Jump to content
Fiskersiden

Espen Ørud

Members
  • Posts

    8847
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Community Answers

  1. Espen Ørud's post in Fiske laks med duggmark? was marked as the answer   
    Noen har desverre føkket opp forsiden til fiskersiden.no slik at artiklene som lå der ikke er tilgjengelig, men det finnes en hack:
    http://web.archive.org/web/20120810044704/https://www.fiskersiden.no/artikler-mainmenu-114/laks/679-rigging-for-s--markflue
    Her er teksten i sin helhet dersom du ikke skulle få den opp (tegningen det referers til ligger tydeligvis ikke på Fiskersidenserveren enda, men jeg skal kikke i backuparkivet):
    Vi har fått en del henvendelser og ser også i forumet at enkelte lurer på hvordan dette skal knytes opp. Her kommer en kjapp, men detaljert brukerveiledning.
    Vi viser her den mest vanlige måten å knyte opp takkel for laksefiske med søkke og mark/flue/eller reke. Det gjøres oppmerksom på at så vidt vi har kunnet bringe på det rene så er reke kun tillatt under laksefiske i Drammenselven og Numedalslågen.
    Det kan i de forskjellige elvene være forskjelige regler knyttet til dette fisket så vi oppfordrer til å sjekke opp lokale regler før fisket starter. Enkelte steder kan f.eks mark eller flue kun fiskes uten søkke, det kan være bestemte krav til tykkelser på hovedsene og/eller sene ned til søkket, eller andre lignende bestemmelser.
    Opplegget er enkelt: Fra stangen går hovedsenen ned til en trippelsvivel (otersvivel kalles den av enkelte). Det er viktig at hovedsenen knytes til en av endene på svivelen og ikke til den som står ut på tvers. På motsatt side knytes fortommen som går ned til kroken. Søkkefortommen knytes til den delen av svivelen som står på tvers - akkurat som vist på tegningen. Grunnen til dette er at om man gjør det på annen måte vil du få et 90-graders knekkpunkt mellom deg og fisken. Det er mer enn en som har mistet en av sine første storlakser på denne metoden så hold deg til det du ser på bildet.
    Ellers er det viktig at søkkefortommen er tynnere enn hovedsene og krokfortom. Om du bare har sene til søkkefortom som er litt tynnere enn hovedsene og krokfortom kan du svekke den ytterligere ved å knyte et par kjærringknuter på søkkefortommen. Dette fordi det er bedre å ryke av bare søkket om det skulle feste seg i bunnen enn å ryke av hele takkelet. Også under kjøring av fisk kan man være uheldig at søkket setter seg fast og å ryke av søkket er da mye bedre enn at hovedsene ryker og fisken sitter fast i et bunnfast søkke.
    Ellers er det ingen fasit på hvor lang søkkefortom eller krokfortom skal være, men en del steder er det regler for maks og minimumslengder så sjekk lokale regler. Det kan også være regler for tykkelser på både søkke og krokfortom og også type snøre som skal brukes. Monosene er tillatt alle steder, men en del steder har forbud mot bruk av multisener som Fireline, Powerpro og lignende.
    Opplegget er tilnærmet likt uavhengig av om du skal ha mark eller flue i enden av fortommen. Til markfiske brukes en solid krok og mange bruker en bit rød ulltråd knytt fast ved krokøyet som ekstra attraktor sammen med marken. Til fiske med flue i enden av fortommen med denne metoden bruker de aller fleste ufortyngede tubefluer da disse da henger pent og "svever" i strømmen og minsker faren for bunn-napp i forhold til å fiske med fortyngede fluer eller krokfluer.
    Av knuter til opplegget har jeg selv brukt dobbel slukknute til alle knuter du trenger her og det har aldri vært noe problem. Jeg klipper imidlertid aldri tampen veldig kort, men lar det alltid være igjen rundt 5 mm i tilfelle knuten skulle skli litt. Dette er et fiske hvor man gjerne fisker på stor fisk og utstyret og knuter får hard belastning og da legger jeg alltid inn litt sikkerhetsmarginer for å forsøke unngå uhell om drømmefisken skulle slå på.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.