Gå til innhold
Fiskersiden

Skogtroll2

Medlemmer
  • Innholdsteller

    563
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Skogtroll2

  1. Hei! En evighet siden jeg har vært på siden, men håper på innspill: Jeg er på jakt etter kombinert ekkolodd/kartplotter til arbeidsbåt på 23 ft i aluminium. Plassen ved styreposisjon er ikke allverdens, så jeg tenker meg skjerm på 10". I første omgang klarer jeg meg uten radar, men jeg vil gjerne ha muligheten til "plug and play", hvis behovet melder seg.

    Båten er som sagt en arbeidsbåt, men den skal også kunne ta folk ut på fiske. Havfiske på dyp ned til 300 m blir vel den største utfordringen.

    Jeg vil gjerne ha et instrument som er lett å bruke, og som tåler røffe forhold. Vått, kaldt og rått er nok forhold som kan leveres med stor grad av sikkerhet. Noen innspill? Gjerne også til hvor man burde handle. Service og pris er viktig.

  2. OK, Tack Lars, jaha 5nm ut minst alltså för storsej, blir lite för långt för kajak, men kanske går att lura en Långa el brosme av lite storlek närmre land, men kan ju vara lite trist att få dem mindre av dessa då de inte går att återutsätta med sprängda blåsor/ögon

    Så vandringstorsk går in för lek där nere också, hur långt in går den? helt nära land? hmm, kanske man får prova med en tur till vintern,

    havskatt/steinbit? finns dem i området?

    Torsken kan du finne inne i fjordene, men de mest brukte fiskeområdene ligger 1-5 nautiske mil ut fra land. Mars er også en god måned for torsken, det tas mye og stor fisk fortsatt her. Steinbitt er ikke veldig vanlig hos oss, er du på jakt etter den ville jeg reist et annet sted...

  3. IKKE kjøp mora 205 borr. Funker kun på 5 cm pillråtten sjøis....

    Tør du virkelig prøve deg på 5 cm pillråtten sjøis? Jeg tviler... Moraboret mitt funker helt fint både i salt og ferskt vann. Det er riktig nok ikke superteknologi, men funker helt fint for oss som ikke bruker 205 mm så ofte.

  4. Jeg tror fiske i Ulvsvann er forbeholdt GS-medlemmer (www.g-s.no)

    Usikker på hva slags fisk det kan være der.. men ihvertfall abbor og gjedde vil jeg tro. Kan sjekke oversikten til GS når jeg kommer hjem.

    V

    Fint!

  5. Først litt fakta: Det Aftenposten kaller "fortynnet klorvann" er 15 % natriumhypokloritt. Stoffet er i seg selv giftig, særlig for alger, men i tillegg gir natriumhypokloritt en kraftig økning av pH ved utslipp til vann. Utslippet omfatter 6000 liter, og det må være en alvorlig konstruksjonstabbe eller alvorlig menneskelig svikt som er årsak til at utslippet har gått rett fra vannrenseanlegget til Akerselva.

    Det mest sjokkerende med hele saken er at pressa ikke har tatt tak i saken i det hele tatt - med unntak av saken det er lenket til. Alt tyder på at Oslos kommunale drikkevannsleverandør har drept mye - om ikke så godt som alt - liv i Akerselva i løpet av en natt, uten at de får mer pes enn et enslig avisoppslag. Så jævlig viktig er ikke ski-VM...

  6. Her er det ca 14m, så ja syns det er spesilet.

    Ikke veldig spesielt. Jeg hadde mye bedre suksess med ørretdorging på dypet i Oslofjorden enn på grunna. En kompis fikk forresten to fine sjøørreter på pilkesnøre med makrellagn på to opphengere nær Tønsberg for et par år siden. Noen og tjue meter dypt. Begge beit umiddelbart etter at han slapp ned fra nybora hull, så det var tydeligvis et sted hvor det sto sjøørret. Det sto også en del sei på samme sted.

