Gå til innhold
Fiskersiden

JanPetter

Medlemmer
  • Innholdsteller

    129
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    6

Innlegg skrevet av JanPetter

  1. støtter siste taler om Penn Fathom 25N,

    om du kan vente litt, til det blir høstsalg rundt om, så kan du få denne fine pakken om du får den med 20-30 % rabatt ca 3,5 k

    https://www.skittfiske.no/penn/173803/penn-proff-2-speed-havfiskesett-20-30lbs-7-penn-fathom-ii-plus-snelle-og-line

    må du ha utstyret no, så kan du gå for den gamle engirs utgava. (denne får man avogtil ned under 2,5k på salg)

    https://www.skittfiske.no/penn/212402/penn-travel-havfiskesett

    det viktige er å få ei skikkelig snelle som holder over tid, og det veit eg at den har potensiale til. 

    bare husk å ha bremsa på når du dusjer den i ferskvatten, og kun justere preset på bremsa, når bremsa er kobla fri, altså spaken heilt tilbake. 

    mvh

    Jan Petter 

     

     

    • Like 1
  2. Hei, 

    for å kunne hjelpe og gi råd, så trur eg kanskje det ville hjulpet om du hadde forklart litt meir kva du tenker rundt dei setta du planlegger, 

    En ting som umiddelbart slår meg er at eg ikkje ser poenget med å kjøpe 9000,- kroners snelle til å fiske ørret med når du vil kjøpe ei 450 kroners snelle sammen ei av dei minst allround stengene til salgs over disk i Norge til allround fiske. Trur kanskje eg ville revurdert kor mykje penger eg ville satt på ørret vs dei andre setta. 

    uansett, dei 2 første setta blir du nok ikkje misfornøyd med.

     

    ha ei fin helg

    Jan Petter

  3. Eg bruker dobbel slukknute opp til ca 0,50, og så bruker eg Uni knute opp til ca 1,5 mm. under 1,0 mm bruker eg 4-5 vindinger. 1 -1,5 mm bruker eg 3 vindinger på. 

    så tjukke snører er uansett så sterke at om eg svekker det til 60-70% så har det ingen praktisk betydning.  

    Alt over 1,5 mm crimpes. 

    Eg trur alle har sine egne preferanser her, og man får ulike svar alt etter kven man spør.

    skitt fiske

    Jan Petter

  4. 7 timer siden, Den gule andungen skrev:

    Tirsdag ettermiddag ble Borgundfjorden og Aspevågen pepret med krepseteiner og blåser. Det var en protest fra yrkesfiskere som blir utestengte fra fjorden, se: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal/202203/DKMR99030822/avspiller

    Vi forstod til å begynne med ikke hvorfor det var kommet en mengde blåser i fjorden. Vi hadde hørt at Fiskeridirektoratet hadde gitt tillatelse til å sette ut krepseteiner i fjorden i år, og vi har også sett lenker med teiner i Åsefjorden. Men på Bygrunna og i Aspevågen er det ikke mye kreps å få fordi det er for grunt der. Svaret fikk vi da vi hørte kveldsnyhetene. Dette var altså en aksjon fra yrkesfiskere for å hindre fritids- og turistfisket i Borgundfjorden.

    Garnfiske og fiske med håndsnøre/stang er vanskelig å kombinere, og har vært årsak til konflikter mange steder helt siden garn ble tatt i bruk som fiskeredskap. Jeg har vært imponert over hvordan saken har vært løst i Borgundfjorden. Her får garnfiskerne holde på fram til 1. mars, men er så utestengte i to måneder. Men selv om de blir utestengte fra gyteområdene, så er garnfiske fortsatt tillatt i Hessafjorden og områdene videre utover. Det er altså tillatt med garnfiske etter torsk som er på vei inn til gyteområdene. Jeg er klar over at ordningen har kommet i stand for å begrense fisket etter gytetorsk, og ikke for å løse en konflikt mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere. Likevel er jeg imponert, særlig når jeg vet hvordan problemet med overbeskatning av torsk er løst i Oslofjorden.

    Yrkesfiskere hevder at fritids- og turistfisket beskatter torsken mer enn hva yrkesfiskerne ville ha gjort. Den pågående kartleggingen av fritids- og turistfisket som Havforskningsinstitutet driver, vil vel gi svar på det spørsmålet.

     

    Eg veit ikkje om eg skal le eller grine. 

    Argumentasjonen fra fiskerne i det innslaget er jo smått absurd, men viss fiskerne fikk bestemme, så hadde vel ikkje levedyktig bestand vore hovedfokus, men heller får alt inn på konto i år, så får vi finne en annan stad å fiske neste år. 

    Her skal fisken gyte, så derfor må vi teppelegge med garn, for det er den mest effektive måten å få med seg mest mulig av fellesskapets ressurser. 

    Det har ikkje slått desse fiskerne at dei 14 åra med stengt for garn etter 1. Mars, kan være en av hovedgrunnane til at man har en slik kraftig gytende torskestamme inne på havna i Ålesund? 

     oppgitt.

    Jan Petter

      

     

    • Like 3
  5. Hei, 

    Dette her er en veldig interessant diskusjon som neppe finnes nokon fasit på. 

