vet det logges data for både Vansjø og Lyseren om dagen, men vi har foreløpig ikke fått noe for disse sjøene. Hvis du fisker her, og kan logge data, ta kontakt.

    Vi er interessert i data fra ALLE innsjøer i Norge, så selv om du ikke ser "din" sjø på www.dybdekart.no så ikke nøl med å ta kontakt.

    Hvis det er noe du lurer på, kontakt oss på facebook, via mail til teamcolibrino@gmail.com eller skriv det her eller send meg en PM.

    Noe mer info om åssen det ligger ann med å få kjørt deres dybdekart på en Raymarine Dragonfly??

    Vurdere å gå til innkjøp av en slik enhet men hadde vært fint å hatt muligheten til å kjøre dybdekart på den.

    Er det eventuelt mulig å kjøre egenlagede kart fra feks reefmaster på eneheten??

  15. Lenge siden sist jeg la inn en rapport her, faktisk flere år så kliner til med en rimelig lang oppsummering av mine fisketurer i 2013.

    Gummifiske etter de flate

    Vinteren og våren 2013 ble tilbrakt i Stavanger og masteroppgave skriving tok opp det meste av tiden min. Men fikk klemt inn noen korte turer etter flatfisk og fettfinner i og rundt siddis byen. Fisket i starten med fiskeimitasjoner og diverse ‘’worms’’ rigget på jigghoder, men gikk ganske raskt over til å hovedsakelig fiske med dropshot rig. Riggen gjør at en kan fiske gummien sakte like over bunnen uten å sette seg fast hele tiden. Fikk metoden til å funke rimelig bra med store Gulp sandworm. Sakte jigging langs bunnen med lange spinnstopp der jiggen daler ultra sakte mot bunnen trigget de fleste huggene. Spesielt skrubbene hadde en tendens til å følge etter helt inn til land, så mange av huggene var meget visuelle.

    Ble en del skrubber, sandflyndrer, rødspetter og SØ, men dessverre ingen piggvar. Får spare den til et annet år. Største skrubba havnet på drøye 1200g og største rødspetta var nok nærmere 2. Sjø-ørreten likte også gummi og ble en del fisk opp til 1.5 kg.

    Dessverre nada bilder fra dette fisket da speilrefleksen forsvant i et bil-innbrudd. Ekstra kjipt at GPS’en med noen tusen waypoints forsvant i samme slengen. Sikkerhetskopi hadde man jo selvfølgelig ikke tatt seg bryderiet med å lage.

    Etterleks-gjedde

    Etter levering av masteroppgava i midten av juni ble det et par turer med dupptrolling etter gjedda, noe som resulterte i ei finfin elve gjedde på rett under 10 kilos streken. Gjedda tok ei sild fisket midt i en stor abbor stim.

    Andreas9900123cm20130612dupp.jpg

    9900 g med gal elve-gjedde. Foto: Jan Leirud

    Fettfinne fiske

    Etter dette ble bilen pakka full av fiskeutstyr og turen gikk nordover. Første stopp ble i Trondheim og NTNU der masteroppgava ble forsvart sånn høvelig godt. Øl og kjip champagne ble inntatt på vei ned trappa fra universitetet der bilen sto og ventet med fiskekompis Torstein bak rattet. Brisen og glad gikk turen til Lierne, der et knotthøl av et storørret-vann skulle besøkes. Metoden var tørrflue og resultatet ble smårøye på begge to. Litt overaskende fangst i dette vannet, men artig med ny art på flue på begge to. Bildene ble spist opp av knotten….

    Videre gikk turen til Sverige for å plukke grom-harr på tørrflue. Dette gikk ikke helt etter planen, men etter en del frustrerende flue pisking i mørket kom det da opp noen fluespisere i medium størrelse.

    harr.jpg

    Fisken ble ikke gjenutsatt. Foto: Torstein Eriksen

    Ble noen fiske stopp på turen videre nordover som inkluderte mer medium harr, tauing av halv kilos ørreter i et kraftverksutslipp, gale regnbuer, super kjipe sjø-røyer, sjø-ørret blanking i store og små elver, samt ankring på dypt vann sammen med Vilhelm og Kjell ved Andørja.

    andoslashrja.jpg

    Vilhelm tok oss med for å se på utsikten i finværet

    Inneblåst i stua til Vilhelm ble det lagt planer om videre utnyttelse av fiskeferien. Etter en liter med Dumle likør begynte Kjell å mumle om noen bortgjemte røyevann langt inne på Finnmarksvidda. Fiske i disse vannene ville innebære telt, såre føtter og store mengder mygg, noe som førte til at Vilhelm var kjapp med å unnskylde seg med pappa-helg og høyt plassert lyskestrekk.

    Dagen derpå ble bilen satt i retning Sameland med en liten stopp i Tromsø for å plukke opp dama til Torstein. Hun ble informert om den neste ukas planlagte tur, der detaljer angående milevis med gåing, dårlig værmelding og horrible mengder flyvende bugs ble sensurert.