  7. Helt klart! :dribble:

    Ikke meningen å kritisere, ville bare belyse fordelen ved hjemmesnekret. Supert at det kommer innspill til alternative løsninger, ut fra forskjellige "bruker-profiler" :thumbsup:

    Har du ekkolodd-braketten fastskrudd på lokket av kofferen? Eller har du en patent hvor du kjapt kan ta den av for transport?

    Jeg har i dag en sånn plastkasse-fra-biltema-løsning, den foreslåtte kofferten har jeg som nevnt planlagt å gå over til etter hvert. På plastkassa har jeg satt braketten fast på en trekloss som jeg skrur fast i lokket med en vingemutter.Jeg bruker en gummiskive som tetter for vann og dessuten gjør at den står stille.

  8. Kan være praktisk med en svær koffert til alt, men når jeg skulle ha ekkoloddkasse ville jeg ha den mest mulig plasseringsvennlig (altså ikke for svær) samtidig som den ga best mulig beskyttelse til instrumentet under drift. Det var pga disse kriteriene at alle kasser jeg kom over falt gjennom.

    Fordelen med å snekre kassen selv (i tillegg til den gode følelsen av å ha laget noe) er at den er skreddersydd for formålet, tar minimal plass og dermed lettere å plassere i en liten båt. Samt at sideplatene i kombinasjon med bærehåndtak funker som en slags veltebøyle hvis man skulle være uheldig å velte kassa eller miste noe tungt oppå den.

    Jeg skjønner poenget ditt, og det er vel slik at ulike løsninger egner seg for ulik bruk. Jeg bruker utstyret uansett vær, og mye. I tillegg bruker jeg det i flere båter, og da er det ikke noen vits i å skreddersy det størrelsesmessig. Da setter jeg praktisk og holdbart øverst. Finér vil ikke funke for meg - kanskje den vannfaste typen, men den også slår man lett fliser av når den har blitt brukt en stund. I tillegg vil jeg at kassa skal være helt vanntett, siden det gjerne regner når jeg er i felt. Batteri og lodd tåler regn, men når man skal utstyre kassa med lader i tillegg, er det greit at den holder vannet ute. I sum vil det da være atskillig enklere for meg å kjøpe en boks fra Jula enn å snekre sjøl. Og gleden ved å ha laget noe sjøl blir ikke ødelagt. Så lenge jeg får en smart boks som jeg har skrudd sammen innmaten på sjøl og som funker optimalt for mitt bruk, og ekkolodd-produsenten ikke har vært inne i bildet, så definerer jeg den som sjøllaga. :)

  9. Jeg var på jakt etter ei sånn kasse, men fant ingenting på mine runder rundt i forskjellige butikker. Så det hadde vært supert hvis det kom tips på gode kasser til formålet, så blir tråden mer komplett. For de som har aversjon mot sag og drill, altså... :)

    Denne kunne jeg brukt til min løsning. Lurer faktisk på om jeg skal kjøpe en og bygge om. Jeg bruker loddet en del i felt, og da har jeg plass til GPSen, kameraet, mobilen og et par solide sjokoladeplater...

    http://www.jula.no/verktoykasse-i-rustfritt-plast-130750

  10. Se der ja.

    Kjøper lodd når sommeren nærmer seg. Så snekrer jeg alt i ferien.

    Greit å ha noe å gjøre hvis det ikke er fiskevær :P

    Før du begynner å snekre: Når du har lodd, batteri og festeløsning til akterspeilet klart ville jeg tatt en tur på biltema elle clasern og sett om de har en billig verktøykasse eller lignende som kan brukes. Enklere enn å snekre sjøl, og hvis du kjøper noe som er noenlunde solid vil det være like holdbart som hjemmesnekra i finer. Til jobben min har jeg laget en løsning for undervannskamera hvor ekstrabatteri, lader, omformer osv er plassert i en lite alukoffert. Tror jeg kjøpte den på Jula.

