JanPetter

Members
 • Content Count

  113
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Posts posted by JanPetter


 1. 2 timer siden, Daggad skrev:

  Spesiell grunn til at du vil ha TM istedet gjennomgående ?
  Jeg synes gjennomgående er fantastisk deilig nå som jeg endelig har det. Mister ikke bunn cruise på 18-19knop. 
  I vinter fant jeg torskestimer når jeg gikk i denne farten.

  En rett montert TM vil sikkert være like bra, jeg bare innbiller meg det er litt mer knot og at en da får mer støy ved bakking.

  Godt spørsmål, for min del så er båten en skjærgårdsjeep på 18 fot (Amt 185r) med safe to port og tett inliner. Om eg bruker TM så fikser eg montering etc sjølv uten å bore 5 toms hol i inlineren. 

  Om historia har lært meg noko så er det vel at eg har hatt 3 båter siste 6-7 år, og en ting er å sende med en p66, noe heilt anna er ss175m. Å la en slik svinger gå med båten vil i aller fleste tilfeller være perler for svin. 

  En tm185m vil bli skrudd av og tatt med til neste båt

  tusen takk til alle med tilbakemelding.

  Jan Petter

  • Like 1

 2. Tusen takk for tilbakemelding begge to,

  Det er akkurat det scenarioet som Erik trekker opp her som gjere at eg er litt i tvil. 

  Djupt havfiske der man vil utforske 250meter +. Dette er jo noko som eg har tenkt å utforske då det er mykje 3-400 meter der eg kjem frå på vestlandet. 

  Er det mulig å kvantifisere «bedre på hard/mjuk botn»? 

  Er det natt og dag? Eller nesten det samme? 

  Bedre er bedre, det er klart, men utforsking av 250 + meter er kanskje ett par % av fisketida.

  Jan Petter


 3. Hei,

  prøver med ett spørsmål siden det vil koste litt å teste sjølv relatert til havfiske og generelt fiske i saltvatten.

   

  Vil man med ti ekkoloddet og 185m giver kunne manuelt stille frekvens til 135 KHz for å få den smalaste konen (11 grader) når eg skal finne kor flata slutter og bakken begynner i djupe fjorder? 

  Valget står jo mellom tm260 og tm185m. Til scenarioet over så ville jo 260 med 6 grader kone være optimal, men eg trur kanskje at til det meste annet ville 185m være bedre pga chirp? 

  Eg har i tillegg en elite 7 ti som eg bruker totalscan på og en 50/200/455/800 hdi kobla til elite 9en i båten i dag, 

  kva trur ekspertisen? 

  Tusen takk for alle tilbakemeldinger.

  Jan Petter


 4. Hei eg glemte denne, beklager. 

  Tilbakemeldinga frå han var

  tipp topp allround stang, mest brukt til agnfiske på vestlandskysten, men den virker ikkje for 50 kilos fisk. Eg spurte så om han hadde hatt på det? Og fekk til svar, nei det er det eg seier, virker ikkje på 50 kilos fisk. :-)


 5. Hei, 

  kaster inn brannfakkel fra sida, 

  Mono heile vegen i staden for multi.

  med få unntak så kjører underteika mono horisontalt og multi vertikalt. 

  Der er fordeler og ulemper med alt untatt mono som hovedsnøre til havfiske, det er det bare ulemper med ;-)

  mvh

  Jan Petter


 6. Hei, eg var nok litt upresis i beskrivelsen «når eg drog på båten», for det var ikkje bare då eg drog på, men og når båten stod på hengaren. 

  Eg er fullt klar over at kuletrykk kan påvirke oppførselen på tilhenger, så det første eg kjøpte før første tur fra romerike til nordnorge var vekt som eg har i bilen. 

  Oppførselen med wobbling har eg opplevd ved feillasting, kjørte Antaresen 580en på Svelahenger etter en Touareg med tillatt 150 kg kuletrykk, og glemte å stille om då eg skulle dra med en A4. 

  Når det gjelder Tikien så får eg sitere en kompis som kjørte på sida av meg på 4 felten: «draget ditt går jo opp og ned som en jojo. 

  Så skal du ha en henger for å kjøre sakte til havna en gang i året så kan du til nød velge en liten tiki, kjøre du 4000-5000 km i året med båthenger så velger du ikkje tiki

  håper det oppklarer og var til hjelp

  JP


 7. Eg kan ikkje anbefale å kjøpe Tiki. Min opplevelse er at i alle fall den tilhengeren eg hadde var underdimensjonert i forhold til oppgitt lastevekt. Eg hadde en 1000 standard til den Øien 530 eg hadde før. Båten var ca 500 kg med motor og tilhenger 750 kg nyttelast. Når eg drog på båten så stod draget i bue og hengeren begynte å wobble ved ca 90 pga det svake draget. 