    Vel framme på parkeringsplassen ble bensinen til primusen lagt igjen og pils pakket ned. Kart hadde vi rikelig av men ikke av ruta vi hadde valgt. Men GPS og uovertruffen retningssans skulle bøte på dette. Noen timer med marinejeger-mars fant Torstein og Silje ut at det var greit å finne en telt plass og heller fortsette dagen etter. Jeg og Kjell skulle fortsette videre til fiske vannene og vente på de andre der. Kort sagt gikk dette IKKE som planlagt. GPS’en til Kjell inneholdt sjøkart, fint på sjøen men rimelig useless på vidda. Etter et par døgn med gåing ble basecamp satt ganske langt i fra target vannet, men en lang dagstur skulle allikevel gjøre det mulig å fiske der.

    Etter noen døgn med nordnorsk sommer vær (kuling og regn), kom det ei lita glippe i været som tillot oss å gjøre et forsøk på litt fiske i grom vannene. På første kastet i det første av grom vannene kroket Kjell ei predator røye på 1,85 kg. På mitt tredje kast fikk jeg ei på rund 1,5. Vi landet ytterligere 3 fisker på over kiloen før regnet begynte å bøtte ned. Etter en stund klarnet det opp igjen og 5 nye røyer over kiloen fant veien inn i håven. Jeg endte opp med ny røye pers på 1,8kg. Etter 2 timers fiske startet vi på tilbaketuren til basecamp. Stikkord er mygg, gnagsår og kald real turmat.

    Turen fra basecamp til bilen gikk forholdsvis greit men jeg måtte vente enda et døgn før Torstein og Silje dukket opp i fra bjørkeskogen.

    predroslashyekjell.jpg

    Kjell med predator-røye på 1,85 kg

    roslashynr2.jpg

    Min predator-røye på 1,80 kg. Foto: Kjell Rambekk

    utsikt.jpg

    Kjell i solnedgang (eller oppgang)

    kjellroslashye.jpg

    Kjell med insekt spisende røye

    Etter Finnmark ble det festival, fyll og lopper i Tromsø, kjøring sørover med stopp i Børgefjell der ørret i elv nok en gang sto på programmet. Konklusjon er fin elv, fint vær og stor fisk som ikke vil bite. Ble også en dag med bellybåt fiske i Sverige der resultatet ble en lusebefengt sak på litt over kiloen.

    nudist.jpg

    Fin elv, fint vær og sykt kjip ørret

    oslashrret.jpg

    Ørret og loppebitt. Foto: Torstein Eriksen

    Høstfisket

    Tilbake på hjemmebane ble det en tur etter abbor og asp i Øyeren sammen med Adam, samt en del turer etter gjedda på nye og gamle plasser. Metodene varierte mellom spinn, trolling, dupptrolling og bunnmeite. Spinn og trolling tidlig på høsten og mer statisk fiske senere på sesongen. Virker som om den varme sommeren og tidlig høsten har hatt en negativ innvirkning på kondisjonen på gjeddene, og brorparten av gjeddene var slankere enn normalt.

    kilosytrekulpenoslashyeren2.jpg

    Adam med Øyern-abbor

    asp2septtrolling.jpg

    Trolling Asp. Foto Adam Klutzenko

    Andreasgjedde9040gr.jpg

    Trolling gjedde på 9040 g. Foto; Jan Leirud

    Andreasgjedde85.jpg

    8500g på dupptrolling. Foto; Jan Leirud

    9380g111cm2.jpg

    9380 g og 111cm. Tatt på dupptrolling.

    9380g111cm02okt2013-003.jpg

    9380 g og 111cm. Tatt på bunnmeite. Ikke samme fisk som den over.

    8560g106cm02okt2013-003.jpg

    8560g og 106cm

    8620g105cmprikkenbm25okt2013jpgNEF.jpg

    8620g og 106cm Samme fisk som den over. Tatt 3 ganger på 2 turer. Første turen beit den på med 20 minutters mellomrom.

    8820g114cmbm25okt2013jpgNEF.jpg

    8820g og 114cm. Bunnmeite.

    9200g113cmdupptr3nov2013NEF.jpg

    9200g og 113cm tigergjedde. Dupptrolling

    9600g112cmdupptr3nov2013NEF.jpg

    9600g og 112cm. Dupptrolling. Fightet noe helt sinnsykt!! Kansje ikke så rart når en ser størrelsen på halefinnen.

    Brukt en del tid på å teste nye plasser i høst. Etter tre resultatløse turer på en ny lokasjon ble det fullklaff med ny pers på 14060g og 125cm! Mange år siden sist jeg perset på gjedde så dette var etterlengtet.

    14060g125cm2.jpg

    Endelig en skikkelig GRIS! 14060g og 125cm.

    Etter dette ble det mye jobbing, men fikk klemt inn et par ismeite pass med Morten, og resultatet ble årets andre 10+ gjedde. Denne ble også tatt på en ny plass.

    11420g115cm.jpg

    11420g og 115cm. Foto: Morten Opsahl

    2014....

    Ble dessverre dårlig med abbor og gjørsfiske denne sesongen, så det er noe som skal prioriteres i 2014. Litt meite etter karpefisker og saltvanns arter skal jeg også prøve å få tid til.

    11420ggjenutsatt.jpg

    Satser på at det blir noen flere slike øyeblikk i 2014.... Foto: Morten Opsahl

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.