    Akkurat når det gjeld wiplash og styrke, så høres den jo fanastisk ut, men eg har vel sett her inne at 0,24 tilsvarer meir 0.40 i diameter, og dette samsvarer vel med din erfaring og med 0,20 vs 030(0,28) PP

    For egen del så bruker eg 0,24 og 028  Daiwa j-braid til havfiske på djupta, men på grunnere vann i nordnorge så går eg gjerne opp i 0,35-0,42 for å litt meir å gå på om dronninga biter. Dette kjeme mest sannsynlig ikkje til å skje, men om det kunne gi meg litt meir å gå på når eg heilt sikkert føkker opp, så er det verdt det. 

     

    Angående brems, så bruker eg ca 5 kg brems på snellene, (7 kg på 50LB oppsettet) målt med vekt på strike. då veit eg at eg ikkje bør knekke stenger eller slite snører i mothogg.

    For dei som synes dette høres lite ut, så kan man prøve å henge ei halvfull vannbøtte i topshotten og løfte frå golvet og holde lenge. 

     

    Håper betraktningene var til hjelp.

    Skitt fiske 

    JP 

  6. hei, 

    Eg er og enig med tidligere talere om 60 lb stang. eg bruker stort sett 30 lb pluss minus 10lb på vestlandet og nordnorge. 

    legg og merke til at den Penn snella, som eg forøvrig har 3 av i forskjellige størrelser, er venstresveiva. 

    Dette kan bli veldig feil når du er vant til, det eg antar er, høgresveiva ambassadeur sneller. 

    håper dette var til hjelp.

    mvh

    Jan Petter 

  7. 1 time siden, KristinH skrev:

     

    Takk for gode tips! Da tror jeg at det blir Penn Fathom 30. kanskje jeg skal fleske til og kjøpe settet skittfiske har ute? https://www.skittfiske.no/penn/173803/penn-proff-2-speed-havfiskesett-15-40lbs-7-regiment-xt-15-40lbs-plus-snelle-og-line

    om du velger å gå for det settet, så ville det lønne seg å kjøpe det laust. 

    stanga i settet er akkurat no 40 % off til 1200, snella til 2200,- og 449 for Daiwa snøret med merking pr 10 meter, då er det 750 kr opp til prisen for det settet. 

    eg ville kanskje vurdert ei anna stang, men den penn stanga fungerer fint den, en kompis bruker den som einaste stang, og har tatt mange kveiter på den. 

    https://www.skittfiske.no/penn/182861/penn-regiment-ii-xt-7-15-40lbs

    https://www.skittfiske.no/penn/213232/penn-fathom-havfiskesnelle

    https://www.skittfiske.no/daiwa/188050/daiwa-j-braid-x8-500m--multi-colour-ekte-japansk-8-tråds-fletteline

    mvh

     Jan Petter

  8. Hei. Penn Fathom som er linka til over her er en arbeidshest som på det sterkaste kan anbefalast. Eg har 3 stk i forskjellig størrelse sjølv blandt havfiskesnellene mine. 
    Bror min har brukt si fathom 25n, som er en smalare versjon av 30 snella i snart 5 år. På den snella regner vi nok mengda fisk frå djupt vatten i tonn og ikkje kg, før eg no skrudde ho frå kvarandre og smurte opp kulelager på nytt.

    Spørsmålet er om den er nok bling? Legg til en 500 meters spole 0,28 Daiwa j-braid og en fortomspole med 1 mm mono. Då tenker eg husbond blir fornøgd.

    håper dette ikkje blei for langt svar. 
     

    mvh

    Jan Petter

  9. 7 timer siden, Ølgylt skrev:

    Jeg tror han sikter til makrellstørje. 

    Såvidt jeg vet er ikke bunnmeite det mest effektive etter dem. 

    Jepp, heilt riktig.
     

    sjøsprøyt spør kvifor «nesten ingen båtfiskestenger som lages med rulletipp» og svaret er at du treng det ikkje på anna enn tunfisk. Skulle du derimot få lov til å fiske dette, og bestiller utstyr som passer, så er det kanskje med snøreruller i staden for ringer. Då kjem uttalelsen «billigsneller med snørefører» også inn i bildet, då dette blir storviltjakt med sprettert uavhengig om det er Penn, Daiwa, Shimano eller Okuma som leverer snella med snørefører. Sjå forrøvrig videoen til John Ivar, Endre og co frå team Seeberg på youtube om utstyret dei bruker på tunfisk. 
     

    mvh

    Jan Petter

  10. Hei, ett spørsmål som umiddelbart slår meg er kor lenge trur du egentlig billigsnella med snørefører held om du kjem bort i fisk som drar avgårde så inderlig at du må ha snøreruller for at ikkje snøret skal brenne av? 
     

    og har du lov til å fiske desse? 

    bare slik til ettertanke? 
     

    mvh

    Jan Petter

  11. Hei, 

    til poden på 9 ville eg gått for 

    en vesentlig kortere stang enn 6 fot. 

    Isfiskestenger for gjedde er det eg går for.  