  Du bør i alle fall ikkje satse på i nærme deg maks tillatt lastevekt på en tiki 1000 standard

  mvh

  Jan Petter

  • Like 1

 8. Hei, ett alternativ eg testa var 95 ah agm batteriet fra Biltema og ett slikt rele

  https://www.sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=1144&category_id=250&option=com_virtuemart&Itemid=39

  det gjorde at då eg var i Nord-Norge 14 dager i fjor sommer uten lademulighet, så kunne eg bruke motoren til ankring og autopilot uten å gå tom for strøm. 

  Etter å ha kjøpt ny båt går eg for samme løysing i den nye. Då sleppe eg styret med å lade heime om eg ikkje absolutt vil. 

   

  Bare ett forslag frå sida. 

  JP

  • Like 1

 9. Hei, 12 eller 16 er bare forskjell i bredde og dermed snøremengde. Eg har 16 som tar ca 8-900 meter 0,28 power pro. Ville valgt 12 om eg skulle velge igjen, då ei smalare snelle gir mindre vridningskrefter å motvirke. 

  12 tar uansett nok snøre. Kanskje vurdere 10 og som er mindre til kveite? Evt sjå i retning av Penn Fathom 25n 2 gear. Det e en billig outsider som leverer

  Lykkevtil med valget

  mvh

  Jan Petter


 10. Hei,

  eg har hatt elite 7 ti og :-)

  En slik Øien e egentlig en veldig takknemlig båt å sette hekksvinger på den er veldig flat under. Eg har ingen bilder men min svinger monterte leverandør 1 cm for høgt slik at eg mista alt av bunnkontakt ved ca 5 knop. Den stod ca midt på styrbord side av båten. 

  Då eg fikk justert litt høgde sjølv så fungerte dette heilt fint med å holde botn ned mot 150 meter i 16-17 knops fart.

  Båten er som du veit ikkje en «driving machine» men konge til fisking. Med den stabiliteten den har. Hadde det kun vore opp til meg så hadde eg beholdt den. 

  Ps. Gå for baugmontert elmotor. En 12volt 55 lb funker fint på den båten. 

  Beklager at eg ikkje kunne hjelpe meir. 

  Jan Petter


 11. Tusen takk, og takk for tilbakemelding. 

  Når det gjelder bunnsmurning for undervannshus etc, så er det ikkje så viktig, då båten skal bu på en nyinnkjøpt Tredal 20-1500 tilhenger. Henta båten på Vestlandet i helga, så har ikkje komme lenger med tanke på reingjering.

  Tusen takk for innspill med tanke på svingerplassering. Har du noken tanker rundt kva man kan montere i hekken på båten slik at man slippe å bore hull for eventuelle nye plasseringsforsøk? Eg ser det som lite sannsynlig at eg treffer første gang. 

  Ha en flott dag. 

  Jan Petter


 12. Hei alle. 

  Då har eg vore å kjøpt båt med bedre WAF. 

  Som fiskeplatform så er den eg bytter ut genial, men for dagsturer med familien så var den ikkje like genial. 

  Dermed blei Øien 530f bytta til AMT 185 r, 

  i den forbindelse så tenkte eg å sjekke med ekspertisen kor eg bør sette hekksvingeren. 

  Meg tenker at den Lowrance Ti 7 med 50/200/455/800 svingeren har større bruksverdi enn salgsverdi, så det flytter eg rett over. Med mindre den hellige gral har blitt oppdaga dei siste par åra. 

  Bruker dere noe slags «Stern saver» når dere monterer hekksvingere og kor får man Evt kjøpe slikt? 

  På bildet er der ett steg ca 50 cm fram for hekken, ved rulla. 

  Alle innspill mottas med takk. 

  Mvh

  Jan Petter

  61002593-C276-4971-8DB7-C7A1BB8BBD35.thumb.jpeg.1ac2edf445a11d814ed588f6b18e2fa2.jpeg

  23D6D8AF-8DB4-4B9F-9FD4-000D776D24C8.jpeg


 13. Eg er litt usikker på kva du meiner med kva utveksling du skal velge på fathomen. 

  Eg trur ikkje du skal være så bekymra for å bruke for stive stenger på nordvestlandet. 

  Eg ha dei siste åra mest brukt 20-30 lb Beastmaster slim, men har fleire Prey, penn, westin og shimano stenger å velge mellom når eg skal fiske med pilker og jigger. 

