Gå til innhold
Fiskersiden

Ø.Bakke

Medlemmer
  • Innholdsteller

    86
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ø.Bakke

  1. Fremdeles plenty med fisk, forskjellen fra tidligere er at fisken har flyttet seg etter hvor spill-foret er, nemlig fra vaksdalområdet mot Osterøybroen. Annleggene rundt vaksdal er for tiden nemlig delvis tomme..

    Forresten er lite vind, sol og varmt faktisk ideelt fiskevær for regnbuen. Har i alle fall personlig hatt mine beste fangster ved slike forhold.

    Så bare til å fiske! ;)

  2. Helst dorging med møresild, viking herring etc. det går i. Noe kresen i slukvalget er nok denne fisken neppe.

    Stopper gjerne også båten og driver aktivt kastefiske viss vi ser vakende/hoppende fisk (buen kruser ofte rundt rett ved vannoverflaten), funker glimrende det og!

    Husk at fisken står svært høyt i vannet, så noe nedblying av dorgeagn er derfor som regel ikke nødvendig. En svivel eller annen "ruskoppsamler" kan vere svært hendig.

    Gode plasser har vist seg å være bakevjer og lignende steder der rusk og rask i sjøen samler seg. Men også midt i fjorden, og da spesielt ved stille sjø, har vi tatt bra mengder bue.

  3. Fremdeles noen regnbuer som surrer rundt i Sør-fjorden. Fikk 14 stk for noen dager siden, snittet låg vel på rundt 2,5. Fine fisker med variable mengder lus. Møresilda og Viking Herring i gull/rød gjorde susen.

    Bildet viser dagens største, finfin fight på noelunde lett utstyr.

    81909_s.jpg

    Ut å fisk folkens! ;)

  4. Har i elver, som ligger i umiddelbar nærhet av regnbueoppdrettsannelgg, fått flere 1+ yngel av regnbueørret.

    Om dette er regnbueyngel som har rømt fra selve anlegget og vandret til elvene, eller er resultat av en "naturlig" gyting i elv skal jeg ikke spekulere videre i, men spesielt gunstig for de andre anadrome artene kan det aldri være.

    Største trusselen er vel uansett gytemodne regnbueørreter som graver opp gytegropene til laks og sjøørret, og dermed blottlegger egg og plommesekkyngel. Med så stor tetthet av regnbueørret som vist til i Osterfjorden, kan dette lett bli en økende problemstilling. Og da spesielt for marginale sjøørretbestander i mindre elver/bekker rundt om kring, der en god overlevelsesprosent på yngel/egg er essensielt for overlevelse av bestanden.

  5. Kan nevnast at før oppdrettsnæringen sin storhetstid i de siste tiår, var tilbakevandring av laks på standard 1-7 % av utgående smolt i vosso. PÅ den tiden var faktorer som inngrep/arbeid i elv vanlig og pH-verdiene langt lavere enn i dag pga. den tids svovelutslipp. Dessuten var vossolaksen utsatt for et betydelig fiske ved kyst og i fjord.

    NO idag har vossolaksen en tilbakevandring på tilnærma 0% (!). Gjenfangst av villaks i elv/not er nesten uten unntak fisk fra slep-forsøk. Altså smolt som kunstig er frakta gjennom fjordene, og ut til kysten.

    pH- er stabilisert, minimum fiske i fjordene og lite/intet arbeid i elv. Smolttettheten i elv er også meget bra.

    Det er i de trange fjordene hovedproblemet ligger. Og sannsynligheten for at dødaren til vossolaksen heter oppdrettsnæringen er vel ikkje akkurat liten...

  6. Kombinasjonen Gulp børstemark og blåskjell/reke har gitt meg bra uttelling i vårsesongen etter flyndrer av ymse slag.. Aktivt fiska børstemark på en liten fluekrok har og gitt meg endel riktig pen SØ..

    duggmarken til Gulp derimot har vært håpløst.. Stiv og kunstig i bevegelsene, kan ikkje sammenliknes med naturlig vare..

  7. Og for å fullstendig svartmale situasjonen for SØ, så har det vist seg at lakselusa i økende grad viser seg resistent mot vaksiner og avlusingsmidler. Mengden lakselus i fjodene vil med andre ord ikkje minke i årene fremover, men øke betraktelig, med mindre antall fisk i merdene eller antall annlegg reduseres... noe som ikkje virker veldig sannsynlig slik situasjonen er idag..

    Det er faktisk langt fra urealistisk at vi kan få oppleve Hardangerfjorden (for ikkje å si hele Vestlandet) uten en eneste levedyktig bestand av SØ og (vill)laks i nær fremtid.

    Lenge leve Lusefjorden!! :)

  8. Svært enig at forholdene har blitt svært godt lagt til rette i vestlandsfjordene for smolt/SØ-predatorer som lyr, sei, torsk etc. Flust av oppdrettsannlegg som tidligere nevnt, redusert yrkesfiske på predatorer i fjordene, økt yrkesfiske på vanlige byttedyr som sild, brisling, tobis..

    Har faktisk vist seg at de fleste tilbakemeldingene fra "smoltmerking forsøk" hos IMR kommer fra yrkesfiskere som finner disse grønne kalinmerkenene i magesekken til rovfisk, og da spesielt lyren, som nærmest har vist seg å blitt en spesialist på disse små laksefiskene. Ingen tvil om at en luseprega smolt er et lett bytte.

    Til Olav Moberg: Ser de samme tynne Sø'ene som vandrer rundt i elveosene her i området. Svarte og stygge etter å blitt oppspist av lakselus. Fisker på vel halvkiloen som burde ha veid langt over kiloen. Tragisk... :)

  9. I Hardangerfjorden har eg i alle fall obeservert uhorvelige mengder lus på både SØ og tilbakevandrende laks. Har fått enkelte smålaks der lusa har spist seg inntil kjøttet både i nakkeregionen og i halerota. Når dette som regel er lus som laksen har fått på vegen fra fjordmunningen inntil elva sier det seg selv at en lakse- eller spesielt sjøørretsmolt neppe overlever slike forhold over lengre tid.

  10. Takker for gode tips! :)

    Stemmer at Tysseelven har faat begrensa fisketid og fredning paa all villaks og sjoorret. Mangel paa stamfisk og begredelige resulatat ved gytefisktelling ifjor var aarsak.

    Som de fleste andre elvene i Hardangerfjordsystemet ser det en smule skummelt ut for Tysselaksen...

    Mvh. Øyvind

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.