Gå til innhold
Fiskersiden

Børre

Medlemmer
  • Innholdsteller

    57
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av Børre

  1. Jeg kan god tenke meg tips om fiske av "juletorsken", både fra båt og land. Jeg synes den er svært vanskelig å få tak i mtp at det finnes ganske mye på grunt vann i desembermånedene. Jeg regner med at den trekker grunt for å få i seg næring til å produsere rogn og at det i hovedsak er krabber den spiser da. Det er mye fisk, det kan jeg se når jeg setter trollgarn. Likevel sliter jeg med å få den til å ta på sluker og jigger som fiskes langs bunn i desember. Det er noe helt annet i mars-april når den trekker grunt igjen for å spise seg opp etter gytingen. Da tar den godt. Best virker en lett sluk der treblen er byttet ut med jigghale på singelkrok, som fiskes helt på bunn.

    Det dårlige bittet i desember virker mindre dårlig når det mørkner. Kanskje dette er tilfeldig, men det kan også skyldes at torsken unngår å beite når det er som lysest eller at sluken/jiggen ikke blir avslørt som "juks" når det blir mørkere. Noen tips utover det dyktige Asgeir har skrevet?

  2. Over 0,30 er greitt å ha når du skal fiske i en båt du selv ikke kontrollerer driften på og risikerer at lina av og til blir liggende under båten og skrape mot skrog, ror og andre snører.

    Men du spør om merke, ikke om tykkelsen. Jeg holder en knapp på fireline så lenge jeg selv kan kontrollere båten og lina. Fireline er glattere og gir derfor mindre friksjon og dermed mindre avdrift. Kanskje ikke den store forskjellen mellom fireline og andre snører, men dog. Jeg bruker power pro i konkurranser og andre situasjoner der lina er utsatt for båtskroget da jeg tror power pro tåler mer slitasje flør bruddstyrken blir dramatisk redusert. Med 0,39 kunne ørreten din vært 26kg uten at snøret hadde røket ...

  3. Jeg synes svaret ditt er interessant, Martin. Det med bruddstyrke er jeg veldig enig i. Irriterende dårlig bruddstyrke på Fluorkarbon med opphengerløkke. Jeg kommer nok til å bruke fluorkarbon videre til fisk som lange, brosme og lysing pga slitasje fra tennene. Og så vil jeg forsøke med mykere og tynnere sene til resten. Hyggeligere å knyte med myk sene, og betydlig billigere. Det med at sena er synlig for fisken er sikkert ikke så viktig som mange tror når det gjelder havfiske. Rart hvordan visse "sannheter" står seg.

    • Like 1
  4. Jeg har til nå bare brukt fluorkarbon sene til fortom med opphengere. Min begrunnelse har vært at den skal ha et hardt ytre for å tåle koraller og andre skarpe kanter og skarpe fisketenner, men også at den skal vere hard/stiv for å sikre at opphengerkrokene holder seg godt borte fra fortom-stammen slik at ikke fisken stikker snuten i fortomstammen når den skal gape over agnet.

    I går fikk jeg høre at det ikke bør brukes hard/stiv fluorkarbon når jeg skal fiske pelagisk fisk, dvs fisk som ikke nødvendigvis befinner seg på bunnen, men ofte jaktende i de frie vannmassene, som f.eks. lyr, sei og makrell. Årsaken er at disse ikke har skarpe tenner som kan skade sena og at en stiv fluorkarbon gir dårligere bevegelse og/eller dårligere kroking.

    Dette er detaljer som mange sikker ikke har tenkt så mye på, men samtidig er dette detaljer som er verdt å diskutere og som gjør havfiskesporten spennende. Det handler jo om å optimalisere fangsten og bli en stadig bedre fisker:)

  5. Eg kjøpte Lowrance HDS-5 gen 2 tidlegare i år, drøye kr 4.000,- Har no testa den både i fjorden og på havet. Fungerer som om det er kjøpt i Norge. Einaste forskjellen er at det blinker nedsert på skjermen "not valid for this area, contact lokal .....". Heilt uproblematisk så lenge det fungerer. I tillegg viser den feet i staden for meter, men det er heilt super så lenge mine shimanosneller også har fotteller. (og som abbor under her nevner, så er det berre engelsk språk)

  6. Jeg og tre andre har leid rorbu hos Kragset hamn: http://www.fjordnorway.com/no/Produkt/?TLp=33837 fra fredag til søndag komende helg (23. - 25. mai). Akkurat nå har vi faktisk en ledig plass om noen av dere er klar for en skikkelig fiskehelg. Her snakker vi om Hakallestranda og utover mot Vanylvsgapet og havet rett nord for Stadt.

    Vi skal fiske fra to båtar og trenger råd frå noen som er lokalkjendt i området og kan peke ut aktuelle plassar på kart eller som kan stille med båt og vere guide et par-tre timar fredagskvelden. Akkurat nå sitter jeg og merker av aktuelle grunner på Gule sider-sjøkartet. Vi skal primært drive havfiske, aller helst etter kveite, men er også på jakt etter stor torsk, storsei og storlange. Om vinden blir for tøff blir det dorging/trolling innover Vanylvsfjorden. Det vil vere super om noen av dere kan hjelpe oss, evt komme med forslag til noen jeg kan ta kontakt med:)

    Børre

  7. Kjekt å lese ein positiv rapport frå Sognefjorden. Eg fiskar i Nordfjorden som har liknande bestandsproblem, men i mindre grad. Eg har lite tru på at utslepp frå cruiseskip virkar negativt på bestanden, men utsleppa kan virke negativt på kvaliteten på fisken som oppheld seg der heile året.