    Ca 4 fot stenger opp til 80 gram kastevekt er fine for desse små. 

    Vår har gått i arv mellom ungane, og dei er strålande fornøgde med «kraftfiskestanga»

    Ikkje koster dei mykje heller. 

    Mvh

    Jan Petter

     

  12. 2 timer siden, Daggad skrev:

    Spesiell grunn til at du vil ha TM istedet gjennomgående ?
    Jeg synes gjennomgående er fantastisk deilig nå som jeg endelig har det. Mister ikke bunn cruise på 18-19knop. 
    I vinter fant jeg torskestimer når jeg gikk i denne farten.

    En rett montert TM vil sikkert være like bra, jeg bare innbiller meg det er litt mer knot og at en da får mer støy ved bakking.

    Godt spørsmål, for min del så er båten en skjærgårdsjeep på 18 fot (Amt 185r) med safe to port og tett inliner. Om eg bruker TM så fikser eg montering etc sjølv uten å bore 5 toms hol i inlineren. 

    Om historia har lært meg noko så er det vel at eg har hatt 3 båter siste 6-7 år, og en ting er å sende med en p66, noe heilt anna er ss175m. Å la en slik svinger gå med båten vil i aller fleste tilfeller være perler for svin. 

    En tm185m vil bli skrudd av og tatt med til neste båt

    tusen takk til alle med tilbakemelding.

    Jan Petter

    • Like 1
  13. Tusen takk for tilbakemelding begge to,

    Det er akkurat det scenarioet som Erik trekker opp her som gjere at eg er litt i tvil. 

    Djupt havfiske der man vil utforske 250meter +. Dette er jo noko som eg har tenkt å utforske då det er mykje 3-400 meter der eg kjem frå på vestlandet. 

    Er det mulig å kvantifisere «bedre på hard/mjuk botn»? 

    Er det natt og dag? Eller nesten det samme? 

    Bedre er bedre, det er klart, men utforsking av 250 + meter er kanskje ett par % av fisketida.

    Jan Petter

  14. Hei,

    prøver med ett spørsmål siden det vil koste litt å teste sjølv relatert til havfiske og generelt fiske i saltvatten.

     

    Vil man med ti ekkoloddet og 185m giver kunne manuelt stille frekvens til 135 KHz for å få den smalaste konen (11 grader) når eg skal finne kor flata slutter og bakken begynner i djupe fjorder? 

    Valget står jo mellom tm260 og tm185m. Til scenarioet over så ville jo 260 med 6 grader kone være optimal, men eg trur kanskje at til det meste annet ville 185m være bedre pga chirp? 

    Eg har i tillegg en elite 7 ti som eg bruker totalscan på og en 50/200/455/800 hdi kobla til elite 9en i båten i dag, 

    kva trur ekspertisen? 

    Tusen takk for alle tilbakemeldinger.

    Jan Petter

  15. Hei eg glemte denne, beklager. 

    Tilbakemeldinga frå han var

    tipp topp allround stang, mest brukt til agnfiske på vestlandskysten, men den virker ikkje for 50 kilos fisk. Eg spurte så om han hadde hatt på det? Og fekk til svar, nei det er det eg seier, virker ikkje på 50 kilos fisk. :-)

  16. Hei, 

    kaster inn brannfakkel fra sida, 

    Mono heile vegen i staden for multi.

    med få unntak så kjører underteika mono horisontalt og multi vertikalt. 

    Der er fordeler og ulemper med alt untatt mono som hovedsnøre til havfiske, det er det bare ulemper med ;-)

    mvh

    Jan Petter

  17. Hei, eg var nok litt upresis i beskrivelsen «når eg drog på båten», for det var ikkje bare då eg drog på, men og når båten stod på hengaren. 

    Eg er fullt klar over at kuletrykk kan påvirke oppførselen på tilhenger, så det første eg kjøpte før første tur fra romerike til nordnorge var vekt som eg har i bilen. 

    Oppførselen med wobbling har eg opplevd ved feillasting, kjørte Antaresen 580en på Svelahenger etter en Touareg med tillatt 150 kg kuletrykk, og glemte å stille om då eg skulle dra med en A4. 

    Når det gjelder Tikien så får eg sitere en kompis som kjørte på sida av meg på 4 felten: «draget ditt går jo opp og ned som en jojo. 

    Så skal du ha en henger for å kjøre sakte til havna en gang i året så kan du til nød velge en liten tiki, kjøre du 4000-5000 km i året med båthenger så velger du ikkje tiki

    håper det oppklarer og var til hjelp

    JP

  18. Eg kan ikkje anbefale å kjøpe Tiki. Min opplevelse er at i alle fall den tilhengeren eg hadde var underdimensjonert i forhold til oppgitt lastevekt. Eg hadde en 1000 standard til den Øien 530 eg hadde før. Båten var ca 500 kg med motor og tilhenger 750 kg nyttelast. Når eg drog på båten så stod draget i bue og hengeren begynte å wobble ved ca 90 pga det svake draget. 

    Du bør i alle fall ikkje satse på i nærme deg maks tillatt lastevekt på en tiki 1000 standard

    mvh

    Jan Petter

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.