  11. Skulle kanskje tro jeg hadde sittet inne (evt. ute), men nei, har snekret en haug med paller på jobb den gang jeg var nyansatt :P Snakker om å ta motivasjonen fra en frisk norsk ungdom.

    Hvor dypt tror du loddet ser? Skal brukes innaskjærs, men både på vestlandet og østlandet, og på vestlandet kan det jo bli ganske dypt innaskjærs. Jevnt over fisker jeg vel sjeldent på mer enn 150 meters dyp. Og trenger ikke loddet primært for å se fisk, men helst for å se skrenter/grunner og renner.

    Har aldri brukt ekkolodd før, så alt dette er nytt for meg.

    Satt og så på et 12V 12Ah batteri, men da er vel dette litt overkill til mitt bruk? Bør kanskje gå for 7.2Ah eller evt. 10Ah? Sistnevnte holder vel i 20 timer. Fisker jeg så lenge, må jeg betale barnebidrag.

    Er det vanlig finérplater du har brukt til kassen? Hobbyplater er vel også brukanes?

    Loddet slår til 150 meter, men hvis det er kraftige sprangsjikt i sjøen blir det straks dårligere. Jeg har sjøl laget meg en portabel løsning for 245-loddet som krevde fint lite arbeid.

    Kasse: Plastbatterikassen til Biltema. Jeg har skiftet festestroppen til en løsning som er enklere å stramme og løsne. Foten til instrumentet er skrudd fast på toppen. Jeg har et 20 A blybatteri fra Biltema, størrelsen ble valgt siden jeg bruker loddet til fiske på fjellet, og er borte en uke i strekk uten strøm. Det er likevel overkill. Loddet brukes der 3-4 timer hver dag. Selv på siste turen i høst, hvor jeg hadde minusgrader hver eneste natt og knapt nok plussgrader om dagen, gikk ikke batteriet under 12 V. Du kan med andre ord gå langt ned på batteristørrelse hvis du kan lade daglig.

    Svingeren har jeg festet på en bordbit av eik, den er vel 20*50 mm i dimensjon og med lengde på omtrent 40 centimeter. Den fester jeg med en tvinge på akterspeilet. Det er gjort på cirka 10 sekunder. Lengden er tilpasset slik at svingeren akkurat flukter med nederste del av skroget. På jolla mi, en sånn gammeldags greie fra Askeladden med toppfart på 6,5 knop, er dette mer enn sterkt nok.

    Skulle jeg lagd en ny løsning for bruk med maks en dag på sjøen, ville jeg finni et fiskeskrin eller en verktøykasse hvor det var plass til svinger med stang, tvinge og loddet oppi, samt laget en enkel løsning for feste på toppen til instrumentet. Jeg ville også bygd inn en lader, men det er kun for å gjøre ting enkelt. Snekring hadde jeg i hvert fall ikke satt i gang med :)

  12. Jeg sier ikke at noen arter skal bli særbehandlet, men det er et faktum at folk flest fisker etter ørret og røye, og siken blir sjelden stor hvis det ikke er et utstrakt garnfiske, eller mye rovfisk predasjon. Hva skal man med sik i nye vann? hvis ingen gidder å fiske etter eller kultivere de bestandene vi har, forresten så fisker jeg endel sik åbbår og karuss selv så jeg er ikke bare ørretfantast, men jeg er opptatt av at vann skal huse sunne bestander av fisk, ikke fullt av mikrofisk

    Det er definitivt et faktum at en rekke vann i sydlige deler av Norge var fisketomme som følge av sur nedbør, og nå har tusenbrødrebestander av ørret som følge av utsetting av fisk i områder med forsvinnende lite fiskepress. Det er med andre ord ikke bare sik eller andre hvitfiskarter som huser det som kalles "usunne" bestander. Usunn er for øvrig et dårlig uttrykk, det er jo bare en bestand som har utviklet seg uten stor beskatning.