    Eg har lenge tenkt at kraftutbygginga har virka negativt inn på livet i Sognefjorden Det kalde vatnet som fossar ut i fjorden, og tek med seg rikelig med oksygen ned til plantar, skaldyr og fisk, uteblir eller minkar betydleg i lange periodar pga magasineringa. Samtidig har det dei siste åra berre blitt fleire kraftanlegg og då rimar det dårleg med dine hyggelige observasjonar.

    Du nevner brislingen, og eg trur at den store nedgongen av brising er hovudproblemet for resten av fiskebestanden i fjordane. I fjor valgte brislingbåtane å forlate Nordfjorden pga lite brisling å sjå. E hugsar godt for 15-20 år sidan dei store brislingstimane som ein kunne sjå overalt verte jaga av makrellen. No er stimane så små at makrellen i langt større grad ikkje går i stimar for å jakte lenger. Makrellen har spredt seg slik at eg får tre makrell her og fem makrell der. Før fann vi makrellstimane og drog fem-seks i slengen på hekla og kunne fiske hundrevis på relativt kort tid. Makrellen eg får før august er også langt tynnare ein tidlegare og liknar meir og meir på fjellørreten i overbefolka vatn. Brislingen, sild på vandring og fjordsilda er ein velsignelse og ein nødvendighet for nær all fisk. Fiskeyngel eter brislingrogna og større fisk eter brislingen.

    Eit anna moment er tareskogen som er viktig som bl. a. skjulestad for oppveksande yngel. Mykje av vegetasjonen i ytre del av fjorden vart for mange år sidan nær utradert av enorme mengder kråkebollar. Eg hugsar enda den sesongen marebakken omtrent lyste opp av desse kråkebollane som det plutselig var enormt mykje av. No finn eg ein ein og ein og somme stader treff eg på ein liten koloni med trollgarna, men desse mengdene er mikroskopisk sett i forhold til kråkebolleinvansjonen då.

    Godt fiskeår til deg i nabofjorden!

  8. Andrè Rake har kontakt med en båtfører med sjark og bestilt fisketur etter skrei på bygrunna i Ålesund. Det er plass til fire fiskere på båten. Kr 1125 pr mann for fiske fra kl 15 - 21 lørdag 15. mars. Nå har han plass til fisker nr 4. Den som er interessert kan nå han på tlf 450 42 998. Først til mølla får fisk på kølla ...

  9. Mi erfaring tilseier at det på denne tida av året er lite torsk å få grunnare enn 40 meter inne i fjordane, men at sjansane stiger dess lenger ut mot kysten/havet ein prøvar. Godt mulig å få fin torsk på 15-30 meter djup havnært. Tipper dette skuldast at vatnet i fjordane er kaldare, noko som gjer at byttedyra går djupare der. Midten/slutten av mars trekkjer torsken nært land igjen for å beite seg opp etter gytinga. Vil tru at nordsida av fjordane gjev fangstar nært land tidlegare enn sørsida pga meir sol og difor varmare vatn.

    Anbefalar ikkje 250g svenskepilk med treble frå land, men tvilar ikkje på at det kunne gått an med singelkrok med jighale på. Torsken eg fekk grunt og havnært for 2 veker sidan på samme pilken var heilt nede i 1,5kg. Grådig fisk! For ordens skuld - eg brukte båt ved begge høva:)

  10. Jeg skal på generalforsamlinga til NHF, og har booket båt på torsdag og fredag før GF. Jeg har booket Arctic Fishing Adventure og målet er stor torsk på Malangsgrunnen. Jeg har ledige plasser hvis det er av interesse.

    Hvor mange har du plass til mag? Eg vert med! Kanskje er det en eller to andre frå klubben vår som ønsker å vere med, har du plass til dei også?

  11. Eg skal muligens delta på havfiskeforbundets generalforsamling 8-9. mars og kan tenke meg å reise opp ca 3 dagar før for å fiske skrei (dersom den er komen på den tida?). Kveite er også sjølvsagt alltid aktuelt. Er skreien komen då? Kva båtutleige eller guide bør eg bruke? Må ein ha storbåt for å finne skreien? Er det kanskje nokon som vil vere med på fisket? Håpar noko på forumet har erfaring frå området og frå båtutleie eller guidar.

  12. Art nr 20 er spisskate på 6,8kg. Tatt i Eidsfjorden på ein dag sjøen var blikkstille. Fiska på 95 meter djup med slep med kvit fluoriserande slange, krok O/5 egna med ein 3/4 seifilet. Sikta meg inn på ein ny plass etter ein prat med ein lokal eksfiskar som klaga over "alle desse store skatene han fekk på lina":)

    20130824_184316_zpsendmjzba.jpg

  13. Art nr 18 og 19 er begge fiska i Larvik i juli. Vederbuken er fiska i nederste delen av Farriselva med knøttliten spinner som eg måtte stoppe og "pilke" med når fisken viste interesse rett nedfor muren der eg stod. Eg og sønnen min fekk kvar sin og dei var heilt like. Største var ca 1kg.


    20130802_130116_zps483ea571.jpg



    Sørven på ca 500g er tatt på makk og krokstr 12 i småbåthamna Flatstrand nederst i Lågen. Superfin fisk som eg aldri har fått tidlegare. Takk til Rage for hjelp til artsavklaringane!


    20130803_124706_zpsecdb99e5.jpg



    Fleire arter er allerede landa, eit par av dei nokon skikkelige godbitar, tykkjer eg:). Dei kjem i denne tråden i løpet av romjula


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.