  Min far og min bror som begge bur på Vestlandet har gått frå 30 punds til 30-50 punds stenger.  Perfekt for ned til 200 meter med halvkilos lodd og 5-15 kg fisk 

  Det er viktig å skille på korte stand up stenger og lange boat stenger. Var en på forumet her som sa at mens en 50 lb tiagra eller Beastmaster standup kan løfte en bil, så er antares 50 lb som spagetti. For å illustrere forskjellene. 

  JP

   


 14. Hei,

  Eg er ein av dei som har bidratt til at det Beastmaster/tekota settet er utsolgt. Eg har faktisk kjøpt 2 av det settet der.  Settet består egentlig av ei fantastisk trolling snelle og ei, etter mitt syn, av dei beste agnstengene for fiske på nordvestlandet.

  Eg splitta setta opp det opp, og bruker delene til det som var plana. snellene til dorging/trolling og stengene til agnfiske i Havet. 

  Når bruken din er pilking og agnfiske og eg veit kor du fisker, så trur eg at eg ville sett i retning av ei stang med meir allround kvaliteter. litt kortere og litt stivere tupp, slik at du får pilka skikkelig. 

  Slik sett er nok det Penn settet meir allround og meir passe til fisket du skal bedrive.

  Eg frykter at levetida til den Tekota snella kan bli "noke redusert" om du starter å pilke ute mot havet på Sunnmøre, i alle fall når torsken sige inn på vinteren.    

  Klarer du å strekke budskjettet ditt litt, så ville eg gått for Penn Fathom 2 girs med spakbrems snelle og en Prey jigger 6.8 15-40 lb.

  Prey Light jigger er nok kjekk å få stor fisk på, men den ser eg på som ett supplement til ett skikkelig havfiskesett, for bruk under ideelle strøm og vindforhold. Ikkje som en erstatning for skikkelig havfiskeutstyr. 

  Dette er bare mine tanker.

  Eg håper det var til hjelp

   mvh

  Jan Petter

   

   


 15. Der har du nok svaret. Har sett slike før og powerpro, fireline, fladen eller Daiwa, spiller ingen rolle. 

  Ett lite tips til seinare. 

  Toppringer er stort sett festa med lim som du kan varme opp og så dra ringen av med splittringtanga. 

  Kjøp deg noken ekstra toppringer, smertelim for slike små limpistoler og en lighter og ha i en zippose i fiskeskrinet. 

  Då kan du på 2 minutt skifte toppring og være tilbake i fiskinga så godt som umiddelbart. 

  Håper dette hjelper

  Jan Petter


 16. FG knuten. Etter mitt syn den ultimate knuten for skøyting av multi og mono/FC 

  Bruker denne på alt frå ørret til kveite. 

  Har ikkje brukt blodknuten siden eg såg kor svak den er. Meiner vi snakker 55-60 % av den svakaste Lina i skøyten. Om du insisterer på å bruke den så sett igjen 3-5 mm? 

  FG derimot er svært nær 100% styrke og lydlaus gjennom ringane. 

  Håper dette hjelper

  Jan Petter

  • Thanks 1

 17. Hei, 

  du skriver ikkje hvilket snøre du bruker i dag, men eg regner med at det er en eller annen multifilament. 

  Til bombarda ville eg latt multietnisk gå rett gjennom bombardaen, så ei gummiperle før palomarknute i svivel. Så kan du knyte med vanlig dobbel slukknute fra svivel til agn. 

  Skal du fiske med sluk, kan du gjere det samme, men dropp bombarden. Gummiperla er genial for å skåne toppringen. 

  Beste alternativ er dog FG knute mellom multifilament og fortom. Den knuten er heilt genial, og du kan bruke ett par meter fortom. Da vil all multifilament ligge beskytta på snella. 

  JP

  • Thanks 1

 18. Det var kjedelig å høyre. Slik skal det ikkje være. 

  Eg ville sjekka om toppringen på stanga har fått seg en smekk i posten. Sjekk og dei andre ringane, en q-tips der bomull henger litt igjen vil nok sammen med nøye inspeksjon avsløre en defekt ring. 

  Eg har slitt bort tackel og braid på defekt stangring både på penn og andre stenger. 

  Min fars okuma stang datt over i båten. En liten bit av keramikken i toppringen blei knust uten at han merka det. Resultatet var 3 x 150 meter fireline 3 x kraftige paternostetakkel og 3 x 400 grams lodd på havets bunn. Keramikken eller kva det no er for materiale blei som en tapetkniv med rett vinkel på snøre mot ring.

  Kan love deg det blei brukt stygge ord om okuma då dei takkela forsvant sjølv om det ikkje var stonga sin feil. 

  Napping, mothogg, snapp. Alt vekk.