  13. Fin båt, men er vel en litt annen type og prisklasse enn Rana 17/Hansvik 18. Ville vurdert en Øien 530F, bra båt og ikke minst en overkommelig pris. Veldig stødig og god plass.

    http://www.oienbaat.no/ny_side_2.htm

    Øien-båten er veldig stødig og romslig, men etter å ha prøvd den heller jeg nok mot at den ikke er noe å dra på havet med. Slår mye når du går i bølger.

  14. Hvis du har en planende versjon av Askeladden ville jeg klart prioritert større motor framfor kartplotter. Jeg antar at du ikke skal bevege deg over store avstander med en sånn båt - og heller ikke reise ut i all slags vær - og da er gleden ved å komme seg raskt rundt større enn gleden ved å se at du beveger deg sakte rundt på en liten skjerm. I første omgang vil et lite kompass og sjøkart - samt kunnskapen om hvordan det brukes - være mer enn nok for å ferdes trygt. Et lite ekkolodd ville jeg også investert i, men med mindre du vil se bunnen på stordypet så trenger du ikke å bruke noen stor sum på dette.

  15. Enig med triturus her,tror nok prosjekt Sportsfiskerfjorden bør holde rene linjer i sin propaganda(her er ikke ordet propaganda ment som noe negativt).Fort gjort og rote det til med allverdens merkelige vinklinger og diskusjoner.

    Enig, men ut fra sportsfiskeinteresser er jo dette med næringsfiske i store vann interessant. Hvis bestanden har blitt småfallen er det som regel fiske med stående redskap som skal til. Det samme gjelder bestander som har andre stressfølger av stor tetthet, eksempelvis ulike sykdommer og parasitter.

    Fiske etter sik eller røye med storruse er eksempel på en fornuftig metoder for å tynne bestander. Et eksempel på et vann med småfallen røye er Møsvatn. Her var røyekvaliteten langt bedre tidligere, da flere grunneiere gadd å drive med garn. Nå er det meste smått, selv om det er en del stekefisk der også. Men hardt fiske med storruse hadde nok hatt positiv effekt over tid.

  16. Tja, hvorvidt trål er en smart fangstmetode tviler jeg kanskje på, men det er helt klart at mange store vann produserer langt mer mat enn det som fiskes opp. Et lokalt eksempel her jeg bor er Norsjø, som huser enorme mengder sik, men hvor fisketettheten har ført til store problemer med parasitter i siken. Hadde fisken vært beskattet er det sannsynlig (men selvfølgelig ikke sikkert) at fisken hadde hatt matkvalitet. Tilveksten på sik i Norsjø regnes til rundt 100 tonn per år, muligens mer. Dette er en ressurs, og helt klart en ressurs som kunne vært beskattet. Sportsfisket hadde sannsynligvis bare hatt godt av det, noen kunne tjent penger på det og vi kunne kanskje spart 100 tonn fisk i sjøen (noe som monner lite, men kanskje hadde monnet litt hvis vi hadde hatt systemetisk matfiske i de store innsjøene i Norge).

  17. Hehehe - her er fordommene i orden skjønner jeg.... Det er tydeligvis lett å sitte på Østlandet og ha formening om hvordan distriktene bør drives..

    Tja, min formening er enkel og sannsynligvis lite fordomsfull: Hele Norge bør drives etter samme lovverk. Hvis et område går fra bra til dårlig, eksempelvis på rype, er det enten naturlige svingninger eller dårlig forvaltning som har skylden. Situasjonen kan løses ganske enkelt hvis problemet er dårlig forvaltning: Man kan innføre bedre forvaltning. Dette gjelder også andre områder, eksempelvis saltvannsfiskressursene våre.

    Å innføre særregler for en liten del av en nasjon er for øvrig en brennsikker metode for å skape fordommer. Det burde noen ha tenkt på tidligere.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.